Montarea bordurilor


Bordurile sunt elemente ce incadreaza si delimitează diferite suprafete, fie ca sunt alei sau trotuare, suprafete de depozitare, drumuri de acces si strazi (montare borduri) etc.  Sunt elementul terminal al acestor zone de circulatie si au atat rol functional cat si estetic. Pentru realizarea acestor delimitari se pot utiliza fie elemente prefabricate, achizitionate din comert, sau realizate la fata locului din diverse materiale ce se pot gasi cu usurinta in zone respective, de exemplu piatra de rau. Variantele comerciale sunt produse intr-o gama bogata de culori si forme, de la elemente de borduri dedicate zonelor pietonale, gradinilor pana la elemente stradale, cu dimensiuni corespunzatoare fiecarei aplicatii (traficului).

Pentru montarea acestora este necesara delimitarea prealabila a suprafetelor si stabilirea exacta a cotelor, atat ca incadrare in plan cat si ca pozitie pe verticala. Odata curatat terenul prin indepartarea stratului de suprafata, pe o adancime de circa 100-200 mm, trebuie asigurata planeitatea (aceasta se poate regla atat din stratul de pozare a bordurilor dar si din nivelarea prealabila).

Fixam sfoara cu ajutorul unor tarusi din lemn sau metal. Linia rezultata va constitui pozitia de montare a bordurilor, ajutandu-ne sa pastram linia de montaj dreapta. In functie de  cum va arata suprafata decopertata, se poate realiza o compactare si o umplere cu piatra a eventualelor goluri. Pentru usurinta lucrarii „montare borduri” se insira bordurile aproape de linia de montare.

Asezarea bordurilor se poate face pe un pat de mortar sau dupa turnarea unei fundatii de beton ce trebuie sa aiba o latime cu 100 mm mai mare decat latimea brodurilor. In cazul de fata avem o bordura montata pe un pat de mortar, 1 parte ciment si 3 de nisip. Se aseaza cu lopata cantitatea de mortar necesara.

Dupa asezarea patului de mortar, se pozitioneaza fiecare bordura si se aliniaza cu ajutorul unui ciocan. Ciocanul poate fi din cauciuc sau din otel, asa cum se vede in foto. In acest al doilea caz trebuie avut grija sa nu lovim bordura foarte tare sau pe zonele de margine, evitand astfel spargerea acesteia.

Ulterior operatiunii de fixarea pe pozitie se adauga mortar pentru a finaliza incastrarea bordurilor.

Bordurile se pot monta cu rosturi de circa 10 mm ce vor fi umplute ulterior cu mortar. Mortarul de umplere a rosturilor va fi preparat dintr-o parte de ciment si 4 de nisip. Rosturile se vor umple in intregime, o operatiune ce necesita ceva mai mult timp si rabdare.
Daca nu se va lasa rost intre borduri (borduri montate cap la cap), este necesara prevederea unor rosturi de dilatare, de circa 10-15mm la fiecare 15m.

Dupa montarea bordurilor pe suprafetele dorite, se poate trece la pasul urmator ce consta in amenajarea zonelor delimitate. In functie de aplicatia noastra, putem umple spatiile cu pamant vegetal si sa amenajam zone verzi, putem amenaja alei cu pavele, betona sau asfalta daca dorim suprafete circulatibile auto etc.

Montarea bordurilor nu este o operatiune complicata dar necesita putin efort daca avem borduri de dimensini mari, pentru zone de trafic.


2 Comments on "Montarea bordurilor"

  1. Buna,
    Am si eu doua intrebari:
    1.La prepararea mortarului se foloseste nuami ciment si nisip, sau si anumite sorturi? Cata apa se foloseste la preparare?
    2.Pentru incastrare, pana la ce inaltime trebuie acoperita bordura?

    As vrea sa montez borduri de 500 x 200 x 50.

    Multumesc

    • Mortar pentru ce anume? Pentru borduri la casa utilizati ciment si nisip. Apa de regula este orientativa, poate fi mai multa sau mai putina dupa cum este umiditatea nisipului, temperatura exterioara etc. Important este sa nu fie excesiva si sa spele agregatele.Latimea de incastrare este de regula egala cu grosimea pavelelor sau poate fi mai mare daca amenajarea permite.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Montarea pavele

Leave a comment

Your email address will not be published.


*