Renovare bucatarie


Mai 2009

 Incet, incet, am acumulat suficienta experienta pentru a continua renovarea celorlalte camere si totul pare mai usor ca niciodata cu o singura constrangere, timpul disponibil. Este timpul pentru renovarea bucatariei.

Situatia initiala

Bucataria este la fel ca 2003 cand am cumparat apartamentul, placata cu faianta si gresie, tavan vopsit cu lavabila alba si o mica debara care are usile eliminate. In spatiul debaralei se afla aragazul si hota. In rest, mobilierul de bucatarie, un coltar cu masa, electrocasnicele cumparate pe parcurs si tot felul de prostioare agatate.

Cateva cadre ce oglindesc situatia initiala. 

Planul de lucru

Se doreste renovarea integrala a bucatariei constant in schimbarea faiantei dar restrangand aria de placare, izolarea peretelui exterior al bucatariei, izolarea peretelui exterior al debaralei si cel comun cu scara blocului, montarea parchetului laminat in loc de gresie, schimbarea mobilierului, modificare instalatie de alimentare energie electrica pentru racordarea unor consumatori noi, schimbare usa acces etc.

Zis si facut, cu planul schitat trebuie sa abordam partea cea urata – eliminarea finisajelor. De mentionat ca efectuarea lucrarilor trebuia sa permita accesul permanent la chiuveta, aragaz si masina de spalat. Din aceasta cauza acestea s-au pastrat aproape pe pozitia initiala, s-au eliminat cateva corpuri de mobilier. In situatia initiala, aragazul era conectat la teava de gaze pe pexal. De vreo 3-4 ani ma tot streseaza cei de la gaze (cei care fac verificarile periodice) sa schimb pexalul cu o solutie agreata de ei si se pare ca acum le voi satisface dorinta. Chiar daca pare ciudat, acest pexal s-a comportat excelent, nu am avut nici o problema cu scaparile de gaze. Asta nu inseamna ca puteti apela la o astfel de solutie.

Drept urmare am inlocuit pexalul cu un racord metalic flexibil special pentru gaze si am adaugat un robinet de gaze dupa caneaua existenta.

Fosta debara si burnalul de la hota ramas suspendat.

Primul pas – decopertarea peretilor. Peretii fiind din placi de BCA de 10 cm grosime, faianta a fost aplicatape un strat de tencuiala. Desprinderea faiantei s-a facut usor, a fost necesar un ciocan si un rest de la o surubelnita sacrificata pe altarul meseriei. Am preferat restul de surubelnita si nu rotopercutorul din doua motive: praf mai putin si menajarea zidurilor care si asa sunt fragile.  Decopertarea a mers destul de repede, de fapt se vede ce bine se curata peretii.

Dupa decopertare s-au adancit zonele cu fisuri si s-a amorsat suprafata cu amorsa de perete de la Policolor, dilutie la 1:2.

Pentru repararea gaurilor ramase de la decopertare, repararea imbinarilor si indreptarea micilor abateri de planeitate intre diferite zone ale placilor din BCA s-a utilizat un adeziv pentru placari ceramice – Ceresit CM 9.

Pentru pregatirea suportului in vederea placarii cu faianta s-a optat pentru aceeasi solutie pe care am utilizat-o in cele doua bai, aplicarea unui strat de adeziv pentru polistiren armat cu plasa de fibra de sticla. Plasa de fibra este de 120 g/mp iar adezivul pentru polistiren este Ceresit CT 85. Prepararea s-a facut cu rotopercutorul la care s-a atasat un mixer.

Se aplica masa de spaclu pe perete cu utilizand o gletiera cu dinti de 10 mm.

Se aplica plasa de fibra si se inglobeaza in masa de adeziv trecand usor peste suprafata acesteia cu partea cu dinti a gletierei. Operatiunea se realizeaza de la mijloc spre margini iar plasa se suprapune minim 10 cm la imbinari.

Cu partea lisa a gletierei se niveleaza suprafata. Doar zonele din placi de BCA de 10 cm au fost tratate astfel deoarece doar pe acestea se va aplica faianta.

S-a demolat ghena de ventilatie ce era realizata tot din bucati de BCA. Se va construi o noua ghena de ventilatie, etansa iar spatiul ocupat de aceasta va fi mai mic datorita grosimii reduse  a placilor de gipscarton.

Pentru repararea pardoselii in zona ghenei eliminate s-a utilizat HobbyBeton de la Baumit – circa 15 lei sacul.

S-a eliminat partea de perete de deasupra fostelor usi ale debaralei, inclusiv prima placa intreaga de BCA ce realiza un perete al ghenei de ventilatie. S-a eliminat aceasta placa pentru ca nu avea o rezistenta buna iar micsorarea acesteia pentru modelarea noii ghene de ventilatie ar fi redus si mai mult rezistenta si stabilitate a peretelui.

 Unul din peretii din debara, cel comun cu baia de serviciu, era finisat cu glet si lavabila. Avand in vedere ca acest perete va fi placat cu faianta s-au eliminat toate straturile pana la placa de BCA cu ajutorul spaclului, s-a amorsat, s-a aplicat adeziv pentru polistiren si plasa de fibra.

S-a eliminat gresia de pe pardoseala debaralei, ceea ce se vede in foto este gresia aplicata in 2003 pe zona debaralei, peste mozaic. Dupa 6 ani era tot lipita pe suport insa desprinderea s-a realizat foarte usor. Se observa ca adezivul (CM 9) nu are o priza buna pe mozaic ceea ce a fost de bun augur, usurand munca de curatare.

Pregatirea materialelor pentru realizarea structurii de metal pentru gipscartonul ce avea sa acopere peretele exterior: foarfeca tabla, dibluri rapide, suruburi autofiletante si autoforante, cutter, ruleta, banda de etansare, bride etc.

Structura metalica pentru gipscarton s-a realizat din profile UD 30 si CD 60. Pe profilele care au intrat in contact cu peretele, pardoseala si tavanul s-a aplicat banda de etansare autoadeziva.

Prima structura metalica realizata a fost cea pentru ghena de ventilatie avand in vedere respectarea configuratia interioara initiale.

S-a eliminat glaful din mozaic de la fereastra, prin spargerea cu ciocanul. A ramsa suficient spatiu pentru amplasarea structurii metalice pentru gipscarton.

Avand in vedere ca peretele exterior avea sa fie izolat, aveam nevoie de un spatiu de 5 cm intre perete si tevile de incalzire. Pentru aceasta a fost nevoie sa repozitionez turul si returul de la calorifer. Am profitat de ocazie si am mutat caloriferul exact sub fereastra, initial fiind pozitionat doar pana la jumatatea acesteia. Operatiunea am realizat-o cu ajutorul unui prieten, eu neavand sculele necesare si nici experienta in lipirea tevilor de cupru, operatiunea a durat circa 30 minute. S-au taiat turul si returul, s-a facut o pozitionarea a caloriferului pentru stabilirea lungimilor necesare ale celor doua tevi de cupru si s-au lipit tevile din cupru pe noile pozitii. Mai multe detalii despre procedura de modificare a traseului tevilor de racordare a caloriferului putetic citi in articolul dedicat – Modificare tevi cupru calorifer.

Dupa repozitionarea tevilor de incalzire s-a realizat structura metalica pentru izolarea peretelui exterior. Pentru ca nu mi-a ajuns banda de etansare pe care o aveam ramasa de la balconul din dormitor, pentru o partea  a bridelor si profilelor am inlocuit-o cu polistiren extrudat de 3mm, din cele utilizat la montajul parchetului laminat, lipit cu banda adeziva. A fost ceva mai dificil de realizat structura pentru ca exista o grinda de beton si a trebuit sa urmaresc formele actuale, in caz contrar pierdeam prea mult spatiu pe zona de perete.

Dupa realizarea structurii metalice pentru gipscarton s-a trecut la aplicarea izolatiei termice, vata minerala de sticla Isover Twin.   S-au taiat fasii de vata pentru umplerea profilelor CD si amplasarea izolatiei intre profilele metalice si pereti.

A urmat umplerea intregii structuri cu vata minerala de sticla la o grosime de 5cm, structura fiind pozitionata la circa 40 – 45 mm de perete pentru a obtine o usoara comprimare a izolatiei in vederea eliminarii efectului de tasare. In cateva puncte chiar am fixat izolatia cu ajutorul unor dibluri cu saiba.

Sistemul de prindere pentru calorifer a necesitat intarirea structutii metalice cu bucati de PAL (asta am avut la indemana) si prevederea unor suruburi pentru fixarea ulterioara a suportilor caloriferului peste gipscarton. S-a debitat straful din PAL, s-au amplasat in interiorul profilelor CD si s-au fixat cu autofiletante.

S-au pozitionat si fixat suruburile pentru fixarea suportilor caloriferului si s-au montat cele doua profile CD intarite cu PAL, pe pozitia finala.

 S-a umplut intreaga structura cu vata minerala de sticla.

Pentru fixarea barierei de vapori realizata din folie polietilena de 0,14mm s-a utilizat o banda dubluadeziva – pret 3 lei.

Debitarea gipscartonului se face cu ajutorul unui cutter.

Prinderea gipscartonului se realizeaza cu ajutorul suruburilor autofiletante (negrese) utilizand o masina de gaurit si insurubat. Eu utilizez masina de insurubat de la SKIL, in varianta cu acumulatori pentru zone unde nu este mai dificil de lucrat cu una standard, sau alimentata la priza. Totusi, varianta de bormasina cu cablu este o varianta tehnic vorbind, mult mai buna. Puterea si libertatea oferita de masina de gaurtit cu cablul este net superioara uneia cu acumualtor, dimensiunie sunt mai reduse, greutatea mult mai mica iar lungimea cablului deja nu mai este o problema, exista variante cu lungimi suficiente pentru santiere. De exemplu, bormasina Skil 6221 AA are cel putin aceleasi functii, ca sa nu spun mai multe. Cablul scurt? Nicidecum, are 6m de cablu, mandrina fara cheie, 20+1 setari de cuplu si cele doua setari de viteza, pentru insurubare si gaurire. Va recomand cu caldura aceasta varianta, mai ales ca alimentarea cu cablul elimina disconfortul incarcarii acumulatorilor care oricum nu tin mai mult de cativa ani.

Finisarea rosturilor s-a realizat cu banda din fibra de sticla si pasta de rosturi Super Rigips. Peste aceasta s-a aplicat un strat de glet de finisare pe baza de ciment alb si s-a amorsat cu amorsa de perete de la Policolor.

Dupa izolarea peretelui s-a trecut la aplicarea faiantei pe ceilalti pereti. Faianta are dimensiune 25 x 40cm, se va monta in pozitie verticala si trebuie sa terminam cu placa intreaga in zona superioara a peretelui expus vederii, sub grinda ce se afla la 2,05 m. In functie de acest lucru s-a stabilit punctul de plecare inferior, s-a dat nivelul utilizand nivela cu laser si s-a fixat o bucata de PAL ca baza de sprijin pentru faianta. Iata si primele placi de faianta aplicate pe perete.

Pentru aplicarea braului s-a dezlipit hartia de protectie de pe spatele acestuia.

Primul perete este gata, mai avem inca 3.

Bubu s-a marit dar accepta o mica sedinta foto cu masina de taiat faianta.

A sosit si usa de la bucatarie, usa Classen. Greu de gasit ceva in Craiova si care sa fie pe stoc.

S-a demontarea usa existente, s-a pregatit golul de montaj, asamblat usa si montat pe pozitie, detalii despre asamblarea usii din MDF, marca Classen, gasiti in topicul dedicat – Inlocuire usa de interior.

Usa este montata, s-a taiat spuma poliuretanica si s-a completat cu placi de faianta de jur imprejurul tocului.

Partea de grinda de deasupra faiantei a fost gletuita cu un glet de umplere si nivelare, Ceresit CT 126, s-au tras 2 maini de glet, s-a slefuit usor si s-a amorsat suprafata.

Pe tavan s-a aplicat o vopsea lavabila alba, Spor pentru baie si bucatarie, s-au aplicat doua straturi de vopsea fara a amorsa sau slefui in prealabil – aceasta pentru ca era destul de curat si exista o lavabila alba pe tavan.

Pentru ca mai aveam ceva lavabila alba, am aplicat un prim strat si pe zona cu gipscarton pentru a estompa din culoarea verde a placilor.

Dupa uscarea primului strat s-a aplicat o lavabila rezistenta la spalare, mata, Genius Pro nuantata in Baumax.

Dupa aplicarea lavabilei s-a aplicat chitul de rosturi pe zona cu faianta, s-a utilizat chitul de rosturi Ceresit CE 33. Prefer fasonarea rosturilor cu o carpa decat utilizand gletiera cu burete ce necesita o cantitate foarte mare de apa pentru spalare.

S-au schimbat cele doua prize existente, s-a optat pentru prize mai bune – Legrand. Asa cum imi place, lucram sub tensiune – nu faceti asa ceva daca sunteti normali !!!!

S-a eliminat gresia de pe pardoseala, se observa adezivul alb utilizat de fostul proprietar. Zonele unde este adeziv gri au fost reconditionate in 2003 de mine. Multe din placi s-au desprins extrem de usor insa numai partea de adeziv alb s-a curatat ceva mai greu de pe pardoseala si asta pentru ca am constatat existenta unei amorse intre el si mozaic. Amorsa respectiva se vede in foto, se curata extrem de greu si din acesta cauza am renuntat sa o mai elimin. Cert este ca aceasta amorsa si-a facut treaba asigurand o aderenta mult mai buna intre adeziv si mozaic decat era intre placile de gresie si adeziv.

Pentru aceasta operatiune de curatare ar fi fost buna utilizarea unei variante mecanizate. Din pacate la acel moment nu am avut acces la o scula multifunctionala care sa ma ajute in curatarea fara efort. Abia dupa o perioada am reusit sa achizitionez o astfel de scula pe care o recomand tuturor. Este vorba de unealta multifunctionala SKIL 1480 AD potrivita oricarui pasionat de bricolaj. Permite realizarea unor lucrari de slefuire, taiere, decupare, polizare si razuire. In plus, nu produce vibratiile si zgomotul unei scule clasice ce ar putea deranja vecinii, pentru ca utilizeaza vibratiile. Avand doua lame de razuire, as fi putut realiza curatarea stratului ramas de adeziv rapid si cu efort minim. Acum, am aceasta scula multifunctionala si v-o recomand.

Pentru finisarea pardoselii am optat pentru parchet laminat. Dat fiind ca este vorba de o bucatarie, am cumparat un parchet rezistent la umiditate, de 12 mm, AC5 clasa 33. Sub parchet s-au aplicat placi de extrudat de 3 mm.

Sistemul de imbinare al parchetului este Twin Click nefiind nevoie de kit-ul de montaj. Asamblarea lamelelor se face pe intreg randul apoi se imbina randurile intre ele.

Pentru plinta s-au utilizat cleme metalice prinse cu dibluri de 5 mm pe pereti, la colturi, imbinarea plintelor si capete s-au utilizat elemente din PVC specifice. Fixarea plintei se face prin apasarea puternica in zona clemei astfel incat ghearele clemelor intra in canalul plintei. Pentru partea de gipscarton s-a optat pentru lipirea plintei cu Moment Express Fix.

S-a pozitionat mobilierul nou, lungime mobilier 2m.

Pentru ca sub blat va fi amplasata si masina de spalat a fost necesara inaltarea mobilierului cu 3cm, s-au decupat patrate din restul ramas de la blat si s-au montat intre picioare si corpurile de mobilier.

Pe picioare au fost aplicati talpici de pasla, autoadezivi iar in zona masinii de spalat s-a prevazut o cuva din PE cu dimensiunea 50 x 90 cm (am gasit-o in Selgros), prevederea acesteia a fost impusa de eventualele scurgeri din masina de spalat ce ar putea afecta parchetul laminat.

S-a pozitionat blatul, s-a trasat zona unde va fi incastrata plita si chiuveta, s-a decupat blatul si s-au montat cele doua elemente. Mai multe despre decuparea blatului si fixarea plitei si chiuvetei puteti citi in articolul dedicat – Montarea blatului de bucatarie.

S-a montat kit-ul ventilului de scurgere cu preaplin, bateria si racordarea la scurgere inclusiv racordarea furtunului de evacuare de la masina de spalat.

S-a aplicat profilul antistrop pe zona de contact cu peretele. S-a utilizat un coltar interior iar prinderea pe blat s-a realizat cu ajutorul holtzsuruburilor, in prealabil s-a realizat o gaurire cu burghiul de 1,5 mm.

Deoarece noul cuptor electric are o putere de 3000 W  si tinand cont de ceilalti consumatori – masina de spalat, hota, cuptorul cu microunde si alte maruntisuri, s-a optat pentru realizarea a doua trasee noi, separate, pentru alimentare cu energie electrica. Aceasta inseamna inclusiv schimbarea tabloului existent avand in vedere ca era un model vechi, are doar 4 circuite cu sigurante pe faza si nul. Noile circuite pentru electrocasnicele din bucatarie au fost realizate aparent utilizand cablu de cupru litat, in manta, 3 x 2,5 mm si sigurante automate de 20 A. Schimbarea tabloului vechi a fost o  experienta noua pentru mine dar m-am descurcat onorabil, detalii despre schimbarea tabloului electric gasiti in topicul dedicat – Inlocuire tablou electric.

Pozitionarea si fixarea diblurilor pentru prinderea corpurilor de mobilier superioare, pe perete.

S-a fixat corpul de mobilier si se regleaza dispozitivul de suspendare. Surubul de sus este pentru ridicarea/coborarea corpului iar cel de jos pentru apropierea/departarea de perete.

Corpurile sunt montate si aproape gata de utilizare, mai avem sa reglam usile.

Circuitele noi au fost pozitionate aparent, legate la noul tablou de sigurante. Pentru cuptor s-a pozitionat circuitul pe sub blatul de la bucatarie, intr-un pat cablu.

Noul cuptor electric a fost alimentat cu energie, s-a realizat prima „aprindere a focului”, totul este OK pe circuitul de alimentare.

Suntem aproape de final, mobilierul este fixat pe pozitie, electrocasnicele sunt aproape toate, plinta antistrop a fost acoperita cu profilul din aluminiu, glaful din PVC alb a fost montat cu adeziv, este timpul sa facem putina curatenie.

Urmeaza sa amenajam zona debaralei cu un mobilier realizat tot DIY. Va fi nevoie de un corp inferior pentru depozitarea ustensilelor mai putin utilizate si altor obiecte specifice bucatariei dar si de unul superior. Vom monta hota deasupra plitei, o aplica in zona debaralei – acolo unde se vede ca nu s-a aplicat ultima placa de faianta deoarece sub gipscarton se afla firele pentru iluminat, sa achizitionam o masa cu 4 scaune si alte maruntisuri.

Acestea au fost principalele lucrari executate pentru renovarea bucatariei. Sunt multe amanunte de discutat insa timpul si spatiul nu permit postarea in articol. Pentru orice alte discutii pe marginea acestui subiect va stau la dispozitie.

Inca un weekend in care am mai facut ceva cumparaturi si realizat cateva lucrari pentru finalizarea bucatarie. S-a rezolvat cu masa, din pacate nu gasesti mai nimic demn de o clasa de mijloc, ori lucruri ordinare ori lucruri scumpe si imense. Ne-am orientat la o masa de sticla, cea mai mica pe care am gasit-o si 4 scaune in ton cu restul amenajarii.

Ramura feminina a familiei s-a ocupat de sticker-ul gasit in Praktiker, a iesit ce se vede in foto.

S-a montat un cos de gunoi pe usa corpului de chiuveta. Se pozitioneaza si fixeaza elementele de sustinere de pe corpul de mobilier, cel de pe usa si snurul capacului.

Nelipsita bagheta din polistiren de la imbarea peretilor cu tavanul, lipita cu silicon sanitar alb.

Pentru ca am inaltat cu 3 cm corpurile de mobilier a ramas descoperita zona frontala a panoului de mascare din zona inferioara a mobilei. Am compensat distanta cu un profil de aluminiu (L) ce s-a fixat pe partea superioara a panoului cu 5 holtzsuruburi. Rezultatul a fost mai mult decat multumitor, de fapt cred ca arata mai bine decat originalul.

Am reusit sa cumpar si o hota, aceeasi problema cu lipsa unei oferte mai largi. Pana la urma tot la un Whirlpool am ajuns, din vreo 6 optiuni viabile cate am gasit in magazine. Hota a fost prinsa cu 4 dibluri de 8 mm.

S-a fixat clema superioare a turnului de mascare, s-a etansarea adaptorul pentru tubulatura de 120 mm cu mastic pentru ca exista un mic joc iar producatorul nu a livrat vreo garnitura. Din cauza adaptorului s-a cam micsorat spatiul pana la gaura de evacuare din perete ceea ce m-a chinuit putin la montaj – curbarea tubulaturii din aluminiu. Etansare s-a realizat cu silicon sanitar.

Ultima operatiune din acest weekend, montarea unui corp de iluminat pentru zona fostei debarale.

99 % din amenajare s-a terminat, mai sunt cateva mici retusuri in anumite zone alaturi de langa proiectarea si realizarea mobilierului pentru zona debaralei. Probabil vor mai trece 1-2 saptamani si cu siguranta atunci vom actualiza articolul. O ultima privire de ansamblu, atat cat permite spatiul obiectivul aparatului foto.

Actualizare mobilier debara

Am reusit sa ma ocup putin de mobilierul pentru zona debaralei insa doar de corpul inferior. S-a facut o schita a mobilierului, s-a dimensionat, s-a taiat PAL-ul, s-au achizitionat organele de asamblare (suruburi pentru PAL, folie cant, balamale, manere) si am trecut la munca de jos. Operatiunile de pregatire a elementelor corpului de mobilier au fost similare celor realizate pentru mobilierul din articolul Mobilier Bubu. Noutatea este realizarea gaurilor pentru prinderea balamalelor pe care le-am realizat cu o freza achizitionata cu 25 lei. Asta pentru ca o gaura la cei care au debitat PAL-ul era 5 lei/bucata iar cele 6 gauri necesare m-ar fi ajuns la 30 lei. Asa am realizat gaurile rapid si am ramas cu freza pe stoc. Freza este de 35 mm iar distanta fata de margine a fost cea maxima posibila, 24 mm.

S-a asamblat mobilierul ce a fost impartit in doua corpuri datorita limitarii de spatiu.

Corpul din dreapta a fost prevazut cu o usa pe colt – au fost utilizate balamale speciale pentru acest gen de usi.

S-a adaugat blatul alb ramas de la mobilierul achizitionat pentru bucatarie.

Urmeaza sa finalizam montajul manerelor, al plintei antistrop si evident realizarea corpului superior.

Actualizare 1 – finalizare corp superior debara

Dupa o mica pauza am reusit sa realizez corpul superior al micului mobilier din debara. Am realizat schita pe o bucata de hartie, am calculat piesele, stabilit necesarul de materiale, debitat placile de PAL, gaurit, asamblat etc. Prezint doar elementele de noutate aparute in realizarea acestui corp de mobila.

Prinderea elementelor de suspendare pe perete, in colturile superioare, 2 bucati achizitionate la pretul de 7 lei setul.

Pentru usi s-a preferat un sistem de glisare Concertina. S-a fixat sina de glisare in zona superioara, la o distanta de 30 mm de margine.

Celelalte elemente ale setului de glisare, balamalele si piesele de culisare.

Pentru balamalele usilor cat si pentru sistemul de glisare s- a utilizat freza de 35 mm.

Pentru balamaua sistemului de glisare s-a frezat gaura la o distanta de 55mm pe verticala si 24mm pe orizontala.

S-au asamblat cele doua usite ale fiecarei sectiuni si s-au fixat usile pe pozitie.

S-a fixat elementul de culisare al balamelei.

S-a fixat corpul pe perete si s-au montat  manerele usilor. Totul este OK si sistemul gliseaza foarte usor.

Corpul este gata si nu pot decat sa servesc o bere rece amintindu-mi diferite faze si greutati ale proiectului tocmai finalizat.

Am adaugat schita corpului inferior.

In cateva cuvinte, corpul este compus din:

– placa de baza din PAL, forma L

– cele doua capete din PAL

– 1 straif vertical, din PAL, pentru coltul din spate

– 2 straifuri laterale – orizontale, dinPAL

– 2 straifuri interioare, din PAL

– usa din doua bucati cu sistemul de balamale

– etajera cu aceeasi forma ca si placa de baza

– 2 placi de PFL pentru inchiderea spatelui

Prinderile pe elementele mari au fost realizate cu 2 eurosuruburi si cate un cep pe fiecare latura iar  pe zona straifurilor cu cate doua eurosuruburi.


92 Comments on "Renovare bucatarie"

 1. Felicit?ri!
  A?tept ?i actualiz?rile pozelor.

 2. Super treaba, bravo. Vreau si eu la un moment dat sa ma apuc de bucatarie, cred ca voi avea mai putin de facut, totusi deranj destul de mare. Intrebarea e, cum ati reusit sa lucrati in bucatarie, desfacand totul, si sa ramana casa „functionala” ? ati locuit acolo in timpul lucrarilor sau in alta parte ? Multumesc, felicitari pentru lucrarile foarte reusite.

  • Pe parcursul lucrarilor am pastrat aragazul legat la gaze cu furtunul flexibil ceea ce mi-a permis o anume libertate in miscarea acestuia, blatul mobilei vechi cu chiuveta si frigiderul. Acest blat se sprijinea pe masina de spalat si pe un corp de mobilier in celelalt capat. Nu a fost o placere sa lucrezi cu ele, uneori chiar imi scapau cateva cuvinte pentru ca existau niste pozitii incomode de lucru.
   Cert este ca am lucrat pe zone, la nevoie putand desface canalizarea si lasand blatul cu chiuveta intr-o parte iar seara il remontan pentru a fi functional. Cu putina atentie se poate lucra dar daca este de preferat sa ai cat mai putine obiecte in camera pentru a te putea desfasura in voie.

 3. Maestrul Max | 13 iulie 2009 at 6:39 | Răspunde

  Hmm, nota 9 pentru lucrare. Iti dadeam 10 daca erai mai atent la unele mici detalii vizibile.

  O intrebare: Ce ai facut cu paprica din primul foto ?

  • De la note si teorie pana la practica este distanta mare. Merci pentru vizita si daca vrei iti pun paprica la posta, am destule obiecte ramase si care nu vor mai fi utilizate.

 4. botirca daniel | 13 iulie 2009 at 11:16 | Răspunde

  tare de tot lucrarea.bravoo!as avea si eu de modernizat o bucatarie si as vrea sa stiu daca lucrati si in provincie.Si daca da pentru ce suma. va multumesc si astept raspunsul.o zi buna mister mesterul casei

 5. Merci, mai facem si ceva treaba intre cateva plimbari.
  Doar glume ale unor cunoscuti, oricum nu am de gand sa fac cariera in domeniu.

 6. viorel, chiar ca nu stiam cu ce te mai ocupi! felicitari!! a iesit foarte bine.
  vad ca ai inceput sa primesti chiar oferte….

 7. e frumos ca iti realizezi singur proiectele fara ajutorul „meseriasilor” la sfarsit ai satisfactie mai mare,dar unele lucrari(instalatia electrica,apa,gaz)trebuie facuta de profesionisti.Ca electrician pot sa-ti spun ca ai facut unele greseli cea mai grava montarea sigurantelor automate invers (cu capu in jos) probabil de acolo sa tras defectul sigurantei. prizele din bucatarie: trebuia sa inlocuiesti instalatia macar pana la limita lucrari ideal ar fi fost pana la tabloul de dist.Suces in urmatoarele proiecte si nu uita sa pui acent si pe ce-i ascuns in perete(instalatii) ca sa fi linistit si sa eviti cheltuieli ulterioare

  • Raspunsul meu suna sa:
   1.Sigurantele le-am montat invers din cauza lungimii efective a conductorilor actuali la tabloul electric. Daca le montam normal nu imi ajungeau la pozitie si chiar nu am de gand sa intervina supra lor. Stiu ca sunt cabluri slabe (aluminiu) insa tot atat de bine stiu ca nu sunt solicitate prea tare si de accea nu vor fi probleme. Chiar daca sigurantele sunt montate invers, sunt sigur ca nu au de suferit din punct de vedere functional. De ce spui ca este greseala grava? Ce influenta are pozitia de montaj asupra sigurantei? Siguranta deteriorata avea defect de fabricatie, drept dovada ca dupa ce am inlocuit-o nu s-a mai intamplat nimic, totul este OK acum, nu am mai avut nici un fel de eveniment.
   2. Prizele din bucatarie au ramas cu cablurile lor pentru ca le nu vor mai fi utilizate foarte tare, doar una este cu frigiderul iar cealalta este neutilizata, pastrata doar pentru nevoie. Pentru celelalte electrocasnice din bucatarie avem circuite noi, separate, cablu 3x 2.5, montate aparent silegate in tablou pe sigurante de 20A – am doua circuite noi dedicate.
   Eu unul sunt convins ca ceea ce am facut este OK din pdv. tehnic si nu vad sa fie vreo greseala, cel putin functional este OK dupa circa 1 luna de exploatare.

   Ce sa zic, atat cat am nevoie in casa, eu zic ca pot face treaba la fel de bine ca specialistii pe care i-ai mentionat. Acolo unde stiu ca ma poate depasi un lucru, cu siguranta voi cere ajutor insa atat timp cat stiu ca ma duce mintea si indemanarea, nu voi ezita sa ma ajut singur. Nu am nimic cu specialistii insa fiecare trage pentru el.

 8. Felicitari! A iesit foarte bine bucataria! Eu sunt electrician si este un pic de defect profesional sa vad tabloul cu sigurantele invers. Acum din punct de vedere functional nu are nimic. Pe partea de electrica, cele doua circuite suplimentare eu le-as fi facut tot ingropat, daca tot era santier. Iar la debara as fi pus un intrerupator(din acela care se baga in doza – nu pe cablu) la intrare in bucatarie sau sub corpul de iluminat.
  In rest foarte frumos a iesit.
  Numai bine

  • In privinta sigurantelor asa este, nici eu nu am agreat montarea inversa insa ce puteam sa fac? Sa inadesc niste fire de aluminiu? Sa le inlocuiesc? Cum ai fi abordat problema in locul meu? Am considerat ca nu se justifica efortul.
   Am preferat varianta aplicata a circuitelor noi din comoditate si datorita faptului ca peretii resepectivi sunt de placi BCA 10cm, destul de firave.
   In debara, zona respectiva este exact ghena de ventilatie si nu am dorit sa montez o doza in ea.
   Merci pentru comentariu si aprecieri.

   • salut si felicitari pentru relizarile tale. legat de circuitul electric, acu 7 ani am facut si eu aceeasi treaba, insa am renuntat la aluminiul fragil si in canalul vechi am bagat cupru masiv de 2 mm si 4 mm la consumatorii mari. vecinul meu nu a renuntat atunci si dupa cativa ani au inceput sa se puste firele de aluminiu si a fost nevoit sa inlocuiasca in toata casa, la tine e pacat de munca si materialele bagate in renovare insa vad ca nu te deranjeaza sa vii cu aparent. la faianta, din ce vad in fotografii, ai 10+, eu am reusit uun 7.5 la adevar. la mine a durat 3 luni sa renovez un apartament cu 3 camere din care am avut o luna un ajutor de nadejde cu care am slefiut pana la lemn inclusiv vechile usi de brad, parchetul veci, etc. sa ai spor in tot ceea ce faci!

 9. Pentru tablou ar fi doua variante de abordare:
  1. desigilat din contor si dimensionat conductorii care ies din contor dupa lungimea necesara;
  2. montat tabloul dupa conductori, nu dupa forma(pozitia)initiala.
  Eu de obicei recomand atunci cand se face santier si schimbarea instalatiei electrice, deoarece daca peste x ani cresc consumatorii(creste puterea solicitata) sa faca fata acutala instalatie.
  Inca o data ma uit pe poze si pot sa zic ca a iesit o treaba super. Cat timp a durat?
  Inca o sugestie… eu as fi lasat mai mult loc intre aragaz si chiuveta pentru prepararea unor alimente, sau macar un loc pentru depozitare(tigai/oale) proaspat scoase de pe foc.
  In rest.. inca o data bravo. De-ar lucra profesionistii cum lucrezi tu.. ar fi super!

  • Conductorii scurti erau cei ai circuitelor interioare si nu cel care vine de la contorul de pe hol. Acuma s fi putut pune sigurantele normal daca as fi schimbat intrarea in ele cuiesire insa am preferat sa le las cum le-a facut mama lor.
   Mai am o siguranta libera in tablou asa ca in eventualitatea unor noi consumatori putine sanse sa mai creasca numarul consumatorilor moment).
   Locul intre aragz si chiuveta este conditionat de lungimea blatului, pozitionarea mastii, a preaplinului chiuvetei etc. Au ramas vreo 15cm suficient pentru lucruri marunte iar pentru obiectele mentionate de tine se poate folosi partea de blat din dreapta. La lungimea de 2m a blatului, intre aragaz si capatul liber este greu sa negociezi o alt aaranzjare a spatiului. Poate daca era o chiuveta mai mica era posibil! Asa cum este acum si tinand cont de stilul de gatit nu sunt probleme, la nevoie se poate utiliza si partea de scurgere a chiuvetei pentru depozitare temporara pentru ca este o zona libera. Vasele sunt puse direct in mobilierul de deasupra chiuvetei unde exista suport cu picurator.
   Avand in vedere ca am lucrarile au fost realizate mai mult in weekend si seara intre 6-21, a durat destul de mult – circa 2 luni.

 10. foarte frumos. felicitari. a iesit o amenajare foarte frumoasa si utila. micile „defecte” pe care le observam nu sunt semnificative. cati se vor uita la sigurantele alea puse invers peste o saptamana dee la montarea lor?(chiar si membrii familiei.).inca o data felicitari.

 11. Ca si Max, nu pot sa dau nota maxima pentru bucatarie, pentru ca sînt cîteva treburi marunte, mai mult sau mai putin vizibile. Oricum, nu pot sa te „iert” pentru instalatia electrica aparenta… ai facut ca în bancul ala cu Bula si dunga rosie 🙂 .
  Aaa ca bucataria primeste nota 9, iar VYS nota 10+.

  • Raducule, daca mie imi plac instalatiile aste aparente, ce sa-i fac?
   Am motivele mele pentru care am facut asta si cred ca am ales variantele optime raportat la constrangerile pe care le-am avut.
   Eu mi-as da maxim 8.

   • Grosimea peretelui de BCA nu este un impediment de netrecut (dovada: vechea instalatie electrica).
    Tu ti-ai da doar 8 pentru ca „bubele” le stii doar tu. 🙂 Eu ti-am acordat nota în primul rînd pentru complexitatea lucrarii si pentru determinarea ta, dar si pentru rezultatul meritoriu obtinut (avînd în vedere ca nu aceasta este meseria ta). 😉

 12. Mama ei de instalatie, vad ca toata lumea se ia de lucrul caruia i-am acordat cel mai putin timp – circa 4 ore cu tot cu tablou. Glumesc …

  Nu era vorba doar de grosimea peretelui de BCA, traseul urmareste peretele de sus in jos si apoi orizontal pana in spatele cuptorului apoi trece peste ghena de ventilatie, face doua coturi la 90- grade si merge undeva in partea din spate a debaralei. Daca era sa sap atat prin pereti, sa pun cateva doze, sa ingrop 2 prize duble si inca un modul de 3 (in debara), sa trec prin ghena de ventilatie etc. ma prindea batranetea (nu ca as fi tanar acum). Asa cum spune si Normativul, acolo unde ingroparea circuitului electric nu este o solutie tocmai avantajoasa din pdv. tehnico-economic, se poate opta pentru circuite aparente(ce super suna fraza asta!). In cazul meu o mare parte este ferita de ochiul privitorului si asta e un lucru pozitiv.
  Oricum, apreciez criticile si probabil la urmatoarea voi incerca sa tin cont de ele.

 13. Nota 10 cu felicitari! ptr intreaga lucrare, ptr culori si amenajare, ptr mobilier si ptr efortul depus!
  Sincer, trebuie sa ai mult curaj sa faci totul de la a la z de unul singur!
  Mie mi-e teama sa ma apuc sa scot vechea faianta din bucatarie …dapai sa mai fac asa lucrare!

 14. Buna, am o intrebare: peste stratul de CT85 se poate zugravi direct sau trebuit gletuit in prealabil?
  Merci de raspuns.

 15. NEGULESCU CORNELIU | 4 octombrie 2009 at 9:33 | Răspunde

  Jos palaria ! Sunt un perfectionist dar trebuie sa admit ca totul s-a facut foarte bine spre perfect !
  N-am inteles:
  1. De ce ati montat suportii de calorifer si inainte de a-i monta peste gips carton ?
  2.La imbinarea parchetului cu faianta ati utilizat un profil de colt pentru faianta ? De ce, nu e sub plinta ?
  3. Nu ati detaliat (sau n-am fost eu atent, scuze!) cum e cu glaful ferestrei : material, montare, chichite…
  4.Folia de polietilena nu s-a petrecut (cat?) ? Daca „da”, cum s-a facut lipirea ei pe profile? Ca daca „nu”, e clar.
  5. Daca unele intrebari sunt idioate, SCUZE !
  6. Multumesc !

  • 1.Initial am facut un premontaj al suportilor pe profile pentru a stabili zonele de fixare astfel incat caloriferul sa se potriveasca cu pozitia suportilor. Pozitia suportului de jos este stabilita ultima, dup a ce am premontat caloriferul sa vad pe unde ar trebui sa fie acest al treilea suport. Suporti sunt accesibili din exterior dupa demontarea caloriferului.
   2.Nu am utilizat nici un profil de colt, este doar plinta de MDF prinsa in cleme metalice
   3.Glaful este din PVC alb si este lipit pe stratul suport (gipscarton) cu adeziv de montaj
   4.Folia de polietilena s-a petrecut acolo unde a fost cazul, nu am masurat exact insa am petrecut-o ceva mai mult de 10 cm. Prinderea pe profile am realizat-o cu ajutorul benzii dubluadezive. Asta pentru a putea monta placile de gipscarton fara a avea probleme cu fixarea foliei.
   5.Este OK, orice dialog este benefic.
   6.Pentru putin.

 16. NEGULESCU CORNELIU | 4 octombrie 2009 at 9:57 | Răspunde

  Scuze ! Am vazut o decupare in placa de faianta pentru doza de priza . Cum se face asa ceva ?

  • Eu am facut-o ceva mai rudimentar. Am trasat zona de decupare, am „zgariat” conturul cu masina de taiat faianta, am dat cateva gauri pe contur si am cioblit putin cate putin cu un patent/cleste pana am ajuns la conturul trasat.
   Alta varianta ar fi sa trasezi conturul, dai o gaura si utilizezi o panza speciala (diamantata) ce taie usor ceramica.

 17. Exact numai ca panza are o sectiune circulara si este rugoasa, neavand dinti.

 18. super treaba cu bucataria. Incerc sa imi modific si eu mobila de bucatarie (e din pal – de aia veche, comunista)… ar fi mai bine daca as alege un set total sau la comanda?

  • Depinde daca gasesti in comert ceva ce iti place si se potriveste amenajarii tale!
   Varianta cu mobila pe comanda este mai dificila din doua motive, firmele mici fac mobila inferioara calitativ iar cele care arata bine sunt destul de scumpe. Am incercat si eu o mobila pe comanda insa mi s-a parut cam mare pretul si vorba aia, nici nu vezi cum arata ceea ce comanzi. Este dificila alegerea culorilor. In comert mai gasesti si varianta cu mobilier modular, iti alegi corpurile necesare functie de dimensiuni.

 19. exista cateva magazine care fac mobila la comanda la preturi decente. Totusi, o mobila in sistem set sau modular sunt variante foarte bune: vezi deja ce cumperi, stii dimensiunile care te intereseaza si iti poti face o idee despre cum va arata bucataria. Important este sa iti alegi mobila dupa activitatile tale obisnuite, si nu sa iti modifici tabieturile dupa mobila pe care ai cumparat-o in graba pt ca te-ai saturat sa cauti.

 20. Man, ti-a iesit o bucatarie superba atata pot spune in rest jos palaria si respect maxim!
  Si sa te critic acuma: sti ce nu imi place, ca sub chiuveta am vazut pexal acolo hmmm la cat ai muncit acolo si am vazut materiale si produse de calitate NU avea ce sa caute pexalul acolo!
  Dara cinestie poate intr-o zi il ei schimba macar cu PPR daca nu cu cupru!

  Multa sanatate si putere de munca sa ai ca vad ca iese ceva fain din manutele tale!
  O zi placuta!

  • Multumesc pentru aprecieri.
   Despre pexal ce sa zic, este acolo din anul 2003. Nu s-a impus schimbarea solutiei dat fiind ca traseul vine din baia de servici si are vreo 4 m lungime si nu a ridicat probleme. Atat timp cat este mascat si nu ridica probleme in exploatare, nu cred ca merita efortul de a-l schimba cu altceva, mai ales ca pentru polipropilena trebuie sa apelez la servicii externe. 🙂

 21. Multumesc mult ca si mie imi este util ce ai facut tu acolo si mi-ai dat unele idei! Felicitari de acest blog!

 22. Uneori este bine sa nu schimbam lucrurile care nu ridica probleme. Fi sigur ca daca exista cea mai mica problema, zbura in 2 secunde. 😉

 23. am dat de blog cautand cum se face un semineu si am „devorat” toate constructiile cu mare placere.Felicitari!
  Semineul am sa-l construiesc la vara dar pana atunci vreau sa-mi fac un dulap multifunctional din PAL si m-ar interesa cu ce sa-l tai,ca in poze nu am vazut scule…

 24. am citit mai atent ,scuze,
  „cei care au debitat PAL-ul”,ok

 25. Am o rugaminte. Spune-mi si mie de unde ai achizitionat freza pentru gaurile din PAL de la balamale. Si eu sunt unul din aceea care nu suporta „meseriasii” in casa. Felicitari pentru realizare. Apropos de carcotasi! Sfatuieste-i sa-si bage „meseriasii” in casa. Dupa ce vor pleca ei vor incepe proprietarii sa lucreze!!!!!!!!!!!!!

  Alex

  • Eu zic sa lasam pe fiecare sa isi aleaga solutia optima pentru el. Nu am nimic de impartit cu ‘meseriasii” sau profesionistii. Fiecare isi vede de treaba lui, doar suntem oameni toti.
   Freza pentru realizarea gaurilor de la balamale este cumparata de la micii comercianti rusi (de la Chisinau) ce au ani buni de cand fac comert intr-o piata craioveana (Piata Chiriac daca esti localnic).

 26. La cosul de gunoi, modelul este acelasi cu al 7-lea de aici http://www.roxymob.ro/pagini/cos-de-gunoi.html ? Sunt curios pentru ca din schita furnizata nu prea inteleg nimic.

  Felicitari, este un proiect DIY mare , si executat bine. Apropo, tu ai facut si pozele ?

  • Da, este acelasi cos de gunoi. Este adevarat ca instructiunile din schite nu sunt destul de explicite insa nu este mare filosofie montajul. Exista niste sabloane de hartie, se va in link, ce te ajuta sa pozitionezi suportii fata de usa. Are dou suporti de plastic ce se monteaza pe o laterala a mastii si un suport ce se monteaza pe usa.

   Multumesc pentru aprecieri.
   Pozele sunt realizate tot de mana mea (DIY) … 🙂

 27. Salut! Proiectul tau e o minune pentru mine cel putin din punct de vedere al modului in care l-ai prezentat. Am cateva observatii:
  1. Hota da in aerisirea colectiva? Nu vor intra aburul si mirosul la vecini?
  2. Conducta superioara de la calorifer nu putea fi mai discreta, mascata cumva?
  3. Nu-i cam multa faianta? Nu prea vad rostul celei din spatele mobilierului si a celei din partea de sus, in unele locuri (pe peretele cu usa spre exemplu).
  Mersi 😉

  • 1.Tubulatura hotei este intradevar conectata la coloana de ventilatie. Dat fiind ca stau la etajul 4 (ultimul) nu exista posibilitatea de a supara vreun vecin. Traseul meu este separat de cel al vecinilor de sub mine, asa este constructia acestor coloane de ventilatie.
   2.Nu sunt decat 2 variante, aparent sau in interiorul izolatiei ceea ce nu este deloc „sanatos”.
   3. Peretii find de BCA subtire, se comporta mult mai bine cu faianta pe ei. Ceea ce nu a fost placat cu faianta este izolat cu vata si gipscarton. Decat sa ma trezesc cu fisuri pe ei dupa 1-2 ani am preferat sa fie acoperiti cu faianta.

 28. Todeuna v-or fi carcotasi si ma-i au ceva de adaugat! Superb proiect man, acuma cred ca te gandesti la alceva ca a trecut ceva timp! :))

  • E … intodeauna este loc de mai bine, oricum a doua oara cand faci ceva ai deja experienta si vezi lucrurile altfel. Fiecare are dreptul a o opinie, obiectiva, subiectiva sau …
   Evident istoria se scrie in continuare, pregatim campania de primavara, sufragerie si al doilea balcon. Cu asta s-ar incheia lucrarile in apartament si de ce nu, ne vedem la casa pe pamant … proiect de viitor.

 29. Buna ,
  felicitari pentru renovarea bucatariei.
  Sunt si eu in aceasta situatie si …adevarul este ca am o nedumerire sau mai bine zis o neliniste in ceea ce priveste fixarea corpurilor suspendate .Tamplarul care executa mobila mi-a spus ca ajunge sa fixeze dulapurile suspendate cu dibluri de 8 .Mentionez ca dulapurile sunt de 80 cm lungime . Si asa sunt grele , ce sa mai spun daca vor mai fi si umplute cu anumite lucruri .V-as ruga sa-mi spuneti daca ar trebui sa cumpar dibluri de 10 sau sa ma las pe mana tamplarului .
  Va multumesc .Astept cu nerabdare raspunsul dvs .Numai bine .

  • Mobila veche era mai grea si am avut-o prinsa cu dibluri de 10.
   Spre rusinea mea am uitat ce dibluri am pus la mobila noua insa pot fi de 8 sau 10.
   Nu stiu cum arata mobila ta sau pe ce tip de perete o fixezi insa eu am merge pe diblu de 10 cu o lungime mai mare. Este cel mai sigur.

 30. Multumesc pentru raspuns .
  Peretele e din caramida.
  Corpurile au latimea de 40,80,50,60 respectiv 30cm.
  Insa nu cred ca as fi linistita daca mi le-ar fixa cu dibluri de 8 , dat fiind faptul ca au lungimea de 80cm.
  Cred ca-i voi face o surpriza tamplarului si-l voi pune in fata faptului implinit si anume voi cumpara dibluri de 10.
  Multumesc .numai bine .

 31. Buna ,
  felicitari pentru renovarea bucatariei.
  De unde a-ti achizitionat masa si scaunele pt bucatarie?Un pret daca se poate ?

 32. buna lucrare , dar puteai sa faci ambele prize aparente sau neaparente…dar e ok …felicitari viorele…

  • Asa cum este si in viata, avem de ales iar uneori o facem dupa criterii mai mult sau mai putin obiective. Esential este sa fie functionale, sigure si sa nu strice prea tare esteticul.

 33. Felicitari! A iesit superb!:)

 34. cea mai mare greseala este termoizolatia facuta pe interiorul locuintei din motiv de „punctul de rupere al barierei termice”.Nu a-ti facut decat sa aduceti temperatura scazuta cat mai in interiorul zidului de beton.Practic a-ti inghetat peretii respectivi pana la contactul cu vata minerala.Mare greseala.Eu a-si alege astfel de meseriasi.

  • Greseala este daca nu se intelege exact fenomenul, asa cum exista izolatie exterioara putem avea si una interioara. Atat timp cat izolatia interioara nu este supradimensionata nu vor fi probleme, cu atat mai mult cu cat orientarea este pe sud. Efectul izolatiei s-a simtit foarte bine atat iarna cat si vara. Meseriasi nu am de ce sa aleg pentru ca totul este facut de mana mea. Crede-ma ca sunt in cunostiinta de cauza si stiu ce am facut. 🙂

 35. Buna seara, felicitari pentru lucrarile realizate si pentru blog. Am o rugaminte, trimite-mi si mie o schita cu detaliile corpului de baza, cel pe colt, nu conteaza asa mult cotele, le voi adapta la dimensiunea mea.

  Cu stima,
  Jumara Vasile

  • Am adaugat schita corpului la sfarsitul articolului, insotita de o descrierea a elementelor principale. Sper sa fie clara iar daca ai intrebari poti posta un nou comentariu.

 36. Multumesc pentru schita, imi este de folos. In partea stanga a corpului nu pot pune PFL deoarece este chiuveta si normal alimentarea cu apa si scurgerea, plus filtru de apa si vreau sa am acces, asa ca m-am gandit sa las fara, dar pentru rigidizare in partea dreapta spate sa pun placa intreaga de PAL si nu doar un straif. Ce spui, e risipa? Va fi rigid daca renunt la o placa de PFL, fara sa pun placa intreaga de PAL in cealalta parte?

  Cu stima,
  Jumara Vasile

  • Merge si fara placa de PFL pe o parte si nu este obligatoriu sa utilizezi placa plina pe cealalta parte. Este alegerea ta.
   Eu cred ca este suficient de rigid fara placa intreaga de PAL. Spor la lucru!

 37. Buna seara, am rezolvat corpul acela pe colt, mai putin usa aceea pe colt. Am nevoie de ajutor pentru a nu gresi. Situatia este urmatoarea: una din laturi este de 370 mm si cealalta 360 mm.Eu m-am gandit sa fie usa astfel: din 370 scad 3 mm care se impart stanga dreapta si 4 mm pentru cantul ABS de 2mm, deci prima usa va fi 363 mm. La cealalta usa m-am gandit astfel: din 360 mm scad 18 mm grosimea primei usi, 2-3 mm rostul dintre usi, 4 mm cantul ABS de 2 mm si la capat in dreapta 1-2 mm, deci usa va fi 335-334 mm. Te rog spune-mi daca e bine si daca nu, cum sa calculez.

  Cu stima,
  Jumara Vasile

  • Punand usile pe pozitia finala, inchise, vom avea usile ca ansamblu in forma literei L. Din fiecare usa am scazut grosimea placii de PAL inclusiv grosimea cantului – asta pentru ca in zona coltului cele doua usi nu se vor suprapune ci sunt muchie pe muchie, cu un mic rost de ~1mm.
   In capatele celelalte ale usilor vei avea marginea dulapului unde evident trebuie sa ti cont de grosimea cantului.
   Cam asa am facut eu, sper sa fi inteles ce am vrut sa spun.

 38. OK, am inteles, acum e foarte clar.
  Multumesc.

  Cu stima,
  Jumara Vasile

 39. super tutorial.ma gandesc sa schimb cate ceva prin bucatarie si caut de ceva timp solutii. merci

 40. felicitari pt lucrare si devotament!

  o intrebare, de ce ai ales plita electrica?

 41. imi place foarte mult!

 42. Explorer,
  Deocamdata nu sunt probleme cu instalatia electrica pe aluminiu chiar daca are vreo 25 ani. Apreciez ca actualii consumatori nu o pun in pericol si nu am avut niciodata probleme cu instalatia electrica existenta. Este adevarat ca am preferat cateva circuite aparente, local si limitat insa nu as extinde la o intreaga instalatie pentru apartament.
  Daca va fi nevoie de schimbat vom incerca la momentul respectiv insa, dupa aprecierile mele, cel putin 10 ani nu va fi cazul. Asadar la viitoarele reamanajari este posibil sa se aiba in vedere si schimbarea instalatiei electrice (conductoarelor), vom trai si vom vedea. Pana atunci, aparatajul de calitate si o exploatare corecta a instalatiei electrice pot exclude aparitia vreunei probleme. Multumesc pentru aprecieri.
  Experienta se acumuleaza si ne deschide noi orizonturi, vedem altfel lucrurile, cresc pretentiile si asa mai departe. Important este ca unele greseli, aproape inerente, sa nu duca la efecte negative majore.

 43. EXCEPTIONAL!!!!!11

 44. as vrea sa stiu si eu de unde ati luat palul melaminat(mai ieftin!) pt mobilier as dori sa imi confectionez singur mobila de bucatarie…va multumesc!!felicitari pt tot!!!si inca o intrebare cum pot lipi folia pe margine sa maschez taietura!se poate folosi un fier de calcat?

  • Eu am optat pentru PAL cumparat din Baumax din considerente de comoditate, altfel puteam debita ori la depozitul de langa Succpi (Ambient) sau de pe platforma BJATM, undeva pe Calea Bucuresti, la Viitorul in spate, daca esti din Craiova. Astazi nu iti pot spune ce si cum ar mai fi pe piata insa nu cred sa fie mare diferenta intre ei. Cu fierul de calcat poti lipi doar folia cant.

 45. multumesc! si multe idei in continuare!!!

 46. Felicitari pentru toata munca depusa si rezultatele foarte bune!

 47. felicitari pentru lucrare …tocmai ce am terminat si eu renovare bucatariei , dar mai micuta … as avea o intrebare : de unde ati cumparat cosul de gunoi ? aveau si alte modele ? multumesc.

  • Daca spun magazinul nu cred ca te ajuta, probabil avem locatii diferite. De la un magazin cu articole pentru confectionare mobilier insa la momentul respectiv erau si prin magazinele de bricolaj, gen Praktiker sau altele. Sigur, se gasesc si alte modele, atat ca dimensiuni cat si cu diferite compartimente.

 48. Am vazut ca ati placat bucataria cu parchet, sunteti multumit de cum se comporta?
  Multumesc!!!

  • Parchetul are aproape 5 ani si nu pot decat sa spun ca este in regula si astazi. Se comporta foarte bine si nu am ce sa ii reprosez. Este adevarat ca nu a fost supus la chinuri exagerate.

 49. Am vazut daca nu ma insel ca bormasina ta este Stern. Te rog sa-mi spui cum sunt ca scule deoarece am vazut ca au niste preturi foarte competitive. Pe scurt isi fac treaba sau mai bine imi iau niste bosch hobby?

  • Bormasina Stern respectiva este cumparata in anul 2006, dintr-un targ (rusi), a fost noua. Folosita in regim casnic nu a ridicat nici o problema. Nu am ce sa ii reprosez.

 50. Buna ziua. Am o bucatarie la demisol,vreau s-o maresc,sa includ in ea si jumate de hol unde voi amplasa aragazul,frigiderul,mobila iar in bucataria actuala-masa cu scaune si o canapea. Pana aici stiu ce vreau,dar…e umezeala,am avut gresie si faianta pana la 1,5 m inaltime si deasupra ei in unele locuri s-a ,,macinat,, peretele. Nu am avut pete de igrasie,nu a cazut faianta sau alte probleme dar dupa 16 ani e cazul sa ne mai modernizam si nu stiu daca inainte de a pune alta faianta e bine sa lipesc polistiren extrudat(peretii i-am curatat pana la caramida) sau n-o sa fac decat sa aduc mai multa umezeala decat am avut inainte? Si parca nu as pune faianta in locul de servit masa dar nu am alta varianta,pe vremuri(e casa parinteasca)nu aveam faianta dar se vedeau peretii umezi si zugraveala decojita. Sau sa renunt la polistirenul extrudat si sa aplic faianta ca si cea de dinainte avand in vedere ca a rezistat atata timp decat sa fac alte prostii… Holul si bucataria actuala o sa vina strabatute pana in afara zidului exterior,gros de 50 cm,de un canal cu teava de drenaj fiindca sub ciment,la 30 cm am dat de apa,intreaga localitate a fost construita pe o mlastina… Daca ai sugestii la problema mea…le astept cu drag…si le voi citi intre 2 transporturi cu roaba cu care car molozul afara SINGURA ( lucrarea e facuta de mine si un mester pe care nu-l platesc,deoarece e sotul meu). Multe salutari

  • Eu nu am monta nici o izolatie pe interior. Aceasta poate duce la acumularea de umiditate si de aici alte probleme. Caramida era umeda sau uscata dupa decopertare? Buna ideea cu drenajul.Faianta sta mai bine pe pereti si impiedica acele probleme legate de umezeala, drept urmare o idee este sa aveti faianta peste tot.
   Salutari sotului!

   • caramida in unele locuri(in hol) e umeda poate si din cauza ca acolo aveam cimentul vechi din 1974,TURNAT DIRECT pe pamantul galben/albastru.Acum l-am spart,am scos cu o cazma din pamant,o sa punem pietre,pietris,drenaj si ciment la loc…Mare dreptate ai in tot ce spui,oricum eu am dus ieri inapoi la magazin extrudatul,am luat singura hotararea asta(il cumparasem la ,,sugestia” unui prieten,fara sa ma informez de pe net)si chiar daca nu se mai poarta,o sa punem faianta peste tot fiinca e cea mai buna varianta in situatia data.Poate iti trimit ceva poze sa vezi cum plutesc barcutele pe canalul de drenaj(inainte de a monta teava).Multumesc!

 51. Buna ziua,
  Cam care este distanța dintre capetele tubului de evacuare ? La ce înălțime ati pus hota ?
  Vrem sa instalam o hota decorativa de 90 cm. Inaltimea motorului este de 36 cm. Inaltimea camerei este de 3 metri, dar la 2.2 m se afla o grinda. Unde este mai corect sa dam gaura de evacuare, deasupra sau dedesubtul grindei ? Nu reusesc sa gasesc care ar fi distanță corecta intre capetele tubului de evacuare. Multumesc frumos. Gabriela

  • Inaltimea minima de montare a hotei este undeva la 500-600 mm, distanta intre nivelul plitei si nivelul inferior al hotei. Aceasta distanta poate creste dupa cum este situatia la fata locului, mai ales pentru a nu ne lovi de ea (atentie la cap!). In cazul hotei prezentate in articol, ea este montata undeva la circa 850 mm.
   Pozitionati hota si vedeti cum va incadrati fata de acea grinda, gaura necesara trebuie sa fie corelata cu posibilitatea de montare corecta a tubului.

 52. Buna ziua,
  Felicitari pentru lucrare! Sunt in aceasta perioada in curs de renovare si chiar am ajuns la bucatarie. Am cateva intrebari si v-as ramane recunoscatoare daca mi-ati raspunde:
  1. Isi are rostul faianta din spatele mobilierului (blatul de lucru)?
  2. Nu ar fi mai ok sa se faca doar brau in acea zona?
  3. Tine de gust sau exista o explicatie?
  Multumesc anticipat!

  • 1. Se poate in ambele variante, tendintele sunt sa se pastreze placata doar zona dintre corpurile de mobilier, eventual inlocuita cu alte materiale, gen sticla sablata sau decorativa.
   2. Poate fi o varianta si tine de alegerea fiecaruia.
   3. Explicatie tehnica mai putin, tine de gust, costuri, si poate in unele cazuri de o anume calitate a peretilor.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*