Executie comoda baie


Cel mic a crescut si este timpul sa renuntam la masuta de infasat pe care am utilizat-o pana acum, evident in ultima vreme doar pentru depozitarea divreselor lucruri ale celor mici (comoda baie). Dat fiind ca spatiul ocupat de masuta de infasat era destul de important, avem disponibila aceasta zona pentru un nou corp de mobilier care sa ne ofere inca un spatiu de depozitate. Cum prin magazine nu am gasit ceva la dimensiunile necesare si adaptat nevoilor noastre, ne hotaram sa realizam in regim D.I.Y o comoda de baie.

 Zis si facut, masuram spatiul disponibil, stabilim cotele de gabarit si realizam o mica schita a comodei, materialul  utilizat va fi PAL ALB de 18mm.

Pornind de la cotele de gabarit (L = 830 mm, l = 360 mm, H = 900mm) de pe schita am calculat cotele fiecarui element, a rezultat urmatorul necesar de materiale:

 1. Blat 830 x 360mm – 1 bucata

2. Placa inferioara  800 330 mm – 1 bucata

3. Laterale 784 x 330 mm – 2 bucati

4. Stalpi laterali polite mici 784 x 50 cm – 2 bucati

5. Usi – 323 x 800 mm – 2 bucati

6. Elemente rigidizare superioare – 614 x 50 mm – 2 bucati

7. Etajere mari – 614 x 330 mm – 2 bucati

8. Etajere mici 330 x 132 mm – 2 bucati

9. Spate PFL – 800 x 650 1 bucata

10. Balamale – 4 bucati

11. Manere 2 bucati

12. Folie cant alba 22 mm – 20 metri

13. Picioare reglabile 80 mm – 4 bucati

14. Cepi – 12 bucati

15. Eurosuruburi si capacele de mascare – 22 bucati

16. Suport polita – 4 bucati

Cu necesarul finalizat am plecat la cumparaturi, prima achizitie si cea mai importanta a fost cumpararea placilor de PAL taite la dimensiunile necesare. Placa pentru blat a fost achizitionata separat, fiind dintr-un PAL super lucios si care are un pret dublu fata de PAL-ul alb obisnuit. Pentru aceasta s-a realizat cantuirea cu ABS de 2 mm, la randul sau in varianta luciosa. Pretul pentru  placa destinata blatului a ajuns la 40 lei.

Celelalte placi de PAL, PFL si folia cant au fost achizitionate din Baumax si au ajuns 117 lei. Restul elementelor de feronerie si organelor de asamblare au costat circa 60 lei ceea ce face ca valoarea totala materialelor sa ajunga la 220 lei.

Avem toate materialele cumparate, este timpul sa trecem la asamblarea comodei.

Primul pas este cantuirea tuturor placilor, operatiunea se va realiza cu ajutorul unui fier de calcat vechi, se despafuieste cantul, se aplica folia si se trece usor cu fierul cald peste ea. La final apasam cu o bucatica de lemn pe cant pentru a se lipi perfect si nu mai avem decat sa taiem marginile. Aceasta operatiune trebuie sa fie realizata cu mare atentie si fara graba deoarece se poate ciupi marginea placilor. Am taiat cantul cu un cutter metalic si apoi am slefuit usor muchiile cu smirghel de granulatie 160.

Trecem la executia tuturor gaurilor pentru asamblarea placilor de PAL, s-au executat gauri cu urmatoarele diametre:

– 4,5 mm pentru zona unde se infileteaza eurosuruburile si suport polita

–  7 mm pentru zona unde trece eurosurubul

– 8 mm pentru cepi

S-au fixam cepii cu adeziv, acestia intra putin fortat in gaurile de 8 mm motiv pentru care se bat usor cu un ciocan. Se fixeaza suportii de polite (distanta intre politele mari este de 25cm iar politele mici sunt decalate 2 cm fata de primele), se executa toate gaurile necesare conform planului urmand sa trecem la asamblarea placilor. Polita mare de sus este fixata cu eurosuruburi iar cea de jos asezata pe suporti.

Cu o cheie imbus strangem eurosuruburile, cate doua pe fiecare latura de 330 mm, pe capetele politelor, pe elementele de rigidizare superioare etc.. Cepi au fost prevazuti pe mijlocul placilor laterale, pe elementele de rigidizare superioare si pe polita mare superioara.

Asezam pe pozitie placa de PFL pe spatele comodei si o fixam cu cuisoare pe intreg conturul.

Comoda este aproape asamblata, prinde contur. Fixam cele patru picioare la o distanta de 10 cm de laterale si 3 cm de fata/spate.

Pentru mascarea eurosuruburilor adaugam capacelele de plastic pe care le batem usor pentru a se fixa bine.

Realizam cele 4 gauri frezate pentru fixarea balamalelor pe usi. Avem freza de 35 mm ramasa de la alte lucrari, o fixam in masina de gaurit si executam gaura cu o adancime de 11,5 mm, la o distanta de 22 mm fata marginea usii. Curatam rumegusul si fixam balamalele pe usi cu holtzsuruburile de 16 mm existente in setul de balamale.

Fixam usile pe comoda,pentru balamale, cele 8 holtzsuruburi le infiletam direct. Distanta de amplasare a balamalei pe corp este de 37  mm fata de margine, prinderea s-a facut fara desfacerea balamalei pentru ca pozitia de fixare a fost exact asa cum trebuie.

Cu un burghiu de 4 mm executam cele doua gauri pentru manere si apoi le fixam pe usi.

Placa pentru blat este protejata cu folie de protectie, executam cele patru gauri pentru cepii de fixare pe corpul comodei, batem usor cepii iar pentru lipirea lor am utilizat adezivul Moment Wood Express. Asezam blatul pe pozitie si comoda este gata, mai trebuie curatata si mutata in baie.

La final asezam comoda in baie, la locul stabilit.

Aceasta a fost povestea lucrarii comoda baie, lucrarea s-a realizat efectiv in circa 6 ore. Daca aveti chef de munca si un minim de scule, nu ezitati sa va realizati elementele de mobilier adaptate necesitatilor dumneavoastra.  Este usor sa cumparati din comert (daca gasiti ce va trebuie)  insa nimic nu se compara placerea de a mesteri !


5 Comments on "Executie comoda baie"

  1. radu florentina | 19 ianuarie 2012 at 12:37 | Răspunde

    buna ziua bravo ptr ceea ce ati facut.e foarte utila.tineti-o tot asa.o zi buna

  2. Votez cu placerea de a mesteri.Cu stima1

  3. Da foarte frumos a iesit si foarte frumos explicat ce si cum trebuie facut.
    O singura remarca, daca imi permiti…este bine sa bati cepurile de lemn in parti precum legaturi sau fund, polite eventual.
    Am observat ca in una din poze ai batut cepurile in blat iar apoi ai asezat blatul pe restul corpului, in cazul unei persoane mai nepricepute 🙂 sa zic asa se poate ca prin lovirea prea tare a cepului acesta sa perforeze blatul.

    • Executia este realizata asa cum mi s-a parut mie mai usor, este adevarat ca atat gaurirea cat si baterea cepilor pe blat poate fi riscanta daca nu avem grija la limitarea spiralului sau forta de batere a cepilor. Oricum, cepii nu necesita o forta prea mare, un ciocanel mai micut este suficient.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*