In majoritatea cazurilor, pentru realizare inchiderii la partea superioara a mobilei de bucatarie se utilizeaza asa-numitele blaturi (blat bucatarie). Le gasim in comert, in magazinele de bricolaj sau le putem comanda la o firma specializata. In acest al doilea caz, exista avantajul ca putem beneficia de o diversitate de modele si calitati.
Un blat standard are marginea frontala rotunjita, este de regula termorezistent astfel ca nu vom avea probleme legate de asezarea vaselor fierbinti pe suprafata acestuia, are o latime de 600mm si o grosime de 38mm. In blat incastram de regula cele doua obiecte absolut necesare intr-o bucatarie: plita incorporabila si chiuveta. In afara acestor blaturi mai accesibile, exista variante mai deosebite si ce pot fi incadrate in categoria amenajarilor de lux, este vorba de blaturi din granit, marmura, travertin, compozite etc.
Lasand deoparte variantele comerciale, exista posibilitatea de a ne confectiona propriul blat din materiale comune si cu un efort minim, in functie de amenajarea pe care o realizam. O astfel de lucrare face obiectul acestui articol, este vorba de realizarea doua balturi, unul pentru mobila de bucatarie in care incastram plita si chiuveta, iar aldoilea pentru un corp de mobilier separat.
Avem corpurile de mobilier realizate si fixate pe pozitie. Pentru inchiderea partii superioare a mobilei achizitionam doua placi de PAL, debitate la dimensiunile necesare. Blatul (blat bucatarie) ce va avea incorporate plita si chiuveta va fi debitat la fata locului, dupa ce vom trasa zonele respective corespunzator dimensiunilor obiectelor. Operatiunea este destul de simpla, implica doar trasarea atenta si debitarea cu un ferastrau vertical sau pendular.
Placa de PAL necesita lucrari suplimentare pentru realizarea marginilor. Pentru aceasta s-a ales varianta de aplicare unei terminatii din lemn. S-au debitat cele 3 bucati din lemn pentru blatul corpului separat si una pentru mobila principala, apoi s-a finisat corespunzator prin slefuire, grunduire si lacuire, astfel incat s-a pastrat culoarea naturala, punandu-se in evidenta fibra lemnului. Odata realizat conturul blatului, ramane sa realizam placarea suprafetei. In cazul de fata s-a ales o placare cu ceramica, un model cu dimensiuni mai mici.
Asezarea placilor de faianta s-a facut pe diagonala, cu un rost intre placi de 2,5mm. Pentru a lipi placile de faianta nu s-a utilizat un adeziv clasic sau unul care se aplica in mod conventional cu un pieptene sau gletiera cu dinti, ci un silicon acrilic. Nu stiu cat de inspirata a fost ideea insa lucrurile au mers bine si faianta sta lipita destul de bine.
Corpul separat de mobilier are blatul deja placat, s-au lipit toate placile si vom trece la celalalt blat ce are dimensiunile mai mari. Respectam aceeasi procedura, singura diferenta este ca avem de taiat mai mult datorita formei blatului in zona obiectelor incastrabile.
Dupa finalizarea placarilor, va trebui sa umplem rosturile faiantei. Avand in vedere ca pe blat poate ajunge o anumita cantitate de apa, este recomandat ca rosturile sa fie umplute cu un chit impermeabil. Protejam marginea din lemn cu o folie si intindem chitul de rosturi, asteptam cateva minute sa se usuce chitul de rosturi apoi putem fasona si curata intreaga suprafata – finalizare blat bucatarie.
In acest fel am reusit sa realizam blaturile necesare pentru mobilierul de bucatarie, blaturi ce nu vor fi utilizate intensiv pentru a putea fi afectata suprafata realizata cu aceasta solutie de placare.
Exista si alte variante pentru lipirea placilor de faianta, pentru cazurile in care se doreste o lucrare mai solida sau pentru conditii de exploatare mai dure. Acestea presupun fie utilizarea unor adezivi de montaj sau chiar adezivi gata preparati, cu efect hidroizolant. Exista intotdeauna variante alternative, aplicabile pentru diverse situatii, de la caz la caz.
Cum s-a taiat faianta ? Aceasta e intrebarea !
Dar, va rog, nu „cu grija” ! Scule, ponturi, etc.
Multumesc !
Cum se poate taia faianta? Cu o masina de taiat faianta …
Ati reusit la dimensiunile alea reduse ? Pai sunteti un maestru ! Credeam ca ziceti ceva de flex cu disc special, de panza speciala, etc.
Trebuie putina atentie, mai dificil este la taierea unor latimi reduse insa este posibil. Alternative exista, panza diamatata iar flexul este destul de neprietenos datorita prafului si vibratiilor induse.
Acum , ca aveti pe ce pune, va urez sa aveti CE pune, dupa pofta inimii ! Sarbatori cu bine ! Astept sa aud ca v-ati luat un teren, intravilan desigur ! Prietenii stiu de ce !
Asta e o mare problema si nu neaparat din cauza preturilor la terenuri sau zonelor in care se afla. Este de pus in balanta daca merita sa traiesti sau sa iti ocupi viata cu acel teren si ce se poate construi pe el. Sunt nuante ce trebuie analizate, toate caile sunt deschide …
Senior Corneliu, cum spuneai intr-un alt comentariu „ascultati ce zice baiatu'” , se pare ca ati fost de ajutor. Avem si terenul intravilan, acum sa vedem daca reusim sa nu facem vreo porcarie de castel. Sa ne auzim cu bine!
Yupiii, primul si cel mai mare pas a fost facut ! De-amu restul e floare la ureche ! (Eh, nu-i chiar asa, da’ placerea de a face ce va doriti va indulci greutatile!). Daca se poate spune, terenul e in Craiova ?
Sa va ajute Dumnezeu sa faceti un mandru castel. Sa-l puneti pe rulmenti sa se invarta dupa soare ! Va tin pumnii !
Domnu’ Viorel, va „urmaresc” de ceva vreme, stiu bine ce vorbesc. Asta si pentru ca evident ambii avem o serie de preocupari importante de viata. Ascultati aci la ce va zice baiatu’.Pentru mine nu prea mai are haz sa fac o casa (varsta, bugetul disponibil,alte criterii personale) dar cred cu tarie ca pentru dvs. ar fi o mare realizare. „Ce se poate construi pe el?” Simplu, un castel !!!
Cati cm au bucatelele de faianta taiate?
si spuneti-mi ce adeziv de montaj se foloseste? ca as vrea si eu asa ceva in bucatarie.
Realizati lucrari de mobila si pentru altii sau numai pentru dvs?
Sunt bucati de faianta intregi, 10*10cm. In cazul de fata a fost utlizat un adeziv acrilic la tub. Lucrarea este realizata de un cititor al blogului.
Blat realizat de mine in 2012! Ma bucur sa il revad! http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php/17130-Blat-bucatarie