Bucatarie vara


Realizarea acestei bucatarii de vara poate fi o necesitate pentru cei care au o bucata de teren disponibil in curte, este utila de sarbatori si nu numai, pentru realizarea diferitelor preparate si conserve de iarna sau macar pentru un gratar. Cum romanilor le plac activitatile pe langa gratare, cuptoare, plite etc. este placut sa ai posibilitatea de a te rasfata intr-un loc ce poate fi considerat parte din traditia romaneasca, imbunatatit cu diverse elemente mai mult sau mai putin moderne. Cand eram mic, la tara, existau cuptoare din pamant ce purtau denumire de „ ţest„, inca am in minte mancarea facuta in acesta si painea ce se chema azima. Ei bine, pornind de la aceste elemente, prin amabilitatea lui Massy pot sa va prezint un model de bucatarie de vara ce contine un gratar, o plita, un cuptor si alte elemente specifice, este o lucrarea realizata in curtea dumnealui.

S-a ales locul unde se va realiza bucataria in curte, langa foisorul existent si s-a turnat o fundatie cu adancimea de 60 – 80 cm apoi o placa de beton. Pe aceasta fundatie vom incepe ridicarea bucatariei de vara care va avea o dimensiune destul de mare, fiind realizata in forma literei „L”.

Prima etapa a constructiei a fost ridicarea cosului ce va deservi soba cu plita si cuptorul. Baza cosului este formata din 6 caramizi pline si a fost ridicat la 1,80 m, pentru zidire s-a preparat un mortar pe baza de ciment. Exteriorul cosului are dimensiunile de 62 x 38 cm iar interiorul circa 48 x 24 cm.

Soclul bucatariei este realizat din blocuri BCA cu dimensiunea de 60 x 30 x 10 cm din cauza faptului ca este mai convenabil din punct de vedere al costurilor dar si ca timp efectiv alocat zidirii. Exceptie a facut partea cu plita care a fost realizata exclusiv din caramida plina. Blocurile din BCA au fost zidite cu adeziv pentru gresie si faianta.

NOTA VYS – avand in vedere ca baza intregii constructii este cea mai importanta din punct de vedere al rezistentei mecanice si umiditatii, alegerea unor blocuri din BCA cred ca este o greseala. In plus, intre BCA si placa de beton nu exista un strat de rupere a capilaritatii si , in timp, se poate ajunge la degradarea (macinarea) blocurilor din BCA. 

Dupa zidirea blocurilor din BCA in partea spate, s-a trecut efectiv la „construirea” sobei cu plita.

Pentru zidirea caramizilor de la soba cu plita s-a utilizat un „mortar” din pamant. Acest pamant se amesteca in proportie de 50 % cu nisip si apa dupa cum este nevoie. Compozitia trebuie amestecat (termenul popular este „batut”) pana devine ca o pasta.
Dupa cum se observa, soba a fost construita cu baza din caramida langa caramida, s-a creat etajul cenusarului si ulterior focarul propriu-zis deasupra caruia a fost amplasata plita din fonta. Se observa canalul ce va asigura legatura cu cosul de fum.

O atentie deosebita a fost acordata montarii celor doua (2) usi ale sobei, mai ales ca acestea au fost cumparate la mana a doua din targ si au trebuit confectionate din nou urechile de prindere. Focarul este captusit cu caramida refractara mica (cu grosimea de 3 cm), aceeasi caramida a fost folosita si la baza plitei pentru ca aceasta sa se aseze cat mai bine.

Urmatoarea operatiune este confectionarea cofrajului pentru turnarea placi de beton si realizarea blatului de lucru. In partea din dreapta s-a creat cofrajul astfel incat vechea chiuveta din inox sa fie incastrata in blat.
In masa blatului s-a incorporat spartura de granit. Dupa circa 4 ore de la turnarea betonului, portiunile in care a fost inglobata spartura de granit s-au spalat cu furtunul cu apa si cu o perie moale pentru a curata rosturile. A doua zi s-a sters cu o carpa aspra doar granitul.

Dupa zidirea tuturor blocurilor din BCA si in partea din stanga, s-a confectionat in mod similar cofrajul pentru blat, aici vor fi amplasate cuptorul si gratarul.

Cofrajul la partea aferenta cuptorului cat si a gratarului s-a lasat cu 10 cm mai jos decat in zona mediana.

La cuptor se face acest lucru deoarece peste blat se va pune un pat de cioburi din sticla, cu grosimea de circa 6 cm apoi un rand de caramida care va forma vatra cuptorului. Acest ultim rand de caramida a fost finisat tot cu pamant ca la soba.

Pentru realizarea cioburilor au fost sparte sticlele intr-un sac de canepa. Pentru umplerea unei galeti de 15 kg (25 l -lavabila), cu cioburi, s-au spart circa 5 saci de sticle. Acestea au fost amestecate cu nisip (cam 1 faras) si apoi au fost asezate pe beton, incadrate de caramida.

In acelasi mod se toarna betonul la gratar, mai jos cu 10 cm, deoarece cuva (focarul) gratarului trebuie sa fie la nivelul blatului. Dupa turnarea betonului se fasoneaza cu mistria conturul focarului urmand sa aplicam pe beton caramida refractara, perimetral. Pe fundul focarului s-a pus caramida normala mica, cu grosimea de 3 cm. Ulterior s-a realizat din scanduri de lemn un mini-cofrag care sa sustina caramida refractara si a fost turnata o brodura de beton pe margine. Blatul ramas intre cuptor si gratar, circa 1,35 m a fost cofrat astfel incat o data cu turnarea betonului sa fie la nivel cu vatra cuptorului si cu focarul gratarului. In etapa urmatoare am trecut la zidirea gratarului.

Datorita calitatii caramizilor vechi am fost nevoit sa cumpar 20 buc de caramida noua, cu muchiile perfecte, pentru a realizara arcadele. Acestea vor raamne aparente si dupa placarea cu piatra. Pentru sablonul arcadelor s-a folosit o placa de polistiren expandat din care am decupat arcul de cerc. S-a confectionat un cadru din scandura, s-a fixat polistirenul expandat decupat apoi s-au zidit caramizile cu un mortar mai „tare” (s-au mai adugat vreo 3 cancioace de ciment).

Dupa zidirea arcadei, din aproape in aproape, se reduc dimensiunile pana se ajunge la dimensiunea cosului.

S-a realizat si o mica proba de tiraj, cu cateva scanduri de brad si totul pare in regula, nu scoate fumul in ochii celui care pregateste gratarul, cel putin la foc ca la gratar inca nu se poate … vedem pe parcurs.

Ce a fost mai greu am lasat la urma, ridicarea cuptorului. Operatiunea este minutioasa datorita formei rotunde, necesita ceva atentie si rabdare, ca mortar s-a folosit acelasi amestec de pamant si nisip.
Se pregatesc caramizile prin taierea la jumatate, cu flexul. Atentie la praful rezultat in urma taierii, este destul de greu de suportat si de aceea protejati-va caile respiratorii si ochii corespunzator.

In prima etapa s-au zidit trei (3) randuri de caramida peste randul ce a constituit suportul cioburilor de sticla.

Pe zona de vatra s-a aplicat un rand de caramida subtire astfel incat sa acoperim sticla sparta apoi s-a „tencuit” cu pamant zona interioara.

Incepand cu al patrulea rand a trebuit sa se zideasca usor pierdut caramida, spre interior, pentru a da forma de cupola. La un moment dat datorita ingustimii am fost nevoiti sa taiem caramida in 3 parti egale.

Spatiul dintre cuptor si cos, de circa 35 cm, s-a umplut cu spartura/resturi de caramida pana s-a ajuns la nivelul superior al cupolei, pentru realizarea fumului. Undeva inainte de cos sa lasat o fanta in care ulterior se va introduce o bucata de tabla ce va avea rolul de obturare a canalului catre cos odata cu oprirea focului (incalzirea cuptorului), caldura va ramane in cuptor.

La final s-a adaugat mai multa apa in compozitia pamantului si cu ajutorul unui burete s-a finisat cuptorul, atat la interior cat si la exterior.

In prima zi de la terminarea cuptorului s-a facut foc in interior dar nu foarte puternic, a doua zi s-a putut utiliza cuptorul in regim normal, chiar s-au copt 3 checuri.

Mai sunt mici retusuri de realizat si va urma finisarea intregii bucatarii de vara cu spartura de granit, atunci cand timpul va permite acest lucru.

Sa aveti preparate gustoase si neaparat chef de gratar …


16 Comments on "Bucatarie vara"

  1. Mihail Cireasa | 11 ianuarie 2012 at 5:22 | Răspunde

    Draguta ideie si constructie dar am o nedumerire – ce rol are stratul de cioburi de sticla de sub vatra cuptorului realizata din caramida refractara?

    • Patul din cioburi de sticla si nisp se comporta ca un acumulator de caldura pe care ulterior o cedeaza cuptorului. Ar trebui sa aibe circa 4 -5 cm grosime.

      • Sigur este vorba de un „acumulator de caldura” ? As zice mai repede ca este vorba de un bun strat de izolare termica a vetrei focarului si asta pentru ca sticla are un coeficient de conductivitate termica foarte mic.Sa nu uitam ca un foarte bun izolator termic este „vata de sticla” folosita des la izolarea termica a cazanelor.

  2. buna ziua,foarte frumos proiectul dumneavoastra,vreau sa fac si eu un gratar si un cuptor de pizza si vroiam sa va intreb pe dimensiunile de 80 cm latime cu 140 cm lungime are loc sa fac si un cuptor de pizza,astep un raspuns multmesc si o zi buna va doresc

  3. Parerea mea este ca nu te poti incadra cu ambele in 1.40 m. Latimea aleasa de tine este aceeasi ca si la mine. Vreau sa-ti spun ca amandoua la mine insumeaza 1.85 m si tine cont ca dimensiunile utile ale gratarului(ceea ce a ramas efectiv in interior) sunt de 57×51 cm iar in cuptor intra 4 tavi de cozonac ceea ce nu mi se par exagerat de mari ci chiar potrivite.
    Decizia este a ta dar eu cred ca reducand dimensiunile ar iesi inestetic plus ca un blat intre ele cred ca este util, dar poate nu iti permite amplsamentul.
    Sper sa iei decizia potrivita si sa ne arati ce ai facut !

  4. cristi dobritoiu | 7 mai 2012 at 14:16 | Răspunde

    Interesanta constructia acestei bucatarii! Aveti cumva schite cu dimensiuni pt realizarea acestui proiect? Cam cat ar costa proiectul? M-ar interesa in mod special cuptorul, o zi frumoasa.

  5. Marius MINCU | 8 mai 2012 at 12:26 | Răspunde

    Domnule Cristi,
    Cuptorul are raza de 40 cm, mai bine zis este un cerc inscris intr-un patrat cu latura de 80 cm.
    O schita cu toate cotele nu am , pentru fiecare element in parte am urmarit sa respect dimensiunile date de un profesionist in lucrarile cu piatra, dnul.Helerea Nicolae. Va puteti inspira si dvs pe site-ul http://www.piatrasilemn.ro. Modelul meu este gratar Popa adaptat cerintelor mele.

  6. Multumesc celor ce fac asta. Arata si la altii ca se pot face lucruri minunate.

  7. Nu este un comentariu, este o intrebare catre un specialist ; imi construiesc o cabana din lemn . Unul din pereti, pe care in exterior vreau un gratar exact ca cel din proiectul D-vs. va fi din BCA iar pe interior vreau o mica soba de teracota. Intrebarea mea este daca pot face hornul PE EXTERIORUL PERETELUI comun pentru soba cat si pentru gratar , introducand un sistem din tabla de 2 mm. cu care sa separ cele doua fumuri !?! Si , totodata daca diametrul interior de 25 cm. este suficient pentru functionarea atat a sobei cat si a gratarului – separat . Avand in vedere inaltimea cabanei la coama dintre ape ( 4 m. ), de la gratar in sus, cam tot atat ar fi si inaltimea cosului. Cu multumiri anticipate si respect pentru ceeace faceti .

    • Nu sunt specialist dar sa iti zic parerea mea.
      Ce va fi din BCA, peretele sau parte din gratar? Se poate face un cos de fum comun si este necesara separarea celor doua trasee de fum pe o lungime de minim 1m, pentru a nu se influenta reciproc. Presupun ca sistemul cu tabla isi doreste sa separe aceasta zona insa nu este o optiune prea solida si sigura. Cel mai bine ar fi ca portiunea de separare sa fie realizata tot din caramida insa iti mareste putin cosul. Doar pentru o soba nu ai avea nevoie de o sectiune de circa 80cmp (8 x 10cm) restul fiind pentru gratar. Oricum gratarul nu va functiona decat ocazional si in acest caz nu vad sa fie o problema pentru dimensiunea cosului de fum mentionat de dvs.

    • Ideia cu doua fumuri cred ca este cea mai nimerita cu singura obiectie ca separarea acestora cu tabla nu pare a fi cea mai nimerita. Un cos dublu cu dua fumuri separate de un perete despartitor de caramida gros cat o latime de caramida subtire (20-30mm)si eventual planul de separare a celor doua fumuri sa fie la nivelul peretelui de BCA (partea de cos ce apartine sobei sa fie cumva usor aparent in interiorul camerei)cred ca poate fi o solutie de analizat-vezi si comentariul VYS.Spor la treaba!

  8. Buna Domnilor,

    de vreo cateva luni am deschis o pizzerie, totul este perfect, pana la consumul de curent, de acolo incepe catastrofa.
    Cuptor pizza 15Kw+plita gratare6kw+malaxor3kw+4-5 frigidere1-2kw+Expresor 1,5kw + masina de spalat vase si pahare 2kw + boiler apa calda 2kw + iluminat 1kw :(( cam 5-6000Ron la luna, si nu ar fi asta problema, cand se sumeaza instantaneu vreo 20-25Kw mai sare si curentul!! plus ca nu ami este permis consum mai mare de 10Kw/ora din partea enel.

    Asa ca m-am decis si avut posobilitatea sa mai construiesc o bucatarie de 5×10 metri ca sa fie totul perfect, dealtfel se lucreaza la acoperis deja.

    Ei asa, la peretele de 5 metri din capat doresc sa construiesc un cuptor de pizza mai mare, un gratar cu carbuni si un cazan de vreo 60-70litri pt. ciorbe, totul pe lemne. Dupa acest perete este centrala de incalzire speciala adusa acuma din austria de 40Kw care poate capta lateral caldura dintr-o alta sursa de ardere. (in austria a fost montata la un arzator automat de rumegus-aschii)

    Ce parere aveti? daca captez aceste 3 fumuri (cuptor pizza, gratar + cazan) care vor trece prin cazanul meu avand tiraj fortat de un ventilator aflat pe varful cosului, oare nu voi rezolva problema curentului (cuptor pizza, Gratar plita , apa calda) si totodata asa avea sansa sa ancalzesc locatia pe timp de iarna, avand in vedere ca iarna trecuta am avut un cazan de 17,5Kw cu boiler 150litri incorporat, pe lemne care a facut fata cu brio, atat ca nu avea camera mare de ardere sa pot incarca pe noapte, cazanul nou adus acuma din austria cu 100euro intra o roaba plina fara probleme.

    Astept cu nerabdare parerile voastre, sa daca ar fi cineva sa vina sa-mi cladeasca cuptorul de pizza ar fi superb.
    Cazare si masa sant asigurate automat.

    Astept si multa sanatate la toti

    • Sticla compacta (pisata in cazul de fata)nu izoleaza si nu va izola niciodata sub aceasta forma.A nu se confunda cu vata sticlata.

  9. buna ziua ma scuzati ca va deranjez am si eu o problema am facut o soba de caramida caramida nu este noua este veche spunetimi va rog frumos cu ce pot tencui eu soba sa pot sa ai dau totusi o fata cat de cat si cu ce as putea da peste tencuiala cu var sau lavabil ???

  10. nu va suparati,am si eu o intrebare:e vreo problema dak e cuptorul in forma dreptunghiulara si nu e p rotund cu cupola?ast ras.va multumesc

Leave a comment

Your email address will not be published.


*