Betonul amprentat


Deoarece am primit pe mail cateva foto cu finisarea unui gard din boltari, m-am hotarat sa le prezint tuturor alaturi de cateva cuvinte, toate acesta intr-un nou articol despre beton amprentat.

Ce este betonul amprentat?

 Betonul amprentat este un sistem de pavare si acoperire a unor suprafete, o metodă destul de noua in tara noastra de utilizare a betonului clasic in diferite forme ce pot imita aspectul diverselor materaile cum ar fi  caramida, piatra de rau, ceramica (gresia si faianta), parchetul etc.

Betonul amprentat este realizat dintr-un amestec de beton clasic cu alte materiale cum sunt – adezivi, microfibre elastice, coloranti si lacuri cu rol de intarire si crestere a rezistentei. Aceste adaosuri confera solutiei o rezistenta marita, o durabilitate sporita la ciclurile inghet -dezghet dar si o personalizare a suprafetelor prin utilizarea unor forme si culori unice.

Aceasta solutie poate inlocui sistemul clasic de realizare a spatiilor pietonale cu ajutorul pavelelor clasice dar si pentru finisarea unor suprafete verticale cum sunt gardurile, soclurile etc. Din punct de vedere al realizarii, sistemul presupune turnarea unei placi monolitice de beton si imprimarea acestui strat de proaspat turnat cu ajutorul unor matrite, dupa adaugarea unor straturi intermediare de materiale ce trateaza betonul proaspat.

Materialele folosite in cadrul sistemului sunt urmatoarele:

• colorant intaritor – este un amestec uscat de ciment, agregate dure, aditivi si pigmenti stabili UV, disponibil intr-o gama variata de culori si realizeaza stratul de protectie impotriva razelor UV si decolorarii;

• decofrantul – praful anti-lipire – are rolul de a crea un efect de modulare a culorii de baza sau a efectului de invechire;

• lacul acrilic – asigura rezistenta si protectia betonului la actiunea substantelor chimice si apei

• fibra elastica – se utilizeaza in amestecul de beton proaspat pentru a reduce riscul aparitiei fisurilor 

 Unde se poate utiliza betonul amprentat?

Betonul amprentat se poate utiliza in aplicatii pentru:

– trotuare, alei, bulevarde pietonale

– spatii exterioare cum ar fi curtile, gradinile, amenajarile sportive, parcurile tematice, piscine

– spatii interioare restaurante, supermarketuri, garaje

– suprafete verticale ca pereti, garduri, socluri

 Care sunt avantajele betonului amprentat?

Principalele avantaje prezentate de producatorii de profil sunt:

– gama foarte mare de texturi si culori ce permite personalizarea

–  aplicare usoara si durata scurta de punere in opera

– intretinere usoara, spalarea suprafetei se realizeaza doar cu apa

– rezistenta marita inclusiv la variatii de temepratura, ciclurile inghet – dezghet

– nu prezinta denivelari in timp asa cum poate fi in cazul altor tipuri de pavaje

 Metoda de executie a betonului amprentat

 Ca in orice lucrare de constructii este esentiala pregatirea stratului suport care in acest caz cuprinde si stratul de beton, cel ce se va prelucra astfel incat sa capete imaginea dorita pe langa celelate caracteristici necesare suprafetei finale respective. Asadar calitatea si compozitia betonului este esentiala, se recomanda utilizarea unui beton produs de o statie de betoane, dupa turnare fiind necesara nivelarea suprafetei.

Aplicarea colorantului se realizeaza pe suprafata din beton imediat dupa ce este nivelat pentru ca aceasta sa poata fi absorbita si sa dureze peste timp. Acesta formeaza un strat foarte dur ce rezista la actiunea radiatiilor ultraviolete (UV).

Exista un anumit timp de aplicare a matritelor cu modelul dorit iar acesta depinde de temperatura si umiditate. Tot inainte de amprentare se imprastie peste beton un strat de praf (decofrant) care nu permite matritelor sa se lipeasca de betonul proaspat.

Suprafata obtinuta va fi acoperita cu stratul de lac acrilic, ce va forma dupa uscare o pelicula foarte dura, incolora, stabila la actiunea radiatiilor ultraviolete (UV) cu o rezistenta ridicata la actiunea apei si a substantelor chimice.

Atasez o mica galerie foto cu realizarea unor lucrari de finisare in cazul gardurilor, utilizand tehnologia betonului amprentat. Se pot observa principalele etape de realizare a lucrarilor si rezultatele finale.


8 Comments on "Betonul amprentat"

  1. Florin Muresan-Grecu | 18 august 2011 at 12:29 | Răspunde

    Uite-asa mai invata omul cate ceva de pe acest blog.Sincer, nici n-am auzit de acest beton amprentat pana acum.
    Multumesc, Viorel!

  2. Cunosc acest procedeu din alta tara si as vrea sa-l aplic la mine acasa.
    Unde se pot cumpara aceste matrite pt. amprenta si celelalte materiale necesare finisarii lucrarii; cum sint praful colorant,praful decofrant si lacul incolor de rezistenta? La ce preturi sint aceste produse,sint rezonabile sau f.scumpe?
    Care sint magazinele specializate cu aceste produse in Romania?
    Va multumesc.

    • Cel putin eu nu iti pot raspudne exact de unde sa cumperi materialele si acecsoriile necesare insa poti incerca sa gasesti o firma specializata in zona ta, sau de ce nu, poate iti si livreaza materialele.
      Gasesti pe net cateva firme care produc materialele necesare insa nu stiu in ce masura comercializeaza direct, eventual un contact la una din firme si gasit un distribuitor. Cu alte informatii nu te pot ajuta, bafta.

  3. Nu mi-ati raspuns la intrebare, astept cu nerabdare
    Multumesc

  4. Buna ziua, ma numesc Basut Dumitru si sunt administratorul firmei care a realizat lucrarile din imaginile de mai sus si daca va pot fi de ajutor ma puteti contacta pe mail bambostar@yahoo.com sau la tel.0742585585 executam lucrari atit in tara cit si in strainatate. Va multumesc.

  5. frumos executat.aceasta este o modalitate de a face decoratiuni pe verticala .sant si alte feluri de a amprenta un perete sau un gard ….de a decora un local sau un salon …..sau pur si simplu de a personaliza un loc ….as vrea sa pun si eu niste lucrari si sa dau daca crede cineva ca are nevoie ,niste sfaturi .raspunzand intrebarii cuiva de mai sus ,sa stiti ca e mult mai costisitor sa cumperi sculele pt asa ceva decat sa apelezi la cineva care lucreaza asa ceva . o matrita poate trece de o suta de euro,materialele sant destul de scumpe ,iar reusita nu e garantata fara o experienta prealabila .

  6. mai mare porcarie nici ca am vazut. asta numiti voi frumos sau arta?

  7. serbanolimpia@yahoo.es | 21 ianuarie 2017 at 20:21 | Răspunde

    oribil arata….chiciuri tipic romanesc

Leave a comment

Your email address will not be published.


*