Control inteligent cu panoul tactil


Cu totii ne dorim o casa sau un apartament, un vis care odata ce prinde contur ne poate arunca intr-o alta dimensiune daca nu suntem pregatiti pentru a sti ce sa cerem proiectantilor si mai ales executantilor. O locuinta bine gandita si realizata, atat din punct de vedere structural cat si al usurintei in folosirea ulterioara, ne va aduce confortul optim dar si economii semnificative legate de consumurile energetice si ale celorlalte utilitati. Astazi, spatiul virtual face parte din noi, este o dimensiune in care ne desfasuram activitatea sau prin care ne asiguram toate necesitatile de consum. Petrecerea timpului in spatiul virtual a presupus adoptarea unor solutii de inalta tehnologie care permit de cele mai multe ori controlul la distanta al diferitelor procese si activitati. Tehnologia comunicatiilor si controlul la distanta patrunde usor si in domeniul rezidential si astfel putem discuta astazi despre solutii de realizarea a unei „case inteligente.”

Prin urmare, o casa inteligenta sau automatizata reprezinta un stil de viata imbunatatit, servind nevoilor de confort, functionalitate si siguranta ale beneficiarilor. Categorii de sisteme ce pot fi controlate sunt reprezentate de: sistemul de iluminat, sistemul de securitate, sistemul de preparare apa calda si incalzire, sistemul audio-video, sistemul de umbrire de la ferestre, alte sisteme exterioare (automatizarea portilor, irigarea in curte, sistemul de interfon si acces etc.).

Lumea automatizarilor este cel putin minunata si am placerea sa va prezint o solutie  ideala pentru controlul integral al locuintei, camerei de hotel, birouri sau alte spatii in care este necesar controlul sistemelor climatice, sistemelor de iluminat, obloanelor etc., cu ajutorul unui panel tactil. Panel-uri sunt ecrane ce faciliteaza vizualizarea, monitorizarea si controlul sistemelor de automatizare. Beneficiaza de un design deosebit, fiind disponibile într-o larga varietate de forme, culori si texturi ale ramelor sau dimensiuni ale ecranului, care permit integrarea in orice design de cladire.

Z35 este numele sub care regasim un panel, un ecran tactil de inalta performanta furnizat de Zennio, prin intermediul partenerului AMAVYS PROJECT, controlabil in mod usor si intuitiv. Panelul tactil capacitiv cu ecran de 3.5”, Zennio Z35, este prevazut cu senzor de proximitate, sensor intern de temperatura si termostat pentru doua zone independente. El poate contine pana la 56 de comenzi/indicatori, distribuite in 7 pagini pe meniul de navigare. Un screen saver cu o imagine, data, ora si/sau temperaturii din camera poate fi activat cand ecranul tactil nu este utilizat si va fi afisat meniul in mod automat cand utilizatorul se va apropia, datorita senzorului de proximitate. Iluminarea ecranului este reglata de senzorul de luminozitate ambientala inclus. In plus, are 4 intrari analogice digitale care pot fi configurate ca intrari binare pentru senzori si butoane libere de potential, ca intrari pentru senzor de temperatura sau pentru senzor de miscare. Carcasa este disponibila in patru culori: antracit, argintiu, alb si alb lucios iar dimensiunile acestuia sunt 86x86x10mm pentru varianta ZVI-Z35-A.

Panelul efectiv se monteaza foarte usor intr-o doza de aparat rotunda si are urmatoarele elemente componente/conectori:

Sa trecem in revista remarcabilele caracteristici ale panelului Z35:

  • Panou tactil capacitiv retroiluminat de 3,5 inch (3,5 ”) cu buton „Home” iluminat din spate incorporat, cu rezolutie a ecranului de 320 x 240 pixeli
  • Functii multiple de actiune directa, complet personalizabile
  • Controleaza distributia in 7 pagini personalizabile + 1 pagina de configurare
  • Management complet al climei
  • Cronometre programabile
  • Controlul scenei
  • Controlul alarmei
  • Screensaver cu imagine personalizabila
  • 2 termostate independente
  • Senzor de temperatura incorporat
  • Senzor de luminozitate ambientala pentru reglarea automata a luminozitatii
  • Senzor de proximitate pentru pornire rapida,
  • Buzzer pentru o confirmare sonora a actiunilor utilizatorului (cu posibilitatea de a o dezactiva)
  • Posibilitatea de a bloca / debloca panoul tactil prin comenzi binare sau scene si de a seta o blocare temporizata / automata a dispozitivului (functie de curatare)
  • Ferestre pop-up si obiect Welcome Back (binar sau scena)
  • Scale de temperatura Celsius si Fahrenheit pentru indicatorii de pe ecran, fiind posibila selectarea lor in parametri
  • 4 intrari analog-digitale personalizabile
  • Design elegant, disponibil in diverse culori.

Exista doua tipuri de meniuri, unul pentru configurare in care se pot realiza toate setarile necesare si unul de utilizare – interfața cu utilizatorul

Pentru ca orice solutie trebuie sa fie vazuta si in practica, vom exemplifica modul in care poate fi utilizat panelul tactil Zennio Z35 intr-o aplicatie rezidentiala. Dupa cum vom vedea in imaginile urmatoare, este de dorit ca instalarea sistemului (partea de infrastructura) sa se faca de la bun inceput, atunci cand realizam instalatia electrica ori intr-o etapa de renovare capitala a locuintei, pentru ca este necesara prevederea unor trasee specifice pentru a putea instala sistemul si a nu avea trasee aparente.

Prin controlul inteligent al luminilor putem realiza de la aprinderea si stingerea unui bec, pana la operatiuni mai complexe cum ar fi: stingere, aprindere, variatia intensitatii luminioase sau comutarea surselor de lumini aferente iluminatului interior sau exterior al cladirilor. Efectuarea efectiva a comenzilor se poate realiza prin simpla atingere a unui keypad sau ecran tactil, dar si in mod complet automat. In modul de control automat putem beneficia de un aspect deosebit la nivel de fatada, in curte sau pe anumite zone interioare, existand posibilitatea de a se executa secvente automate utilizate in ultima perioada si a le rula pe perioadele in care suntem plecati pentru mai mult timp, obtinand un plus de siguranta in ceea ce priveste protectia locuintei.

De asemenea, prin controlul inteligent putem integra sistemele de umbrire de care beneficiaza o cladire. Discutam aici de sisteme de jaluzele, perdele, rulouri etc., sisteme esentiale pentru a avea un confort interior optim si care pot reduce costurile generate de sistemele de climatizare. Practic, un sistem de umbrire poate fi actionat in corelatie cu insolatia, ridicand sau coborand sistemul de umbrire in functie de temperatura inregistrata la exterior si corelat cu pozitia soarelui pe fatadele constructiei.

Pentru exemplul nostru, primul element important este tabloul electric si de automatizare. Acesta trebuie sa fie suficient de spatios pentru a cuprinde atat partea clasica de tablou electric cu disjunctoarele necesare dar si partea de automatizare ce va controla inteligent toate sistemele dorite. In acest caz avem un tablou metalic 600 x 800 x 200 mm.

Schema circuitului de automatizare cuprinde elementele pentru realizarea controlului iluminatului de tip ON/OFF, a rulourilor exterioare ce asigura umbrirea la interior, partea de iluminat dimabil (led si incadescent), modulul de internet pentru controlul la distanta, totul avand ca punct final panelul tactil Zennio Z35 culoarea antracit.

Partea superioara a tabloului este rezervata pentru partea de disjunctoare aferente circuitelor de iluminat si prize, disjunctorul general TEAA, clemele sir principale – conectare cabluri care vin de la consumatorii din casa cu elementele tabloului electric etc., in total un numar de 16 circuite ce deservesc atat interiorul locuintei cat si exteriorul, plus toate instalatiile legate de utilitati (hidrofor, statie tratare apa …).

>

In partea inferioara regasim toate echipamentele pentru sistemul de automatizare si anume:

  • Cleme sir secundare – conectare sigurante la actuatoarele de smart-home KNX
  • Actuatorul Lingg&Janke A2X6F16H cu 12 canale/16A/230V KNX ce se foloseste pentru comanda aprinderilor de iluminat ON/OFF si a rulourilor exterioare
  • Actuatorul Lingg & Janke DIM4FU-IP de 4 canale /570W / 230V KNX este folosit pentru comanda aprinderilor de iluminat dimabile de tip: bec incandescent, LED dimm.
  • Sursa de Bus KNX Lingg & Janke NT640-43 640 mA este folosita pentru alimentarea BUS KNX si asigurarea interconectarii de comunicatie intre echipamentele de pe bus
  • Interfata IP KNX Bus – Ethernet ZSY-IPI-PL este folosita pentru conectarea la sistemul KNX a device-urilor mobile (smartphone, tableta) si a computerului pentru programarea sistemului

Panelul tactil tip Z35 instalat in locuinta respectiva, se incadreaza perfect in stilul camerei si cel mai important lucru este ca functioneaza optim pentru asigurarea confortului dorit.

La final, sistemul de automatizare instalat ne rasfata prin usurinta in utilizare iar programele setate ne scutesc de un efort suplimentar in fiecare zi. Solutiile propuse de catre Amavys Project reusesc sa imbunatateasca confortul utilizarii spatiilor, permit controlul mult mai bun al costurilor cu utilitatile si asigura posibilitatea administrarii lor intr-o maniera flexibila, chiar de la distanta de pe smartphone. Amortizarea investitiei se va face intr-un timp scurt iar eventualele schimbari in functionalitati presupun doar reprogramari la nivel software.

Solutia prezentata in acest articol este doar un exemplu punctual, Amavys Project proiecteaza, furnizeaza si instaleaza o paleta larga de solutii electrice si de automatizare pentru realizarea caselor inteligente. Totodata, alaturi de activitatea de proiectare si distributie de solutii “smart home” reusesc sa asigure suportul necesar colaboratorilor prin activitatea de consultanta si project management pentru cladirile unde se doreste implementarea conceptelor de tip “building management system” si “green-buildings”.


1 Comment on "Control inteligent cu panoul tactil"

  1. Foarte interesant si mai deosebit sistemul. De ce sunt doua ecrane in foto? Din punt de vedere financiar, cat a costat solutia prezentata in articol? SUnt curios ce ar insemna un sistem entru controlul iluminatului pe fatada sau decorativ in curte.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*