Audit / certificat energetic


Audit energetic sau certificat energetic


Este important sa cunoastem situatia energetica a imobilului in care locuim. In acest sens, exista o serie de investigatii care pot fi efectuate, prin intermediul unei echipe de specialisti, intitulati auditori energetici.

Situatia energetica a unei constructii se refera la consumul estimativ de energie, sistemul de incalzire, pierderile de caldura, sistemele de iluminare, ventilatie, climatizare, cat si consumul de apa calda. In functie de acesti factori, imobilele pot fi incadrate in 6 clase energetice: de la A la G. Cele aflate in clasa energetica A sunt cele mai eficiente, iar cele situate in G prezinta cel mai mare consum de energie.

Clasa energetica a unei constructii poate fi aflata la efectuarea unui Certificat Energetic – document tehnic obligatoriu prin lege, care arata consumul specific al unei cladiri si este valabil pe o perioada de 10 ani de la data emiterii.

Costul certificatului energetic este calculat in functie de dimensiunea locuintei si de complexitatea proiectului. In Bucuresti, porneste de la 130 de lei si este eliberat in maxim 24 de ore de la prelucrarea datelor de catre auditori.

Un alt tip de investigare comandat este auditul energetic. A nu se confunda certificatul energetic cu raportul de  Audit Energetic. Pe langa constatare si diagnosticare, auditul energetic presupune stabilirea unor solutii de reabilitare si reducere a consumului de energie. In prima etapa se determina consumul real de energie al cladirii, in conditii normale de functionare, iar apoi se cauta variantele de reabilitare. Auditul energetic poate fi realizat numai de catre o echipa de auditori energetici atestati gradul I. Acest tip de investigatie este obligatorie in reabilitarea blocurilor de locuinte.

Auditorii energetici de gradul I pot realiza certificat energetic si audit energetic atat pentru locuinte cat si pentru alte tipuri de cladiri. Auditorii de gradul II pot realiza doar certificate energetice la locuinte. Pretul unui audit energetic este putin mai mare decat al unui certificat, insa ofera mult mai multe informatii: in acest pret este inclusa atat partea de diagnostic cat si solutiile de tratament pentru constructie.Be the first to comment on "Audit / certificat energetic"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*