Constructie semineu


In cele ce urmeaza voi incerca sa va prezint constructia unui semineu prin intermediul celor 90 de fotografii pus la dispozitie de autorul lucrarii, Nicolae Herelea.  Nu imi permit sa fac comentarii sau sa detaliez fiecare etapa pentru ca nu am toate informatiile necesare. Consider ca fotografiile ce vor fi prezentate sunt suficient de explicite.

Asadar, sa pornim la constructia semineului …

Stabilirea amplasamentului, aici va fi construit semineul si aprovizionam piatra necesara placarii semineului

Trasarea pozitiei

Asezarea primelor caramizi ale soclului, turnarea unei placi mici din beton, armat pe zona centrala, cu pastrarea unei gauri centrale pentru adminisa aerului – zona unde a fost utilizata acea bucata din polistiren expandat

In partea frontala s-a zidit caramida cu ajutorul unei structuri de sustinere pana la uscarea materialului

Dupa uscarea suprafetelor se aseaza focarul

Se pozitioneaza cosul de evacuare a gazelor de ardere si se aplica vata minerala bazaltica pe peretele din spatele focarului

Se zideste caramida pe lateralele focarului

Confectionare structura metalica pentru inchiderea partii superioare cu gipscarton, rezistent la temperatura – RF

S-a aplicat vata minerala bazaltica, caserata cu folie de aluminiu pentru protectia suprafetelor fata de caldura degajata

Fasonarea pietrei natrurale ce va fi utilizata la placarea semineului

Placarea cu piatra prelucrata

Rostuirea placarii

Realizarea grinda din lemn


Grilele de ventilatie pentru circulatia aerului cald

Semineul aproape finalizat, se executa montarea grinzii din lemn, aplicarea grilelor de ventilatie si o noua aprindere a focului

Spor la lucru si inspiratie maxima tuturor ce doresc sa-si construiasca un semineu!


221 Comments on "Constructie semineu"

  1. Cred ca nu ai analizat destul de atent pozele sau acestea nu sunt destul de explicite. Exista gura de aer in partea inferioara, exista nise in partea superioara, daca te uiti in poza in care se vede un grilaj in lateralul hotei, gipscartonul este unul special pentru protectia la foc (roz) si mai sunt si alte aspecte pe care ori nu le-ai analizat corect ori urmaresti doar sa faci valuri. Nu ar strica sa analizezi mai atent pozele si apoi sa fi atat de categoric.

    • va rog sa imi spuneti daca la montatea gipscartonului ignifug, conteaza care culoare este inafara sau care sta la caldura? sunt tratate diferit partile? multumesc

  2. Total gresit. Focarul trebuie sa stea pe un suport, picioare pt a putea sa primeasca aer. Semineul functioneaza, incalzeste prin circulatie de aer. Cine a facut constructia la Gatuit sa ma exprim frumos. De unde primeste aer rece?. In spatele focarului este vata minerala cu folie de aluminiu nu era necesar si daca se pune trebuie izolate marginile cu banda de aluminiu ca murim de cancer in doi ani. Nu sunt de acord nici cu rigipsul, care banuiesc ca nici el nu este izolat. Nisele pt aer nu sunt pozitionate corect, ele trebuiau sa fie in partea de sus la hota, pt ca aerul cald in mod natural tinde sa mearga in sus.

    • Sunt in faza de constructie a unui semineu si va multumesc mult pentru imaginile postate. Din documentarea mea, caramida refractara [samota] trebuie zidita cu praf de samot, adeziv care rezista la temperaturi de 1250-1300 grade. Am gasit acest praf la pretul de 30 RON sacul de 30 kg. Ideal, se mai amesteca cu un gel special pe baza de silicat, daca am inteles bine i se mai spune „apa de sticla” de la nemtescul „wasserglass”. Mortarul normal nu poate face fata la asemenea temparaturi.

      Am mai aflat ca grilele de aerisire trebuie montate la maxim 10 cm de plafon pentru a realiza ventilatia adecvata a spatiului inchis din jurul focarului, altfel, exista riscul ca tavanul sa se usuce complet, temperatura putand ajunge prin acumularea aerului cald la 200-300 grade.

    • O intrebare de necunoscator:
      peste vata minerala nu se poate aplica o placa de rigips? (dupa ce izolezi marginile).

  3. Multumesc pentru raspuns. Ca sa nu ramana problemele nelamurite, am mentionat ca aceste lucrari nu imi apartin. Sunt realizate de unul din colegii de pe forumul Misiunea Casa. Asadar, cred ca dansul ti-ar putea raspunde mai bine decat mine. Raman la parerea ca unele din observatiile tale sunt putin subiective, neavand date concrete despre lucrarea prezentata. Evident ca fiecare aplicatie va avea anumite particularitati iar dimensionarea unor elemente nu a facut obiectul acestei prezentari (fie vorba intre noi, nici unul nu cred ca stim exact dimensiunea zonei de admisie a aerului).
    Va doresc o zi buna si multumesc pentru comentariile transante.
    VYS

    • Orientativ: priza de admisie aer proaspat ar trebui sa fie egala cu sectiunea interna a cosului de fum.

      • Mihail Cireasa | 15 aprilie 2010 at 15:39 | Răspunde

        Cred ca trebuiesc ceva precizari:
        1. Pentru aerul proaspat ce urmeaza a fi folosit in procesul de ardere din focar sectiunea prizei de admisie este deja calculata si stabilita de constructorul focarului,grilajul de admisie a aerului proaspat in focar facand parte din focar si are de obicei si un sistem obturator de reglare a tirajului. Acelasi constructor functie de puterea focarului a calculat si sectiunea minima necesara pentru evacuarea gazelor arse dimensionand in acest sens racordul focarului catre kitul de evacuare.
        2.In discutie era de fapt sectiunea de admisie a aerului proaspat care intra pe la baza semineului, aer care dupa ce preia caldura de la focar traverseaza hota si este refulat prin tiraj natural prin grilele de evacuare. Vezi si articolul http://www.vysblog.ro/2009/12/22/semineu-mihai/
        Cu stima,

      • frumos semineu, totusi multimea de poze ar cere mai multe explicatii, pt potentialii clienti si nu numai pentru „coshari”.
        Afland ca vata bazaltica ar fi cancerigena ma intreb de ca nu s-ar putea face toata structura din caramida refractara ?,inclusiv partea dinspre peretele din caramida porotherm, in cazul meu peretele ala este tencuit deja. Pentru tavan ma gandesc chiar la o bolta din caramida… de ce nu o bolta? S-ar puea astfel evita vata cancerigena ? sau costurile exorbitante ale acelor placi „destepte” si de ultima ora/generatie :)… ma gandesc sa plachez exteriorul structurii de caramida cu righips aplicat direct pe caramida, iar semineul sa incalzeasca incaperea din spate si pe cea de deasupra… hm…
        care ar fi treaba cu folia de aluminiu care imbraca vata bazaltica? dar folia pt imbinari?

  4. Scuze, nu vreau sa fac valuri, daca doresti sa iei in considerare sfaturile mele bine, daca nu OK. Gura de aer am observat-o dar este foarte mica, nu asigura suficient aer, pt o ventilatie corecta. Cele trei nise de pe partea de jos a hotei trebuiau puse sus, unde este nisa singura. Pt. a avea un echilibru la aer, erau suficiente 3 nise una dreptunghiulara pe partea frontala, eventual putin mai sus sau mai jos decat cele patrate si doua patrate pe lateral tot asa putin mai sus sau mai jos decat cea drepunghiulara, asta ca sa ai si un design OK. Recomandarea mea este sa faci constructia hotei cum este in partea de jos si sa nu mai folosesti vata minerala daca ai perete si nu rigips sau structura de lemn. Oricum te felicit lucrarile sunt excelente ca design.

  5. Buna ziua,

    De unde ati achizitionat focarul si la ce pret (aproximativ)?

    Multumesc.

  6. nu sintem o firma specializata care construieste seminee si e posibil sa fi facut unele mici greseli. totusi cred ca am lasat in partea de jos, din locasul pt lemne un spatiu suficient pt aerul rece plus cel putin un cm. in jurul focarului. cele trei grilaje pt iesire aer cald le-am montat in acea pozitie pt. a obtine acel aspect care la dorit proprietarul, dar am montat si un grilaj in partea cea mai de sus pt. mai multa siguranta. izolatia e fixata de profilele metalice cu banda adeziva de aluminiu, astfel ca in nici un caz arul cald nu va antrena particule care sa ajunga in incapere. focarul a costat aprox 3500 cred ca de la baumax [cam scump] multumim pt observatii, o sa tinem cont data viitoare.

    • Draga Dle specialist Eugen: Din postarile legate de seminee si constructia lor am observat doua aspecte principale: Ceea ce lumea doreste este un semineu modern cu deschidere de ferestra mare in care spectacolul focului care arde este important, si in acelasi timp un sistem de caldura care sa se mentina peste noapte si sa radieze caldura astfel incat dimineata cand te trezesti semineul, soba, sa fie calduta la atingere..adica, sa nu trebuiasca sa se scoale omul la 3 dimineata sa bage lemne pe foc….se pare ca din discutiile si postarile pe acest site si pe altele…cele doua „idealuri” se resping reciproc! Sau ati iei centrala pe lemne care arde si mentine focul pana dimineata (ne aspectuasa la vedere) …sau ati montezi un semineu mare frumos la care te uiti cum ard lemnele…si ingheti de frig inspre dimineata. Eu am crescut la casa si aveam o soba de teracota…care iarna era calduta de dimineata cand o atingeam…nu trebuiau bagate pe foc lemne noaptea! Oare nu se pot imbina cele doua cerinte intr-o singura constructie? Nu se pot construi sobe de teracota…..in care sa se incorporeze focare de foc Cutiile de fier sau fonta) cu sticla mare de vedere…gen Antek 10kw ( nu fac reclama dar asta e primul pe care l-am googalit)…sau oricare alt focar dein fier, fonta cu geamuri mari frumoase..etc….??? Multumesc anticipat pt raspuns.

  7. Jos palaria in fata voastra pt. tot. Eu sunt din Arad si am o firma de seminee. Am fost scolarizat in Cehia la mai multe firme mari producatoare de focare, iar observatiile le-am facut din ceea ce am invatat de la ei. Eu nu am nici o problema in a ajuta pe cineva care se vede ca stie niste lucruri bine, cu cateva observatii, daca vrea sa tina cont de ele. In Arad m-am cofruntat cu niste lucruri grave de m-am luat de cap. Am spart foarte multe seminee construite de neica nimeni care era paralel cu ceea ce inseamna constructia unui semineu. Am fost la case care au ars datorita faptului ca nu au facut constructia bine, poate de aici am ramas cu unele sechele si poate am fost cam dur, dar nu asta a fost intentia mea. In privinta niselor acum am inteles, daca clientul cere asta este, noi executam, atata timp cat nu este pericol. Si la Arad am avut de a face cu niste clienti mai dificili si daca eu am crezut ca nu este in regula ( nu dorm noaptea linistit), si nu l-am putut convinge i-am spus ca nu dau garantie pe constructie si nu raspund de nimic, atunci altii s-au razgandit, la altii nu am facut constructia. Eu merg pe principiul ca nu te poti juca cu focul, mai ales dupa cate am vazut prin zona. Cu respect Eugen.

    • vreau si eu sa construiesc un semineu la casa .vreau detali.Cat m-ar costa manopera?cE CAPACITATE TREBUIE SA AIBA FOCARUL LA O SUPRAFATA DE 70MP.

  8. bogdan vasile | 25 mai 2009 at 17:01 | Răspunde

    Buna ziua!
    Doresc sa construiesc un semineu cu focar deschis, dar ma blochez la anumite detalii: zidirea samotei (marimea caramizilor de samota, liantul cu care se lipesc), constructia fumurilor, etc.
    Ma puteti ajuta in acest sens cu anumite indicatii?
    Astept cu interes raspuns.

    Multumesc,

    Vasile Bogdan

  9. Buna ziua,

    Va rog puteti preciza daca, in cazul acesta, cu focar inschis de fonta, caramizile sunt refractare sau normale?

    Numai bine,

    Romulus

  10. am folosit caramida refractara doar acolo unde a ramas ‘la vedere’. in rest e zidit cu caramida si mortar obisnuite.

  11. foarte frumos poti sa ma ajut sa consruiesc unu acasa sunt din valvea.

  12. M-am apucat sa-mi construiesc un semineu cu FOCAR DESCHIS.
    Va rog mult sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
    1. dupa ce am zidit peretii focarului, cum si din ce material ar trebui sa fac partea de sus (tavanul) a focarului, astfel incat sa poata sustine partea superioara (pe care vreau sa o zidesc din caramida si care in fotografiile postate este din gips-carton)?
    2. la aceasta parte superioara, cum zidesc caramizile, pe lat sau pe cant, ce fel de caramizi si ce liant folosesc?

    Va multumesc,
    Bogdan

  13. Partea de sus (tavanul)deasupra focarului eu o numesc hota se face din caramida, samota sau bca, de grosime cat gasesti de ingusta subtire pt. ca se va aduna greutate se va lipi cu adeziv cm11. Deasupra focarului se va face o cornisa de fier in forma de L care se va taia si suda exact dupa partea de jos. Se vor da cateva gauri in cornisa de fier cu dibluri pt. sustinere si se va lipi tot de partea de jos. Pe aceasta cornisa de fier se va porni constructia hotei.

  14. Sunt de mare ajutor pozele, problema la noi (suntem in renovare) este ca nu gasim praf de samota si nici gelul de care pomeneste un cititor mai sus. De o saptamana ma chinui sa gasesc un constructor (suntem din Constanta) si nu reusesc…. iar sotul a zis ca pana la urma o sa respecte cotele din schitele gasite si se va apuca de constructie… Asa ca va cer ajutorul …
    Macar sa-mi dati o indicatie in legatura cu inlocuirea prafului de samota si al gelului, ori sa-mi spuneti cine le comercializeaza.
    Va multumesc.

  15. Probabil te referi la mortar refractar! Ai incercat la Dedeman?

  16. Pt. ca nu vreau sa gresesc, rog sa ma ajutati cu urmatoarele precizari:
    -pt. zidirea cu caramida plina si apoi tencuirea hotei la un semineu deschis, ce fel de mortar folosesc (denumire,compozitie si de unde poate fi procurat);
    -precizez ca pt. zidirea focarului din samota am folosit mortar refractar ( praf de samota de la DEDEMAN), dar hota din caramida plina este altceva;
    -multumesc lui Eugen pt. raspuns, dar CM11 este un adeziv pt. gresie si nu stiu daca este rezistent la temperaturi mari, stiind ca hota la un semineu deschis se comporta aproape ca o soba de caramida.

    Multumesc

    • Ati incercat in loc de praf de samota+apa de sticla sa folositi mortar refractar de la HASIT? (HASIT, http://www.hasit.ro)
      Se pot folosi caramizi normale in locul celor de samota?
      Pentru un semineu deschis mai este necesara inaltarea pt lasarea fantei pt „tiraj fortat” si cum si unde se face clapa pt reglarea tirajului?

  17. cm11 am folosit la hota cu focar si rezista , dar pt. semin deschis praf de samota cu apa de sticla.

  18. Bogdan Zaharia | 31 august 2009 at 15:25 | Răspunde

    Sunt foarte interesante comentariile si se pot invata multe. De exemplu eu am ajuns la concluzia ca nu voi construi un semineu singur, sau cu oameni fara experienta, asa cum aveam de gand.
    Am o casa la Pitesti in curs de constructie si as dori un semineu cat mai simplu, cu foc deschis , cu un cos de 11 – 12m. Sunt multe firme care le fac, insa cred ca stiti la ce preturi..
    Poate cineva de meserie sa-mi faca o oferta de pret?
    Semineul este folosit doar ocazional, nu pentru incalzire.
    Problema este urgenta..

    Va multumesc mult.
    Astept un raspuns pe bogdanghzaharia@yahoo.com
    sau la tel 073133840.

  19. Eu am prins o oferta de vara si am luat de la bricostore un focar B1 cu separator de fum si caldura la 1400 ron. aveam prevazut din planul casei o debara care am folosit-a ca spatiu pentru semineu. din imaginile postate aici, am inteles sa las spatiu de aerisire cat mai mare, am zidit un postament din beton. peste el, am facut un pat de samota, am asezat focarul pe el si apoi am zidit samota in jurul focarului. apoi, am inchis cu rigips pana sus si am lasat trei guri de ventilatie la 10 cm de plafon. racordul de inox mi l-a legat un instalalator care mai montase centrale pe lemne deci avea experienta si maine plachez cu gresie. nu mai povestesc experiente cu constructori profesionisti de seminee care imi cereau bani de parca eram fratele lui bill gates…

  20. salutare
    am si eu casa in constructie si in living vreau sa-mi fac un semineu cu foc deschis. o sal folosesc pentru incalzire permanenta pe timp de iarna. as vrea sa stiu exact pretul pentru materiale si manopera.daca poate cineva sami dea un raspuns as fi recunoscator. multumesc

  21. Semineele deschise au randament max. 25% cand cel care le construieste stie ce face. In Arad am spart vreo 10 si ma indoiesc sa fi fost facute de acelasi mester. Daca vrei randament si siguranta ia un focar. Pe semineele deschise trebuie sa stai cu ochii pe el ca pe butelie. Focarele au preturi in functie de putere, forma usii, greutate si provenienta. Materialele in jur de 100 eur si accesoriile depinde de diam horn focar, tuburi diam. si metri, coturi la fel, nise aer etc. Placarea la fel granit, marmura, piatra, cat vrei sa plachezi si cu cat . Daca mai ai intrebari valeaeugen@yahoo.com

    • salut
      mi-a facut un nene,”specialist”,un semineu deschis,asa am cerut eu,refuzand unul cu usita.problema este urmatoarea,cosul are vreo 5 m lungime,30 pe 30 cm interior,dar este situat la vreo 40 cm de axul semineului.problema este ca la vanturi mai puternice imi baga fum in casa.comunicarea intre semineu si cos este prin perete prin caramida,un culoar care intial a fost de 20 pe 20 cm,acum l-am facut de 40 pe 20 si tot nu e de ajuns.acest tunel este in pozitie veritcala,oare nu cumva ar trebui sa fie in unghi?
      poate cineva sa-mi explice,va rog,ce unghi trebuie minim sa fie aceasta legatura intre cos si semineu, ca fumul, sa nu se mai intoarca la un interval destul de constant?
      va multumesc
      va multumesc

      • PAI DACA TE-A MANCAT UNDEVA SA ITI FACI UNUL DESCHIS SUPORTA CONSECINTELE.TU CE CREZI CA PE VREMEA LUI STEFAN CEL MARE NU SUFLA VANTUL ?

  22. Buna ziua
    Frumos executat, frumos evidentiat pasii constructiei.
    Am o problema. Doresc sa fac asa ceva dar cu o camera de caldura in loc de hota din care sa duc tuburi cu aer cald in alte 2 camere. Semineul il construiesc in coltul unei camere iar lateral si spate comunica cu alte 2 camere, deci incalzesc direct 3 camere si 2 cu aer cald. Deci are sa functioneze tot timpul iarna. PE UNDE SCOT CENUSA? La focarul aratat nu se poate face o camera pentru cenusa, undeva unde e locul de lemne. Asa pot sa o scot si cind este cald semineul. Daca nu folosesc focar ci doar usa de semineu, nu e mai usor? Cum calculez puterea semineului fara focar de fonta? Focarul de 700/500/460. Cosul de fum ma gindeam sa il fac lateral.
    Domnu Eugen, in proiectul meu trebuie sa plec de la un necesar de caldura, cum pot calcula cit imi ofera un semineu, macar aproximativ.
    Multumesc
    Dan Redis dredis@rdslink.ro

  23. Buna ziua.
    Rog putin ajutor. Doresc sa fac o casa si cu un semineu central sa incalzesc 3 camere, living, 2 dormitoare, acestea prin pozitionarea semineului care sa dea in cele 3. In loc de hota sa fac o camera de caldura din care sa duc 2 tuburi cu aer cald in baie si bucatarie. Este posibil? Cum calculez puterea totala? Cum impart cit din semineu sa fie in fiecare camera?
    M-am gindit asa. Samota de 230/114/64, usa semineu, focar 700/500/460.
    Doua picioare de 300 cu cenusar intre ele
    Placa beton armat cu loc de admisie aer
    Doua laterale 460/512/690, usa intre ele
    Plafon focar 192 grosime, 3 rinduri
    Camera de caldura din samota un singur rind zidit pe perimetru
    Planseu camera de caldura 128, 2 rinduri
    In spate loc de acces cu usa, fanta admisie aer cu ventilator care introduce aer
    Pe plafonul camerei de caldura, doua tuburi de aer cald cu care merg in camere
    Schimbator de caldura pe hornul din camera de caldura
    Horn in colt
    Mai ramin 764 pina la tavan
    Hota cu guri de admisie si evacuare pentru primele 3 camere

    Casa 140m patrati incalzibili, 350m3, caramida de 290 izolata cu polistiren 10 exterior, tencuiala interior, un singur nivel.

    736 buc samota
    Pret estimativ 1500 eur.

    E posibil sa imi reuseasca?

    Multumesc mult

    Am studiat cele care sunt in comert, dar nu stiu cum scot cenusa de la o exploatare de zi cu zi, fara sa il raceasca

    • Randamentul semineelor deschise chiar daca le atasezi usa ajunge la max. 25%. Iti recomand un focar de 16 sau25 kw cu clapeta de tiraj incorporata (poate fi si acces. )preturile nu sunt mari si lasa samota care costa o caruta de bani. Fa o constructie normala. Semineele incalzesc prin circulatie de aer, iar daca ai constructia facuta bine incalzesc f.f. bine nu mai ai nevoie de samota pt. inmagazinarea caldurii si apoi radierea ei pe timp de noapte. Ai si varianta de semineu tip centrala care se racordeaza la calorifere+apa calda menajera. Daca vei avea o centrala pe gaz sau curent pot functiona in paralel.

  24. Catalin Ionitoiu | 4 noiembrie 2009 at 21:08 | Răspunde

    Buna ziua,

    Am facut un semineu cu ajutoru pozelor dumneavoastra Va multumesc dar am o mica problema: Hota de rigips se incinge foarte tare, am dat o gaura in perete pana in camera vecina si problema sa rezolvat partial. Este posibil sa nu am suficien circuit de aer?
    Am montat si 3 grile de ventilatie 2 lateral la 15 cm inaltime de la focar si una in fata la 70cm inaltime de la focar(3 site cu diametrul de 15 cm) deasemeni si o gaura de 90mm care duce din cupola in camera vecina

    Astept sfaturi
    cum pot sa atasez si eu poze?

    Va multumesc

  25. adevarul e ca rigips-ul nu are ce sa caute la un semineu. mie mi s-a topit banda de „aluminiu” si am o camera de caldura(hota)de0.5*0.5*1.30 m cu 2 ferestre de 0.25*0.50 m.pt alte relatii 0722.314.202 .Gratuit

  26. am rezolvat problema nu imi facea suficient circuit de aer pt ca grilele erau mici si gaura de jos de sub focar era prea mica nu avea de unde sa ia aer rece sa faca circuitul
    Ce lac as putea folosi pt pietre sa reziste la temperatura?

  27. Buna ziua
    Am si eu o intrebare….am zidit pe postamentul de la semineu din beton samota cu adeziv special refractar si dupa o zi …….surpriza caramida se dezlipeste de beton usor.Ma ajuta cineva cu un raspuns,unde am gresit,sau ce trebuie sa fac sa tina.Multumesc

  28. Sincere felicitari pentru ideia de a posta pe blog idei si solutii din gama DIY. Trebuie sa recunosc faptul ca multe dintre acestea m-ar fi ajutat acum un an cand dupa o indelungata documentare pe net m-am apucat sa construiesc un semineu cu focar inchis. Pentru cei interesati si fata de solutia prezentata consider oportune urmatoarele precizari:
    – randamentul ridicat al semineului cu focar inchis este datorat preponderent faptului ca acesta cedeaza caldura prin convectie motiv pentru care:
    a.) focarul l-am asezat pe patru suporti construiti din BCA astfel incat o suprafata cat mai mare din baza focarului sa fie in calea aerului rece ce intra in semineu pe la baza acestuia;
    b.) tot ce inseamna zona de interior a constructiei semineului am izolat-o termic cu saltele de vata minerala bazaltica de 50mm placata cu folie de aluminiu cu folia spre focar ( peretii de rigips ignifug ai hotei, panou deflector, tavanul in zona hotei, peretii camerei pe toata inaltimea si latimea semineului, peretii laterali stanga-dreapta focarului semineul fiind pe coltul camerei), iterstitiile fiind acoperite cu folie de aluminiu autoadeziva;
    c.) partea de sus a hotei este separata de tavanul incaperii cu un panou deflector pozitionat inclinat astfel incat curentul de aer incalzit de focar sa fie directionat de acest panou catre grila frontala de ventilatie a hotei pozitionate cam la 20 cm fata de tavan;
    d.) camera tampon pentru protectia imptriva incedierii tavanului, camera creata in interiorul hotei in partea superioara a acesteia intre tavan si panoul deflector va fi obligatoriu ventilata prin practicarea in panorile de regips a hotei a doua orificii in diametru de aprox. 4 cm ( un orificiu in stanga si unul in dreapta);
    e.) pentru inbunatatirea circulatiei aerului cald in interiorul semineului, o parte din acesta l-am directionat prin tubulatura flexibila de aluminiu cu diametru de 150mm(izolata termic pe exterior) catre cea de a doua camera de sus amenajata prin mansardarea podului, semineul fiind construit in livingul de la parter;
    f.) doua guri de ventilatie a hotei in diametru de aprox 4 cm. au fost montate si la baza acesteia ( lateral stanga dreapta la aprox. 20 cm de grinda de lemn) pentru buna evacuare a aerului incalzit de lateralele focarului;
    Astfel construit, semineul incalzeste in cele mai bune conditii atata livingul de la parter cat si cele doua camere din mansarda ( aprox. 70 m patrati)

    • Si eu va multumesc pentru interventie si fiindca aveti o astfel de experienta as indrazni sa va propun un articol legat de aceasta tema. Daca sunteti disponibil si aveti imagini de la realizarea semineului, impreuna putem realiza un topic dedicat exemplului dvs.. Astept raspuns.
      Multumesc anticipat.

  29. Multumesc pentru propunerea facuta. Am rugamintea de a ma contacta pe adresa de e-mail pentru a stabili modalitatea in care va pot pune la dispozitie in cursul saptamanii viitoare un CD cu imagini interfazice legate de constructia semineului.

    • as avea rugamintea e a-mi trimite si mie pe aceasta adresa de e-mail imagini interfazice legate de constrirea unui semineu.
      VA MULTUMESC! SARBATORI FERICITE!

    • Buna seara! As avea si eu aceeasi rugaminte. Daca se poate sa imi trimiteti pe adresa winter.wood@yahoo.com acele imagini, deoarece si eu planuiesc sa imi construiesc un semineu care sa incalzeasca un living mare si cateva camere. Va multumesc!
      Ionescu Aurel

    • Voi achizitiona si construi in primavara anului 2011 un focar din fonta- 14 kw in livingul de aprox. 90 mp. Doresc daca se poate si detalii constructive de la dvs, daca sunteti amabil sa le transmiteti pe adresa vasilemet@gmail.com. Locuiesc in Bucuresti.

      Cu rspect Vasile Met

  30. vreau sa construiesc un semineu din caramida cu doua usi,dintr-o camera in alta.astept sugestii si o sa va tin la curent cu evolutia constructiei.

  31. Eu intotdeauna recomand la seminee, focare pt. randament si pt. a functiona fara sa afume. Exista focare cu doua fete, pretul intradevar este de aproape 5000 ron dar avand in vedere ca si usile costa mult si exista riscul de a nu functiona cum trebuie eu raman la parerea mea. Se poate face o lucrare deosebita. Poti sa faci doua constructii distincte. De ex. in living sa te duci pe o constructie moderna, iar in partea cealalta pe o constructie rustica.

  32. Nu cred ca este cazul sa te complici sa faci doua seminee in doua camere si nici un semineu comun celor doua camere cu doua usi ( cate una in fiecare camera). Construieste un semineu in living pe peretele comun cu cealalta camera si prin tubulatura de aluminiu ( 150-180mm diametru) duci o parte din aerul cald din hota semineului in camera alaturata. Asa cum am mai spus, semineul construit de mine este in livingul de la parter si prin tubulatura de aluminiu duc aer cald si in cea de a doua camera din mansarda ( prima camera din mansarda se incalzeste inerent urmare a aerului cald ce se ridica din living pe casa scarii). Tot ce trebuie sa ai grija e sa alegi un focar cu putere corespunzatoare – aprox. 50W pentru fiecare metru cub de incalzit si tinand cont de un randament al semineului cu focar inchis de aprox. 70%.

  33. as vrea sa stiu daca un semineu cu focar inchis costa mai putin ca si unul cu focar deschis tinand cont ca nu ma stiu cu astfel de lucruri

  34. Focarul din imaginile prezentate este frantuzesc, ale unei renumite firme cu traditie in focare pentru seminee, am vazut in Dedeman la 3348 ron cu tva (Bucuresti) din fonta groasa nu ca cele din Bricostore din tabla.
    Eu am casa la rosu. Am cos de fum pentru semineu pentru ca asa era in proiect si mi-am zis sa respect proiectul. Hotarasem cel mult sa imi fac un semineu mic pentru design. De cateva luni insa, de cand am inceput sa ma documentez despre seminee, am constatat ca acesta poate fi o sursa importanta de caldura pentru locuinta, deci pot imbina placutul cu utilul. Casa mea are 150 mp utili (P+M, jos: living, birou, bucatarie, baie, sus: 3 dormitare si 2 bai, caramida naturala portanta 290x24x13.8). Cosul de fum este in living. M-am convins ca un semineu cu focar inchis are cel mai mare randament. As vrea sa stiu ce putere trebuie sa detina focarul (ce tip de focar) imi trebuie pentru a incalzi parterul (si etajul daca e posibil) in conditiile in care nu mai pot trage conducte pentru aer cald catre celelelate camere, singura sursa fiind aerul din gurile de ventilatie situate la 20 cm de tavan.
    Mai am cateva nelamuriri:
    1. Am mai citit pe forumuri ca pentru un focar mai mare, pentru arderea completa si continua a lemnului, trebuie sa facem o priza de aer din exteriorul casei (din afara), aerul trebuie adus cu un tub spre focar si chiar impins de un ventilator electric. Este corect? Sau este de ajuns pentru ardere aerul din casa?
    2. Pentru a eficientiza sistemul pot sa ii adaptez un vetilator de aer de putere mica care sa impinga aerul de deasupra focarului spre gurile de ventilatie din apropierwa tavanului aducand astfel un plus de aer cald in camera?
    3. Cosul este construit peste placa de la etaj, pe interior, in dormitorul matrimonial. Cum pot sa mai adaptez un opritor pentru ca aerul rece, cand nu voi face focul in semineu, sa nu coboare pe cos si sa imi receasca dormitorul de la etaj?
    3. Mai pot adapta in aceasta etapa un sistem care sa functioneze in paralel cu centrala si care sa imi incalzeasca caloriferele, macar de la parter?
    Multumesc anticipat! Daca aveti nevoie de planurile casei, va rog sa imi dati un e-mail. Sorin

      • Cireasa Mihail | 8 ianuarie 2010 at 10:07 | Răspunde

        – In conditiile in care nu mai poti monta tubulatura pentru aer cald spre a incalzi mai multe camere semineul va face fata doar in livingul unde este construit, eventual daca scara de acces spre etaj este in living caldura va urca inerent pe „casa scarii” la etaj in hol ( mai mult ca sigur cele trei dormitoare de la etaj sunt decomandate). In acest caz ramane doar solutia unui semineu de putere mica ( aprox. 50 W pentru un metru cub incalzit cu un randament de aprox. 70% pentru focar inchis)
        -Admisia de aer rece din exterior inseamna complicatii in privinta automatizarii obturarii cand semineul nu este in functie si probabil este absolut necesara doar pentru focare tip centrala cu putere mult mai mare. Focarul inchis folsit de mine este de 12 Kw si nu am sesizat ca ar mai trebui aer rece suplimentar pentru ardere. In mod sigur un focar care necesita aer rece din exterior va avea din constructie o priza de racord pentru tubulatura care aduce aer suplimentar ( vezi sistemul de la o centrala termica normala pe gaz).
        -Un ventilator in zona gurilor de ventilare a hotei este bun ca ideie si nu are ce sa strice – cred ca este ceva mai greu de gasit ( metalic integral sa reziste la temperatura cand uiti sa il pornesti si semineul functioneaza , putere relativ mica si zgomot cat mai mic )
        -Nu cred ca este foarte nimerita ideia unui opritor pentru aerul rece montat pe traiectul cosului de fum si asta pentru ca orice obturare a evacuarii gazelor arse va duce la emanatii de monoxid de carbon cu implicatiile aferente. Focarul oricum dispune de un sistem de fante pentru reglarea tirajului cu o pozitie in care admisia aerului in focar este aproape obturata.
        – Solutie exista in mod sigur si in aceasta etapa dar costa! Exista focare de semineu specializate tip centrala termica care au un sistem boiler cu serpentina si pompa de recirculare pentru conectare la un sistem de calorifere si preparare apa calda menajera.

    • Vezi si articolul http://www.vysblog.ro/?p=1491, poate iti ofera Mihai mai multe detalii avand o situatie similara.

    • Recomandarea mea este un focar tip centrala care se racordeaza la calorifere si poate sa functioneze paralel cu centrala. Nu ai nevoie de un focar mai mare de 19 kw pretul fiind 5000 ron ceea ce cred ca merita investitia.
      Parerile sunt impartite dpdv al materialului din care este construit un focar. Ce este important din punctul meu de vedere este cum se utilizeaza. Sunt persoane care confunda focarul cu furnalul. Fonta acumuleaza caldura si dupa ce este oprit focul mai radiaza o perioada de timp ,problema este ca la fiecare foc prima data, trebuie sa se puna o cantitate mai mica de lemne, pt. a nu crapa. La fonta dilatarea se face mai greu si focarele ar trebui sa aiba o greutate de la 130 kg in sus. Focarele sub aceasta greutate nu imi permit sa le comentez. La focarele din tabla nu exista aceasta problema, pot fi incarcate la maxim cu lemne dar se racesc mai repede.
      Diametrul cosului de fum ar trebui sa fie de min 180, dar ar fi perfect 200. Trebuie sa sti focarul care te hotarasti sa-l cumperi ce diam are.
      Nu este necesara o priza de aer exterioara. Sunt focare, care sunt prevazute din fabrica cu ventilatoare, cu locasuri, toate in functie de metri cubi, etc. Nu fa improvizatii.
      Fara opritoare te rog.
      Cu un focar tip centrala poti sa incalzesti toata casa nu numai parterul. Faci incalzirea grosul pe lemne si cand nu au chef sau nu esti acasa intra centrala in functie.
      Daca mai te pot ajuta cu alte inf. valeaeugen@yahoo.com

  35. Felicitari pentru articol .Am o problema la semineul cu focar inchis ,a inceput sa miroase foarte urat in timpul arderii ,am desfacut hota si am scos vata minerala cu aluminiu cu ,care a fost izolata hota era parlita iar vata bazaltica cu care a fost izolat tavanul era si ea parlita .Ce ma sfatuiti sa fac ,deoarece numai pot folosi semineul din cauza mirosului. am trei grile de evacuare a aerului cald si fanta pentru aer rece.Multumesc anticipat.

    • Izolatia hotei si a tavanului ( vata minerala bazaltica placata cu folie de aluminiu) s-a deteriorat ( parlit) datorita faptului ca s-a supraincalzit interiorul hotei urmare a faptului ca grilele de evacuare nu au permis ventilarea corespunzatoare a hotei ( suprafata prea mica de refulare a aerului cald din hota). In acest caz solutia e simpla – trebuiesc luate masuri pentru ventilarea corespunzatoare a hotei -grile de evacuare cu suprafata mai mare eventual suplimentarea evacuarii aerului cald prin tubulatura de aluminiu intr-o camera alaturata si nu in ultimul rand atentie la asigurarea accesului aerului rece in cantitate suficienta. Daca tot ai demontat hota si tot va trebui refacuta izolatia, monteaza si un panou deflector la 45 grade care va directiona aerul cald catre fanta de evacuare frontala si va izola suplimentar tavanul impotriva supraincalzirii – Vezi si articolul http://www.vysblog.ro/2009/12/22/semineu-mihai/

  36. Multumesc pentru raspuns,voi pune grile de evacuare cu suprafata mai mare si un panou deflector si sper sa numai apara probleme.

  37. cat costa toate lucrare

  38. Pentru un semineu clasic cu focar inchis – constructie modesta DIY fara fite si pretentii, costurile de constructie inseamna probabil un minim de aprox. 25-30 mil. insemnand ca pondere:
    -12-16 mil = focarul de 10-12kw
    -2-3,5 mil =kitul de evacuare insemnand tubulatura de otel inox ce face legatura intre focar si cosul de fum,
    – 3-5 mil =materiale de constructie insemnand caramida BCA,refractara, placi regips ignifug, profile metalice pentru hota, saltele vata minerala bazaltica, grile evacuare, adeziv,etc.
    -2-4 mil. = finisaj exterior ( placat corp semineu cu placi caramida aparenta sau granit, ornament grinda de lemn, polite din placi de granit)
    – nu in ultimul rand cateva zeci de ore de munca si alte cateva de alergatura prin magazine pentru aprovizionarea cu cele necesare, efort care va fi uitat cu siguranta in prima iarna cu familia si prietenii la „gura sobei” si o cana de vin fiert.
    SPOR LA TREABA si CURAJ -DIY ( Do It Yourself)!

    • Andrei Tironeac | 8 noiembrie 2010 at 15:38 | Răspunde

      Salut!
      Va rog sa-mi spuneti si mie de unde pot sa cumpar un kit de evacuare(200 mm)(2 bucati de 1 m si un cot de 45)pt un focar semineu.(Am inteles ca racordurile flexibile din inox nu sunt recomandate a se folosi).
      Va multumesc!

  39. horia marinescu | 28 ianuarie 2010 at 13:35 | Răspunde

    Am citit pe sarite comentariile de mai sus ! Sunt pe piata din 93 ! deci ma ocup cu constructa de semineuri ( atentie pt toata lumea cu „pretentii” singurul termen la plural acceptat in limba romana de DEX este : semineuri NU seminee ! ) de 17 ani dupa o documentare-informare de doi ani dupa ce am intors spatele celor sase ani de studiu al ingineriei chimice macromoleculare – polimeri ! Nu fac niciun fel de comentariu malitios la adresa tuturor celor vazute ,citite ,auzite ci doar ca secretele de fabricatie ale oricaror lucruri trebuie pastrate in familie deoarece astfel s-ar apuca toti sa faca „semineeeeee” sau alte lucruri de regim special si n-am mai avea ce manca !

    • Eu am citit cu atentie fiecare articol postat pt. ca la vara doresc si eu sa construiesc un semineu. Din pacate am citit cu atentie si pe cel postat de dvs, in speranta de a mai gasi o informatie utila, dar faptul ca ati intors spatele polimerilor nu cred ca intereseaza aici pe nimeni.
      Faptul ca ca se spune semineuri si nu seminee este cu atat mai putin relevant. Daca nu veniti cu o informatie utila tuturor, puteti sa va abtineti de la altele care doar ne rapesc timpul si ne obosesc mai mult.
      Numai bine la tot natu, si spor la treaba.
      Marcel.

  40. vreau un sfat de la cineva in materie,cu admiratie am urmarit
    toate fazele constructiei acestui semineu…dar si comentariile domnului eugen(sunt foarte utile) MA INTERESEAZA CONSTRUCTIA UNUI SEMINEU,DAR CE AS VREA SA FAC…FUMUL ODATA IESIT DIN FOCAR,SA MAI FACA O TURA SAU DOUA PRINTR UN SISTEM DE STOCARE AL CALDURII(TERACOTA SAU CEVA ASEMANATOR)SI APOI SA IA CALEA COSULUI DE EVACUARE .vreau ca acest semineu sa mi tina loc de sursa complexa de incalzire in timpul iernii,am posibilitatea sa l construiesc intrun loc in care va avea fatza in salon iar peretele din spate sa prinda in alte doaua camere,vreau a valorific,cat mai multa caldura ! INCERC SA AFLU DACA VA MAI AVEA TIRAJUL NECESAR,SI APROXIMATIV CAT SA FAC GURA DE EVACUARE ,AVAN IN VEDERE SITUATIA DE MAI SUS. VA MULTUMESC !!!

  41. Sunt un bun confectioner de sobe de teracota duble in perete,care dau un randament foarte bun .
    Daca esti interesat am putea colabora si chiar confetiona un semineu in salon si un perete de teracota in celelalte camere.
    Tel mobil :07xxxxxxx .
    MULTUMESC!!

    • Stimate domn cu studii superioare,
      Exista o vorba romaneasca „a fi om e lucru mare, a fi prost e orisicare” nu te mai da mare as in construnstructia de „semineurii” si in gramarica limbii romane. Daca esti capabil sa dai un sfat da-l si este bine venit daca nu taci. Nu este nimeni interesat ca ai facut si tu 170 de „semineuri” in acei 17 ani de cand esti in aceasta bransa. Inteleg ca lucrezi doar cu incepatorii si de asta pierzi zeci de mii de euro cu scolarizarea lor, probabil ca-ti seamana la inteligenta cat despre bunul gust al fiecaruia ramane de vorbit, iar cu lucrarile de mare maiestrie de care te lauzi lasati mai moale lauda, bag de seama ca au disparut acei prosti cu bani si fara imaginatie.
      Fa-ti reclama de „semineuri” in alta parte si lasa oamenii simpli si fara bani de aruncat la prosti cu inalta cultura si maestri de contruit „semineuri”.
      PS daca esti asa de cult vezi originea cuvantului si ai sa afli pluralul

  42. horia marinescu | 2 februarie 2010 at 9:51 | Răspunde

    Pt MM : stimabile domn , cu scuzele de rigoare , limba romana e limba romana in cel mai clar mod ; 90% din populatia de pe glob este analfabeta ; din experienta mea de 17 ani de lucru cu oamenii cu bani pt un semineu de exceptie ( functionare/estetica/calitate) , acestora in proportie tot de vreo 90% le lipseste educatia estetica si darnicia . Daca ar gasi in magazine ceea ce fac eu nu s-ar uita la bani, dar a da teapa la sfarsitul unei asemenea lucrari facute pt vreo doua-trei generatii cu o garantie de 15 ani ,inseamna ot acestia o mare afacere incheiata cu brio in favoarea lor . Deh ! romanismul ultimilor 20 de ani trecuti degeaba ! Cat despre sfaturi , si informatii despre cum se fac diferite lucruri , acestea COSTA si au costat intotdeauna ! Am executate peste 170 de semineuri la care au asistat o multime de oameni ! Si ?!? Degeaba ! Toti cauta sa faca cat mai ieftin si cu te miri cine ! Te luai de polimerii mei ! Pai conteaza enorm cine iti lucreaza ! ENORM ! ! ! Nici nu-ti dai seama cat de mult conteaza acest aspect in relatia cu clientul ! DECI INFORMATIILE COSTA ! Un curs de asa ceva la mine , costa zece mii de euro , dar ramai cu 10 meserii pe viata intr-una singura ! Vrei un semineu adevarat , trebuie sa ti-l si poti permite ! Deci trebuie sa fi pregatit cu de la 4000 de euro la cel putin 10000 euro pt unul cu sculptura de inalta clasa care trebuie sa ia ochii tuturor si sa-i topeasca la propriu dupa cum ti-am mai spus pt vreo doua-trei generatii de-acum in colo ! Restul e butaforie ( daca stii ce inseamna ) ! Repet : SUNT CEL MAI BUN si COST corespunzator ! Vorba aceea : ai bani de Mercedes , bine , iti iei M ercedes , nu ai , iti iei logan sau te duci la REMAT poate gasesti acolo ceva si eventual si bonus un „semineeee” facut de te miri cine ! Daca vrei sa ne cunoastem ,sa mai vorbim si poate ne si imprietenim si-ti fac si un semineu adevarat „gratis”, …. (zona cenzurata de ADMINISTRATOR – chiar si publicitatea costa, nu numai munca dvs. ), valabil pt toti cei care vor totusi ceva de calitate pe termen f lung ( ce inseamna o valoare medie de 6000 euro esalonata pe vreo suta de ani ?!? = ~ 60 euro pe an investiti ! Ti se pare mult ! Eu cu ce stiu sa fac ii fac intr-o ora maxim ! Iti pare rau ?!? Esti invidios ?!? Eu n-as fi ! M-as mai gandi , as aduna bani si as lua inteleapta hotarare de a nu-mi mai pierde timpul cautand informatii gratisci de a lua in consideratie aceste randuri ! Astept . . . provincia si pe tine si pe altii ca tine care-si doresc un semineu adevarat ! CU DRAG AL VOSTRU HORIA

    • stimabile, cred ca este cazul sa ne lasi pe noi astia care nu avem miile de euro de facut pomana si nici talentele dvs, sa discutam intre noi si sa ne alegem cu ceva pactic si pe intelesul nostru. Sper ca nu este cerut prea mult.
      MM

    • Esti pemobil

    • Domnule Marinescu, romanul, in itelepciunea sa, spune „lauda de sine nu miroase a bine”. Pe langa faptul ca rapesti timpul cititorilor cu ineptiile tale, fara a spune absolut nimic concret in legatura cu discutiile ce se poarta aici, parerea mea este ca nici munca pe care o prestezi, probabil, nu se ridica la nivelul ca care doresti dumneata sa o infatisezi. Pe langa toate acestea este si extrem de nepoliticos ceea ce faci iar limba romana iti este paralela. Frantuzescul cheminee este tradus in limba romana ca fiind ?emineu, s. n., art. ?eminéul; pl. ?eminéuri / ?eminée. Adica, pe intelesul dumitale, atat ?emineuri cât ?i ?eminee sunt forme in mod egal acceptate ca fiind corecte in graiul nostru romanesc.

    • Horia, fa tuturor un bine si incearca sa „te vinzi” in alta parte.

  43. Ptr. D-l Horia: Ce inseamna un semineu adevarat ? Oare poate insemna faptul ca te poti lauda in fata prietenilor ca investitia a insemnat cateva mii sau zeci de mii de euro iar acestia sa cada pe spate extaziati de larghetea cu care ai cheltuit acesti bani? Sincer nu cred! Si tot atat de sincer nu este vorba de invidie! Bagajul de cunostinte si informatii acumulte cu ocazia documentarii precum si experienta castigata cu ocazia constructiei inseamna pentru mine o bogatie care nu poate fi echivalata in euro. Acesta este de altfel si motivul care pentru ” familia celor care au nevoie sa fie informati” am impartasit si voi impartasi cu placere „secrete de fabricatie” – atat cat am reusit sa descoper si sa aflu despre constructia unui semineu (detalli si foto pe http://www.vysblog.ro/?p=1491). Secretele dvs. si teremenul de garantie de peste 15 ani pastrati-le linistit cu strajnicie pentru a-i „aburi” pe cei cu bani, pentru un semineu de exceptie, cu sculptura de inalta clasa care trebuie sa ia ochii tuturor si sa-i topeasca la propriu, ca de’ acestora in proportie de vreo 90% tot le lipseste educatia estetica si darnicia. Sunt ferm convins ca si semineul construit de mine va functiona cel putin 15 ani si asta doar daca nu cumva dvs. folositi vre-un „polimer secret”, in rest tot caramida, BCA, piatra, regips, vata minerala bazaltica, etc – focarul si kitul de evacuare oricum sunt garantate de fabrica.
    Inchei cu felicitari pentru cei 17 ani de existenta pe piata si pentru cele 170 de „seminee” construite in acest timp.
    Cu stima,

  44. forte utile pozele si comentariile atasate dar ce m-ar interesa si rog pe cineva sa imi raspunda se izoleaza si rigipsulk cu vata balzatica?
    cum se face acest lucru?
    multumesc anticipat

  45. si inca ceva cum imi dau seama de diametrul cosului de fum?

  46. Cireasa Mihail | 3 februarie 2010 at 9:37 | Răspunde

    Ptr.Gabi: Sigur ca da, hota de regips ignifug se izoleaza obligatoriu cu saltele de vata minerala bazaltica 50mm grosime cu folia de aluminiu spre interiorul hotei. Pentru hota am facut un schelet dublu din profile metalice si am asezat saltelele folosindu-ma de spatiul de aprox. 35-40mm lasat intre cele doua randuri de profilele(detalli si foto pe http://www.vysblog.ro/?p=1491). Dupa ce am inchis hota cu saltelele de vata minerala am trecut la placarea scheletului hotei cu placile de regips. Ktul de evacuare (tubulatura de otel inox) se gaseste in magazinele care vand si focare dar va trebui sa-l achizitionezi dupa ce ai asezat focarul pe cei patru suporti ca sa poti masura inaltimea de la partea superioara a focarului pana la cot si distanta de la cot pana la intrarea in cosul de caramida. Functie de aceste cote poti gasi o combinatie potrivita de tronsoane de tubulatura ca sa te poti incadra in cote.Diametrul tubulaturii kitului de evacuare se alege identic cu cel al focarului (165,180,200 mm). Sectiunea interioara activa a cosului de fum din caramida o poti aproxima „ochiometric” dupa o vizualizare prin gaura prin care „te intepi in cos”cu tubulatura Kitului de evacuare. Si pentru ca tot este ” santier” este bine sa cureti temeinic cosul de caramida inainte de a te apuca de constructia semineului ( daca aces cos nu este constructie noua si a mai fost folosit anterior pentru o soba clasica). Spor la treaba!

  47. buna seara as dori sa stiu cat costa mana de lucru pt semineu va multumesc

    • Cireasa Mihail | 4 februarie 2010 at 9:47 | Răspunde

      In principiu alegerea va apartine si depinde de cati bani, munca si timp sunteti dispus sa investiti in chestia asta.
      1.) Lucrarea efectuata de o firma specializata in domeniu – Cel mai scump dar si cu cele mai putine ” batai de cap”
      2.) Lucrarea efectuata cu un mester care sa fie priceput in zidarie,placari cu ceramica,granit,piatra,regips care va face constructia efectiva. Dumneavoastra va veti ocupa de aprovizionarea cu cele necesare constructiei si veti urmari, indruma si coordona interfazic constructia folosindu-va de informatii acumulate de pe internet – cel putin pe acest blog gasiti suficiente informatii, detalii constructive, foto interfazice, sfaturi,etc. In acest caz, pentru cateva zile de munca insemnand cateva bucati de bca si caramizi zidite, aprox 1,5 m patrati de placari cu piatra, aprox.4 m patrati placari saltele de vata minerala bazaltica, constructia scheletului hotei si placarea acesteia cu saltele si regips, tariful perceput nu va fi chiar de speriat.
      3.) Lucrarea efectuata in regie proprie fara cheltuieli cu manopera cu multa munca dar cu satisfactii incomensurabile la sfarsit.
      Cu stima,

  48. cu cine pot lua legatura pt constructia semineului si cat costa daca imi iau toate materialele va multumesc

  49. SALUTARE !!!am gasit acest site acum ceva timp in urma,si am sperat ca pot primi un sfat de la un cunoscator in materie de seminEE.MULTUMESC CELOR CE VIN CU IDEI SI REUSESC SA FACA O IMPRESIE BUNA…!DARRRRRR…..as avea de facut un mic comentariu la ceia ce a scris domnul HORIA MARINESCU. STIMATE DOMN,se vede clar in toata prelegerea tinuta de dv, ca sunteti un dur in ale meseriei si faceti remarci care va depasesc minunata dumneavoastra cultura.STIATI CA…?PESTE 50 LA SUTA DIN MESTERII NOSTRI POPULARI AU UN GRAD DE ALFABETIZARE SCAZUT,DAR IN ACELASI TIMP SUNT CEI CE NE REPREZINTA PE NOI CA TARA SI NEAM PRETUTINDENI?STITI CA EI SUNT EROII NOSTRI???STITI CA PE UN SITE CU OAMENI DIN POPOR,CARE ISI SPUN OFUL,CARE VOR SA CUNOASCA MAI MULT DESPRE UNELE LUCRURI ASA ZISE SIMPLE,NU AU CE CAUTA PERSOANE CA DV?EU SUNT DE MESERIE ZIDAR,DAR DIN MOTIVE INTEMEIATE AM REUSIT SA INVAT SI ALTE MESERII DEALE CONSTRUCTIEI,ACUM AJUNGAND SA CONSTRUIESC CASE.EXECUT MANOPERA DE CASA LA ROSU P+M CU 32 DE EURO METRUL PATRAT,REZULTAND 6400 EURO,COSTUL UNEI CASE CU 200 METRI PATRATI.IMI PUTETI SPUNE IN CAZUL DE FATA UNDE ESTE BUNUL SIMT SI UNDE ESTE REALITATEA,DIN MOMENT CE AVETI TUPEUL SA VORBITI DE 6000 EURO PRETUL UNUI SEMINEU,ACOLO VB DE SCULPTURA,AS VREA SA VA INTREB DACA SUNTETI SI SCULPTOR SAU DOAR APLICATI NISTE KITSCH URI CUMPARATE DE LA CHINEZI,SAU POATE FOLOSITI ARTA DECORATIVA SCULPTATA DE OAMENII FOARTE TALENTATI SI SEMIANALFABETI,CARE AU SCLIPIRI DE GENIU SI NU DE MANIA GRANDDORII CA DV.VREAU SA VA SPUN CA AM LUCRAT IN GRECIA,BELGIA SI ITALIA,DOAR CA MESERIAS CONSTRUCTOR SI CUNOSC CAT DE CAT SI PRETURILE DIN STRAINATATE,ASA CA VAD FELUL IN CARE EXAGERATI.APROPO…EU SUNT DIN IASI,STITI CA IN IASI O CAMERA DE CAMIN A AJUNS LA PRETUL DE 7 MII DE EURO SI O GARSONIERA LA 18 MII?STIATI CA ULTIMA SONDA TRIMISA DE NASA PE MARTE A GASIT SEVA ESENTIALA VIETII???ADICA APA,DOMNULE HORIA.UITATI CE VA RECOMAND:FACETI O CERERE CATRE NASA SA VA IA SI PE DV IN ZBOR PANA PE MARTE,SI MERGETI LA POL ACOLO UNDE SA GASIT APA,CAUTATI PINGUINII DIN ZONA,INVATATII SA SCRIE SI SA CITEASCA(SA NU MAI AVETI NICI UN MOTIV DE COMENTARIU LA CEIA CE VOR DEBITA,PT CA VA VETI OGLINDI IN MINUNATELE GRAMATICISME VB DE DOMNIILE LOR)SI APUCATIVA INTRUN FINAL SA NEGOCIATI PRETURI INTRE 4 MII SI 10 MII DE EURO PT UN SEMINEU,CU MINUNATELE FAPTURI,PT CA ESTE FOARTE PACAT SA LE TINEM INTRUN MEDIU SEVER, FARA CALDURA SI AMBIENT !!!………………………………………………………………………..PS…NOI CEI DE AICI DE PE ACEST SITE SUNTEM OAMENI CARE AVEM BUNUL SIMT SA CEREM SI SA OFERIM SOLUTII GRATIS SI OMENESTI…..VA MULTUMESC !!!

  50. Doamne-ajuta. Eu am urmatoarea problema: doresc sa-mi construiesc la vara un semineu cu caseta sau cum se mai spune, inchis. Am cumparat deja caseta iar acum stau in fata problemei cum izolez termic teava cosului care va trece prin tavanul din lemn. Distanta intre grinzile de lemn este de cca un metru. As adauga ca am mai cumparat si cosul din teava dubla din inox captusita cu vata minerala.Intentionez sa montez teava cosului direct pe caseta deoarece nu am cos zidit in locul in care va fi contruit semineul, si prin aceasta metoda doresc sa economisesc timpul si costurile construiri unui astfel de cos. In camera unde va fi construit semineul vor fi peretii ca si tavanul placati cu rigips. Grinzile tavanului sant din lemn cu laturile de cca 15X15 cm, iar deasupra de camera nu mai este nimic decat podul casei. Sper ca am fost destul de explicit cu informatiile. Pt raspunsuri va multumrsc anticipat.
    Marcel.

    • Eu iti propun urmatoarea solutie:
      Pe coltul camerei ( probabil semineul il construiesti pe colt) zidesti o constructie de caramida pana la o inaltime de aprox. 1,5 m care va fosi drept postament pentru cosul de fum din tubulatura dubla de inox pe care l-ai achizitionat deja. Fixezi cu bride cosul de inox de peretii camerei si asiguri cateva puncte de fixare a cosului si in zona podului. In cosul din tubulatura te “intepi” pana in teava interioara a tubulaturii duble cu kitul de evacuare – ATENTIE la etansarea perfecta a acestei zone. Continui postamentul traversand si zona plafonului cu un zid de caramida care va imbraca tubulatura dubla ( cu acest zid te opresti la o inaltime de 10-15 cm peste plafon. Rigidizezi toata constructia cu cu un mortar ceva mai fluid cu care umpli spatiul ramas in interiorul constructiei fata de exteriorul tubulaturii duble. Se obtine astfel o zona excelenta de incastrare care va fixa perfect tubulatura de evacuare.
      Pentru solutia propusa de tine am cateva observatii:
      – diametrul interior al tevii interioare a tubulaturii duble de evacuare trebuie sa fie aproape identic cu diametrul exterior al stutului de evacuare a fumului din focar pentru o etansare perfecta a racordarii focarului la aceasta tubulatura;
      – pe toata inaltimea de la focar pana la panoul deflector va trebui sa indepartezi segmentul de teava exterior si izolatia. Ramane doar tubul interior neizolat termic care incalzindu-se de la fum si gazele evacuate va ceda caldura prin convectie aerului cald din hota – vei castiga o suprafata radianta importanta ca suprafata si foarte calda care va incalzi suplimentar aeul din hota;
      – izolatia dintre cele doua tuburi trebuie sa o protejezi de aerul cald din hota cu un inel de tabla;
      – in zona de traversare a plafonului cred ca este suficient si sigur inca un strat de izolatie cu saltea de vata minerala bazaltica peste exteriorul tubulaturii duble;
      – portiunea de tavan din zona camerei superioare a hotei nu se va placa cu regips in schimb se va izola obligatoriu cu saltea de vata minerala bazaltica dublata cu folie de aluminiu;
      – marea problema a solutiei tale consider ca este rigidizarea mecanica a constructiei ( ansamblu focar tubulatura de evacuare ). Daca ai sau gasesti solutii bune de fixare a tubulaturii astfel in cat constructia sa fie sigura in timp din punct de vedere al rigiditatii mecanice, cu observatiile de mai sus solutia ta poate fi viabila.
      Spor la treaba!

  51. merci pt raspunsul si sfaturile date. Problema nu cred ca ar fii rigidizarea ansamblului, ci felul cum izolez trecerea tubulaturii prin plafon. Din pacate nu pot construi semineul pe colt, deoarece nu-mi permite constructia podului casei, si din aceasta cauza trebuie sa-l asez cam pe mijlocul peretelui. Eu doream sa elimin constructia din caramida, dar cred ca alta solutie mai buna nu am decat sa construiesc un cos zidit din BCA (??) in care sa introduc o tubulatura ce se gaseste in comert si este dintr-un material, cred eu, ca si rigipsul dar armat si se numeste … cosh. ;-). Are diametrul interior de 20 cm ca si focarul meu. Acum ar mai fi o intrebare: stii cumva la ce temperatura rezista aceasta tubulatura, este adecvata pt. constructia unui semineu?
    Marcel.

  52. Daca am inteles bine, ce ai cumparat deja consta in doua tevi de inox bagate una in alta si spatiul dintre ele este izolat cu vata minerala. Daca in zona de traversare a plafonului peste teava exterioara mai infasori un strat de saltea de vata minerala peste care mai infasori o foaie de tabla formand o a treia teava cred ca este mai mult de cat suficient in privinta protectiei termice. Raman totusi la parerea mea ca rigidizarea ansamblului este chiar o problema.
    Despre aceasta tubulatura care se numeste …cosh chiar nu stiu nimic dar sigur poti afla mai multe informatii direct de la vanzator sau poate gasesti pe net ceva date tehnice direct de la furnizor. Cred ca te complici cu aceasta solutie pentru ca va trebui sa etansezi si trecerea de la aceasta tubulatura la tubulatura dubla de inox pe care ai cumparat-o deja. Si daca pozitionezi postamentul zidit ( in spatele focarului) pe mijlocul peretelui tau si continui lucrarea asa cum am propus eu, crezi ca ar fi mult mai complicat? Faptul ca semineul nu o sa-l construiesti pe colt si o sa-l costruiesti central lipit de unul din peretii camerei nu e chiar o nenorocire doar „papa” ceva mai mult din suprafata camerei. Ca sa nu iesi prea mult in fata cu focarul din cauza cosului zidit poti sa te gandesti la un model de semineu in constructie asimetrica cu pozitionarea cosului in stanga sau in dreapta focarului. In primul rand va trebui sa iei o decizie in privinta cosului.Restul urmeaza! Cu stima,

    • Iti foarte multumesc deocamdata. Problema cu furnizorul sau vanzatorul de „cosh” 🙂 este din pacate si mai dificila deoarece eu locuiesc in Germania. Tot de aici am cumparat si focarul si tevile duble de inox. Mai ramane sa stabilesc ce fel de varianta de cos am sa folosesc.
      Cu stima,

  53. Vroiam sa adaug si eu pozele cu semineul construit de mine :
    -cost 300 ron
    -timp de lucru 1 zi

  54. Vroiam sa adaug si eu pozele cu semineul construit de mine :
    -cost 300 ron
    -timp de lucru 1 zi
    http://img15.imageshack.us/img15/6171/09022010003k.jpg

  55. Interesant ca solutie si realizare – cel putin in privinta bugetului si a timpului necesar constructiei.Pacat ca fiind un semineu cu focar deschis( cel putin asa pare) pierzi mult la randament si castigi o grija in plus in privinta focului deschis. Cred ca ar interesa ceva detalii tehnice – sincer nu stiu prea multe despre acest tip de semineu ( Focarul este realizat din caramida refractara cu samota?; dimensiunea hornului-inaltime si sectiune:dimensiunile focarului;Mai exista si un alt sistem de incalzire suplimentar sau chiar face fata intr-o zi obisnuita de iarna?;etc.) Citisem pe undeva pe net ca un asemenea focar ar avea si o placa de otel/cupru cu rol deflector si de inmagazinare a caldurii. Ai folosit asa ceva? Cumva ai si un sistem de obturare totala a cosului ca sa nu „zboare” pe cos caldura din camera dupa stingerea focului? Oricum FELICITARI! Cu stima,

  56. E un semineu cu focar deschis.Nu are rolul de a incalzi neparat camera ,cu toate ca caloriferele nu prea fac fata iarna, dar cu doi busteni seara se incalzeste destul de mult incaparea. Era visul meu sa am un semineu in dormitor si sa adorm pe sunetul lemnelor care troznesc arzand 🙂 plus ca prin el am si un sistem de ventilatie care imi aeriseste camera ziua.
    Am postat si eu pe site doar ca sa dovedesc ca nu e neparat un lucru greu sa construiesti un semineu..si se poate face si cu bani putini si intr-un timp relativ scurt.
    Focarul este placat cu samota iar spre exteriorul focarului este caramida normala (ca sa mai inmagazineze ceva caldura).Hornul exista dinainte si cred ca are undeva pe la 20 cm diametru. Oricum nu scoate fum deloc.Toata constructia este din BCA de 10*25*50 cm , iar dimensiunile semineului sunt H-100 cm , adancimea este de 40 cm+hornul ~ 60 cm. Nu am nici un sistem de obturare a cosului cu toate ca m-am gandit la asta inainte de a-l construi , nu am avut timp si nici bani pentru un sistem cu toate ca la ce aveam in cap sa fac nu costa mai mult de 200 lei.
    Inainte de a incepe constructia am incercat sa ma documentez de pe internet si asa am dat de acest forum , e singurul care are imagini si activitate in acest domeniu.
    Felicitari pentru site si bafta.

  57. As completa aceasta constructie cu o usa metalica ( din tabla neagra) culisanta pe doua sine laterale sau roto-batanta cu balamale 180 grade la baza care atunci cand arde focul va inchide spatiul de sub focar unde probabil ai organizat un mic depozit de lemne si care va inchide focarul cand nu mai arde focul impiedicand si racirea camerei. Pentru usa culisanta, o pozitie intermediara ( sa zicem 50 mm peste baza focarului) cu posibilitate de blocare a culisarii va impiedica jarul sa ajunga accidental in camera.Inca o data FELICITARI!

  58. Salutari tuturor
    Sunt pe cale de a incepe constructia unui semineu.
    Am o prima intrebare:
    1.Focarul se pune pe structura metalica , sau se face suport betonat.
    Intreb deoarece am gasit solutii contradictorii in acest sens pe forumuri.
    2. Focarul se etanseaza fata de constructia semineului sau se lasa un interstitiu intre el si caramizi.Asta in special la partea superioara a focarului.
    3. tubulatura de evacuare se izoleaza pe tot traseul sau nu. Daca , nu , care sunt zonele de izolat pentru a preveni formarea condensului.
    Intreb toate astea pentru ca in diverse „sfaturi ” am gasit fel si fel de informatii care de fapt sunt contradictorii.
    Am rugamintea de ami raspunde la aceste intrebari,numai cineva care a construit si are in functiune un astfel de semineu si are experienta utilizarii in timp.
    Va multumesc tuturor .
    Cu muta consideratie,
    Eugen Tampa

  59. in decembrie v-am cerut sfaturi pt constructia unui semineu.am primit ceva si va multumesc.semineul este terminat,mai am ceva de finisat doar.merge si merge bine fara fum si pastreaza caldura in caramida nu o scoate pe horn deoarece are sistem de fumuri asemanatoare sobelor de teracota.intr-o camera are aspect rustic iar in cealalta clasic.pot introduce lemne de o.7m lungime pe oricare usa a camerelor.dupa ce este incins caldura se pastreaza aprox.24h iar jarul, daca inchid intrarile de aer si reduc tirajul hornului,mai exista si dupa 12h.si sa nu omit pretul care a fost mai mult decat convenabil.va salut si va doresc numai bine.

    • buna ziua.am citit pe acest blog ca ati reusit sa va faceti un semineu .va rog mult sa imi spuneti si mie cum ati facut cu cosul.eu sint in situatia de a pune acoperisul ,banii i-am cam terminat si nu am posibilitatea sa incep de jos cum ar fi normal prin achizitionarea semineului.intrebam daca ati folosit un cos de inos dublu perete,un cos din acela ceramic de la effe sau un schiedel cu tub de samota si protectie de beton.am citit pe blog, dar nimeni nu a vorbit in mod explicit.va multumesc mult si va rog sa imi dati si mie detalii despre cum ati prcedat dumneavoatra

  60. cosul era facut.casa nu este noua.este din caramida plina.semineul cu totul este si el din caramida(trei tipuri de caramida:samot, plina de fabrica si manuala)dupa care l-am imbracat in caramida aparenta.cosul din caramida daca are diametrul de peste 22cm e bun.caramida rezista la temperaturi mari dar nu rezista la contactul direct cu focul.caramida ‘tiganeasca’rezista mai bine decat cea de fabrica plina,e mai elastica.la centrale pe lemne stiu ca se folosesc cosuri ceramice cu diametrul de 22cm tratate cu silicon pt a nu absoabe umezeala care sunt ‘imbracate’ in caramida cu sau fara izolatie intre cos si caramida.va doresc succes.

  61. Buna ziua.Eu imi construiesc o casa.Si ma gandesc, deoarece imi place cum arata un semineu cu living sa imi construiesc unul.M-ar interesa cam ce capacitate trebuie sa aiba un semineu pt incalzirea a aproximativ 350 mp si daca se poate incalzi o asemenea suprafata cu un semineu si care ar fi solutia pe timp de vara pentru apa calda.gheizerele?

    • Mihail Cireasa | 19 aprilie 2010 at 14:54 | Răspunde

      In principiu pentru fiecare metru cub necesar a fi incalzit sunt necesari aprox. 50W putere pentru focar luandu-se in calcul un randament de aprox.85% -90% pentru un focar inchis.. Semineul pe care l-am construit incalzeste fara probleme 3 camere -aprox. 75 m patrati ( living la parter si doua dormitoare la mansarda) si are un focar de 12 kw(detalli si foto pe http://www.vysblog.ro/?p=1491). Pentru a incalzi 350 m patrati cred ca este cazul sa te orientezi totusi la o centrala termica, semineul ramanand doar pentru atmosfera si ca o sursa de caldura de rezerva in cazul unei pene prelungite de curent.Pentru apa calda pe timp de vara poti analiza ca solutie folosirea unui panou solar.
      Cu stima,

  62. ani dumitru | 2 mai 2010 at 15:12 | Răspunde

    in penultimele imagini se vad gurile de iesire a aerului cald,iar la final nu se mai vad ,e vorba de al 2 lea rand de rigips roz?

    • Cireasa Mihail | 3 mai 2010 at 9:25 | Răspunde

      Sub nici o forma nu poate fi vorba de un eventual al 2 lea rand de rigips roz.In mod sigur este o mica eroare de postare a fotografiilor in ordinea cronologica. Nu pot insa sa nu remarc faptul ca din punctul meu de vedere grilele de vacuare sunt pozitionate total eronat -detalii, comentarii si foto pe http://www.vysblog.ro/?p=1491).
      Cu stima,

  63. ani dumitru | 2 mai 2010 at 15:14 | Răspunde

    si inca un aspect ,daca as construi semineul pe mijlocul livingului si in loc de un picior pe partea stanga as face si pe dreapta identic nu ar da bine estetic?las face mai mult ptru aspect dar sa si functioneze ocazional va rog raspuns daca se poate ms fain

  64. Am construit un semineu si am o problema cu evacuarea fumului; in principal cred ca am aceasta problema pt ca am folosit prea multe „recuperatoare de caldura” respectiv 5, prin trei etaje. Cosul trece prin doua placi, iese undeva in lateral, si evacueaza fumul undeva la 15 m inaltime, dar pina la incalzirea tubulaturii nu are tiraj si ramine in camera. Ma gindesc sa-i atasej un ventilator care sa forteze evacuarea, dar din pacate constat ca sint greu de gasit. Ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc.

  65. Am vazut discutii aprinse aici legate de seminee. Eu am unul acasa facut de un super MESERIAS si va spun e o adevarata arta sa construiesti un semineu cu sau fara focar… Al meu incalzeste camera in care e instalat + alte 2 camere… De design nu mai zic, e superb. Deci parerea mea e sa lasati meseriasii sa faca asta. in caz ca mai vrea cineva va las numarul lui:
    DAN:0768692546

  66. Sunteti mari constructori… Ati confectionat un suport(foarte frumos si bine ingrijit lucrat),ati achizitionat un focar metalic,pecare l-ati mascat destul de frumos OK. Daca imi permiteti va pun cateva intrebari: 1 UTILITATE zero,acest „semineu” este pentru design,voi chiar credeti ca va incalzi ceva ? 2 voi ati auzit de fumuri? sau poate credeti ca acel tub va asigura circulatia aerului,incalzind in acelasi timp si incaperea??? Sunteti penibili!!!! daca va place atat de mult kickul,va sugerez sa-l tineti ptr voi…

    • 1. Chiar daca pentru unele persoane pare greu de crezut pe langa design sistemul chiar functioneaza si functioneaza bine . Sunt ferm convins ca functioneaza bine si nu din „auzite” pentru ca am construit asa ceva. Pe langa semineul prezentat -vezi http://www.vysblog.ro/?p=1491), semineu construit acum doi ani, am mai construit un semineu in vara aceasta si sper pentru cei intradevar interesati sa postez cat de curand detalii si foto interfazice si de final al celui de al dolea semineu.
      2. DACA TACEAI FILOZOF RAMANEAI! Daca ai auzit cumva de fumuri acestea se fac numai la sobe care au ca principiu de functionare incalzirea prin radiatie termica, semineul este cu totul si cu totul altceva functionand pe principiul convectiei termice. Mai trebuie sa mai ai si ceva cunostinte elementare de fizica si termodinamica.
      SCUZE PENTRU EVENTUALUL DERANJ !

  67. Am si eu o rugaminte….am citit tot si e ..util tot ce spuneti si chiar va pricepeti…vreau sa-mi construiesc un semineu cu focar inchis in living…specific ca am o casuta mica,100m/2 sunt de fapt doua camere cu dependintele de rigoare.. din BCA,credeti ca pot incalzi aceasta suprafata cu un semineu…?Ma pricep la constructii ..binisor..si as vrea sa incerc ..dar un sfat de la voi e binevenit…am vizionat pozele si sunt super….am curaj sa incerc ,astept un sfat …mai ales de la di.Cireasa mihai…si nu numai…va multumesc….

  68. salut
    mi-a facut un nene,”specialist”,un semineu deschis,asa am cerut eu,refuzand unul cu usita.problema este urmatoarea,cosul are vreo 5 m lungime,30 pe 30 cm interior, este iesit peste coama un metru ,dar este situat la vreo 40 cm de axul semineului.problema este ca la vanturi mai puternice imi baga fum in casa.comunicarea intre semineu si cos este prin perete prin caramida,un culoar care intial a fost de 20 pe 20 cm,acum l-am facut de 40 pe 20 si tot nu e de ajuns.acest tunel este in pozitie orizontala.oare nu cumva ar trebui sa fie in unghi?
    poate cineva sa-mi explice,va rog,ce unghi trebuie minim sa aiba aceasta legatura intre cos si semineu, ca fumul, sa nu se mai intoarca la un interval destul de constant?
    sau poate trebuie facut altceva
    inca o intrebare,am folosit in alta tara,un semineu racordat la sistemul de incalzire centrala,la care apasam doar un buton,pornea pompa si-mi baga apa fierbinte in calorifer,cu un fos in semineu incalzeam casa.simplu ca buna ziua,dar aici nu am gasit pe nimeni care sa-mi faca asa ceva la un pret rezonabil.ma gandeam sa-mi aduc eu pompa, micutul boiler si celelalte accesorii de afara si sa ma ajute cineva contracost,sa-l montez.
    va multumesc

    • Din pacate nu tineti cont de nici o postare care va poate ajuta. Sunt persoane care vor sa ajute dar….
      Ma opresc din comentariu aici. In legatura cu semineul tip centrala care se racordeaza la calorifere + apa calda menajera aveti focarul sau faceti improvizatii pe semineul deschis care nu functioneaza. Daca aveti alt focar cumparat firma trebuia sa va puna la dispozitie si schema.

  69. nu va suparati d-nul eugen,ca am indraznit sa va cer un sfat.am incercat doar sa inteleg o problema de comunicare intre semineu si cos,pentru ca nu am gasit nicaieri pe net cel putin,o astfel de situatie in care cosul sa nu fie deasupra evacuarii din semineu.nu as mai vrea sa mai apelez la cel ce mi-a facut semineul,deoarece s-a dovedit ineficace.o ultima varianta ar fi sa-mi montez un ventilator in cos sau o creasta de cocos cred.
    cat despre focar,e diferenta mare intre ce solutii ofera cei de afara de unde vreau sa aduc focarul si ce pot executa cei de aici din orasul meu.
    oricum,succes

    • V-am urmarit postarile si vad ca „o dati” intruna ca semineurile deschise sunt o mare prostie etc dar totodata ne spuneti ce mare specialist in semineuri sunteti dvs. Pai lamuriti-ma si pe mine cum faceau oamenii acum 1000 de ani cind nu gaseau focare la Practiker, Dedeman etc? Doar lumea se incalzeste cu semineuri de peste 2000 de ani. din punctul meu de vedere un adevarat specialist in semineuri este unul care poate face unul asa cum cere clientul ,inchis sau deschis , cei care fac doar semineuri cu focar inchis ,in opinia mea ,sunt doar instalatori de sobe .

  70. Nu ma supar, sunt doar dezamagit ca ma intalnesc din nou cu aceleasi probleme. Mentionez ca nu execut seminee deschise. Dar pot sa va spun ca eu legatura dintre focar si horn o fac numai cu cot la 45*. Poate ar trebui sa incercati dar din cate seminee deschise am spart au fost si asa si nu au functionat. Dupa aceea proprietarii au ales varianta de a cumpara o usa de semineu. Rezultat 0000. Si ultima varianta am fost noi cu spargerea totala sau partiala a semineului si introducerea unui focar si tubulatura necesara. Schema unui sistem de incalzire cu focar tip centrala (termocamin) si a unui sistem de incalzire cu focar tip centrala (termocamin) si centrala termica o am si am sa o trimit Domnului Viorel Stanculescu iar daca dansul gaseste de cuviinta o poate posta.

  71. va multumesc pentru informatii

  72. salut baieti, ma puteti ajuta cu un sfat?
    la o casa din lemn, cum sa construiesc cosul? exterior sau interior?
    daca este exterior, cum trec burlanul unei sobe tip caldi printr-un peretele de lemn?
    va multumesc!

    • Indiferent daca il faci interior s-au exterior, trebuie sa nu faci rabat de la calitate si pe portiunea care ajunge la lemn sa folosesti placi de izolatie rezistente la 1000*c.

  73. stie cineva unde pot gasi un antivant rotativ?am inteles ca au niste rulmenti,etc
    multumesc

  74. Va salut!
    Doresc sa contruiesc un semineu cu focar inchis(comb. lemne).
    Dar inainte sa fac asta, va rog respectuos sa ma ajutati cu cateva sfaturi sau observatii.
    In primul rand trebuie sa va spun ca acest semineu este construit in principal pentru incalzire si mai apoi pt design(sau poate invers); suprafata pe care vreau sa o incalzesc este de 240 m3 compartimentata astfel: living(unde va fi construit semineul), doua dormitoare o baie si un hol.
    Principala problema de care nu sunt sigur este faptul daca as reusi sa incalzesc camerele prin intermediul aerului cald din hota difuzat catre camere (modul prin care as putea face asta).
    Daca nu este posibil astfel, va rog sa-mi spuneti daca ar fi posibila constructia unui semineu cu focar din tevi de otel(cu apa) avand pricipiul de functionare asemanator cu al unei centrale termice.
    Va multumesc anticipat!

  75. Felicitari ca a-ti postat aceste poze care aratat in mod explicit cum se poate realiza un chemineu in regie proprie de catre o persoana care cateva notiuni de constructii si putina bunavointa. Cat timp am stat in romania nu am vazut pe net un topic ata de explicit. In strainatate se utilizeaza cheminee pentru incalzirea unor case de 100-300mp.
    Pentru incalzirea unei case cu astfel de chemineu trebuie montat u sitem vmc simplu sau cu dubla functie. VMC (ventilatie mecanica controlata)are functia de circula aerul in casa prin intermediul unor conducte cel cu functie simpla, reducand conturile de incalzire cu circa 25 % iar cel cu dubla functie are rolul de circula aerul cald in casa si introducerea aerului proaspat din exterior. mentinind o temperatura ambiantala placuta. Ventilatia se face prin intermediul grilelor de aerisire.Aerul din dormitoare find recirculat , iar aerul din bucatarie si baie fiind inprospatat cu aer din exterior. Daca este cineva intersat pot sa-i trimit pe net diverse scheme cu sisteme vmc. Mentionez ca nu vreau sa fac reclama la aceste sisteme ci doar sa ajut cu informatii utile pe cei care sunt doritori de un asemenea sistem. Toate echipamentele si le achizitioneaza fiecare si poate sa faca montajul acestor sisteme singuri.
    Cu stima si respect
    Florin

  76. Andrei Tironeac

    salut! Mi-ar fi de mare ajutor schemele cu siteme vmc. Spune-mi te rog cum pot sa te contactez.
    Lasa-ti o adresa de e_mail ptr a va contacta.
    O zi buna.

  77. Doresc si eu detalii si daca se poate, multe fotografii care ma vor ajuta la construirea semineului intr-un living de 60 mp si cu ajutorul tubulaturii izolate sa incalzesc si 2 dormitoare aflate la acelasi nivel. Pot fi contactat astfel:
    vasilemet@gmail.com si 0722 633 668

  78. Doresc sa cumpar un focar 12-14 kw si sa-mi construiesc un semineu in livingul de 60 mp. Cosul de fum va fi construit alaturi de semineu, va trece prin pod, va fi din caramida pana aproape de acoperis, unde voi continua cu un cos din tubulatura extensibila izolata care va fi deasupra coamei acoperisului. Tot acest semineu va incalzi si doua dormitoare aflate la acelasi nivel, dar aflate la 8 m distanta de semineu. Voi folosi si un sistem de antrenare a aerului cald, tip ejectie, pentru a nu praji ventilatorul.
    Pot fi contactat prin e-mail vasilemet@gmail.com si 0722 633 668.

  79. Sunt intr-o situatie groaznica! Am angajat un „meserias’, gasit la anunturi in ziar, si care s-a dovedit ca nu are habar de asa ceva… Va rog ajutati-ma in cateva probleme!
    1.Focarul are in fata, langa cenusar, gauri pt.aer, mai este necesar sa faca si alte gaura in postament, asa cum am vazut in imagini?
    2.Am asezat semineul pe o placa de marmura pe care am asezat un strat de vata minerala (nu stiu cum se cheama exact) rezistenta la temp.de 120 gr., o fi bine?
    3.Semineul este pe colt, pereti din caramida, pe care a mai zidit un rind de caramida pt.protectie, este ok?
    4.Hota din rigips trebuie neaparat placata cu acel material cu folie ?
    Va rog ajutati-ma sau dati-mi un meserias adevarat, locuiesc in Piatra Neamt.

    • 1. Focarul trebuie sa fie ” spalat ” de un volum cat mai mare de aer rece pe care sa-l incalzeasca prin transfer termic. Accesul aerului rece pe la baza focarului trebuie sa fie cat mai usor prin spatii largi „generoase”. Din acest motiv practic focarul se sprijina pe partea din spate pe cei doi postamenti tip „picior” iar partea din fata a focarului se sprijina pe toata lungimea pe placa de beton care uneste cei doi pstamenti tip picior din fata. In acest mod toata baza focarului „sta” in calea curentului de aer rece ce intra prin partea de jos-fata a semineului si prin cele doua laterale.
      2 Vata minerala pe placa de marmura pe care sta focarul nu are ce cauta acolo, racire zonei inferioare fiind facuta de curentul de aer rece ce intra pe la baza semineului.
      3. Peretii de colt trebuiau izolati cu saltele de vata minerala bazaltica placate cu folie de aluminiu spre interiorul hotei. Al doliea rand de caramida ce dubleaza peretii de colt protejaza peretii dar „fura” caldura aerului incalzit de focar racindu-l inutil cu consecinte directe in defavoarea unei functionari optime.
      4. Si hota trebuia izolata cu saltele de vata minerala bazaltica placate cu folie de aluminiu spre interiorul hotei pentru a proteja placa de regips care inchide hota si pentru a nu raci inutil aerul cald .

  80. as dori sa stiu daca un semineu trebuie inbracat in samota? vata minerala ii buna ? din cite vad eu caldura care o emana semineu are contact cu vata astept un ras

  81. M-am bucurat sa gasesc un topic de acest gen .Sunt si eu in constructie cu un semineu si am avut ocazia sa studiez diverse materiale (desene) ptr executie.La cele clasice se foloseste piatra de riu(gresie) iar cosul se face in spatele axului semineului,pina la pardosea cu usa de curatat si ventilat iar trecerea spre camera de ardere se face printr-un canal la 45gr care are un volet rotativ de reglaj al aerului. Parerea mea este ca folosirea rigipsului antifoc e riscanta , in timp ar putea aparea surprize neplacuta de aceea recomand folosirea zidariei cu pereti dubli din piatra sau caramida samot.Sorin CR

  82. buna ziua
    am un cos din zidarie de 3m si interior rotund de 20 cm care
    este pozitionat chiar deasupra semineului(focarului 12 kw cu evacuare tot 20cm),daca fac legatura intre focar si cos cu un tub inox( de 1m) obtin o evacuare verticala. Nu se pierde
    prea repede caldura si nu se incalzeste suficient focarul?

  83. buna ziua,
    sunt si eu interesat sa folosesc un sistem VMC, pot fi contactat la adresa de mail ghelarry@gmail.com.
    Va multumesc.
    Gheorghe Lar

  84. deci, o fi aratand bine, estetic… randament nu cred ca e.
    1. evacuarea este enormaaaaaaaa iar caldurica care se strecoara in spatiu inchis e doar ce trece de tub, si doar prin gauricile alea.
    odata stins focul de duce toata veselia
    ma intereseaza daca are cineva o schita sau se pricepe in a adapta focar de semineu cu fumuri de sobe *de teracota, etc.)
    atunci da… ar fi interesant
    ceva ce pastreaza caldura mai mult de 5-6 ore . economie la combu8stibil, si poti face si un gratarel iarna in casa 🙂

  85. ma intereseaza vanzarea si montarea unui semineu care sa-l conectez la calorifere. timisoara tel 0730930541 sau lbosneac@yahoo.com

  86. Super tare topicul .
    Sunt interesat de realizarea unui semineu care sa ajute la incalzirea incaperii in care se afla ,iar in plus as dori sa il folosesc si ca baterie de incalzire pentru aerul care doresc sa-l introduc prin intermediul unui ventilator de aprox 2000mc/ora intr-o incapere alaturata pentru a compensa aceelasi volum de aer extras.de ce as avea nevoie?de vmc?este posibil?
    Ramnicu Valcea. barbudanielsorin@yahoo.com

  87. Buna ziua, sunt interesat de realizarea unui semineu dar nu am gasit nici un specialist, as dori mai multe detalii si daca se poate, multe fotografii care ma vor ajuta la construirea semineului intr-un living; sunt interesat sa folosesc un sistem VMC, pot fi contactat la adresa de mail: zavoianu.mihai@yahoo.com. Va multumesc si va urez SARBATORI FICITE!

  88. buna seara
    dupa ce am vazut pozele postate mai sus mi-am facut si eu un semineu cu un focar cumparat de la un magazin Practiker
    l-am factusingur cu un cumnat zidar
    dar am o problema casa mea este din lemn si am izolat semoneul cu un rand de caramida de samota , cu doua placi de rigips ignifug si cu vata bazaltica de 10 cu folie de aluminiu
    intrebare : este suficient pentru a nu se produce ardere interna in perete .
    i-am facut aproximativ 10 focuri puternice si sesizez un miros putin iritant la nas dar nu de fum
    eu banuiesc ca de la vopseaua de pe focarul de fonta
    .este posibil asa ceva sau este o alta cauza
    multumesc

  89. Eu impreuna cu sotul meu am construit un semineu din caramida,model asemanator cu cel cu foc deschis, numai ca i-am pus usade sticla.Aacest semineu l-am construit pe peretele dintre dormitorsi sufragerie ,in ideea ca fumul din semineu sa incalzeasca si soba de caramida din dormitor. problema e ca am aprins focul si fumul se invarteste in camera de ardere,in loc sa duca pe gaura care corespunde cu soba.eu cred ca aceasta gaura trebuia s-o fac mai sus , aproape de plafonul semineului,acum gaura cu pricina e la nivelul focului ,.iar fumul urca in loc sa se duca pe gaura. va rog daca poate cineva sa-mi dea o solutie ,v-am fi recunoscatori multumim

  90. Super tare jur !! vreau sami fac si eu unul exact dupa poze

    • Manea Emil Catalin | 25 ianuarie 2011 at 17:46 | Răspunde

      Am urmarit discutia cu interes insa am observat ca majoritatea folositi vata minerala si rigips ignifug in constructia hotei,vata in contact cu caldura devine cancerigena. Noi,ca firma, folosim pentru cine doreste silicat de calciu la acelasi pret ca ansamblul rigips+vata. Acesta este furnizat sub forma de placi si n plus este folosit si ca material al hotei precum si izolator. Alta discutie spunea de un cos de fum de caramida pe care-l folosea sa incalzeasca incaperile prin care trecea:eu va pot spune ca un cos de caramida neizolat la un semineu prezinta un mare risc de incendiu,mai ales la trecerea prin acoperis,sa nu mai zic de condensul care va fi chiar in casa. In concluzie rigipsul,vata minerala,cosul neizolat si racordul la cos prin tub flexibil nu aduc dacat o scadere a costului momentana,insa pe termen lung costurile vor fi uriase. Cu respect, Manea Emil 0742-932.676 sau mail catall25@yahoo.com

  91. buna ziua.cateva inrebari referitoare la semineul de mai sus. 1 exista posibilitatea de a monta o serpentina ?pt a incalzi radiatoarele de aluminiu,sau tabla.?
    2.am de incalzit aproximaiv 90 mp.ce dimensiune ar trebui sa aiba semineul?
    3.la ce pret se ridica material,manopera si tva?(in localitatea Dej jud. Cluj-Napoca)
    va multumesc.
    cu stima si respect Emilian Vaida
    emilianvaida@yahoo.com
    0765945077

  92. v-as ruga sa-mi spuneti ce diametru va trebui sa aiba in planseu gaura pentru cosul de fum(la o casa parter) casa urmeaza sa o construiesc si doresc sa stiu de la momentul realizarii planseului cat va trebui sa las .
    va multumesc!

  93. Am o soba numai din caramizi de samota, iar printre caramizi mesterul (la vremea aceea nu erau atatea materiale) a facut priza cu lut. De la atata foc, lutul a crapat, iar soba este de culoare samoptei. V-as ruga sa-mi spuneti ce trebuie sa pun intre caramizile de samota sa dispara lutul care este pe ici pe colo crapat, si daca vopsesc caramida de samota rezista la foc? sau crapa si vopseaua.

  94. Buna seara si eu m-am inspirrat din aceste lucrari la postament,mi-am facut un semineu de fapt o soba de teracota cu 5 fumuri dar cu usa de fier forjat si sticla termorezistenta. A fost placata cu piatra subtire, caciula de rigips roz si 2 grile ptr. a aduce in camera aerul de jos si il reda in camera de 20mp cald. Urmeaza un brau de scandura brad. Randamentul e bun, am scos o teracota din dormitor si fac unul pe colt semirotund, am turnat un postament de 50cm si raza 130cm. Comand sticla termorezistenta de 50×30, am cateva idei le pun in aplicare.

  95. Buna ziua.Am urmarit cu interes toate dicutiile de mai sus,f frumos todeauna avem de anvatat unul de la celalalt.lucrez an acest domeniu sobe de teracota si seminee.Pt cei care doresc sa a-si faca singuri propriul semineu trebuie sa aveti cat de cat habar an domeniul constructii-zidari,faiantari etc va va fi f usor de construit un semineu dar trebuie sa tineti cont de 2 reguli simple anume admisia aerului rece si evacuarea aerului cald.Cineva spunea mai sus spunea ca are probleme ca se ancinge rigipsul,asta se datoreaza tocmai acestui lucru admis. aerului rece si evacuarea aerului cald prost realizate.Rog pe cei care au postat pozele cu semineul de mai sus sa nu se supere pe mine,semineul antradevar frumos realizat are estetica dar practic are cateva defecte.Gaura de admisie a aerului rece mica spatiul de admisie al aerului rece trebuie realizat mai mare iar grilele de evacuare a aerului cald nu se pun la jumatatea hotei ci sus la aproximativ 10-20 cm de tavan acest lucru va face ca rigipsul sa nu se ancinga,ca folia de aluminiu sa nu se topeasca si mai multa caldura an camera.Pt cel cu soba de samota poti chitui rosturile dintre caramizi cu praf de samota iar pt cel care antreba daca poate pune serpentina an semineu,se poate pune si an sobe de teracota si sant focare de semineu pt asa ceva

    • Multumim Florin pentru mesajul tau si pentru observatiile formulate, intotdeauna exista o cale de a invata, fie din greseli proprii, fie din ale altora. Scopul acestor articole este unul PUR INFORMATIV si suntem constienti ca exista si greseli, ca peste tot. Prezentam, analizam, dezbatem pentru a gasi modalitatea optima in desfasurarea lucrarilor pe care ni le dorim. Daca ai posibilitatea de a ne arata o lucrare personala, putem colabora pentru un articol.

  96. Unde as putea gasi focare pentru semineu pentru a racorda la el calorifere? Va multumesc.

    • In magazinele de profil din localitatea ta sau pe net. Din cate am vazut esti din Botosani, ai acolo magazine de bricolaj unde poti incerca sa cauti ce ai nevoie, Praktiker, Dedeman etc.

  97. buna,sunt din Iasi si vreau ca la primavara sa montez un semineu de colt economic-DELPHES-din piatra [pierre du gard]cu polita din aceiasi piatra,sunt semineuri din prefabricate produse in franta cu un focar B1.0-2 cu clapeta de reglaj,A MAI MONTAT CINEVA ASA CEVA ?CUM SE COMPORTA SEMINEUL?singura firma care monteaza asa ceva e din bucuresti,problema e ca in Iasi nu am gasit nici o firma sa-l vanda si sa monteze asa ceva economic. Stie cineva vro firma sau o persoana particulara care se ocupa cu asa ceva in IASI e-mail isajudne@yahoo.it,am gasit un magazin in copou [chilipir]dar ei vor de le 3000 euro in sus cea ce mi se pare exagerat pentru un semineu fie el si din marmura,cel economic costa 1800 euro la gata,cu focar,cu tva. La cosul de fum m-am decis un cos exterior de 7 ml effe 2 ceramic.Merita investitia? precizez ca am centala pe gaz si semineul sa il folosesc ocazional,sanatate

  98. Pentru anul viitor am in plan constructia unui semineu.
    Parcurgind materialul de mai sus, precum si alte materiale, am vazut ca se recomanda izolarea peretilor interiori hotei folosindu-se pentru aceasta vata bazaltica sau placi de silicat de calciu.
    De asemenea pentru hota se utilizeaza diferite materiale cel de mai sus fiind rigips roz cu vata bazaltica.
    intrebarea mea ar fi: Se poate utiliza placa de silicat de calciu si pentru peretii hotei. Personal cred ca da dar as dori informatii de la cei mai experimentati.
    Si o alta intrebare: Casa fiind cu etaj, pot duce cosul de fum si in camera de deasupra si sa il scot la cos pe acolo, pentru a disipa ceva capdura si in acea camera?
    Multumesc .

    • Buna,peretii sa pot placa atat cu vata cat si cu silicat de calciu, nu-i nici un bai iar hornul dus la etajul de mai sus, inchis cu o ghena izolata dar cu gauri de aerisire.

      • Fiind prins cu alte treburi am gasit abia acum raspunsul dumneavoastra, pentru care va multumesc.
        Citind insa ce scrie „yo” pe 6 ianuarie si ce mai citisem si pe alte forumuri sunt in dubii.
        Deci intrebarea mea ar fi :
        Citi metri cubi poti incalzi cu 1 Kw?
        Multumesc.

  99. Va salut. Am citit cu mare atentie comentariile dvs din acest topic,dealtfel am si construit un semineu cu focar inchis(folosind un focar gen termoseineu cu serpentine de incalzire a apei), asadar va pot spune la ce concluzie am ajuns eu vis a vis de constructia unui semineu.
    In primul rand un semineu trebuie sa indeplineasca in mod obligatoriu urmatoarele calitati:
    -eficienta termica(a se intelege randamentul termic al sursei de incalzire,in cazul de fata un semineu bine executat poate avea un randament termic chiar si de pana la 85-90%)
    -siguranta in utilizare(foarte important -se vor folosi numai materiale sigure ,certificate,exclus materiale a caror caliate este indoielnica sau improvizatii,gen tubulatura de evacuare a fumului ,executata manual de te miri cine stie ce „meserias, care la diferente repetate de temperatura poate ceda,lasand astfel fumul sa ajunga in locuri nedorite)
    -un raport echilibrat dintre cost constructie – eficienta termica – estetica
    Plecand de la aceste considerente, va impartasesc ce tip de semineu am reusit eu sa construiesc.Mentionez ca nu am facut cursuri speciale si de altfel nici nu este cazul,nici nu ma ocup in mod frecvent de asa ceva,si nici nu am avut un ajutor calificat numai in acest sens,ci numai un prieten care mai zidise caramizi si pur si simplu am considerat ca fiind o incercare de punere in practica a calitatilor pe care cu siguranta le are fiecare dintre noi ascunse undeva inauntrul nostru.Important este sa vrei cu adevarat si mai ales sa te autoinstruiesti foarte bine inainte. Nu uitati ca nu s-a nascut nimeni invatat.
    Ca idee de plecare,in primul rand m-am informat pe net sau in alte surse si am achizitionat un focar inchis si anume un termosemineu”TRANSILVANIA” de la firma „CALDI” sau direct de la adresa firmei din Sighisoara, S.C.VES SA,str.Mihai Viteazu,nr.102)
    Poate o sa spuneti ca vreau sa le fac reclama sau am vreun interes personal,dar va asigur ca nu este decat multumirea mea vis a vis de niste oameni care chiar se pricep la ceea ce fac si carora nu le-a fost greu, atunci cand i-am sunat, sa-mi dea absolut toate informatiile necesare lamuririi mele in ceea ce priveste constructia semineului cat si racordarea acestuia la caloriferele din celelalte camere pe care le incalzesc cu acesta sursa de caldura.Una peste alta, eu nici macar nu am achizitionat direct de la dansii termosemineul, care apropo are un pret cuprins intre 1900-2400 lei(in functie de magazinul de unde il achizitionezi),personal am avut norocul sa-l achizitionez la pretul de 1699 lei,fiind in oferta la OBI Pitesti.
    Ca motiv de achizitionare a acestui tip de focar,in primul rand am tinut cont de calitatea materialului din care este confectionat termosemineul, descoperind cu placuta surprindere ca tabla din care este facut este una foarte groasa de cca 3mm,lucru ce are mare importanta in reprizele de cald-rece la care este supus focarul.Am gasit si alte focare poate unele de 4 ori mai ieftine dar pe acelea le ridicam intr-o singura mana :)) … intelegeti ce vreau sa spun, iar acesta nu este un focar pur si simplu ce poate fi incorporat simplu intr-un ansamblu construit din caramida refractara,ci poate avea chiar rol de centrala termica,in combinatie cu un ansamblu interesant(pompa de circulatie,supapa de siguranta,vas de expansiune,manometru-termometru,supapa de sens,filtru „y”,calorifere,care nu trebui sa depaseasca 95% din puterea termosemineului de incalzire a apei,etc).Pentru cine doreste poate merge si mai departe si poate conecta si un boiler termoelectric cu dubla serpentina care va asigura apa calda menajera,una dintre serpentine lucrand in circuit inchis impreuna cu ansamblul termosemineului si incalzind defapt apa menajera din ceea dea doua serpentina.
    Mai mult decat atat,acest tip de boiler termoelectric,vara se poate conecta la un panou solar de incalzire a apei,nefiind obligatoriu si nici necesar sa mai faceti focul sau pur si simplu daca ne permitem poate fi conectat la o sursa de curent electric.
    O sa spuneti dar unde mai este raportul acceptabil dintre cost -productie?
    Aici vin si va spun ca, fiecare dintre noi,cu putin studiu pe anumite site-uri,va observa singur ca se pot obtine bani de la stat inapoi in proportie de aproape 60-70 %,asta numai in conditiile in care vom alege un astfel de ansamblu care utilizeaza ca sursa de energie bricheti si/sau cladura solara(binenteles ca putem folosi linistit ulterior si celelalte tipuri de combustibil solid adica lemn sau carbuni)
    Important: daca va hotarati sa faceti ceva asemanator,pastrati absolut toate facturile de la materialele pe care le achizitionati pentru ca va trebui sa le depuneti alaturi de cererea de rambursare,si mai ales aveti grija ca firma de la care achizitionati termosemineul sa fie partenera(acreditata) cu Ministerul Mediului in obtinerea de surse care folosesc energie regenerabila.Cei de la CALDI va spun eu ca sunt dar mai sunt si altii.
    Veti gasi o carte tehnica simplu de inteles cu tot cu schite de montaj,pe net ,la adresa de mai sus ,sau eventual in cazul achizitionarii unui asemenea focar vi se va pune una la dispozitie.Din ce am studiat exista focare si mai puternice,cel de care v-am facut vorbire mai sus avand o putere totala de 9,2kw dintre care 6,5kw putere de incalzire a apei iar 2,7kw putere de incalzire emisa in incapere,asta daca este efectuat corect ansamblul final. Eu am achizitionat un astfel de focar,neavand nevoie de o putere mai mare acesta fiind suficient pentru a incalzi pana la 185 metri cubi. Puteti face un calcul simplu pentru necesarul de putere instalata a unui focar si anume:1kw putere acopera termic un spatiu de cca 20 metri cubi,adica o camera de 10 metri patrati inalta de 2 metri,sau 1 metru cub are nevoie de o sursa de putere de 50wati.
    In al doilea rand,acest tip de termosemineu se poate folosi si ca atare dar mai ales incorporat ca focar intr-o constructie estetica pe care eu am realizat-o in totalitate din caramida refractara(am avut-o la dispozitie aproape „moca” :)) ),dar se poate si in combinattie cu materiale mai ieftine si anume piedestalul pe care se va pune focarul din Bca sau caramida normala,in jurul focarului ideal ar fi sa folositi totusi caramida refractatra,iar deasupra focarului se poate folosi fara probleme rigips roz(rezistent la temperaturi inalte) dar izolat la interior cu panouri de silicat de calciu,acesta fiind mult mai indicat intrucat vata minerala bazaltica casetata in aluminiu,la temperaturi inalte, poate dezvolta pericol cancerigen).Obligatoriu se vor izola cu aceste panouri si peretii din spatele focarului,altfel pierzandu-se din randamentul termic al semineului.Eu chiar am folosit aceste panouri si ca protectie termica pentru tevile de PPR(coloana de tur si retur),pe care le-am montat vertical prin spatele focarului pana la etaj unde am facut legatura la calorifere.
    Tot obligatoriu in jurul focarului montarea si rostuirea caramizilor se va face cu un mortar refractar rezistent la temperaturi chiar de +1200 grade.Eu am achizitionat un adeziv special AK-FIRE de la firma Isomat care costa cca 90-100 ron sacul de 25 de kg, dar credeti-ma ca merita toti banii,mai ales ca au nu am folosit decat un singur sac.Sub focar,la constructia soclului se poate folosi fara probleme un adeziv mult mai ieftin gen adeziv flexibil sau extra flexibil in functie de portofelul fiecaruia. Conexiunea focarului cu cosul de fum am facut-o cu ajutorul unui burlan cu clapeta de tiraj si gura de vizitare(este foarte indicat pentru o eventuala curatire cat si pentru reglarea tirajului) tot de la firma Caldi achizitionat, intrucat, va repet,nu se compara calitatea tablei folosite,iar in continuarea acestuia pana la intrarea in cosul de fum am folosit un burlan flexibil din inox,pe care va sfatuiesc sa nu-l montati din alt material decat inoxul,chiar daca cele de aluminiu sunt de 3 ori mai ieftine. Luati in calcul ca,in cazul incarcarii eronate cu combustibil a focarului(in sensul de prea mult sau de folosire a unui combustibil neadecvat),se pot produce flacari si temperaturi mai puternice de 700 de grade iar aluminiul la acesata temperatura deja poate fi baut.. :)).Neaparat in partea superioara a semineului (intre 10-20 cm de la tavan),pe fiecare latura a acestuia va fi prevazuta o grila metalica de circulatie a aerului cald(exista in comert grile metalice cu tiraj reglabil).
    Cel mai important ar fi sa nu uitati ca un semineu il construim o singura data in viata si ar trebui in mod normal sa se bucure de el si nepotii nostri,asadar nu faceti nici un rabat cand achizitionati materiale pentru acest scop.
    Probabil ca ar mai fi mult mai multe de spus,dar sunt sigur ca le veti descoperi in celelalte comentarii din topicul discutiei.Va salut si va multumesc pentru rabdare iar daca va mai pot ajuta si cu alte detalii astept intrebari sau eventual sugestii.

    • Felicitari pentru coment, precis si la subiect.
      Am de adaugat cateva elemnte noi….hota se face din AQUAPANEL si nu mai trebuie izolatie iar rostuire caramizii se poate elimina prin lipirea unei pietre naturale decorative pe zidarie. Eventual, daca esti cu zidaria prea aproape de focar se poate lipi un strat de gresie-fainta, pe interior.

  100. cum se face tirajul aerului cald in camerele alaturate?
    trebuie sa existe o comunicare intre camere?

  101. Multumesc initiatorului si tuturor celor care au avut bunavointa de a darui ,fara interes ,din experienta lor cunostintele necesare pentru constructia unui semineu.RESPECT !!!

  102. arata super semineul cam ce pret are un semineu de acesta la ce pret se ajunge cu el cu aproximatie mai bine zis pe mne mar interesa focarul

  103. ce ai alege un samson 130 pe care il gasesti la practiker sau un CHAZELLES d 70 de la ambient ,in-afara de diferenta de pret, vreau parerea unui specialist .am de incalzit un living de 60 mp, eventual si scarile care fac legatura cu etajul[fac precizarea ca in living desi am o clima de 18000 btu cand e pornita clima intre parter si etaj e mare diferenta de temperatura cu alte cuvinte nu imi merge caldura sus

  104. Pentru Horia Marinescu, vreau si eu un semineu de 6000 euro si ti-l platesc in 100 de ani, 60 de euro pe an. Ce zici te bagi?
    Fratilor de unde naiba iau un focar de 14 kw ieftin si bun.

  105. A folosit cineva caramida pentru cos kebe ? Credeti ca este buna pentru un semineu, ce adeziv de inbinare as putea folosi?

  106. Am urmarit si eu atent aproape toate comentariile si vreu sa spun ca placile de gipscarton „rezistente la foc” nu sunt omologate pt seminee,adevarul este ca placile din silicat de calciu sunt foarte ideale dar ptr izolarea peretelui si al plafonului pe care este montat semineul,daca doriti randament trebuie realizate din placi de argila refractara,sau placi de samota speciale,cu mortare si tencuieli sau gleturi aferente pt un finisaj fara probleme(fisuri decolorari sau desprinderi)intradevari aproape oricine poate construi un semineu cu putina imaginatie cu putina pricepere dar cu materiale adecvate,altfel o sa aveti probleme serioase de functionare si nu in ultimul rand fara randamentul dorit….succes la toata lumea cine vrea semineu,seminee ,sau de ce nu semineuri

  107. Am urmarit cu interes majoritatea comentariilor, indiferent de corectitudinea lor gramaticala (irelevanta de altfel). Abia astept comentarii noi (mai ales daca aduc si informatii). Cu stim?

  108. Buna ziua, am o soba de teracota intro incapere de 6x6x3 metrii inaltime.
    Doresc sa o demolez, desi functioneaza perfect, iar in locul ei sa construiesc un semineu cu focar deschis, mai mult pentru decor, nu ma intereseaza sa dea caldura in camera, dar sa functioneze pe lemne totusi.
    Deasupra lui vreau sa pun o plasma mare.
    Intrebarea mea este: se poate face asa ceva, fara sa afecteze cumva caldura emenata de semineu, acea plasma?
    Mailul meu: meleancad@gmail.com.
    Va rog frumos, cine se pricepe mai bine, sa imi dea un raspuns, multumesc frumos.

  109. V-as fi recunoscator daca mi-ati recomandata un specialist pentru montarea unui semineu. Livingul este de 30 mp , am deja focarul , trebuie construit suportul si fatada. Ma puteti contacta la stroesilviu86@gmail.com

    Multumesc

  110. As dori sa construesc un semineu in sufragerie care sa incalzeasca si restul camerelor(dormitor ,hol si bucatarie ,ev si etajul cu scara interioara deschisa ) asadar aprox.150m2 si nu gasesc firme la piatra neamt si nici nu stiu cum sa tratez cu oamenii sau sa le explic ce vreau (in termeni de specialitate) Cine ma poate ajuta???

  111. Multi dintre cei care au postat au incercat sa realizeze singuri lucrarea de montare a unui semineu. Sunt multe informatii interesante.
    1. As fi interesat sa aud unele pareri ale celor care au un astfel de semineu de mai multi ani ! Probleme pe parcursul utilizarii ?
    2. Cunoaste cineva o firma care sa execute lucrari de montare a unui semineu la Iasi ?
    Multumesc anticipat: Email: mpobor1@yahoo.com

  112. Buna seara, am si eu o intrebare. Suntem in faza de incepere a lucrarii de constructie a unui semineu. Ce sfaturi imi puteti da referitoare la cos? Ce parere aveti despre cosul Schiedel rondo?(ma refer la calitate, sectiunea interioara de 20 e ok)

    • Din cate am citit, diametrul interior al cosului de fum pentru semineu depinde de dimensiunile interioare ale focarului, partea unde se produc gazele de ardere. Sectiunile interioare,uzuale, sunt cuprinse intre 20 si 30 cm, de preferat circulare. Desemenea, se coreleaza cu inaltima cosului de fum care nu trebuie sa fie sub 4m.

  113. Focarul este din fonta cu dimensiunile: 68 x 54 x 36 exterior iar cosul are 6 m . Eu zic ca e bine, dar vroiam si parerea cuiva mai specialist ca mine..:))). Multumesc.

  114. Am revenit:))) si sunt suuuper incantata! Ieri am facut primul foc si este suuuper tare. S-a incins destul de repede si in aprox 5 minute deja se incalzise camera unde este montat. Nu iese fum deloc daca este usa inchisa. Mai avem de facut finisarile care cred ca vor costa si alea ceva banuti dar incercam sa ne limitat fanteziile:))). Voi reveni cu poze din timpul montarii.ps: nu ne-am ocupat noi de montarea lui ci am gasit o echipa de profesionisti care nu ne-au stors de bani. Singura cheltuiala mare fiind placile de silicat (1oo ron/placa).

  115. buna
    as vrea sa fac si eu un semineu acasa am o intrebare
    daca fac hota din caramida mai trebuie izolata cu vata sau cu altceva

  116. Feriti-va de focarul de 14 Kw „CHAZALLES ” pot sa va zic cu multe si chiar multe argumente ca „NU” este corespunzator desii in DEDEMAN costa aprox.1600- 1700 Ron Acest arzator l-am folosit eu pentru propriul semineu. mi-a iesit o treaba super buna si un dizain personalizat dar m-am trezit cu un arzator de imi vine sa iau toporul sa-l fac bucati bucatele. Va zic cateva defecte de fabrica: 1) Pe langa sticla termo-rezistenta de la usa primeste aer fals peste tot,2) Tava de la cenusa este „mult” prea mica comparativ cu capacitatea si dimensiunea arzatorului, te trezesti ca se umple tava dupa doar 2, 3 focuri si nu mai merge bine deoarece nu primeste aer in focar.3) pentru dispersarea focului pe tavanul arzatorului au montat o tabla cam de grosimea 4 mm. sa rasucit de parca a prinso matricile dupa doar 3….4 focuri, iar cand ti-e mai draga caldura te trezesti cu ea picata peste lemne si apoi pune-o tu cand nu te poti apropia de focul incins, Ar mai fii dar nu sunt sigur si nu vreau sa vorbesc fara argument. Va urez mult noroc . CHAZALES este platit doar numele „nu” si calitatea.

  117. Se poate utiliza CM17 la zidaria unei incinte din caramida plina pentru un focar inchis (Selenic 700), chiar cand distanta dintre peretele exterior al focarului si zidariei este de 50mm? Sorin

  118. Multumesc pentru raspuns! Intrebarea se referea mai mult la daca CM17 rezista la temperatura exterioara a ridicata a focarului si daca nu exista pericolul ca dupa o perioada de functionare zidaria sa se deterioreze/ Sorin

    • Dl. Sorin va raspund la intrebarea CM 17, nu aveti nevoie decat de un mortar cu nisip var si ciment. Important este sa ziditi la o distanta de 30 cm fata de focar {stg-drpt} si totul sa fie aerisit adica sa vina aer de desubtul focarului (sa nu innabusi). Sfatul meu este sa pui si grile de ventilatie stanga-drepta la zidaria focarului. Nu tine caldura in tensiune, dai sa iasa.

  119. as dori sa fac un semineu numai din caramida.
    ar fi eficient?

    • Daca vrei sa incalzesti casa, iti trebui un semineu cu focar inchis, cel cu focar deschis are mai mult rol decorativ, te poti bucura de farmecul sau in camera respectiva insa nu asigura o incalzire eficienta a casei.

  120. Cel mai bun mortar pentru caramida de samota este : pamant galben din zona de deal + nisip cernut + sare + apa. Iese ceva super si nu crapa. Lasati adezivul din comert ca luati o mare teapa. In legatura cu admisia de aer , aceasta tb sa fie sub semineu si daca s-ar putea sa comunice cu exteriorul camerei, adica prin peretele din spatele semineului, daca acesta este unul exterior. Cenusarul deasemenea ar fi ideal sa se deschida in exteriorul camerei ca sa nu faceti mizerie. Nu mai luati toate porcariile de focare metalice din comert co construiti-le din samota ca sunt mai bune de 1000 de ori.

  121. stamminger adriana | 3 ianuarie 2013 at 23:52 | Răspunde

    as dorii sa construesc o soba din pamint cu o bancuta linga ,care sa fie incalzita, soba sa fie cu forma unei cupole . cine ma poate ajuta la construire aceste sobe ,?? si cit ar costa ??

    Gabriel S
    astept raspuns e-mail adriana.stamminger@gmx.at

  122. Destul de multe erori in proiectare si executie .
    Prima data trebuie sa stim diferenta intre semineu si soba : semineul ofera caldura instant si NU ACUMULEAZA ; soba este un acumulator de caldura . De aici pleaca problemele . Construim ziduri din materiale refractare si foarte putin utilizam principiul de baza al aerului incalzit de peretii exteriori ai semineului . Construiti un spatiu suficient in jurul semineului si permiteti aerului sa circule ! Confectionati grile de admisie si evacuare generoase pentru aerul de incalzit .
    Alta problema este a aerului proaspat . Daca il aducem doar de afara , aerul cald proaspat urca sus si cel rece unde se duce ? Daca nu este o gaura pe unde sa iasa aerul rece din incapere apar stratificari mari : foarte fierbinte sus si rece jos .Din exterior se aduce doar aerul pentru ardere . Restul de aer se incalzeste pe linga semineu ca pe linga calorifer si este doar din interior !
    O alta problema este cea a puterii necesare . Daca semineul are o putere mica 10-12 kW nu o sa poata sa faca caldura cit cel de 20kW .
    Ne inspira imaginile din filme dar semineele de acolo sunt in realitate focare cu ardere directa nu seminee si au in general un rol decorativ . Sunt in fapt un foc in casa care are o hota si de aici un ramdament jenant .
    Spor !

  123. Multumesc pentru informatiile si sfaturile primita pe acest blog.
    As dori sa stiu ce spatiu trebuie lasat, pe partea frontala a semineului, intre foaierul din fonta si peretii laterali(frontali). Este necesar un spatiu de dilatare/ admisie aer rece si cit poate fi el?
    Cu multumiri,
    Sorin Stoica

  124. da-mi o adresa de e-mail sa-ti explic prin desen.Aici nu pot downloda fisiere

  125. Doresc sa construiesc un semineu cu un focar închis(Laudel 1100, 18kw), pentru care am consultat mai multi specialisti, dar fiecare a spus altceva. Semineul doresc dupa construire, sa fie placat pe toate cele trei fete de sus pina jos cu marmura care are o grosime de 2cm. Întreb, daca îl construiesc din caramida de samota cu ce liant, adeziv, mortar îmbin caramizile, si daca mai este necesar captusirea lor prin interior cu vata bazaltica sau placi de Skamotek 225.

  126. Buna ziua!
    Imi puteti recomanda o firma sau o echipa care construieste seminee ? Am casa la rosu si as dori sa-mi fac un semineu pana nu ma apuc de interioare. Locatia : Judetul Gorj, Localiatea: Targu Jiu . Astept recomandarile dvs. la gabrielpopescu.gorj@yahoo.com sau 0767971863 . Multumesc anticipat !

  127. buna ziua!
    eu as dori sa construiesc ceva de genul unui semineu dar ca si sistem sa folosesc sistemul sobei.
    am achizitionat o usa de semineu si ca si zidarie am gasit caramida de argila semisamota care are si avantajul ca(inmagazineaza caldura)ca si constructie sa arate exact ca un semineu pe colt dat incepand de la primul rand de zidarie deasupra usii sa vina primul (pod) dupa care al doilea si in partea de sus celebrele fumuri.problema mare e alta am inteles ca nu il pot placa cu nimic dupa constructie deoarece marmura,piatranaturala ,gresia sunt corpuri reci si nu inmagazineaza caldura deci ..ce as putea folosi??ms

    • Vreau ca construiesc un semineu,dar mai intai trebuie sa fac cosul exterior.Mai usor gasesti un meserias pentru semineu decat unul pt.cosuri.E un cos din caramida(semisamota).La cat am citit aici,semineul mi-l fac singur.Mai greu e cu cosul…

  128. Corpul hotei se poate face din samota? Adica sa imbrac focarul de jos pana sus si lateralele intr-un perete de samota, fara sa mai folosesc vata deloc, si daca se poate placa cu rigips roz
    Stima

    • Am o casa construita la rosu cu un cos fum cu diametrul de 180mm.
      Ce tip de semineu ma sfatuiti sa aleg?
      Ce parere aveti despre semineele cu focare din samota (semineuconstruct.ro, solixvent.ro ) in comparatie cu cele din fonta ? Cei de la acestefirme spun ca cele din samota se incalzesc ca o soba buna si iradiaza caldura timp de 12-16 ore si de aceea sunt mult mai performante decat cele din fonta.
      Astept cu nerabdare un raspuns.

  129. nu reiese din poze cum este captusita pe interior hota. are vata minerala? cum este prinsa sa nu cada?

  130. Mulumesc pentru totii ce datii aceste sfaturii,sunt forte bune pentru toti cei ce ii chinue talentu sa faca ceva cu mina lor ,am o intrebare pentru toti meseriasi de seminei doresc sa aflu citeva detali legate de semineie la un living de 36mp doresc sa fac un sem ,si doresc sa am o schita pent un sem ,in colt cu focar inchis daca ma pote ajuta cineva ,si doresc sa stiu ce se intinp cu deseurile de la ardere se evapora sau este loc special vreu sa urmaresc aceste etape pina la finalizare lucrarii, la fel vreu sa stiu materialele si etapele lucrarii ,eu am tevii de la locul centaleii pe sub sapa si sunt din isertie de carb adica cu ceva portoc prin ele si ma tem ca o sa cedeze pe la teurii nu am fost acasa cind meser mia facut treb asta si sunt ingrij vreu sa fac un sem pentru o noua sursa de caldura va multumesc mult ades de mes mitruk@yahoo.com

  131. Buna ziua
    Am citit cu mare interes tot ce sa scris pe forum si din toate sfaturiile date pentru alte persoane am inceput constructia unui semineu intr-un living de 120/mc folosind un semineu de 12 kw iar in spatele acestuisemineu se afla un dormitor de 40/mc , deci am lasat 4 prize de aer rece de 110/mm sub focar inliving si 2 prize de aer rece din spatele semineului (dormitor) tot de 110/mm , intrebarea este ; cat de mare sa fie grila de evacuare a calduri spre dormitor si la ce inaltime sa fie , cele din living nu vor fi o problema dar cel care duce spre dormitor ma facut sa iau o pauza de lucru si sa interactionez cu cei disponibili sa-mi dea un sfat bun , mentionez ca inca nu am pus focarul pe postament tocmai din aceasta cauza , 😉 , va multumesc .

  132. Buna seara
    as dori sa incep constructia unui semineu dar am o nelamurire. va rog sa imi spuneti daca are importanta faptul ca pe peretele pe care va fi hota trec firele de curent? acestea sunt ingropate(tencuite). multumesc

  133. Rus Andreea Paula | 2 decembrie 2014 at 20:37 | Răspunde

    As dori sa construiesc un semineu. Casa e la rosu si acum e momentul sa il fac. Eu sunt din Brasov , recent mutata acolo si nu cunosc pe nimeni de incredere ca sa imi faca o oferta. Daca nu e prea mult deranjul puteti sa imi faceti o recomandare ( daca stiti pe cineva de incredere)sa pot contacta. Pe o nota diferita, felicitari pentru site. Am invatat atatea si parca acum pot purta si eu o conversatie despre seminee 🙂

  134. Salut.Ma numesc Andrei si de vreo 8 ani lucrez in amenajari interioare.Mai nou am inceput sa ma reprofilez, adica am inceput sa fac pe la tara sobe de teracota sau chiar zidite.In fine, eu vreau sa-mi fac un semineu zidit din caramida refractara in totalitate, sa fara vrajeli din rigips cu grile si alte prostii.Adica vreau sa folosesc un sistem de fumuri ca la sobe.Pe axterior as vrea sa il plachez cu piatra naturala cioplita de pe la Nehoiu.Are cineva idee ce adeziv as putea sa folosesc la zidirea caramizilor si la placare cu piatra.Ca pe net am gasit o varianta dintr-un mortar din praf de samota cu apa de sticla.Insa recomandarea celor de la DE..MAN este sa nu il folosim pt zidire.

  135. E bine sa dai cu lac pe caramida refractara?

    • Decat sa dai cu lac mai bine dai cu solutie de impregnat piatra eventual cu aspect umed. 1l costa in jur de 70-80 Lei pe piata insa nu va fi problema de exfoliere in timp.

  136. Felicitari pt toti care vor … si incearca …si sigur vor reusi .
    Tema Semineurilor cat si calculul de raport …volum de incalzit , capacitate de incalzire , adezivi termorezistenti materiale Bune si ieftine pt a rentabiliza ….etc .
    Aveam 12 ani cand bunicul Teracotar cosar m-a luat la prima lucrare,acum am 50 de ani si inca invat. Din pacate am doua fete si nu am cui sa las meseria si experienta acumulata.
    1. Lac de caramida gasiti la vopseluri auto,termorezistent si transparent un flacon 32 lei cu doua tuburi. Luceste frumos
    2. Pentru baiatul care vrea sa foloseasca Caramida Refractara, iti recomand sa o uiti. Nu v-a acumula temperatura, refractar inseamna ca respinge ///eu le folosesc la cuptoare mari industriale in topitorii
    3. Plamanul unui semineu este cosul,feriti-va de curentii descendenti prin cucuvele … Cine stie sa faca, cine nu …dati un telefon 0733814850, sunt din Constanta / Orice Godin cu numele de semineu ….modificati-l cu priza de aer externa. Aduceti oameni care au mai lucrat . de foame unii sunt montatori profesionisti. Din Zidar nu scoti teracotar. Au mereu tendinta sa faca repede, repede si bine nu exista. Dintr-un semineu se poate incalzi o vila intreaga.

    Cu Stima Marius Trifu

    • Da, este un sentiment deosebit sa lasi meseria urmasilor. Imi pare rau ca nu aveti cui deocamdata insa poate aveti noroc de gineri priceputi in zona asta sau care vor sa invete asa ceva.
      Mi-ar face mare placere sa prezentam o lucrare realizata de dvs., asa cum sunt articolele existente. Daca doriti sa realizam un articol de acest gen, va rog sa imi scrieti la adresa office@vysblog.ro
      Toate cele bune.

  137. daca ma poate ajuta cineva . am cumparat focar de fonta Antek, de 10kw , recurerator de caldura din tabla de 4mm , burlan de 2mm, si un cot de 45. toate pe pe sectiunea de 180. hota semineului este placata cu vata minerala acoretita cu folie de aluminiu special pentru seminee si are si nise mari pentru eliminarea aerului cald, bineinteles semineul are si trei nise pentru a impinge aerul cald in sus . semineul arde f bine , produce multa caldura deoarece are si recurerator dar problema este ca la fiecare aprindere a semineului se produce un miros urat ( nu fum), care dispare treptat . daca ma poate cineva ajuta de unde vine mirosul urat. oare de la separatorul de caldura ?

    • Cel mai probabil mirosul apare din cauza la banda de aluminiu pe care ati folosito la imbinarea placilor de vata bazaltica cu aluminiu sau poate chiar sa exfoliat aluminiu sau se prelinge condens pe focar.

  138. la un focar de 15kw se poate monta ceva gen o serpentina s-au altceva pentru a putea folosi semineul pe post de centrala pe lemne ?

    • Recomandarea noastra este sa montati un recuperator de caldura cu apa. Exista varianta cu sau fara serpentina in functie de sistemul de incalzire existent. Nu incercati sa faceti alt fel de imporovizatii! Aceste produse pleaca verificate din fabrica si sunt testate deja de ani de zile in acest domeniu. O zi Buna

  139. Cretu Mihai | 7 mai 2015 at 12:33 | Răspunde

    Poate mă puteţi ajuta cu procurarea gratarului prin care se strecoara cenuşa în taviţă, din fontă dreptunghiular, care s-a crăpat şi s-a deformat de a trebuit să îl arunc la gunoi. Am un şemineu prismatic Edilkamin – Italia, cumpărat de la Praktiker acum vreo 4 ani.
    Cu deosebit respect – Bacău.

  140. Respect pentru toti ce incearca sa bricoleze ceva in casa. Asta inseamna sa nu pierzi timpul. Doresc sa-mi fac un semineu si am inceput cu insusirea cunostintelor necesare realizarii lui. In partea a doua am inceput sa caut un focar inchis. Surprinderea a fost mare cand am vazut preturile pentru un focar de 16Kw in Bucuresti. Am cautat in provincie si am gasit acelasi focar din fonta (grosime fonta,calitate, greutate focar) la un pret foarte bun. Ma intreb de ce pentru ca nu este singura situatie in care am constatat acest lucru. Am fost in provincie am luat focarul iar la cumpararea lui am primit informatii suficiente ca sa ma apuc de constructia lui. Eu va recomand la cei ce doriti sa va realizati acest lucru singuri sa va documentati temeinic si sa cautati materialele necesare mai peste tot. Veti gasi la pretul care va convine. Daca nu va puteti ocupa de realizarea lui cel putin studiati un pic pentru a sti ce trebuie sa faca un semineu. Pentru cei ce se dau gramada cu constructia unui semineu le doresc succes dar sa nu jigneasca pe cei ce doresc sa-si faca singuri in casa un semineu.

    Cu stima si respect pentru cei ce doresc si muncesc si vor sa lase ceva in urma.
    Catriz.

  141. salut. ce sa zic frumos si chiar rustic mi-a plaut .si eu as vrea asa ceva poate in viitor acum am semineu din acela de cumparat star si sint chiar multumit da aici e marfa tata excelent .bravo si spor la munca.

  142. Eugen fiind din Arad, poti lasa aici un nr. De telefon

  143. Nu sunt specializat in constructia de seminee, domeniu meu e constructia de locuinte dar eu asa semineu nu as face acasa. Mai bine iau unu electric decat sa fac asa lucrare !

  144. George din Banat | 13 iulie 2017 at 17:33 | Răspunde

    Da facem o coteneata de animale sau un semineu. Cred ca trebuie sa cautam materiale de seminee nu de constructii. Totusi sunt temperaturi mari acolo nu pot sa imi risc viata si sa fac din vata si carton. Succes

Leave a comment

Your email address will not be published.


*