Buiandrug usa

 In constructia unei case este necesara realizarea unor elemente de constructie alcătuite dintr-o grindă de beton armat, de zidărie, de metal sau de lemn, așezată deasupra unei porți, a unei uși, a unei ferestre etc. pentru a susține porțiunea de zidărie de deasupra acestora. Aceste elemente se numesc buandrugi si asa cum suna definitia anterioara, rolul lor este unul important din punct de vedere al rezistentei. In acelasi timp, modul de realizare al acestui buiandrug poate influenta comportarea termica, introducand punti termice semnificative in anumite cazuri. Mai nou, pe langa buiandrugii din beton armat, lemn sau metal, se utilizeaza buiandrugi prefabricati din elemente ceramice sau din BCA, ambele cu miez din beton armat.

Conform literaturii de specialitate, amplasarea buiandrugilor se face conform schitelor prezentate mai jos, indiferent ca realizarea lor  se face direct pe santier utilizand beton armat sau daca utilizam buiandrugi prefabricati.
Goluri

Daca buiandrugii sunt realizati corect nu pot fi probleme deosebite insa exista cazuri in care, din prostie si ignoranta, realizarea buiandrugilor este tratata incorect. Un astfel de caz doresc sa prezint astazi, un perete interior prevazut cu un gol de usa la care rolul de buiandrug era realizat de doua bare de otel beton de 10mm. Indiferent de marimea golului sau marimea zidariei aflata pe acest asa-zis buiandrug, o astfel de solutie este inacceptabila si trebuie remediata.

buiandrug 1 buiandrug 2

 Asadar sa vedem cum putem remediem situatia acestui „buiandrug”, situatie ce poate fi aplicabila pentru orice alt caz similar, fie ca este usa sau fereastra. In primul rand trebuie sa demolam parte din zidaria aflata peste golul de usa pentru a realiza spatiul necesar. Acest spatiu va fi corelat cu tipul si dimensiunea buiandrugului ce se va realiza, prefabricat sau nu. In acest caz vom utiliza un buiandrug prefabricat din elemente ceramice cu lungimea de 1.25m.       

buiandrug 3

Indepartam caramida pe o inaltime putin mai mare decat cea a buiandrugului ce are sectiunea 120x65mm, atat pentru a-l putea introduce cat si pentru a ramane rost pentru mortar. Teoretic ar trebui sa avem o zona de sprijin de circa 25cm insa tinand cont de marimea zidariei aflate peste acest gol de usa si conditionarile pe acest perete de compartimentare, ne limitam la o zona de sprijin de circa 17cm pe fiecare parte.

buiandrug 4buiandrug 5

Pregatim mortarul pentru fixarea si tencuirea zonei de montaj, utilizam un mortar predozat – Multibat Premix de la LAFARGE.

 

         

Asezam pe capatul de sprijin un strat de mortar, la fel si pe partea superioara a buiandrugului. Nu este deloc usor dar la aceasta dimensiune poate fi ridicat de o persoana. Pentru lungimi mai mari va trebuie ajutoare.    

buiandrug 6

buiandrug 7 buiandrug 8

 

 

 

 

Asezam buiandrugul ceramic pe pozitie, il centram fata de perete.

buiandrug 9 buiandrug 10

Utilizand mortarul preparat anterior, umplem toate rosturile de jur-imprejurul buiandrugului. Avand in vedere ca spaletii nu sunt finisati, tencuim cu acelasi mortar si aceste zone, fixand in prealabil cate o scandura dreapta pe fiecare parte a spaletului si asigurandu-le cu menghina de santier realizata din otel beton. Tencuim in straturi succesive, cu timpi intermediari pentru a se trage mortarul. Ulterior tencuim si lateralele buiandrugului.

buiandrug 11 buiandrug 12

buiandrug 13 buiandrug 14

 

 

 

 

 

La final tencuim si sub buiandrug, in aceeasi maniera ca si la spaleti. In loc de drisca, finisam cu o gletiera pentru a obtine suprafata plana.

buiandrug 15 buiandrug 16

buiandrug 17 buiandrug 18

 

 

 

 

Decofram si lasam tencuiala sa se usuce cateva zile dupa care va urma gletuirea utilizand un glet de umplere pe baza de ipsos.

buiandrug 19 buiandrug 20

In acest fel putem monta un buiandrug ceramic dupa ce peretele a fost zidit, o lucrare usor de realizat si care nu necesita o cheltuiala semnificativa. Pretul unui astfel de buiandrug este de circa 25-28 lei, un sac de mortar costa 14 lei iar manopera o puteti realiza singur. Timp alocat lucrarii efective, maxim 2 ore. Usa se va aseza altfel pe acest gol de usa si nu va exista nici un risc structural.

SPOR LA LUCRU!

 

Vizualizari:8834

7 Comments on "Buiandrug usa"

  1. As dori sa fac o usa in peretele unei case vechi. Cum ar trebui sa procedez cu facerea boiandrugului?

  2. bedecean alin | 24 iulie 2017 at 12:33 | Răspunde

    intentionez sa modific 15 cm la stanga pozitia unei usi, pentru asta cum se procedeaza cu buiandrugul? trebuie sa il inlocuiesc sau pur si simplu il scot, sparg peretele la stanga 15 cm, zidesc apoi la dreapta 15 cm si pun la loc acelasi buiandrug? imi e frica sa nu cedeze caramida de deasupra buiandrugului, deasupra usii mai sunt cam 80 cm zidarie. multumesc!

    • Daca ai buiandrug prefabricat,poti sa il muti inainte de a sparge zidaria din laterale usa. Chiar daca il scoti, nu o sa cada zidaria de deasupra, este tinuta de mortar si tesere.

  3. La o casa veche, pe care am cumparat-o, am gasit buiandrugi si spaleti de lemn. Lemnul pare intreg si se tine bine, nu este mancat sau putrezit. Credeti ca este necesara operatiunea de inlocuire a lor cu unii din beton precomprimat?

    • Lemnul de esenta tare era folosit atat la fundatii cat si la buandrugi. Decizia de inlocuire se poate lua daca actualul buiandrug este deteriorat sau nu se poate incadra in renovarea realizata. Inclin sa cred ca nu este nevoie de o astfel de operatiune.

  4. interesant am sa aplic si eu

Leave a comment

Your email address will not be published.


*