Bucataria de vara Budescu


Dupa multe ore petrecute in fata calculatorului pentru documentarea necesara in vederea construirii unei bucatarii de vara in gradina, a venit si vremea sa va prezint mica mea realizare – bucatarie de vara. Este vorba de o bucataria de vara ce contine in principal un gratar, o chiuveta, o plita si un cuptor. Intreg ansamblul este construit din caramida plina recuperata cu  dimensiunea de 240 x 115 x 63mm si caramida speciala pentru cuptoare cunoscuta sub numele de caramida refractara (samota). Pentru protectia impotriva intemperiilor am adoptat un acoperis pe schelet din lemn cu invelitoare din tabla cutata de culoare rosie.

Inainte de a trece la prezentarea etapelor parcurse pentru realizarea bucatariei, sa facem prezentarea materialele de baza care s-au folosit:

 • Caramida plina circa 450 bucati
 • Caramida refractara circa 110 – 120 bucati
 • Ciment pentru fundatie 6 saci si pentru placa 2 saci – in total 8 saci
 • Liant multibat circa 7 saci
 • Plasa sudata de 6mm – 2 bucati 2 x 5m
 • Accesoriile – chiuveta, plita , usa plita , usa cenusar, gratar focar , cuptor
 • Bile brad pentru acoperis – 4 bucati cu lungimea de 3 m
 • Scandura trasa circa 8 mp
 • Tigla de tabla circa 8 mp
 • Vopsea lac colorant – 5 cutii
 • Accesorii acoperis: carlige jgheab 6  buc; jgheab 4 m; burlan 2 m; parazaperi 2 x 2 m

Acestea fiind zise, sa prezentam proiectul de la primele ganduri si schite la primul foc.

Schita bucatarie de vara

Avand proiectul gandit, trecem la prima faza a executie – realizarea fundatiei. Greutatea constructiei este considerabila si am decis ca o adancime de fundare de circa 60 – 70 cm la o latime de 20 – 30 cm, este suficienta pentru a prelua solicitarile induse. Fundatia a fost realizata din beton ciclopian pentru a face economie de material, am inglobat pietre de rau si bucati de beton curatate in prealabil, se pot folosii intr-un procent maxim de 50%. Peste fundatie am turnat o placa de beton armat cu plasa sudata de 6 mm si cu o grosime de 15 cm, mare grija se va avea la panta care se da pentru a se scurge apa spre exterior si sa nu balteasca in jurul constructiei.

Sa incepem constructia – bucatarie de vara …

Dupa uscarea placii de beton turnata peste fundatie, trasam suprafata si ne apucam de zidarie. Picioarele sunt realizate din zidarie simpla pe o singura caramida, mare atentie in zona arcadei, la zonele in de sprijin ale acesteia.  Pe perioada cat mortarul se usuca  incercam sa ne descurcam cu un gratar mai modest.

Pasul  urmator este realizarea cofrajului si  turnarea placii peste zidarie, avem grija sa lasam golul necesar pentru chiuveta. Aici am vazut ca sub gratar zona se termina urat cu placa de beton si am decis sa fac un buiandrug drept, am asezat caramizile la o distant de 1 cm intre ele pentru a avea loc betonul apoi sau umplut rosturile ramase.

Pana sa uscat placa am lucrat la plita, focarul s-a realizat cu caramida refractara si ca adeziv am folosit pamant amestecat cu apa si putin nisip. Mare atentie la sculele care le folositi, fara un polizor unghiular si disc diamantat pentru beton nu puteti sa faceti nimic pentru ca sunt foarte  multe taieturi, eu am consumat 3 discuri deoarece caramida refractare se taie foarte greu .

La gratar trebuie avut grija la protectia placi de beton impotriva caldurii, pentru asta am asezat peste placa un rand de caramida refractara groasa pe care al lipit-o cu pamant de soba apoi am continuat zidaria gratarului. Am realizat gratarul in intregime din caramida refractara , dar nu este cazul sa exagerati daca nu aveti caramida. In rosturi, pe amblele laterale, am montat doua randuri de cornier de 30 x 30 mm care vor sustine gratarul efectiv. In continuarea gratarului s-a inceput zidirea cuptorului.

Cuptorul este realizat din caramida normala si va avea propiul cos de fum. Cateva imagini din interiorul cuptorului si cu ridicarea cosului de fum, care in partea superioara va fi comun gratarului si cuptorului.

Dupa finalizare cosului de fum am ales un disc pentru a face capacul de protectie al cosului.

Continuam lucrarea incepand lucrul la acoperis, decojim bilele de brad care vor fi protejate de soare puternic pentru a preveni craparea. Toate elementele din lemn au fost vopsite cu ulei de in apoi cu lac colorant (mahon si pin), pe bilele din brad am dat cu lac incolor.

Dupa terminarea acoperisului trecem la detaliile care sunt foarte importante, si anume usa de la locul de depozitare. Usa s-a realizat din lambriu de stejar si a fost montata cu 2 balamale din fier forjat.

Dupa o vara de lucru la proiectul mai sus prezentat sunt foarte multumit de ceea ce a iesit si incurajez  pe toata lumea sa isi imbunatateasca confortul personal cu mici trucuri care pot aduce multa bucurie si multumire de sine.

Consider ca materialele de informare se pot gasi foarte usor, dar aveti mare grija in unele situatii daca nu sunteti dispus sa investiti timp si efort alaturi de pasiune, apelati la ajutorul unui specialist.  Sincer, va spun ca prin lucrarea pe care am realizat-o am schimbat fata gradinii, acum are un aspect de care sunt foarte multumit , desi nu este inca terminat definitiv. Astept cu mare nerabdare primavara pentru finalizarea proiectului adica realizarea placii gratar pentru care am si pregatit o plasa sudata de 8mm, placarea blatului de lucru cu granit si racordarea la apa a chiuvetei si finisarea caramizilor.

Aceasta fiind istorie micii mele bucatarii de vara, va urez bafta la proiectele pe care vreti sa le realizati si inca mai aveti timp sa va ganditi la ceea ce vreti sa faceti pana la venirea  primaverii.

Autor bucatarie de vara: ing. Budescu Florin


6 Comments on "Bucataria de vara Budescu"

 1. Nastasa Vasile | 15 mai 2015 at 9:46 | Răspunde

  Salut!

  Frumos lucrat si..sa te bucuri de ea!
  Mi-am construit si eu propriul gratar de gradina, insa…. cred ca am gresit undeva.
  Tot fumul , cand ma deconectez la un gratar, se intoarce catre mine si nu urca pe cos.
  Cum ar fi trebuit sa calculez dimensiunile cosului de fum?
  Multumesc

  • Probabil s-a gresit atat cosul cat si spatiul interior unde faci gratarul, acea cupola trebuie sa aiba o forma anume si sa se respecte pozitionarea cosului.

 2. Budescu Florin | 18 mai 2015 at 11:01 | Răspunde

  La acest gratar, acum dupa 2 ani de folosinta, arcada de caramida arata identic, fumul iasa asa cum trebuie pe cos, motive sunt urmatoarele:
  1- cosul este pozitionat in fata, peretele cosului sta pe arcada, nu ca la majoritatea pe spate
  2- dimensiunile cosului in sectiune 2×2,5 caramizi dar si inaltimea trebuie sa fie corespunzatoare
  Spor la treaba, sper sa va iasa lucru bun, sa va bucurati de el!!

 3. Imi place foarte mult proiectul D-voastra. Ma gandesc sa o fac si eu, numai ca am o nelamurire. As dori sa stiu la plita unde trece cosul de fum, sau cum este realizat evacuarea fumului????
  Multumesc frumos, cu multa stima
  Attila

  • Budescu Florin | 17 iulie 2015 at 14:12 | Răspunde

   Evacuarea fumului de la plita se face prin spatele cuptorului (se ve in poze) si se intersecteaza cu cosul de fum al gratarului, sper ca am fost de ajutor

Leave a comment

Your email address will not be published.


*