Hidroizolatie terasa


Suprafetele expuse la apa, indiferent ca sunt interioare sau exterioare, necesita prevederea unor straturi hidroizolatoare. Apa poate proveni de la utilizarea instalatiilor sanitare sau din precipitatii, asa cum este cazul suprafetelor exterioare expuse ale balcoanelor si teraselor. Chiar daca o suprafata exterioara de acest gen nu se afla deasupra unui spatiu locuibil, necesita aplicarea unor solutii de termoizolare si hidroizolare adecvate. Nu putine sunt cazurile in care pe o terasa sau un balcon, ambele deschise spre exterior, constatam diverse pete si exfolieri ale finisajului de pe suprafata inferioara a placii de beton. De regula aceste probleme apar dupa primul an, sunt inestetice, iar pe termen lung acumularea de apa in structuri, mai ales pe perioada sezonului rece (inghet – dezghet), poate duce la degradari mult mai grave, structurale.

In acest articol vom discuta despre minima solutie de hidroizolare recomandata pentru un balcon deschis. In starea initiala, acesta se afla la stadiul de placa de beton. Pentru ca nu are sub el un spatiu locuit, necesitatea de hidroizolare si termoizolare a fost una minima si a presupus aplicarea urmatoarelor straturi:

 – hidroizolatie usoara direct pe placa de beton realizata cu un material bitumios aplicabil la rece, cu pensula/bidineaua; acolo unde se doreste se poate utiliza si membrana bituminoasa, solutie superioara.

  – termoizolatie realizata cu polistiren extrudat doar pentru a reduce impactul asupra transferului termic catre centurile si placa de beton a casei;

  – sapa de egalizare armata cu plasa sudara din otel, de 4mm, turnata direct peste polistirenul extrudat

Ajunsi in acest stadiu, in mod normal urmeaza aplicarea finisajului dorit, de cele mai multe ori placi de gresie rezistente la inghet, portelanate. Pentru a aduce un plus de hidroizolare si pentru a proteja chiar sapa de egalizare impotriva umezelii, este recomandata aplicarea unui strat hidroizolator in strat subtire peste sapa de egalizare. Exista mai mult optiuni de materiale, alegerea poate fi influentata de aspecte ce tin de marimea suprafetei ce trebuie protejata, cantitatea disponibila in ambalajele oferite de diversi producatori, costurile si importanta lucrarii. Pentru o astfel de lucrare, am ales de aceasta data un material mai nou pe piata, hidroizolatia MHF 81 de la Baumix.

Asadar, materialul pentru hidroizolare este sub forma de praf, se adauga doar cantitatea de apa necesara si este gata de aplicare. In dreapta avem sapa de egalizare trasa pe balconul respectiv, asteptand aplicarea hidroizolatiei.

                DSC_6629 DSC_6630

 

 

 

Pentru ca exista muchii pe terasa respectiva, imbinarile cu peretii adiacenti, este necesara utilizarea unei benzi de etansare realizata din banda de fibra de sticla si banda cauciucata, strat ce se inglobeaza in masa hidroizolatoare. Am preparat hidroizolatia si pregatit bidineaua.

                DSC_6631 DSC_6632

 

 

 

Incepem aplicarea primului strat de hidroizolatie. Bidineaua va trebui sa fie destul de solida pentru a putea aplica hidroizolatia, adica sa aiba par bogat si mai tare, nu cum sunt multe bidinele din comert care au 3 fire si alea moi. La muchii, dupa ce aplicam hidroizolatie pe pardoseala si pe perete, asezam banda de etansare si o intindem usor pentru a o fixa pe masa hidroizolatoare. Banda mediana cauciucata va prelua solicitarile si nu va permite aparitia fisurilor.

                DSC_6633 DSC_6634

 

 

 

Consumul de masa hidroizolatoare este influentat de rugozitatea si planeitatea sapei, in acest caz avand o rugozitate mai mare, a crescut si consumul.
DSC_6635 DSC_6637DSC_6638 DSC_6647

 

 

 

Odata aplicat primul strat de masa hidroizolatoare, este necesara o pauza pentru a se intari. Acest prim strat de hidroizolatie necesita o perioada de 2-4 ore pentru intarire, dar nu se va astepta uscarea. Aplicarea stratului secundar se face inainte de uscare, dupa cum sunt conditiile meteo. Dupa trecerea celor 2 ore aplicam al doilea strat de hidroizolatie, cu gletiera de aceasta data, acoperind si banda de etansare. Aplicarea este mai usoara, efortul mai mic iar suprafata se va finisa mai bine.

                DSC_6648 DSC_6650

 

 

 

Am aplicat al doilea strat de hidroizolatie si va trebui sa asteptam minim 24 ore inainte de orice acoperire. De notat ca efectul hidroizolator va fi obtinut dupa circa 7 zile de la aplicare. Hidroizolatia astfel realizata va fi suficienta pentrua proteja straturile aflate sub aceasta, apa sau condensul neputand sa ajunga in interiorul structurilor.

DSC_6698

Pentru acoperirea ulterioara a suprafetei este necesara utilizarea unui adeziv flexibil de exterior, adeziv ce va realiza o aderenta chimica intre materialul de placare si stratul hidroizolator. Este de evitat utilizarea excesiva a stratului hidroizolator in stare neacoperita, exista riscul sa se deterioreze mecanic. Acestia sunt cei cativa pasi simpli prin care ne putem proteja balcoanele fata de apa si pretul nu este atat de mare raportat la siguranta si calitatea lucrarii.

Cost materiale:

  • hidroizolatie MHF 81 – 120 lei doua galeti de 5kg.
  • banda de etansare – 25 lei.

 


 

Vizualizari:3587

4 Comments on "Hidroizolatie terasa"

  1. M-am exprimat eu gresit ,prin placa finala m-am referit la placa care a venit turnata peste elevatie pentru a egaliza cei 13 cm lasati pentru incalzire in pardseala la usa si geamurile care dau spre terasa ( geamuri de jos pana sus ) .Si terasa mea este la sol dar deoarece va fi acoperita doar de o pergola ( momentan ) in cazul in care ploaia bate pe peretele de la casa si apa se scurge pe terasa sa nu existe infiltratii intre perete si terasa . Din aceasta cauza vreau sa fac hidroizolarea . Terasa va fi placata cu ceva piatra naturala decorativa : granit , travetin …

    • Ok, atunci hidroizolarea se va face cu putin timp inainte de aplicati finisajul din granit, travertin etc., astfel incat intre aplicarea hidroizolatiei si a finisajului sa nu se circule si sa nu se deterioreze stratul hidroizolator.

  2. buna ziua , am casa in rosu exterior dar urmeaza sa fac termoizolatia ( polistiren 15cm) undeva in octombrie. Azi am turnat placa finala peste terasa pricipala ( 44m2) care va fi acoperita de o pergola . A dori sa fac o hidroizolatie ca cea expusa de d-voastra in articol. Intrebarea ar fi cand sa o fac : acuma sau sa astept sa izolez si sa o fac peste izolatie , inainte de minerala ?

    • Hidroizolaera pe acea zona nu se face in acest moment. Termianti restul lucrarilor grele si in functie de solutia adoptat ce se va aplica pe aceasta terasa destul de mare, se vor executa lucrarile de izolare termica si hidroizolatie. Hidroizolatia dinarticol este una minima, necesara pe o terasa ce nu se afla deasupra unui spatiu interior.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*