Decoratiuni de lemn


In curte sau gradina sunt necesare diverse elemente de decor (decoratiuni lemn). Dincolo de partea decorativa, exista multe cazuri in care se poate adauga o latura functionala, fie ca discutam de un mic gard ce delimiteaza spatii circulabile, spatii verzi sau chiar zone trebuie sa fie utilizate pentru odihna sau relaxare. Calea cea mai comoda este sa cumparam toate aceste lucruri din comert, ne este extrem de usor sa dam o fuga la magazinul de bricolaj si sa alegem una din variantele disponibile, fie din plastic, fie din metal sau nu mai stiu de inlocuitori ori produse petrochimice. Nu spun ca trebuie sa le evitam insa, daca ne dorim cu adevarat sa avem o curte autentica, care sa se fie in armonie cu natura, optati pentru decoratiuni cat mai simple si realizate din materiale naturale. Nimic nu poate fi mai presus de aranjamente realizate din lemn sau piatra, intr-un mediu verde.

Sa vedem cateva exemple pentru a nu ramane la stadiul de teorie. Un prim element decorativ dar si functional il reprezinta un gardut cu suport de flori. Dimensiunea este la libera alegere a fiecaruia, in functie de marimea spatiului delimitat sau preferintele personale. Pentru un singur modul avem nevoie doar de doi (2) stalpi din lemn si patru (4) bucati de scandura. Se aseaza cei doi stalpi din lemn la distanta necesara si intre acesteia, pe fiecare parte, se fixeaza cu holtzsuruburi, cuie metalice sau chiar cuie din lemn cele patru scanduri, doua in partea inferioara si doua in cea superioara. La final asezam ghiveciul cu plante in zona superioara si ne bucuram de aspectul florilor pus in valoare de suportul din lemn.

Putem avea o terasa, o alee sau orice alta zona verde in care trebuie sa amenajam un loc de odihna sau de relaxare. In speta, o banca sau mai multe ne sunt utile in astfel de locuri si aveam aceleasi variante: le cumparam sau le confectionam din lemn. Si de aceasta data lucrurile sunt la fel de simple sau par sa fie simple daca avem ce ne trebuie. Un mic necesar de materiale ar insemna doua bucati de trunchi de copac ceva mai groase, 2 bucati de lemn 10 x 10 cm pentru sustinere spatar, 2 scanduri pentru spatar si o bucata de scandura groasa pentru sezut, latimea de circa 30 cm si grosimea de circa 5cm. Cele doua bucati de trunchi de copac pot fi scobite in interior pentru a putea planta flori. In functie de lungimea bancii se poate face o prindere pe sol, terasa, alee etc. tinand cont de echilibrul intregului ansamblu. Nu este necesara o vopsire a suprafetelor daca doriti sa lasati patina timpului sa lucreze liber, aspectul lemnului vechi poate fi mai placut decat o culoare stridenta sau un lac sau lazura. Lemnul rezista ani buni, indiferent ca ploua sau ninge iar daca va fi nevoie, nu este o problema sa inlocuim anumite elemente.

Plecand de la ideea de plantare a florilor in trunchiul de copac utilizat pentru banca, putem decora anumite zone al gradinii cu astfel de elemente. Dupa ce scobim lemnul nu ramane decat sa adaugam pamantul necesar si plantele dorite. Este recomandat sa utilizam o folie inainte de a umple scobitura, se va realiza o separatie intre pamant si lemn, reusind sa pastram umiditatea necesara planetelor si nu sa o transferam lemnului.

Un ultim element decorativ este un ghiveci din lemn, cu o dimensiune ceva mai mare. Cred ca imaginea este suficient de explicita pentru a se putea intelege modul de realizare. Nu uitati de folia de separatie dintre pamant si lemn, saditi floricele colorate si apoi aranjati-le acolo unde vor fi puse in valoare in curtea dumneavoastra.

Am vazut doar patru exemple de lucruri ce pot fi facute cu un minim necesar de materiale, in principal doar lemn brut, debitat cat mai simplu si fara a necesita finisare superioare. Nu avem nevoie de mai multe pentru a ne amenaja o curte placuta ochiului, cu exceptia unei zone verzi generoase.

Nu pot decat sa va doresc decat sa va bucurati de natura si sa nu o agresati.


4 Comments on "Decoratiuni de lemn"

  1. Foarte util !

  2. Dezmirean Sorin | 23 august 2013 at 10:19 | Răspunde

    Super idei

  3. Frumoase si foarte utile. Cu putina indemanare si ingeniozitate se poate decora foarte frumos o gradina ca spatiu de odihna si nu numai. O seara frumoasa va doresc.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*