Cadita de dus zidita


Renovarea spatiului din baie se face de regula in integralitate si poate insemna sau nu schimbarea obiectelor sanitare in functie de starea de uzura a acestora, necesitatile actuale ale utilizatorilor si evident preferinte sau trenduri actuale, intr-un cuvant design specific. De cele mai multe ori spatiul alocat pentru aceasta camera, ce nu poate lipsi dintr-o casa, este destul de mic, chiar insuficient. Plecand de la aceasta constrangere, sunt cazuri in care se renunta la anumite facilitati asa cum este cazul nostru, in acest articol utilizatorul blogului care ne-a transmis fotografiile si informatiile necesare pentru acest articol a decis sa inlocuiasca cada cu o cadita de dus zidita, sa adauge spatii utile in structura peretilor pentru a minimiza mobilierul necesar.

Situatia initiala, o baie clasica de bloc montata partial in spatiul ramas intre perete si masca pentru instalatii prezenta in orice baie de bloc vechi. Functionalitatea spatiului nu trebuie schimbata, spatiul suplimentar obtinut prin schimbarea unor solutii de amenajare va imbunatatii doar accesul si ergonomia spatiului, va aduce baie la nivelul zilelor noastre din punct de vedere al aspectului si poate ramane asa pentru cel putin 15-20 ani, cand poate va fi o alta renovare.

Se demonteaza obiectele sanitare, se scot toate finisajele si se gandesc modificarile traseelor de instalatii, acolo unde este cazul.

   Amenajarea presupune sa inlocuim cada de baie care si asa are dimensiuni reduse cu o cadita de dus. Pentru ca spatiul este unul atipic, dimensiunile nu se potrivesc cu o cadita cu paravan sau cabina de dus ce se poate cumpara din magazine, decizia a fost realizarea unei cadite de dus zidite. Pe o zona adiacenta caditei de dus se alege varianta de realizare a unor zone de sprijin pentru diferite obiecte sau cosmetice, un „dulapior” realizat din gipscarton. Se delimiteaza zona de dus, se modifica instalatia sanitara in sensul ca locul bateriei de la cada va fi acum pe o noua pozitie si va deservi cadita de dus.

  Tot datorita acestei schimbari este necesara reconfigurarea canalizarii, traseul de sub cada initiala va fi inlocuit cu o rigola speciala pentru cadite, o rigola de dus. Aceasta trebui inglobata si conectata la aceeasi coloana de scurgere.

 

Inglobarea rigolei de dus necesita turnarea unei sape de egalizare si aceasta va insemna ca vom avea cadita de dus mai sus decat nivelul de pe pardoseala din baie. Diferenta este de cativa cm, undeva in jur de 10cm la nivel de margine cadita.

 

  Etanseitatea caditei de dus zidita este un aspect foarte important si mai ales atunci cand discutam de o baie la etaj, indiferent ca este bloc sau casa. Cuvantul de ordine este hidroizolarea perfecta si aceasta poate fi realizata in diferite variante, multistrat sau nu. Pentru acest caz s-a utilizat o solutie de etansare in strat subtire, o hidroizolatie pe baza de ciment. Aplicarea se va realiza atat pe zona de cadita cat si pe toti peretii acesteia astfel incat sa rezulte un strat care sa impiedice apa sa ajunga la zidarie si sa provoace neplaceri legate de mucegai/igrasie. O cada perfecta este aceea care  tine apa in interiorul acesteia atat timp cat curge dusul. Hidroizolatia noastra se aplica in doua straturi, inglobam in primul strat banda de etansare la toate muchiile. Corpul rigolei va fi etansat suplimentar.

Dupa aplicarea hidroizolatiei si uscarea acesteia, conform recomandarilor producatorului (a se citi intotdeauna fisele tehnice sau macar instructiunile de aplicare de pe ambalaje) urmeaza placarea ceramica. S-a optat pentru o gresie maro si o faianta alba la care sunt adaugate cateva placi de faianta maro pe anumite zone ale peretilor. Placarea se va realiza cu un adeziv flexibil de interior sau exterior, acest lucru este necesar pentru ca aderenta altor adezivi pe suprafata hidroizolatiei nu se poate face in mod corect. Placarea cu ceramica se face putin atipic, in sensul ca se incepe cu gresia. Este necesara placarea cu panta corecta catre rigola de scurgere, panta realizata din grosimea stratului de adeziv. Chitul de rosturi utilizat trebuie sa fie unul impermeabil.


 

 

 

Restul lucrarii este standard, placarea cu faianta, montarea noilor obiecte sanitare, vopsirea tavanului cu lavabila si evident curatenia de rigoare la final. Cu siguranta baia noastra este total schimbata, noul dus amenajat in spatiul dintre ghena si perete este prevazut cu o usa din sticla. 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Vizualizari:469

1 Comment on "Cadita de dus zidita"

  1. Buna ziua, as vrea sa fac lucrarea asta in baie exact cum ati prezentat-o, stiti pe cineva in Bucuresti care poate acum?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*