.................

VYS in data de 30 mai, 2016

Masina de spalat este aproape nelipsita din casele noastre, este poate printre putinele electrocasnice care ne scapa de calvarul spalatului de mana si nu necesita o intretinere foarte complicata. Evident ca aceasta nu inseamna neglijarea totala pentru ca la un moment dat, fie va ceda o parte componenta sau fie vor exista anumite neplaceri legate de calitatea spalarii.

Asadar, in cazul de fata atentia a fost indreptata catre doua efecte pe care le are utilizarea indelungata, fara intretinere. Primul este legat de depunerile ce se constata atat pe componentele ce au contact direct cu apa de spalare (componente interne ala masinii de spalat dar si pe tevile de scurgere ale canalizarii) ce pot genera mirosuri specifice iar al doilea este legat de aparitia scurgerilor de apa.

In acest articol vom vedea o mica parte din masina de spalat, in cazul nostru una cu o vechime considerabila, aproape 14 ani de la punerea in functiune. Interventia a fost generata de evidentierea unor scurgeri de apa din masina de spalat, scurgeri care se constatau in tavita de cauciuc pozitionata sub masina de spalat, pe parchet.

Aceste scurgeri erau de ceva vreme sesizate dar fiind variabile, au fost neglijate. Dupa o durata de exploatare mare si in conditii de umezeala generate de scurgerile de apa, apare fenomenul de coroziune a metalului, petele de rugina devin inestetice si pot afecta chiar rezistenta cadrului masinii de spalat.

Daca tot se umbla la masina de spalat, este recomandat sa faceti o verificare interioara a tuturor furtunurilor pentru ca acestea sunt realizate din cauciuc si pot imbatrani, fisura etc.

Incepem demontarea masinii de spalat prin scoaterea capacului din spate, a capacului superior. In aceasta faza constatam necesitatea de a desface si capacul frontal, capac ce necesita demontarea hubloului. Demontarea este simpla, desfacem cateva suruburi, declipsam si slabim arcul de la garnitura hubloului ce se fixeaza pe capacul frontal.

In acest moment avem acces la aproape toata zona interioara a masinii de spalat, putem analiza cu usurinta starea tehnica in care se gasesc furtunurile de apa: cel de alimentare, de evacuare, furtunul dintre dozator si cuva etc.

                                         DSC_6587

Reusim in acest fel sa identifica problema ce a generat scurgerea de apa, este vorba de furtunul dintre dozator si cuva, mai precis capatul care este prins pe cuva.

               DSC_6598 DSC_6599

Dupa cum se observa, exista urme de la duritatea apei, depuneri de calcar si la simpla miscare se observa jocul in cuva. Desfacem clema de pe dozator si extragem furtunul de apa. Starea acestuia este una destul de buna, singura problema constatata este la capatul ce intra in cuva, acesta si-a pierdut elasticitatea si nu mai etanseaza corespunzator, astfel ca la admisia apei se prelinge apa pe langa acesta.

                                    DSC_6585

Furtunul se pot inlocui foarte usor daca il gasiti si pretul lor nu deranjeaza. La o simpla cautare am descoperit preturi cel putin deosebite ale acestui tip de furtun. Cel mai ieftin a fost undeva in jur de 80 lei fara transport, ca sa nu spun ca un service il livra la 200 lei. Atat sa coste un furtun? Cum nu se putea livra rapid (mai devreme de 2 zile nu il aveam) si pretul ne-a motivat destul de mult, nu avem decat sa profitam de ocazie si sa reparam cum putem, in plus curatam si reconditionam cat se poate cadrul metalic si alte componente. Desfacem garnitura hubloului de pe cuva.

                                        DSC_6590

Desfacerea acestei ganituri ne scoate in evidenta depunerile urat mirositoare si resturile ce se aduna pe fitru sau in cuva. Zona garnitura-cuva este predispusa la acumularea mizeriei datorita formelor destul de variate. Curatam aceasta mizerie de pe toate zonele accesibile.

               DSC_6588 DSC_6589

Pentru partea de rugina, curatam mecanic partea scorojita si aplicam o solutie de compromis, o vopsea direct pe rugină. Gasim in magazinele de bricolaj cel putin doua produse, unul de la Oskar, altul de la Policolor. De aceasta data utilizam produsul de la Policolor – Emailul DEKO Professional Protecţia Completă 3 în 1 cu rol de  inhibitor de coroziune, grund şi email pentru protecţie şi decorare.

              DSC_6591 DSC_6592

Pentru furtunul ce prezenta scurgeri am aplicat o metoda improvizata. L-am montat la loc si am infasurat pe guler banda de izolare, cea specifica instalatiilor electrice. Peste banda s-a strans cu un snur de cauciuc astfel incat sa tina oarecum fix racordul, asigurand etanseitatea si eliminand rostul ce permitea scurgerea apei. Putin improvizata dar foarte ieftina ideea, cert este ca scurgerile au incetat pentru o perioada nedefinita de timp.

Probabil nu va rezista timp indelungat dar pretul o justifica si manopera fiind in regim DIY, nu avem ce pierde.

Dincolo de oprirea scurgerilor, marele castig este eliminarea mirorului generat de depuneri, atat interiorul masini cat si rufele au acum alt miros. De aceea, recomandarea este ca la cativa ani sa faceti o curatare interioara prin desfacerea garniturii de la hublou.


Vizualizari:99

Tags: , , ,

VYS in data de 20 aprilie, 2016

Ultimii 5 ani din România au fost martorii apariţiei trendului şemineelor în rândul posesorilor de casă. Funcţionalitatea îmbinată cu design-ul atractiv conving tot mai mulţi oameni să aleagă un şemineu ca soluţie termică complementară sau chiar unică pentru casa lor.

Puţini cunosc însă opţiunile pe care le au la dispoziţie atunci când se gândesc să construiască un şemineu.  Mai presus de aspectul exterior trebuie desigur înţelese modalităţile prin care acesta încălzeşte spaţiul în care este instalat, şi nu numai. Un şemineu poate încălzi mult mai mult decât camera şi spaţiul din imediata apropiere a focarului. De exemplu, pentru modelele de seminee care funcţionează pe lemn, avem două variante de distribuire a căldurii: reţea de tubulatură izolată sau radiatoare (calorifere).

Cea mai des aleasa variantă este reprezentată de distribuirea prin tubulatură izolată, aceasta fiind varianta preferată de cei care au deja un sistem de încălzire instalat, folosindu-se de acesta când şemineul este inactiv.

A doua opţiune care creşte însă în popularitate pe zi ce trece se află în forma distribuirii căldurii prin calorifere care au ca sursă şemineul. Randamentul termic creşte vertiginos prin această metodă de încălzire, daca este conectată suplimentar la un puffer care stochează o cantitate între 500 şi 1000 de litri de apă. Aceasta este încălzită şi circulată prin radiatoare după ce focul din şemineu s-a stins. În plus, există posibilitatea racordării la şemineu a sistemului de încălzire în pardoseală şi chiar se poate obţine apă menajeră caldă.

                                 a54_Zuzia_16_tunel

Există o soluţie de încălzire centrală prin şemineu pentru nevoile fiecăruia. Specialiştii de la Şeminee Sibiu îţi pot oferi consultanţă gratuită în funcţie de nevoile şi dorinţele tale şi de asemenea pun la dispoziţie o gamă largă de produse în vederea construirii şemineului tău, printre care se găsiti: focare, termofocare, sobe, bioşeminee, cosuri de fum şi alte tipuri de seminee cu preturi.


Dacă ţii la şemineul tău şi vrei garanţie de-o viaţă,

atunci vii la Şeminee Sibiu!


 

Vizualizari:489

Tags: , ,

VYS in data de 4 aprilie, 2016

In general construim, amenajam dar dupa ce toate aceste lucrări se finalizeaza, va urma o perioada de utilizare şi la un interval nedefinit de timp (speram fiecare să fie cat mai mare) intretinerea sau reparatiile sunt absolut obligatorii. Indiferent ca este o lucrare de constructii, un corp de mobilier sau un aparat electrocasnic, durata de viata a fiecaruia este limitata si depinde atat de calitatea materialelor cat si de conditiile de montare si exploatare.

De aceasta data, dupa circa 6 ani de utilizare, avem nevoie sa schimbam amortizoarele de la usile mobilierului. Este o operatiune ce poate fi facuta de orice persoana si nu necesita decat existenta piesei de schimb si o scula pentru demontare-montare.

Asadar, amortizoarele existente au inceput sa nu mai ridice suficient de ferm si la inaltimea necesara usile mobilierului. La o privire atenta se observa ca uleiul interior s-a scurs pe tija si capatul amortizorului, probabil un element favorizant a fost si montarea in pozitie inversa ce a permis scurgerea usoara a uleiului pe langa tija amortizorului.

                                      DSC_6499

Amortizoarele sunt de mai multe tipuri, au o anume forta inscriptionata pe ele, de exemplu 60 kN, 80kN, 100kN. Un amortizor prea puternic va arunca usa, altul prea mic nu va face fata. Incazul de fata utilizam amortizoare de 80kN. O simpla cautare in magazinele de bricolaj ne-a indicat unpret de 18 lei pe bucata, la prima vedere pare cam costisitor si asa va ramane. Avand la indemana un magazin specializat in feronerie de mobilier si accesorii, gasim acelasi tip de amortizor la pretul de 5 lei, ceea ce este mult mai normal si firesc.

                                      DSC_6498

Sa inlocuim amortizoarele defecte. Primul pas este extragerea clemelor din capetele amortizorului existent. Cu  un cleste cu cioc prindem capatul clemei si o tragem in exterior,peste capatul amortizorului, peste locasul ce o tine fixata.

               DSC_6501 DSC_6500

Odata scoase cele doua cleme, tinem de usa si indepartam prin tragere in lateral amortizorul. Avem grija sa nu ne cada usa in cap.

                                         DSC_6502

Pentru montarea noilor amortizoare nu va fi nevoie decat de o simpla apasare in fiecare capat, pentru a clipsa pe suportii metalici fixati pe corp. Odată clipsat amortizorul, operatiunea de inlocuire este finalizata, facem proba inchiderii si deschiderii.

                          DSC_6506 DSC_6508


 

Vizualizari:477

Tags: , ,

VYS in data de 8 martie, 2016

Gradina tradiţională pentru cultivarea legumelor se amenajează de regulă in teren deschis, fără amenajări complicate ale terenului, având grijă să lăsăm spaţiu de acces între diferitele zone de cultivare/răzoare. Pentru spaţiile generoase nu este o problema gestionarea acestor zone de cultivare,dar dacă ne referim doar la necesităţile unei familii, pentru consumul propriu se poate realiza o grădină de dimensiuni reduse atât pentru că spaţiul parcelelor de pământ ale zonelor urbane sau din zonele limitrofe ale acestora este redus dar şi pentru că timpul şi energia necesare să fie reduse.
Plecând de la această idee se pot planta un număr redus de fire de plante, de exemplu 20 de roşii, câteva de castraveţi etc. , astfel încât ele pot oferi o cantitatea suficientă de legume pentru consumarea proaspătă. Un umăr mare de plante vor necesita o atenţie zilnică, cheltuieli mai mari de îngrijire şi cel mai important lucru, timpul nostru liber se va evapora. O altă idee de urmat este cultivarea succesivă a legumelor, de exemplu semănarea seminţelor de salată la interval de câteva zile, ceea ce va permite să obţinem o recoltă continua.
Nu toate tipurile de teren pot să ofere o anume calitate a solului pentru amenajarea grădinilor şî cum am spus mai sus, terenul rezidenţial este de cele mai multe ori limitat, fiind necesară o îmbinare a necesităţilor rezidenţiale legate de spatii verzi deschise, zone de agrement,şi relaxare. Pentru astfel de situaţii există posibilitatea de a amenaja grădina cu ajutorul straturilor înalte, aşa numitele „raised bads”. Avantajul acestei soluţii este că se poate realiza o gradină modernă, perfect încadrată în necesităţile curţilor moderne dar şi care ne permit îmbunătăţirea solului sau utilizarea unui pământ de grădină doar pe zonele de cultivare a plantelor – rezultă necesar de pământ de grădină mai mic, costuri mai mici şi utilizarea eficientă a acestuia.
Aceste „raised beds” sunt straturi înălţate care se bazează pe conceptul din permacultură, cunoscut sub denumirea de efect de margine. Sepp Holzer in cartea “Permacultura – Ghid practic pentru agricultura la scara mica” descrie beneficiile acestui tip de strat.

                gradina 14 gradina 16
Amenajarea acestor straturi înalte se poate face atât în spaţiul exterior deschis cât şi în seră. Din punct de vedere dimensional, există o libertate deplină, fiecare îşi poate proiecta şi realiza mărimea straturilor după necesităţi şi spaţiul disponibil. În exemplul din imagini regăsim un strat înalt cu înălţimea de 0,4 m (H), lungimea de 3 m (L) şi lăţimea de 1,2 m (l). Lăţimea de 1,2 m este aleasă pentru a avea accesul uşor pe laturile straturilor, pe fiecare latură şi fără a ne întinde pentru a ajunge la mijlocul acestuia. Înălţimea de 0,4m este suficientă pentru dezvoltarea rădăcinilor plantelor şi permite lucrul ergonomic, fără aplecare peste strat/plante.
Materialele utilizate pentru realizarea cadrelor unde amenajăm straturile pot fi de orice natură, uzual se pot realiza din scândură groasă de lemn, de exemplu cu grosime de 4-5 cm, vopsite in exterior iar interiorul căptuşit cu folie hidroizolantă pentru o mai buna rezistentă în timp a lemnului – protecţie la umezeala.

                gradina 1 gradina
Raised beds (sau „lasagna” cum mai este cunoscut) este format din mai multe straturi cu următoarea succesiune: primul strat este format din cartoane fără tipărituri (acestea conţin plumb sau alte substanţe toxice utilizate în procesul de tipărire), următorul tocătură – rumeguş, apoi frunze din pădure, urmează 20 cm de gunoi iar ultimul strat este pământ mai nisipos amestecat cu humus. Cartoanele în contact cu solul şi umezeala au rolul de a atrage din pământ micro-organismele necesare pentru descompunerea straturilor superioare de materie vegetală (crengi tocate, rumeguş, frunze, resturi vegetale) şi transformarea acestora în compost. Procesul de compostare are avantajul ca în primele etape degajă căldură ceea ce ajuta la dezvoltarea plantelor în primăvară, când temperaturile exterioare sunt mai scăzute.

                  gradina 2 gradina 3

                  gradina 4 gradina 5
Principalele avantaje a unui „raised bed” sunt:
– asigură o productivitate ridicată, de minim 2 ori faţă de cultura clasica;
– laturile straturilor ajuta la încălzirea solului, astfel temperatura acestuia va fi mai ridicata;
– nu depindem de solul din gradină, compoziţia acestuia o realizam noi;
– drenaj mai bun în sol;
– economie de spaţiu;
– ergonomia acestui tip de strat, ne ajută să-l întreţinem mult mai uşor.

                gradina 8 gradina 9

                gradina 11 gradina 12

O altă metodă pentru optimizarea spaţiului este cultivarea pe verticală a legumelor (evident a soiurilor care se pretează): pepeni galbeni, dovleci, castraveţi, fasole etc.
Avantajul constă în economia de spaţiu dar si o expunere mai buna la soare, plantele vor fi mai bine aerisite, evitându-se umezeala ce favorizează apariţia bolilor.

                 gradina 17 gradina 18


Vizualizari:723

Tags: , ,

VYS in data de 22 februarie, 2016

Pentru care tip de cladire obtinem un certificat energetic incadrat in clasa A?

Echipa avizez.ro intocmeste certificate energetice in zonele Bucuresti, Ilfov, Constanta, Giurgiu si Tulcea, insa se pot elibera si pentru alte zone din tara.

Echipa de auditori energetici Avizez utilizeaza programe de calcul performante si rapide pentru a putea oferi clientilor cel mai bun pret de pe piata si un timp cat mai scurt de eliberare.

Tot timpul ne confruntam cu intrebarea “imobilul meu de ce nu are clasa energetica A?”. Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa stim ca aceasta clasa energetica este o clasa “speciala” daca putem sa-i spunem asa, adica rezervata cladirilor cu performante energetice foarte bune. Chiar daca imobilul este reabilitat termic, avand izolatie de 10cm conform standardelor in vigoare, si tamplarie exterioara cu rezistenta termica de 0,77 m2K/W, nu neaparat va fi incadrata in clasa energetica A. Consumul energetic depinde de foarte multi factori ca: orientare cardinala, locatia imobilului (deci datele climatice locale), suprafata imobilului raportata la suprafata peretilor exteriori, numarul de pereti exteriori, modalitatea de preparare a agentului termic (RADET, centrala de apartament sau imobil, centrala electrica, pompa de caldura, aport solar la incalzire si apa calda de consum menajer), tipul imobilului certificat (de locuit sau tertiar), gradul de izolare termica al anvelopei, etc.

Prin urmare, daca din calcule rezulta un consum inferior valorii de 145 kWh/mp/an pentru imobilele climatizate si 125kWh/mp/an fara climatizare, clasa energetica in care va fi incadrat imobilul va fi A, acesta avand un consum redus de energie, fiind neaparat reabilitat din punct de vedere termic. Certificatul energetic de fapt realizeaza o estimare a consumului de energie pentru incalzire, apa calda de consum menajer, iluminat, si climatizare. Din certificatele energetice elaborate pana acum am remarcat ca un apartament reabilitat, avand balconul inchis, cu un singur perete exterior, poate avea clasa energetica A. Deja daca mai apare inca un perete exterior sau chiar al treilea, fie este la limita fie se va incadra in clasa energetica B.

Daca discutamAudit_energetic_-_Elaborare_rapida,_maxim_24h,_auditori_atestati_-_2015-06-24_17.46.23 de locuinte unifamiliale, in acest caz trebuie calculat consumul energetic al locuintei cat si cel al cladirii de referinta, adica acel consum daca imobilul ar avea rezistentele termice normate (confom normativelor in vigoare). Am intalnit si cazul in care locuinta se apropia foarte mult de o casa pasiva. Aceasta a avut un consum energetic foarte scazut datorita utilizarii unui sistem de incalzire de tip pompa de caldura sol/apa, aport solar pentru incalzire cat si preparare apa calda de consum, izolatie termica de 25cm pentru peretii exteriori si 30cm pentru acoperis, sistem de incalzire in pardoseala, productie de electricitate utilizand panouri fotoelectrice, tamplarie performanta avand o rezistenta termica de R=1.2 m2K/W, cu alte cuvinte nu ii lipsea decat un sistem de ventilare performant pentru introducere aer proaspat pentru a se apropia de o casa pasiva. Insa este de apreciat ca exista beneficiari care doresc sa aiba facturi foarte scazute pentru locuintele lor, evident costul acestora fiind trecut pe locul doi. In cazul imobilului amintit a rezultat din certificatul energetic un cost anual pentru utilitati de aproximativ 2000 lei, casa avand o suprafata de aproximativ 200 mp.


Prin urmare va recomandam sa realizati un certificat energetic si sa respectati recomandarile auditorului energetic pentru imbunatatirea performantei energetice a locuintei dvs.


Vizualizari:532

Tags: , ,

VYS in data de 17 februarie, 2016

Centrala pe gaz sau semineul pe lemne?

 

     Incalzirea locuinteieste una dintre grjile principale ale familiei, in special inaintea venirii perioadei reci. Varietatea optiunilor, costurile mari dar si nesiguranta cu privire la alegerea potrivita ridica multe intrebari si de cele mai multe ori fac alegerea mai delicata.

   Pana in anii’90 lucrurile erau simple. Oamenii nu aveau prea multe optiuni din care sa aleaga, motiv pentru care centralele de cartier erau de baza pentru cei de la oras, in timp ce locuitorii de la sate foloseau sobele sau semineele pe lemne.

a55_Jas_6

 Odata cu trecerea timpului, tara a cunoscut o dezvoltare pe multe planuri, iar oamenii au inceput sa constientizeze alegeri ineficiente si sa ia masuri. Asadar, in locul utilizarii la comun a apei calde si incalzirii care duceau la o mare risipa de bani, au ales centrala pe gaz. Pentru cei care locuiau la casa existau intr-adevar solutii multiple – pe langa centrala pe gaz, care a ajuns pe culmile succesului in anii 2000, sobele si semineele performante care incalzeau spatii mult mai mari la costuri mai reduse erau in topul preferintelor.

  Centrala termica este folosita de foarte multi oameni pentru numeroasele ei avantaje. Confortul termic este unul dintre ele, datorita conexiunii directe la gaz, temperatura si presiunea sunt constante. Pe langa faptul ca nu necesita curatare sau intretinerea caldurii cu lemne, aceasta poate fi chiar programata pentru pornire in anumite intervale orare. Nu acelasi lucru se poate spune despre un semineu –necesita o alimentare continua cu lemne, temperatura nu este constanta, iar intretinerea este obligatorie pentru a da randament bun.

                    amelia Blanka_beton111

  Avantajele semineului exista totusi. Daca pentru centrala confortul este caracteristica principala, in cazul semineului ambianta creata si placerea de a sta la gura sobei sunt cele mai importante. Aspectul spatiului in care este amplasat semineul va fi mult imbunatatit, el fiind chiar elementul surpriza in interiorul locuintei, care va intregi livingul plin de musafiri. Costul initial al unui semineu poate fi mai mare decat al unei centrale, insa, in timp intretinerea pe lemne va compensa toata investitia initiala. Datorita independentei de electricitate, semineul functioneaza la parametri normali in cazul unei pene de curent, insa centrala se opreste. Trebuie retinut insa ca si centrala pe gaz si semineul cu legatura la calorifere au capacitate de a incalzi o intreaga locuinta. Centrala ofera randament, in timp ce semineul centrala ofera randament si design.


   PeFoc.ro iti pune la dispozitie o gama variata de seminee pe lemne, pe gaz si

electrice, la cele mai bune preturi din Romania!

Alege eficienta la pachet cu ambianta, alege PeFoc.ro!


Vizualizari:1030

Tags: , , ,

VYS in data de 16 decembrie, 2015

Audit energetic sau certificat energetic


Este important sa cunoastem situatia energetica a imobilului in care locuim. In acest sens, exista o serie de investigatii care pot fi efectuate, prin intermediul unei echipe de specialisti, intitulati auditori energetici.

Situatia energetica a unei constructii se refera la consumul estimativ de energie, sistemul de incalzire, pierderile de caldura, sistemele de iluminare, ventilatie, climatizare, cat si consumul de apa calda. In functie de acesti factori, imobilele pot fi incadrate in 6 clase energetice: de la A la G. Cele aflate in clasa energetica A sunt cele mai eficiente, iar cele situate in G prezinta cel mai mare consum de energie.

Clasa energetica a unei constructii poate fi aflata la efectuarea unui Certificat Energetic – document tehnic obligatoriu prin lege, care arata consumul specific al unei cladiri si este valabil pe o perioada de 10 ani de la data emiterii.

Costul certificatului energetic este calculat in functie de dimensiunea locuintei si de complexitatea proiectului. In Bucuresti, porneste de la 130 de lei si este eliberat in maxim 24 de ore de la prelucrarea datelor de catre auditori.

Un alt tip de investigare comandat este auditul energetic. A nu se confunda certificatul energetic cu raportul de  Audit Energetic. Pe langa constatare si diagnosticare, auditul energetic presupune stabilirea unor solutii de reabilitare si reducere a consumului de energie. In prima etapa se determina consumul real de energie al cladirii, in conditii normale de functionare, iar apoi se cauta variantele de reabilitare. Auditul energetic poate fi realizat numai de catre o echipa de auditori energetici atestati gradul I. Acest tip de investigatie este obligatorie in reabilitarea blocurilor de locuinte.

Auditorii energetici de gradul I pot realiza certificat energetic si audit energetic atat pentru locuinte cat si pentru alte tipuri de cladiri. Auditorii de gradul II pot realiza doar certificate energetice la locuinte. Pretul unui audit energetic este putin mai mare decat al unui certificat, insa ofera mult mai multe informatii: in acest pret este inclusa atat partea de diagnostic cat si solutiile de tratament pentru constructie.


                            Clase


 

Vizualizari:904

Tags: ,

VYS in data de 3 decembrie, 2015

Sapa de egalizare reprezinta stratul din mortar de ciment ce se aplica pe santier, direct pe stratul suport, cu sau fara aderenta, sau pe un strat intermediar de termoizolatie.  Rolul sau este de a nivela si egaliza intreaga suprafata a planseului pentru a permite asezarea optima a urmatoarelor straturi de finisare si in acelasi timp de a prelua incarcarile si a le repartiza structurii cladirii. Se poate obtine prin amestecul nisipului spalat cu liant sau ciment, in santier, se poate comanda la statia de beton sau se poate cumpara direct din comert, sub forma de mortar predozat, ambalat la saci.

Exista mai multe criterii de alegere a unei sape insa principalele aspecte pe care trebuie sa le avem in vedere sunt reprezentate de:

– amplasamentul pardoselii, interior sau exterior;
– grosimea maxima necesara pentru stratul de sapa;
– rezistenta si umiditatea impuse de tipul de finisajului;

O sapa de egalizare se poate turna manual sau mecanizat, varianta mecanizata fiind net superioara din punct de vedere al rezistentei, rapiditatii in executie dar si gradului de finisare si planeitate. Din diverse motive, exista situatii cand nu se poate turna o sapa de egalizare decat manual.

Grosimea de turnare a unei sape standard este de minim 3cm, insa sunt situatii cand trebuie sa turnam o sapa cat mai subtire si aceasta sa nu fie varianta autonivelanta. Cautand prin magazinele de bricolaj sau constructii, gasim o sapa de egalizare ce poate fi turnata de la grosimi de minim 20mm. Este o solutie ce poate fi utilizata cu succes in aplicatii interioare.

Sa vedem cum putem turna o astfel de sapa de egalizare!

Primul pas, ca in orice lucrare, este curatarea stratului suport de orice materiale lipsite de rezistenta, murdarie, praf, substante neaderente etc. In cazul nostru maturam cu simt de raspundere placa de beton. Pentru a obtine aderenta  la stratul de beton este necesara amorsarea cu un grund potrivit. Sapa in cauza (Weber D10) recomanda utilizarea grundului de amorsare GR 100. Dat fiind ca pe anumite zone nu a ajuns grundul respectiv, s-a utilizat cu acelasi rezultat grundul de profunzime Ceresit CT 17. Pe langa aderenta, grundul de amorsare stabilizeaza stratul suport si reduce gradul de absortie. Daca grundul CT 17 nu necesita preparare, varianta GR 100 se prepara cu apa, fiind necesara o amestecare permanenta pentru a impiedica sedimentarea solutiei.

                sapa egalizare sapa egalizare 1

Dupa pregatirea stratului suport si prepararea grundului de amorsare trecem la aplicarea efectiva a acestuia din urma. Pentru aplicarea grundului utilizam o bidinea. Asteptam minim 2 ore de la aplicare (daca conditiile de temperatura permit uscarea acestui strat) apoi se poate trece la turnarea efectiva a sapei de egalizare.

                sapa egalizare 2 sapa egalizare 3

Turnarea sapei presupune stabilirea unui anumit nivel, cota. Stabilirea acestuia trebuie facuta fie cu ajutorul furtunului de nivel, fie cu o nivela laser tinand cont de toate straturile ce se vor aplica pe pardoseala si cotele pe zonele de acces. Aceste masuratori ne vor da grosimea necesara pentru sapa, corelat cu planeitatea stratului suport. Dupa stabilirea cotei sapei, pentru a o putea turna pe suprafata noastra avem doua variante: realizam fasii din mortar de sapa la nivelul impus sau utilizam profile metalice. De aceasta data am utilizat doua tevi rectangulare pentru a putea trage sapa la nivel.

Asezarea acestor profile la cota impusa si in acelasi plan.

                sapa egalizare 4 sapa egalizare 5

Pentru prepararea sapei putem utiliza o betoniera, incepem turnarea efectiva. Preparam mortarul de sapa, il asezam pe pardoseala si il nivelam cu un dreptar din aluminiu cu o lungime de 2m. Turnarea sapei se poate face cu usurinta daca sunt minim 2 lucratori.

                sapa egalizare 6 sapa egalizare 7

In functie de accesul pe suprafata si posibilitatile de interventie, profilele metalice se pot scoate la un interval scurt de timp dupa turnare, urmand sa umplem spatiul ramas cu mortar. Cu cat se poate face repararea cand mai repede, cu atat apar mai greu fisurile pe zona respectiva, datorita prizei mortarului. Sapa poate fi stropita cu apa in conditiile in care este o temepratura ridicata, aceasta pentru a impiedica uscarea rapida. Daca finisarea nu se poate face suficient de bine in prima faza, o usoara umezire prin pulverizare si driscuirea suprafetei este recomandata. Uscarea sapei si acoperirea este recomandata dupa maturare, adica cel putin 14 zile de la turnare.

              sapa egalizare 8 sapa egalizare 9

              sapa egalizare 10 sapa egalizare 11

              sapa egalizare 12 sapa egalizare 13

Aceeasi solutie se poate aplica pentru nivelarea treptelor unei scari. Se observa noul strat turnat, umezirea repetata este recomandata in primele 7 zile. La inceput sapa o sa fie putin rugoasa insa dupa ce se circula pe suprafata acesteia se vor reduce asperitatile. Important este ca sapa sa nu crape sau sa o faca cat mai putin si superficial.

                               sapa egalizare 14 sapa egalizare 15

Vizualizari:1615

Tags: , ,

VYS in data de 22 octombrie, 2015

   Termoizolare case, comparatii intre materiale termoizolante si recomandari


    Oricine si-a facut o noua casa, sau a simtit nevoia sa termoizoleze un apartament, si-a pus intrebari normale cu privire la grosimi, dispunerea si natura materialelor termoizolante.  In acest articol vom puncta pe scurt cateva caracteristici cheie legate de performantele acestora.

    Materialele termoizolante au capacitatea de a diminua in mod considerabil transferul de caldura dintr-o zona mai calda catre una mai rece, astfel: iarna mentin caldura in interior, iar vara limiteaza caldura exterioara sa intre in interiorul ce se doreste a se pastra mai racoros.

   Pentru a ne da usor seama cum se prezinta prin comparatie doua materiale din piata, din punct de vedere al capacitatii termoizolante, trebuie comparata valoarea indicelui lambda ce se regaseste pe ambalaj sau in fisa tehnica a producatorului.  Lamda (λ) reprezinta coeficientul de conductivitate termica. Cu cat lambda este mai mic, cu atat se transfera mai putina caldura intr-o unitate de timp, deci cu atat materialul e mai bun termoizolator.


Exemple de valori lambda (w/mk) la materiale uzuale (mai mic mai bine):


Beton armat (de 2500kg/mc)                     λ=1.74

Caramida plina                                            λ=0.8

Caramida Porotherm (Phorotherm 30)        λ=0.25

BCA Ytong (Basic)                                        λ=0.11

Polistiren expandat normal                         λ=0.038

Polistirenul expandat grafitat                      λ=0.032

Polistirenul extrudat  normal                       λ=0.035

Vata bazaltica Rockwool (Frontrock)          λ=0.039

Vata minerala normala                                λ=0.041

Vata de sticla normala                                λ=0.041

Lemn (brad) (perpendicular pe fibre)         λ=0.17


   Daca facem o comparatie intre polistiren expandat cu λ=0.038 si caramida Porotherm cu λ=0.25 constatam:

      – 1cm grosime de polistiren expandat  este de 6,5 ori mai termoizolant fata de un centimetru  grosime de caramida Porotherm  sau,

      – 1 cm grosime de polistiren expandat  este echivalentul a 6,5 cm grosime de caramida Porotherm (in mod strict teoretic) sau,

      – o placa de 5 cm grosime de polistiren expandat mentine caldura la fel de bine ca un zid de Porotherm de 30cm.

   Din punct de vedere al materialelor recomandate, trebuie sa tinem seama atat de durata lor de viata cat si de coeficientul de permeabilitate la vapori  µ. Acest coeficient ne indica cat de usor se poate regla in mod natural umiditatea dintre exterior si interior. Ideal, acest coeficient ar trebui sa aiba valoarea cat mai apropiata de 1 (valorile sunt de la 1 in sus).


Exemple de valori µ la materiale uzuale (mai mic mai bine):


Beton Armat                                            µ =21

Caramida plina                                        µ =6

Caramida Porotherm                               µ =intre 5 si 10

BCA Ytong (Basic)                                  µ =intre 5 si 10

Polistiren expandat normal                    µ = intre 30 si 60 (in functie de densitate)

Polistiren extrudat  normal                     µ =150

Vata bazaltica Rockwool (Frontrock)     µ =1

Vata minerala normala                           µ =  intre 1 si 2 (in functie de densitate)

Vata de sticla normala                            µ =  1

Lemn (brad) (perpendicular pe fibre)     µ =  11


   Daca analizam valorile, la un polistiren normal, coeficientul de permeabilitate la vapori este µ= 30, fata de cel de la caramida Porotherm, unde avem µ= 5. Putem face raportul 30/5=>6, adica se poate aproxima ca polistirenul expandat opune de 6 ori mai multa rezistenta migratiei vaporilor fata de zidaria de caramida.

   Daca insa am inlocui polistirenul expandat cu o vata bazaltica, care are aceleasi capacitate termoizolanta (λ=0.039), am avea parte de valoarea µ = 1, adica vaporii ar migra natural catre exterior (de 30 de ori mai bine fata de polistiren). Migrarea vaporilor se poate face si in mod organizat prin deschiderea ferestrelor in mod regulat, insa este de dorit si este sanatos ca acest fenomen sa se faca in mod natural. In plus, o termoizolatie cu un indice µ mic permite uscarea rapida a straturilor de beton sau zidarie in cazul acumularii de umiditate in urma variatiilor de temperatura si umiditate ambientala sau a eventualelor infiltratii.

   De aici pot aparea concluzii interesante cu privire la ce grosimi sa comandam la materialele termoizolante, in ce proportii, in functie de costuri si de caracteristicile lor fizice. Se pot face economii importante in santier daca, inca din faza de proiect, apelati la un consultant de specialitate.

   Firma Reflex Architecture va poate oferi consultanta in proiectare pentru evaluarea dimensionarilor optime de materiale necesare pe elementele exterioare ale cladirilor, si prin intermediul unui certificat energetic, act obligatoriu la receptie (cel mai bun pret din piata), puteti avea o estimare la nivel de consum energetic, in functie de specificatiile propuse in proiect.


Vizualizari:1847

Tags: , ,

VYS in data de 7 octombrie, 2015

Consultanta constructii si amenajari

 

       In realitatea romaneasca, dirigentia de santier este utilizata pana in faza de receptie la rosu sau doar in fazele determinante ale constructiei. Dincolo de etapele importante privind structura casei sau dincolo de cerintele minime impuse de legislatie, alegerea solutiilor de finisare a constructiilor si urmarirea lucrarilor este neglijata, este lasata la mana executantului sau in cel mai bun caz a beneficiarului in masura in care acesta detine informatiile si priceperea necesara. Cum nu toti beneficiarii sunt informatii in zona constructiilor si amenajarilor, multe din lucrarile de finsiare interioare sau exterioare sunt realizate la o calitate inferioara, nerespectand recomandarile producatorilor de materiale de constructii, alegand solutii ieftine si inproprii scopului urmarit.
Pentru a elimina riscurile generate de alegerea unor solutii inadecvate, pentru a identifica si pune in opera cele mai bune optiuni raportate la necesitatile impuse de tipul constructiei si necesitatile beneficiarului, VYS Blog vine in intimpinarea celor ce au nevoie de informatii si consultanta pentru constructii si amenajari.

      Ca partener independent si corect al investitorului, va oferim urmatoarele servicii:

 • consulatii si rapoarte in etapa preliminara de executie a constructie;
 • supravegherea in numele beneficiarului a lucrarile din santier;
 • managementul investitiei in functie de limitele de competenta incredintate din punct de vedere tehnic si financiar;
 • stabilim solutiile tehnice privind executia lucrarilor de constructii si amenajari: detalii de executie, tehnologii de executie sau alte servicii necesare.
 • consilierea beneficiarului privind alegerea materialelor optime raportat la cerintele constructiei
  dimensionarea aplicata a izolatiilor termice si fonice necesare constructiei (mansarde, tavane, pereti compartimentare, plansee, termoizoaltii exterioare etc.)
 • realizarea programului pentru executia lucrarilor impreuna cu constructorul pentru desfasurarea cursiva a lucrarilor, intr-o maniera ce permite respectarea timpilor de asteptare recomandati pentru materialele puse in opera
 • vizitarea periodica a santierului si verificarea calitatii lucrarilor executate de constructor

Daca aveti nevoie de o simpla parere despre alegerea unor solutii tehnice, punerea in opera, fie ca este o simpla conultatie sau doriti urmarirea unei lucrari pana la faza de receptie finala, va asteptam solicitarile

In plus, la cererea beneficiarului se poate pune la dispozitie arhitect si executant pentru realizarea proiectelor si lucrarilor de constructie. Deasemenea, se poate asigura baza materiala pentru executia lucrarilor necesare conform proiectului si dorintei beneficiarului.

    Cateva fotografii din santier, solutii realizate practic, urmarire lucrari si consultanta:

            termoizolatie pardoseala         termoizolatie mansarda

               consultanta 10 consultanta 8

              termoizolatie mansarda        izolatie compartimentare

             consultanta 7 consultanta 6

                termosistem EPS 80          inchidere sageac si pazie

             consultanta 5 consultanta 4

                                  pereti compartimentare

            consultanta 3 consultanta 2

                 ignifugare masarda             izolare grinzi planseu

            consultanta 1 consultanta

Vizualizari:1369

Tags: , , ,

VYS in data de 29 septembrie, 2015

Dupa ce reusim sa foram un put pentru asigurarea necesarului de apa al locuintei, se pune problema echiparii acestuia cu un sistem de pompare si accesoriile necesare pentru a aduce apa la suprafata, la punctele de consum din curte sau din locuinta. Un sistem de pompare pentru put este compus din pompa de apa, vasul hidrofor, partea de filtrare a apei si toate accesoriile necesare, cum ar fi: teava apa, cablu electric, presostat, fitinguri, racorduri flexibile etc. Indiferent de locul unde se monteaza aceste echipamente, ele trebuie sa fie ferite de inghet si sa fie accesibile pentru interventie, ori de cate ori este necesar. In cele ce urmeaza, vom vedea un mod de realizare a unui camin pentru hidrofor si pentru toate instalatiile aferente, o varianta minimalista daca ii pot spune asa.

Facem planul pentru camin si stabilim materialele necesare. Primul pas va fi saparea unei gropi cu o dimensiune adecvata solutiei alese. Sapam in jurul tevii de put conform planului, tinem cont ca aceasta teava va trebui sa fie accesibila dupa montarea capacului caminului, astfel incat sa putem scoate usor pompa si traseul de refulare al acesteia. Pentru ca am spus ca va fi o varianta minimalista, groapa noastra va avea dimensiunile brute aproximative de 1,2m x 1,5m iar adancimea este de 1m.

                camin hidrofor camin hidrofor 1

Dupa saparea gropii, asezam un strat de margaritar ramas de la put si incercam sa incadram cat mai bine boltarii pe care ii vom utiliza pentru construirea peretilor caminului. Am taiat si teava putului la circa 30cm peste fundul caminului.

                                          camin hidrofor 2

Avand pompa achizitionata, racordam supapa de sens pe refularea pompei, conectam teava de apa din PEHD, legam cordelina de sustinere si introducem pompa in put la adancimea mentionata in fisa putului.

               camin hidrofor 3 camin hidrofor 4

Asezam un strat de carton bituminos pe pereti si pe fundul caminului pentru a proteja de umezeala zidaria din boltari. Imbinarile le lipim cu mastic bituminos aplicat la rece.

               camin hidrofor 5 camin hidrofor 6

Incepem zidirea boltarilor ce au dimensiunile 40 x 20 x 15 cm. Zidim cu un mortar de zidarie predozat, cumparat la sac.

              camin hidrofor 7 camin hidrofor 8

Zidim toate cele 4 randuri de boltari.

             camin hidrofor 9 camin hidrofor 10

Incepem saparea santurilor pentru pozitionarea tevilor de apa catre curte si locuinta. Gaurim peretele de boltari pentru introducerea a doua mansoane aferente celor doua tevi de apa. Mansoanele sunt realizate din teava de scurgere de canalizare.

                                      camin hidrofor 11

Pozitionam cele doua tevi de PEHD de 25mm si realizam un robinet provizoriu pentru deservire curte. Santul pentru pozitionare teava se sapa respectand adancimea de inghet, la circa 80cm.

                              camin hidrofor 12 camin hidrofor 13

Dupa cele cateva lucrari exterioare caminului, revenim la amenajarea acestuia, turnam o sapa pentru a inchide fundul caminului. In jurul tevii putului amplasam un fund de galeata de lavabila ce a fost decupat corespunzator. In aceasta zona nu se va turna sapa pentru a permite scurgerea libera a eventualelor cantitati de apa ce se mai scurg de la golirea traseelor exetrioare, in caz de spargere tevi etc. Asezam peste pietris o folie de polietilena recuperata de la ambalajele de vata.

              camin hidrofor 14 camin hidrofor 15

Preparam si turnam cei 3-4 cm de sapa pe fundul caminului.

                                       camin hidrofor 16

Pentru a inchide caminul, realizam cofrarea si amplasam armatura din plasa de otel. Realizam gura de acces, ce va fi prevazuta cu capac de camin, la o cota cu 10cm mai sus decat placa de beton.

               camin hidrofor 17camin hidrofor 18

Preparam manual betonul pentru placa peste camin si il turnam. S-a folosit o reteta de beton B 200.

                camin hidrofor 19 camin hidrofor 20

Capacul caminului este turnat, dupa cateva zile se poate decofra.

                camin hidrofor 21 camin hidrofor 22

Pe interior, ne gandim ca este mai frumos sa fie tencuit si aplicam o tencuire subtire. Montam capacul de camin achizitionat special si dupa ale carui cote s-a realizat gura de acces din beton. S-a etansat cu un cordon de mastic bituminos aplicat inainte de asezarea caminului si s-au efectua 4 prinderi cu dibluri universale de 8mm.

                camin hidrofor 23 camin hidrofor 24

Se va astepta uscarea betonului si dupa aceea se va aplica o hidroizolatie cu dispersia bituminoasa Disprobit, urmata de acoperirea cu pamant pentru a ajunge la cota  capacului. La interior, spatiul ramas permite accesul usor, amplasarea instalatiilor (vas hidrofor 50, filtru sedimente si accesorii) si posibilitatea de interventie ulterioara datorita capacului de camin de marime mare 70x70cm. Vasul hidrofor nu este fixat de fundul caminului, greutatea il tine pe pozitie, doar sub talpi are un strat de polistiren pentru a nu sta in contact cu sapa.

                camin hidrofor 25 camin hidrofor 26

Aceasta este poveste unui camin pentru hidrofor. El poate fi mai mare sau mai mic, in functie de tipul pompei, instalatiile amplasate in el sau alte conditii impuse de necesitatile dvs. si specificul locatiei.

Vizualizari:3443

Tags: , , , ,

VYS in data de 31 august, 2015

Continuam articolul despre termoizolarea mansardei, prezentat in articolul http://www.vysblog.ro/termoizolare-mansarda-i/, cu partea a doua in care vom adauga celelalte straturi de izolatie si vom inchide suprafata tavanelor. Daca in precedentul articol am montat primul strat de izolatie, din vata minerala de sticla, acum vom vedea cum montam celelalte 1-2 straturi de izolatie ce sunt necesare pentru realizarea unui tavan de mansarda bine izolat.

Inainte de a prezenta cei cativa pasi absolut necesari pentru o lucrare de calitate, doresc sa atrag atentia inca odata asupra sortimentelor de vata folosite. Pe piata gasim o multitudine de sortimente de vata minerala sau alte materiale izolatoare. Exista sortimente universale ce reprezinta cel mai slab produs de termoizolare existent in gama fiecarui producator, acesta are cel mai mic pret (40-50 lei rola) si nu este indicat pentru termoizolaera mansardei sub nici un fel. Spun aceasta pentru ca pe langa efectul termoizolator mult diminuat fata de necesitatile aplicatiei, este aproape imposibil sa reusesti aplicarea unor straturi multiple pe tavan, nu se autosustin si efectiv pierdem timpul chinuindu-ne. Fiecare producator are sortimente dedicate aplicatiilor, fie ca sunt pereti de compartimentare, fie ca sunt mansarde sau pardoseli. Analizati bine optiunile de la producator, analizati oferta pietei si cautati variantele cele mai bune pentru a obtine rezultate maxime in aplicatia dvs.

In foto urmatoare o sa vedeti doua sortimente de vata pentru termoizolarea mansardei, este vorba de Ursa SF38 – produsul galben si Knauf Unifit 035 – produsul maro. Diferenta izolatiei oferite este cu circa 10% in favoarea Unifit, la un pret cu minm 20% mai mare. Aparent diferenta de pret este semnificativa, dar odata ce o sa lucrati cu sortimentele veti constata ca aceasta este perfect justificata. Daca observati grosimea materialelor dupa desfacerea rolei, densitatea lor, veti observa usor ca produsul Unifit este net superior. Are autoportanta foarte bunea genereaza mai putin praf, este mai usor de taiat, se aseaza mai bine pe structura si cel mai important lucru – izoleaza mai bine.

 

comparatie

Asadar pentru straturile de izolatie de 10cm, optam pentru produsul Unifit 035, desfacem rola, lasam materialul sa expandeze si il debitam la lungimea necesara. Utilizam acelasi cutit obisnuit, bine ascutit.

                DSC_4147 DSC_4150

Pentru minimizarea taieturilor si o asezare optima a straturilor de vata, debitam vata pe lungime la o grosime corelata cu spatiul dintre ancore, plus 1-2cm. Chiar daca asezarea nu este perpendiculara pe primul strat de izolatie, prin pozitionarea ancorelor in lateralul capriorilor se acopera atat partea de lemn cat si imbinarile stratului primar de izolatie. Vata este introdusa cu usurinta in spatiul oferit de profile, asezam fasie dupa fasie, aranjand cu atentie zona de imbinare a acestora, cat mai compact si nepresat.

                DSC_4151 DSC_4154

Continuam si pe zona superioara a tavanului, acolo unde spatiul disponibil este mai mare. Daca doriti, se poate umple mai mult golul respectiv unde ramane aer, dar nu este obligatoriu.

                DSC_4157 DSC_4160

Am ajuns la ultimul strat de izolatie ce va avea o grosime mai redusa tinand cont de constrangerile de spatiu, 5cm de vata Ursa SF34. Punctez si aici calitatea sortimentului de vata, structura compacta, densa, incomparabila cu sortimentele universale, ieftine. De aceasta data asezam bucata de vata de sticla intre profilele CD, fasia de vata se autosustine foarte usor.

                DSC_4162 DSC_4164

Urmeaza sa acoperim intreaga suprafata cu al treilea strat de izolatie.

                DSC_4165 DSC_4167

Acolo unde avem straturi de 30cm de izolatie, multiplu de 10cm, ne permitem sa asezam cele doua straturi din vata Unifit.

                DSC_4393 DSC_4407

Dupa asezarea izolatiei urmeaza, in mod obligatoriu, aplicarea unei bariere de vapori. Este stratul necesar pentru a evita aparitia problemelor generate de eventualul condens ce ar putea sa apara in stratul de izolatie. Aplicarea barierei de vapori se face astfel incat suprafata sa fie perfect etansa. Prinderea barierei de vapori pana la asezarea placilor din gipscarton se face cu banda dublu-adeziva. De calitatea acestei benzi depinde usurinta si rezistenta fixarii. Asezam bucati de banda dublu-adeziva si lipim bariera de vapori realizata din folie de polietilena, armata, marca EJOT.

               DSC_4168 DSC_4169

               DSC_4323 DSC_4324

Atat pentru montaj cat si pentru o etansare a barierei, aplicam un cordon de acril pe intreg perimetrul camerei. Apasam bariera de vapori si aceasta se va fixa corespunzator.

               DSC_4326 DSC_4328

Latimea barierei de vapori este de 1,5m, prin urmare vom avea zone de imbinare ce se vor realiza prin suprapunerea fasiilor si etansarea cu o banda adeziva, simpla, din aluminiu etc.

               DSC_4330 DSC_4331

Dupa asezarea corecta a barierei de vapori se trece la fixarea placilor de inchidere a tavanului, placi din gipscarton de 12,5mm. Pentru fixarea placilor este nevoie de minim 2 persoane, daca nu chiar 3 insa cu putin ajutor din partea unor sisteme de fixare improvizate, reusim sa prindem prima placa pe pozitie.

              DSC_4335 DSC_4336

Dupa fixarea tuturor placilor din gipscarton se taie perimetral bariera de vapri ce depaseste marginea placilor si se trece la chituirea rosturilor dintre placi si imbinarilor cu peretii. Utilizam banda de armare din fibra de sticla, autoadeziva. Se aplica prima mana de pasta de rosturi, iar dupa uscare inca o mana. Tot doua straturi de pasta de rosturi aplicam si pe capetele autofiletantelor. Finisarea tavanului se poate face direct cu amorsa si lavabila, sau se poate aplica un strat de glet de finisare, alegerea apartine fiecaruia.

              DSC_4338 DSC_4337

La sfarsit nu imi ramane decat sa va urez spor la lucru si lucrari de calitate pentru confortul dvs.!

 

Vizualizari:2963

Tags: , , , ,

VYS in data de 23 iunie, 2015

 In constructia unei case este necesara realizarea unor elemente de constructie alcătuite dintr-o grindă de beton armat, de zidărie, de metal sau de lemn, așezată deasupra unei porți, a unei uși, a unei ferestre etc. pentru a susține porțiunea de zidărie de deasupra acestora. Aceste elemente se numesc buandrugi si asa cum suna definitia anterioara, rolul lor este unul important din punct de vedere al rezistentei. In acelasi timp, modul de realizare al acestui buiandrug poate influenta comportarea termica, introducand punti termice semnificative in anumite cazuri. Mai nou, pe langa buiandrugii din beton armat, lemn sau metal, se utilizeaza buiandrugi prefabricati din elemente ceramice sau din BCA, ambele cu miez din beton armat.

Conform literaturii de specialitate, amplasarea buiandrugilor se face conform schitelor prezentate mai jos, indiferent ca realizarea lor  se face direct pe santier utilizand beton armat sau daca utilizam buiandrugi prefabricati.

                                        Goluri

Daca buiandrugii sunt realizati corect nu pot fi probleme deosebite insa exista cazuri in care, din prostie si ignoranta, realizarea buiandrugilor este tratata incorect. Un astfel de caz doresc sa prezint astazi, un perete interior prevazut cu un gol de usa la care rolul de buiandrug era realizat de doua bare de otel beton de 10mm. Indiferent de marimea golului sau marimea zidariei aflata pe acest asa-zis buiandrug, o astfel de solutie este inacceptabila si trebuie remediata.

               buiandrug 1 buiandrug 2

 Asadar sa vedem cum putem remediem situatia acestui „buiandrug”, situatie ce poate fi aplicabila pentru orice alt caz similar, fie ca este usa sau fereastra. In primul rand trebuie sa demolam parte din zidaria aflata peste golul de usa pentru a realiza spatiul necesar. Acest spatiu va fi corelat cu tipul si dimensiunea buiandrugului ce se va realiza, prefabricat sau nu. In acest caz vom utiliza un buiandrug prefabricat din elemente ceramice cu lungimea de 1.25m.

                                    buiandrug 3

Indepartam caramida pe o inaltime putin mai mare decat cea a buiandrugului ce are sectiunea 120x65mm, atat pentru a-l putea introduce cat si pentru a ramane rost pentru mortar. Teoretic ar trebui sa avem o zona de sprijin de circa 25cm insa tinand cont de marimea zidariei aflate peste acest gol de usa si conditionarile pe acest perete de compartimentare, ne limitam la o zona de sprijin de circa 17cm pe fiecare parte.

                buiandrug 4 buiandrug 5

Pregatim mortarul pentru fixarea si tencuirea zonei de montaj, utilizam un mortar predozat – Multibat Premix de la LAFARGE.

                                    buiandrug 6

 Asezam pe capatul de sprijin un strat de mortar, la fel si pe partea superioara a buiandrugului. Nu este deloc usor dar la aceasta dimensiune poate fi ridicat de o persoana. Pentru lungimi mai mari va trebuie ajutoare.

              buiandrug 7 buiandrug 8

Asezam buiandrugul ceramic pe pozitie, il centram fata de perete.

              buiandrug 9 buiandrug 10

Utilizand mortarul preparat anterior, umplem toate rosturile de jur-imprejurul buiandrugului. Avand in vedere ca spaletii nu sunt finisati, tencuim cu acelasi mortar si aceste zone, fixand in prealabil cate o scandura dreapta pe fiecare parte a spaletului si asigurandu-le cu menghina de santier realizata din otel beton. Tencuim in straturi succesive, cu timpi intermediari pentru a se trage mortarul .

                            buiandrug 11 buiandrug 12

Ulterior tencuim si lateralele buiandrugului.

                            buiandrug 13 buiandrug 14

              buiandrug 15 buiandrug 16

La final tencuim si sub buiandrug, in aceeasi maniera ca si la spaleti. In loc de drisca, finisam cu o gletiera pentru a obtine suprafata plana.

              buiandrug 17 buiandrug 18

Decofram si lasam tencuiala sa se usuce cateva zile dupa care va urma gletuirea utilizand un glet de umplere pe baza de ipsos.

              buiandrug 19 buiandrug 20

In acest fel putem monta un buiandrug ceramic dupa ce peretele a fost zidit, o lucrare usor de realizat si care nu necesita o cheltuiala semnificativa. Pretul unui astfel de buiandrug este de circa 25-28 lei, un sac de mortar costa 14 lei iar manopera o puteti realiza singur. Timp alocat lucrarii efective, maxim 2 ore. Usa se va aseza altfel pe acest gol de usa si nu va exista nici un risc structural.

SPOR LA LUCRU!

 

Vizualizari:2711

Tags: , , ,

VYS in data de 8 iunie, 2015

La cumpararea unei pompe submersibile constatam ca aceasta este echipata cu un cablu de alimentare cu energie electrica qvqnd lungime de circa 15 – 20m, in cel mai bun caz. De cele mai multe ori, pentru puturile forate la adancimi mai mari, ce ajung la stratul acvifer, aceasta lungime a cablului de alimentare nu este suficienta si avem nevoie sa realizam o prelungirea a acestuia. Exista doua cazuri, unul cand zona de imbinare este imersata in apa si altul cand aceasta imbinare nu ajunge in apa putului. Daca in al doilea caz problema se poate rezolva relativ usor utilizand o imbinare cositorita si un tub varnis termocontractibil, pentru cazul imersarii este nevoie de o etansare superioara a zonei pentru a preintampina scurtcircuitele. Pentru acest ultim caz, va prezint o metoda de asamblare superioara, utilizand un kit dedicat acestei operatiuni.

Asadar avem achizitionata pompa, stim lungimea cablului si adancimea de imersare, nu avem decat sa cumparam kitul de prelungire al cablului si lungimea necesara de cablu electric suplimentar, apoi sa trecem la practica.

Pregatim capetele celor doua cabluri, indepartam izolatia pe o lungime corelata cu lungimea casetei de plastic, 50mm pe fiecare parte conform schitei producatorului, apoi cositorim capetele. Dupa cum se vede, cablul pompei este de tip banda (4 x 1 mmp) iar cablul nou achizitionat este rotund (4 x 1.5 mmp). Am optat pentru cablul de 1.5mmp pentru ca nu am gasit cablul de 1 mmp si oricum este mai bine pentru compensarea pierderilor de tensiune la lungimi mare ale cablului de alimentare, in acest caz undeva la 65m cablu. Respectam culorile cablurilor pentru a putea face legaturile corect in panoul de comanda al pompei.

                                      cablu pompa

Asezam cele patru fire cositorite pe piesa speciala din kitul de prelungire, piesa cu patru zone separate, apoi o asezam in carcasa de plastic. La capete, ajustam iesirea din carcasa astfel incat sa se potriveasca pe diametrul cablurilor si suplimentar, adaugam putina banda izolatoare pentru o mai buna etansare la strangerea carcasei.

               cablu pompa 1 cablu pompa 2

Asezam bine cele doua cabluri pe pozitie si clipsam jumatatea carcasei de plastic, desfacem dopul carcasei si asezam palnia pe unde introducem materialul de etansare – o rasina.

               cablu pompa 3 cablu pompa 4

Desfacem punga unde avem materialul de umplere-izolare compus din doua substante. Indepartam zona de separatie de pe punga, amestecam cele doua solutiii fara a desface punga, timp de 2-3 minute.

               cablu pompa 5 cablu pompa 6

Taiem un colt al pungii si incepem turnarea  acestui amestec, totul cu atentie sa nu pierdem material si sa nu se scurga pe zona de iesire din capetele carcasei de plastic, pe langa cabluri. Rasina nu se intareste instant si de aceea dupa umplerea carcasei se va pune dopul si se lasa sa se usuce/intareasca.

               cablu pompa 7 cablu pompa 8

 A doua zi piesa de imbinare era perfect uscata si intarita, gata de utilizare. Asamblarea este nedemontabila si este de foarte buna calitate, recomandata pentru imersia in apa. De mentionat ca exista mai multe marimi ale kitului de imbinare, in functie de dimensiunile cablurilor imbinate, in cazul de fata s-a utilizat kitul cel mai mic – „GT 0” pentru cabluri cu sectiunea de maxim 4 mmp.

                            cablu pompa 9 cablu pompa 10

Pretul kitului achizitionat a fost de 52 lei.

Vizualizari:2682

Tags: , , ,

VYS in data de 15 mai, 2015

Servicii Dirigintie de Santier Lucrari montaj Dotari Tehnlogice Industriale

Dirigintele de santier pentru lucrari montaj dotari tehnologice industriale este un specialist, autorizat in conformitate cu prevederile Legii nr. 440/2002, persoana fizica angajata de catre un investitor sau un beneficiar, cu obligatii privind asigurarea verificarii executiei corecte a lucrarilor de montaj utilaje, echipamente si instalatii tejnologice industriale, pe tot parcursul lucrarilor.

Extras din Ordinul nr. 364/2010 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de atestare tehnico-profesională a specialiştilor verificatori de proiecte, responsabililor tehnici cu execuţia şi experţilor tehnici de calitate şi extrajudiciari pentru lucrările de montaj utilaje, echipamente şi instalaţii tehnologice industriale :

„Regulamentul privind procedura de atestare tehnico-profesională a specialiştilor verificatori de proiecte, responsabililor tehnici cu execuţia şi experţilor tehnici de calitate şi extrajudiciari pentru lucrările de montaj utilaje, echipamente şi instalaţii tehnologice industriale din 01.03.2010

CAPITOLUL I Prevederi generale
Art. 1. –  Prezentul regulament stabileşte procedura privind atestarea verificatorilor de proiecte, responsabililor tehnici cu execuţia şi experţilor tehnici de calitate şi extrajudiciari, în conformitate cu prevederile art. 10 din Ordonanţa Guvernului nr. 95/1999 privind calitatea lucrărilor de montaj al dotărilor tehnologice industriale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 440/2002.
Art. 2. –  Verificarea şi expertizarea tehnică de calitate a proiectelor, a execuţiei lucrărilor de montaj utilaje, echipamente şi instalaţii tehnologice industriale, denumite în continuare dotări tehnologice industriale, se efectuează de către verificatori de proiecte, responsabili tehnici cu execuţia şi experţi tehnici de calitate şi extrajudiciari, denumiţi în continuare specialişti, cu activitate în lucrări de montaj, atestaţi tehnico-profesional de către Comisia de atestare numită prin ordin al ministrului economiei, comerţului şi mediului de afaceri.  … „

Diriginte de santier montaj DTI:      Viorel Stanculescu

                     E-mail:  viorel_stanculescu@yahoo.com

                     Telefon 0724.506.135,  Locatia Craiova, Dolj

Domeniile, grupe si clasele de autorizare

Domeniile pentru care sunt autorizat ca diriginte de santier sunt in conformitate cu Codul CAEN si sunt anexate la Ordinul MECMA 364/2010. Semnificatiile acestora sunt urmatoarele:

Diviziunea 25 – Industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv
maşini, utilaje şi instalaţii

Diviziunea 3314 – Repararea echipamentelor electrice

Diviziunea 351 – Producţia, transportul şi distribuţia energiei electrice

Diviziunea 353 – Furnizarea de abur şi aer condiţionat

Diviziunea 27 – Fabricarea echipamentelor electrice

Diviziunea 36 – Captarea, tratarea şi distribuţia apei

Diviziunea 37 – Colectarea şi epurarea apelor uzate

Diviziunea 38 – Colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare
a materialelor reciclabile

Diviziunea 39 – Activităţi şi servicii de decontaminare

Diviziunea 49 – Transporturi prin conducte

Diviziunea 52 – Depozitari

Diviziunea 70 – Activităţi de consultanţă în management

Diviziunea 712 – Activităţi de testări şi analize tehnice

Dirigintii de santier lucrari montaj dotari tehnologice industriale raspund fata de investitor, conform legii, pentru supravegherea si realizarea corecta a executiei lucrarilor de montaj si au urmatoarele obligatii si raspunderi:
a. In perioada de pregatire a executiei lucrarilor de montaj dotari tehnologice industriale:
-verifica existenta autorizatiei de construire incluzând si lucrarile de montaj dotari tehnologice industriale, precum si indeplinirea conditiilor legale cu privire la aceasta;
– verifica corespondenta dintre prevederile autorizatiei si ale proiectului;
– preia amplasamentul si reperele de nivelment si le preda executantului lucrarilor de montaj dotari tehnologice industriale liber de orice sarcina;
– participa impreuna cu proiectantul si executantul lucrarilor de montaj la trasarea generala si stabilirea bornelor de reper;
– preda executantului lucrarilor de montaj dotari tehnologice industriale terenul rezervat pentru organizarea de santier;
– studiaza proiectul, caietele de sarcini, tehnologiile si procedurile prevazute pentru realizarea lucrarilor de montaj utilaje, echipamente si instalatii tehnologice industriale;
– verifica existenta tuturor pieselor scrise si desenate, corelarea acestora, respectarea prevederilor cu privire la verificarea proiectelor de catre verificatori atestati pentru domeniile cerintele stabilite ;
– verifica existenta in proiect a prevederilor privind fazele determinante precum si a programului de control al proiectantului;
– verifica existenta tuturor avizelor, acordurilor, precum si respectarea prevederilor legale privind documentatia tehnica;
– verifica existenta unui sistem propriu de asigurare a calitatii la executantul lucrarilor de montaj dotari tehnologice industriale, precum si a procedurilor de proces;
– participa la elaborarea contractelor referitoare la executia lucrarilor de montaj si raspunde de introducerea in acestea a prevederilor referitoare la calitate;
– participa alaturi de investitor la pregatirea licitatiilor pentru adjudecarea executiei lucrarilor de montaj dotari tehnologice industriale.

b. In perioada executiei lucrarilor de montaj dotari tehnologice industriale:
– urmareste realizarea lucrarilor de montaj dotari tehnologice industriale in conformitate cu prevederile contractului, proiectului, a caietelor de sarcini si a reglementarilor tehnice in vigoare;
– verifica respectarea tehnologiilor de executie a lucrarilor de montaj, aplicarea corecta a acestora in vederea asigurarii nivelului calitativ prevazut in documentatia tehnica, contract si normele tehnice in vigoare;
– interzice utilizarea de lucratori neautorizati pentru meseriile la care reglementarile au prevederi in acest sens;
– efectueaza verificarile prevazute in norme si semneaza documentele intocmite ca urmare a verificarilor (procese-verbale in faze determinante, procese-verbale de lucrari ce devin ascunse etc.);
– participa la verificarea in faze determinante;

– preda investitorului/utilizatorului actele de receptie, documentatia tehnica si economica a lucrarilor de montaj dotari impreuna cu cartea tehnica a lucrarilor de montaj a dotarii tehnologice industriale aferente.

– verifica respectarea legislatiei cu privire la materialele utilizate privind existenta documentelor de atestare a calitatii, corespondenta calitatii acestora cu pervederile din certificatele de calitate, contracte, proiecte;
– interzice utilizarea de materiale, semifabricate si produse necorespunzatoare sau fara certificate de conformitate, declaratie de conformitate sau fara agrement tehnic (pentru materialele netraditionale);
– interzice utilizarea de tehnologii noi de montaj dotari tehnologice industriale neagrementate tehnic;
– asista la prelevarea probelor de la locul de realizare a lucrarilor de montaj dotari tehnologice industriale;
– urmareste derularea lucrarilor de montaj din punct de vedere tehnic pe tot parcursul executiei, admitând la plata numai lucrarile realizate si corespunzatoare din punct de vedere calitativ;
– cere executantului lucrarilor de montaj dotari tehnologice industriale, dupa caz, sistarea executiei, demontarea sau refacerea lucrarilor de montaj executate necorespunzator, numai in baza solutiilor
elaborate de proiectant sau persoanele abilitate prin lege pentru elaborarea acestora;
– transmite proiectantului sesizarile proprii sau ale participantilor la realizarea lucrarilor de montaj dotari tehnologice industriale, privind neconformitatile, neconcordantele ivite pe parcursul executarii lucrarilor de montaj aferente;
– verifica respectarea prevederilor legale cu privire la cerintele stabilite prin Ordonanta Guvernului nr. 95/1995 privind calitatea lucrarilor de montaj utilaje, echipamente si instalatii tehnologice industriale in
cazul efectuarii de modificari ale documentatiei sau adaptarii de noi solutii care schimba conditiile initiale;
– avizeaza in numele investitorului / utilizatorului activitatea pe linie financiara, de verificare si decontare a lucrarilor de montaj executate, in care scop verifica realitatea si exactitatea datelor inscrise in situatiile de lucrari de montaj dotari tehnologice industriale privind stadiile fizice realizate;
– urmareste respectarea de catre executantul lucrarilor de montaj a masurilor dispuse de proiectant sau organele abilitate pentru remedierea unor lucrari constatate ca necorespunzatoare;
– urmareste existenta si respectarea sistemului de asigurare a calitatii la executantul lucrarilor de montaj dotari tehnologice industriale;
– participa la verificarea lucrarilor de montaj pe faze de executie si dispune masuri pentru efectuarea de catre executantul lucrarilor de montaj dotari tehnologice industriale a tuturor verificarilor de calitate
stabilite de normele tehnice;
– preia documentele de la executantul lucrarilor de montaj dotari tehnologice industriale si proiectant si completeaza catrea tehnica a montajului dotarii tehnologice industriale respective cu toate documentele prevazute de reglementarile legale;
– urmareste dezafectarea lucrarilor de organizare de santier lucrari montaj dotari tehnologice industriale si preda terenul detinatorului acestuia.

c. La receptia lucrarilor de montaj utilaje, echipamente si instalatii
tehnologice industriale:
– participa la receptia lucrarilor de montaj dotari tehnologice industriale, asigura secretariatul receptiei si intocmeste actele de receptie;
– urmareste rezolvarea problemelor constatate de comisia de receptie si intocmeste documentele de aducere la indeplinire a masurilor impuse de comisia de receptie;

Vizualizari:2272

Tags: , , ,

VYS in data de 3 martie, 2015

Izolarea termica a fost, este si va ramane un punct foarte important in procesul de ridicare al unei constructii, fie ca este vorba de segmentul rezidential sau nu. Chiar daca citim la tot pasul despre impactul unei izolatii de slaba calitate, de cele mai multe ori nu acordam o importanta deosebita si rezultatele se vor simti atat in confortul interior cat si in complicatiile legate de o eventuala refacere a solutiei aplicate, aceasta insemnand costuri multiplicate inutil, ca sa nu zic risipa.

Izolarea mansardei poate fi facuta in diverse feluri, variante exterioare daca se gandeste solutia odata cu realizarea acoperisului, variante interioare sau variante combinate ale celor doua. Din punct de vedere al materialelor folosite, avem deasemenea cateva variante, de la cele aplicabile mecanizat la cele ce pot fi realizate in spiritul DIY (Do It Youself).

In acest articol vom vedea cum putem izola cat mai bine o mansarda utilizand ca material izolator vata minerala. Recomandarea normativului de profil este legata de o anume rezistenta termica minima necesara pentru acoperisul mansardei sau ultimul planseu al casei, ce are o valoare de minim 5 mpK/W, aceasta insemnand circa 20 cm de izolatie la un coeficient de transfer termic (lambda) de 0,04 W/mpK. Plecand de la aceste date, va recomand sa calculati cu mare atentie necesarul de izolatie pentru care optati si sa evitati prodosele din vata minerala universale – ieftine.

Sa trecem la aspectele practice ce tin de termoizolarea mansardei. Odata realizat acoperisul peste mansarda, in aproape orice situatie vom avea o structura cu urmatoarea configuratie:

-invelitoare – tigla de tabla, tigla ceramic sau din beton;

– cele doua straturi de rigle cu membrana spoecifica pentru acoperis;

-astereala;

-capriorii din lemn.

Dimensiunile capriorilor si mai ales distanta intre ei au diferite valori, valorile cele mai des utilizate fiind capriorii de 10 x 10cm montati la o distanta de 60 cm unul de altul. Avem structura realizata, sa trecem la lucrarile pregatitoare. Aceste lucrari constau in indepartarea eventualelor urme de mortar ce pot exista pe astereala sau pe capriori ca urmare a tencuirii la interior, eliminarea oricaror cuie, suruburi sau altor resturi de materiale ramase din diverse etape de construire a casei, indepartarea prafului si a altor urme de mizerie.

Este foarte important ca lemnul utilizat la realizarea acoeprisului sa nu aiba pe el scoarta copacului. Aceasta este locul ideal sub care se dezvolta daunatorii lemnului – cari si nu numai. Asigurati-va ca orice urma de scoarta, chiar si uscata, este indepartata de pe scandura si de pe capriori. Daca a ramas scoarta si a trecut ceva timp, o sa constatati ca sub aceasta se afla lemn ros, un praf galbui. Dupa indepartarea scoartei si curatarea suprafetelor, trebuie facut un tratament pentru lemn, acesta va realiza o protectie a lemnului impotriva ciupercilor, insectelor, cari cat si o protectie minima impotriva focului. Cele mai ieftine produse pleaca de undeva de la 20 lei/litru, pentru o mansarda de 50mp avand nevoie de 2-3 5 litri de solutie. Aceasta se dilueaza intr-un anumit procent cu apa si se aplica pe structura din lemn in minim 2 straturi, utilizand de exemplu pompa de stropit pomii. De mentionat ca structura se va colora in verde, in maro-roscat sau alta culoare conform nuantari produsului de catre producator – deci o structura tratata astfel isi va schimba culoarea.

 Am efectuat operatiunile premergatoare realizarii izolatiei, structura este suficient de curata si protejata, sa trecem la executia lucrarilor de baza. Sunt necesare cateva masuratori si trasarea nivelului pentru viitorul tavan al mansardei. Acest lucru se va face utilizand un furtun de nivel, o nivela cu laser , un dreptar etc. Stabilirea nivelului va permite montarea profilului perimetral al tavanului, profilul UD specific inchiderilor cu gipscarton, corelat cu grosimea izolatiei ce se va utiliza.

Pentru montarea profilului perimetral avem nevoie de: profil UD, banda de etansare, dibluri rapide 6x40mm, ciocan, masina de gaurit cu burghiu de 6mm, foarfeca de tabla, cutter. Banda de etansare este obligatorie, aceasta se va lipi pe spatele profilului UD. Pozitionam profilul pe nivelul trasat, efectuam gaurirea si introducem diblurile. Teoretic este necesara o prindere din 800mm in 800mm insa pentru o mai fixare va recomand o prindere mai deasa, sa spunem 600 mm.

              Izolare mansarda 2 Izolare mansarda 1

Mare parte din accesorile si sculele utilizate pentru realizarea lucrarilor de izolare a mansardei.

                                    Izolare mansarda 12

Dupa fixarea profilului perimetral UD, se va trece la prinderea profilelor principale – profilele CD60. Prinderea profilelor CD se realizeaza la capete prin introducerea in profilele UD iar in campul tavanului se pot utiliza bride pentru profile CD sau ancore pentru profile CD. Alegerea unui tip de brida sau ancora se va face corelat cu grosimea izolatiei aplicate, existand piese care pot permite amplasarea unui strat de izolatie din vata minerala mai mare sau mai mic. Bridele permit o grosime a stratului secundar de izolatie de maxim 10cm iar ancorele permit amplasarea unei grosimi a izolatiei secundare cuprinsa intre 10 si 20cm.

Cum in acest exemplu se va utiliza o grosime de izolatie de 25cm pe anumite zone si 30cm pe altele, solutia utilizata va fi cu ancore pentru profile CD, cu o lungime de 27cm. Acolo unde este cazul, cu o foarfeca s-a ajustat din lungimea piesei de ancorare.

                Izolare mansarda 7 Izolare mansarda 6

Introducerea bridei pe profil se face extrem de simplu, aceasta clipsand prin impingerea usoara a profilului CD. Asezarea profilelor CD se va face in acelasi plan, piesele de ancorare se fixeaza pe fiecare caprior, distanta intre profilele CD va fi de maxim 500mm iar prinderea ancorelor pe lateralul capriorului se face cu suruburi de lemn cu cap plat 4,2 x 35mm. Ne mai trebuie un dreptar, o masina de insurubat si autoforante pentru fixare profile in zona de imbinare cu perimetralul.

                Izolare mansarda 3 Izolare mansarda 11

                Izolare mansarda 10 Izolare mansarda 5

                Izolare mansarda 4 Izolare mansarda 9

 In urma calcului rezistentei termice a stratului total de izolatie, se pot utiliza mai multe tipuri de produse dar toate avand ca destinatie de utilizarea termoizolarea acoperisurilor – mansardelor. Cum spuneam, avem zone cu izolatie de 25cm si zone cu izolatie de 30cm, impuse de inaltimea minima la care poate sa ajunga tavanul mansardei, am ales doua produse diferite pentru primul strat de izolatie. In primul caz se va utiliza o vata minerala semirigida VPG 10 (0,034W/mpK) iar in al doilea caz vata minerala Terra 76P (0,038W/mpK).

                Izolare mansarda 14 Izolare mansarda 13

Acolo unde este necesar, placile din vata minerala se vor taia cu ajutorul unui cutit obisnuit, lama lunga si bine ascutit. Cine doreste poate achizitiona un cutit special pentru vata insa va asigur ca merge la fel de bine cu orice cutit bine ascutit. Debitarea se face mai usor cu cat placa de vata este mai densa. Inainte de a incepe manipularea placilor de vata, asigurati-va echipament minim de protectie constand din manusi, masca praf, ochelari de protectie si caciula. Spre exemplu din sortimentul VPG10 cad foarte multe particule de vata si va vor irita cel putin cateva ore., mai ales cand o asezati pe pozitie, deasupra capului. Celalalt sortiment, Terra 76P este mult mai prietenos la „iritare”. Asadar taiem placile de vata dupa cum avem nevoie sa umplem spatiul dintre capriori.

                Izolare mansarda 15 Izolare mansarda 16

Asezam placile de vata intre capriori. Debitarea pentru sortimentul semirigid s-a facut la o latime mai mare cu 1cm fata de spatiul existent intre capriori, pentru a realiza o fixare buna.

                Izolare mansarda 17 Izolare mansarda 18

Continuam asezarea primul strat de vata, este necesar sa acoperim in mod continuu si fara a lasa goluri intreaga suprafata. Vata se aseaza fara a fi presata, cat mai natural si uniform. Aceeasi tehnica se foloseste si pentru zona cu vata Terra 76P, aceasta fiind mai putin rigida. Aici putem majora latimea de taiere la +2cm sau putem adauga fasii suplimentare de vata unde este cazul.

                 Izolare mansarda 19 Izolare mansarda 21

                 Izolare mansarda 22 Izolare mansarda 23

Dupa asezarea intregului strat de vata primar este obligatorie realizarea unui strat de sustinere de siguranta. In multe cazuri am vazut ca este preferata o retea de sarma. Nu agreez sarma in interiorul izolatiei si am optat pentru o retea realizata cu sfoara din polipropilena, o rola avand 200m iar pretul este de 10lei. O rola ajunge la circa 25mp de acoperis, depinzand de cat de dese sunt prinderile. Fixarea retelei de sustinere se face in zig-zag, utilizand capse sau cuisoare de tapiterie.

                  Izolare mansarda 24 Izolare mansarda 25

Realizarea structurii pentru viitorul tavan al mansardei este finalizata, avem amplasat primul strat de izolatie termica si realizat spatiul pentru restul izolatiei. Va urma amplasarea staturilor secundare de izolatie termica, a barierei de vapori si inchiderea tavanelor cu placi din gipscarton. Aceasta etapa va fi prezentata intr-un nou articol pe VYS Blog.

Vizualizari:5932

Tags: , , , ,

VYS in data de 20 ianuarie, 2015

În orice campanie de marketing găsim câteva elemente ce sunt prezentate ca avantaje ale produsului sau sistemului recomandat, identificând cu uşurinţă aspecte cum ar fi timp de execuţie redus, uşurinţă în manipulare, costuri reduse etc. Probabil aici este farmecul vieţii şi al meşteritului, la un moment dat avem de ales între diversele soluţii existente raportându-ne la particularităţile construcţiei pe care o realizăm, gradul de cunoaştere al fiecăruia, posibilităţile de aprovizionare efectivă, alte aspecte mai mult sau mai puţin obiective şi poate cel mai important aspect costurile generate de acea soluţie raportate la rezultatul obţinut.

In zilele noastre un produs sau o soluţie este analizata din cât mai multe puncte de vedere, contează atât caracteristicile tehnice şi efectele induse: izolare termica, izolare fonica, reacţie la foc etc., dar şi gama de aplicaţii în care pot fi folosite, alături de anumite avantaje privind efectiv execuţia în şantier. De aici si ideea pentru care doresc sa va prezint un material care pare sa fie inspirat din anii in care romanul utiliza ca metoda de tencuire a caselor de pământ, vestita reţea metalica realizata din cuie şi sârma, ulterior ceva plasa metalica.

Ca sa nu lungim vorba şi să trecem la aspecte ceva mai practice, specifice VYS Blog, sa vedem ce putem face cu produsul Nervometal, produs de aproape un secol dar încă puţin utilizat la noi.

Denumirea este extrem de sugestiva, vorba romanului: „un metal cu nervi”, Nervometal este o placa de oţel, galvanizat, plană, formând nervuri longitudinale de aproximativ 1 cm de înălţime, separate unele de celelalte de o zona cu lăţimea de 10 cm, realizată ca un grilaj de celule si nervuri transversale in forma de os de peste.

Produsul este livrat sub formă de foi având dimensiunile standard de 600 x 2500 mm, grosime de 0.5mm (se fabrica si la grosimi mai mici, de 0.35mm sau 0.4mm), un pachet conţine 20 plăci, adică o suprafaţă de 30mp.

Aceste caracteristici ii conferă o capacitate auto-portanta faţă de orice alt tip de plasă cu ochiuri, dar având o greutate redusă, intre 1,2 si 2 kg/m2. Produsul este extrem de maleabil, uşor de debitat, îmbinarea realizându-se uşor cu şuruburi, sârmă, nituri etc.

              Nervometal 10 Nervometal 9

Principalele avantaje oferite de Nervometal sunt legate de proprietăţile menţionate anterior: maleabilitatea îl face uşor de fasonat, putem obţine o multitudine de forme mai ales in zona arhitecturală, greutatea redusă ne permite manipularea uşoară şi depozitarea fără consum mare de spaţiu (450 mp  ocupă circa 2 mc), pierderile de material sunt aproape inexistente putându-se refolosi orice bucata de material rămasă de la eventualele debitări, poate fi folosit ca ARMATURA COFRAJ în funcţie de aplicaţie, însoţit de armare suplimentara cu oţel beton sau nu, fiind un metal contribuie la creşterea rezistenţei la foc a construcţiilor.

Utilizarea materialului

Gama de aplicaţii este extrem de mare, practic il putem utiliza pentru obţinerea oricăror forme geometrice în cadrul diverselor lucrări arhitecturale pe faţade, suprafeţe interioare (tavane de tip cupolă, scafe etc.), amenajarea de structuri la nivelul gardurilor, elemente prefabricate inclusiv decorative, suport pentru realizarea tencuielilor la pereţi, închiderea şi egalizarea planşeelor din lemn sau metal, etc.

Fiind un element de tip cofraj fixat pe structura de rezistenta, rămâne în interiorul structurilor şi contribuie la rigidizarea structurilor, elimină posibilitatea de apariţie a fisurilor pe straturile de acoperire şi egalizare,

Se poate spune ca pentru scafe sau alte forme arhitecturale putem utiliza materialele noi, placi gipscarton, placi pe baza de ciment, placi compozite sau alte tipuri de placi din materiale sintetice. Este adevărat, pot fi utilizate aceste sisteme însa la o casa tradiţională, la una cu istorie, reuşim doar sa ştirbim din farmecul epocii in care a fost construită, depersonalizând-o. In plus, costurile cu materialele şi accesoriile acestor sisteme moderne nu sunt chiar reduse iar în multe cazuri durabilitatea este destul de redusă raportat la durata de viaţă a construcţiei.

Realizarea unui planşeu din lemn la care grinzile au rămas aparente iar spaţiul dintre grinzi a fost prelucrat sub formă curbă ori dreaptă, cu ajutorul plaselor de tip Nervometal, tencuite si apoi finisare cu glet si vopsea lavabilă. Nervometal poate fi utilizat doar pentru realizarea zonei dintre grinzi, pe tavanul respectiv sau poate fi utilizat ca o armatura cofraj la turnarea planşeului peste aceste grinzi, facilitând ambele operaţiuni – armare planşeu şi suport finisare tavan.

             Nervometal 23 Nervometal 24

Realizarea formelor arhitecturale, un alt exemplu de utilizare a plăcilor Nervometal în trei paşi importanţi: fixarea şi modelarea plăcilor după forma dorită, tencuirea şi egalizarea suprafeţei cu mortar de ciment, finisarea şi vopsirea acesteia. In cazul acestor structuri arhitecturale, stratul suport trebuie sa fie solid si suficient de rezistent pentru a permite fixarea placilor Nervometal dar si sustinerea greutatii finale a elementelor realizate. de aceea trebuie acordata o atentie deosebita tehnicilor de fixare si elementelor de rigidizare.

             nervometal arhitectura nervometal arhitectura 1

Nervometal pentru lucrări interioare la pereţi şi tavane, în cazul de faţă o cupolă şi un tavan fals.

             nervometal tencuire nervometal tencuire 1

 Nervometal pentru lucrări pe faţada, acoperisuri şi ghene.

             Nervometal 27 Nervometal 30

             nervometal fatada nervometal scafa

O alta aplicaţie importantă a produsului Nervometal este închiderea şi egalizarea planşeelor din lemn, metal dar şi din grinzi de beton. Pentru aceasta aplicaţie vom prezenta în continuare mai multe detalii de execuţie.

Pornim de la stadiul iniţial, avem un planşeu realizat din grinzi de lemn peste care se va amenaja viitorul spaţiu locuibil.

                                 Nervometal 26

Distanţa maxima dintre grinzile planşeului, conform specificaţiei producătorului, este conform celor prezentate in tabelul următor. Daca aceste distante sunt mai mici, cu atat mai bine pentru rezistenta solutiei, de exemplu la 50cm distanta se poate merge cu o grosime de 5cm sau la 70cm se poate merge cu o grosime de 3cm.

                                 Distante nervometal

Prinderea efectivă a plasei Nervometal pe planşeul din lemn se realizează cu ajutorul scoabelor ce se vor bate cu ciocanul.

              Nervometal 1 scoabe nervometal

Un aspect important este modul de circulaţie pe planşeu, păşirea se poate realiza doar pe zonele corespunzătoare grinzilor şi nu pe spaţiul dintre acestea, evitând astfel deformarea plăcilor.

                                 circulatie pe nervometal

Aşezarea plăcilor de Nervometal se va face prin suprapunerea longitudinală conform indicaţiei de mai sus, de asemenea se vor suprapune şi capetele plăcilor pe cealaltă direcţie. Plăcile sunt întotdeauna amplasate în așa fel încât vârful nervurilor sunt orientate spre presiunea de beton. Se poate aşeza o folie sub plăci sau nu, depinde cât de vârtos este materialul utilizat.

              Nervometal 7 Nervometal 8

              Nervometal 12 Nervometal 13

Aşezarea betonului sau mortarului de ciment se aplica pe suprafaţa aferentă grinzilor apoi se întinde până la umplerea completă ă spaţiului dintre grinzi, acoperind în totalitatea plăcile Nervometal.

                               circulatie nervometal

Aşezăm betonul/mortarul pe suprafaţa închisă cu Nervometal şi urmărim egalizarea corectă a acestuia. Pentru trasarea nivelului se pot utiliza profile metalice aşezate al cota necesară şi neapărat în acelaşi plan.

           Nervometal 6 Nervometal 14

           Nervometal 15 Nervometal 21

Pe cealaltă parte a planşeului, placa Nervometal asteapta doar stratul de incărcare si finisare dar aceasta dupa terminarea celorlalte lucrări.

               Nervometal 5 Nervometal 17

                Nervometal 18 Nervometal 19

Am prezentat o mică parte din aplicaţiile Nervometal şi câteva exemple practice de utilizare. A se reţine că utilizarea acestui produs este multiplă în construcţii, iar pe lângă avantajele menţionate la începutul articolului, un astfel de planşeu este o varianta mai avantajoasă din punct de vedere al necesarului de izolare (termică şi fonică) prin natura sa compactă, rezistentă ridicată şi etanşeitate.

Tipul cel mai potrivit de material pentru egalizare este un beton marca C16/20 – B250. În ceea ce privește dimensiunea particulei este recomandată folosirea agregatelor ce nu trebuie să depășească dimensiunea de 20 mm pentru plăci cu strat de egalizare de 5 cm.

PRODUS: Nervometal
Produs de firma certificata ISO 9001, certificator Applus nr. EC-7905/13
Marcat CE conform UNE-EN 13658-1 si UNE-EN 13658-2
MATERIA PRIMA
OTEL Calitate DX51D+Z conform EN 10346
CARACTERISTICI: Rm=270-500 N/mm2
CERTIFICAT conform UNE EN 1024:2006

Placa de Nervometal galvanizata cu grosimea de 0,5mmm, dimensiunea 2500 mm x 600mm se poate cumpăra la preţul de 45 lei/mp sau 67,5 lei /placă.

Pentru aplicaţiile dumneavoastră, VYS Blog facilitează comanda plăcilor Nervometal, preţul indicat fiind preţul final cu toate taxele incluse, inclusiv transport. 

 

OFERTA NERVOMETAL, primavara  2015

La fiecare 100mp comandati, primiti GRATUIT un ciocan antivibrant marca Stanley.

Vizualizari:5903

Tags: , , ,

VYS in data de 7 noiembrie, 2014

Un vechi proverb spune că cizmarul umblă desculţ, iar croitorul cu hainele de pe el rupte. Probabil că în vremurile când a apărut acest proverb nu existau instalaţii electrice şi nici electricieni, pentru că altfel sunt absolut convins că şi unii dintre aceştia din urmă ar fi devenit “personaje” ale proverbului.

Ca s-o spun pe-aia dreaptă, până în urmă cu un an mă regăseam din plin în enunţul acestui proverb. După ani de zile plini cu lucrări executate în diverse instalaţii electrice, am constatat că tocmai instalaţia electrică din locuinţa proprie devenise aproape de neutilizat, aşa că am început să plănuiesc executarea unei instalaţii noi. Fiind vorba de un bloc din plăci prefabricate din beton armat, am exclus din start varianta unei instalaţii îngropate, în primul rând datorită faptului că am oroare faţă de astfel de instalaţii (am făcut la alţii şi ştiu foarte bine ce “coşmar” reprezintă), iar în al doilea rând datorită faptului că acest tip de instalaţii nu prea sunt nici în litera şi nici în spiritul Normativului I7-2011.

După ce mi-am consultat şi soţia în privinţa modului cum ar trebui să arate viitoarea noastră instalaţie electrică, am ajuns la concluzia că va fi executată aparent în tubulatură din PVC, iar aparatajul va fi de tip modular de la firma Gewiss, cu excepţia tabloului electric, care va fi echipat cu aparataj Schneider Electric.

Pentru aceasta am întocmit şi proiect al instalaţiei, model pe care doresc sa vi-l prezint. Totodată, am făcut şi o serie de fotografii în timpul execuţiei şi după finalizare, sper eu destul de sugestive. Orice întrebare, observaţie, remarcă sau (de ce nu?) critică sunt binevenite, atâta vreme cât sunt la obiect şi, aşa după cum am procedat şi la articolele precedente, voi răspunde cu plăcere tuturor celor care-şi vor rupe din timpul lor preţios pentru a scrie pe VYS Blog.

BORDEROU  INSTALAŢII  ELECTRICE

 A. PIESE SCRISE

1. Foaie de capăt

2. Borderou instalaţii electrice

3. Caiet de sarcini

4. Breviar de calcul

5. Memoriu tehnic

B. PIESE DESENATE

1. Plan electric coloană individuală de alimentare, 1/3

Plansa nr. 1-3

           2. Plan electric general circuite de iluminat şi de prize,  scara 1:20, 2/3

Plansa nr. 2-3

           3. Schema electrică monofilară tablou electric de apartament, 3/3

Plansa nr.3-3

 

CAIET DE SARCINI

1. PREZENTARE

Prezentul caiet de sarcini cuprinde cerinţele şi  detaliile  necesare realizării coloanei electrice individuale, precum şi a instalaţiilor electrice interioare de iluminat şi prize aferente apartamentului cu două camere plus dependinţe situat în municipiul Petroşani, strada *****, blocul nr.**, scara nr. *, etaj nr.*, apartamentul nr. *.

 2. REZISTENŢA MECANICĂ ŞI STABILITATEA 

Instalaţia electrică (tablou electric, circuite, aparate etc.) se va asigura privind stabilitatea prin fixarea fermă a elementelor componente pe elementele de construcţie.

 3. MATERIALE

La executarea lucrărilor se vor utiliza numai materiale care corespund cerinţelor proiectului. Modificarea caracteristicilor şi performanţelor prevăzute in proiect pentru materiale se poate face numai cu avizul proiectantului.

Toate materialele trebuie să fie in conformitate cu standardele in vigoare şi să fie potrivite condiţiilor de lucru intr-un mediu ambiant cu temperatura cuprinsă in intervalul +5°C … +40°C şi umiditatea relativă cuprinsă in intervalul 5-95 %. Toate materialele trebuie să fie compatibile cu parametrii branşamentului local  de alimentare cu energie electrică din firida de distribuţie, contorizare şi protecţie (FDCP) a clădirii. Materialele vor fi insoţite obligatoriu de declaraţii de conformitate şi specificaţii tehnice, care să ateste calitatea acestora conform prevederilor din proiect. Materialele necesare execuţiei lucrărilor se vor transporta cu mijloace de transport adecvate, care să nu permită deteriorarea sau deformarea acestora sau a părţilor lor componente. Manipularea materialelor se va face cu respectarea normativelor de tehnica securităţii muncii şi in aşa fel incat să nu se producă deteriorări. Se va acorda o atenţie deosebită materialelor uşor deformabile (de exemplu: izolaţia exterioară a conductoarelor electrice.)

Inainte de punerea in operă, toate materialele se supun unui control vizual pentru a constata dacă nu au suferit degradări de natură să le compromită tehnic, şi anume : deteriorări sau striviri la mantaua exterioară a cablurilor, etc. De asemenea, inainte de montaj se va proceda la verificarea rezistenţei de izolaţie şi a continuităţii conductoarelor.

 3.1 Conductoare electrice

Toate conductoarele şi cablurile electrice de joasă tensiune trebuie să fie conform SR CEI 60227-1…6/1996-97, SR CEI 189-1/1993 şi trebuie să fie folosite in aplicaţii corespunzătoare, definite in normativele NP-I7-2011 şi PE 107-95. Izolaţia şi mantaua din PVC (sau PE) trebuie să aibă caracteristici de intarziere la propagarea flăcării, conform SR CEI 60227-1…6/1996-97, SR CEI 189-1 1/1993 sau BS 4066.

Conductoarele şi cablurile electrice trebuie să fie unifilare sau multifilare (flexibile), din cupru cu izolaţie din PVC cu întârziere la propagarea focului. Secţiunile minime pentru conductoarele din cupru sunt 1,5 mm2  pentru circuite de iluminat şi 2,5 mm2  pentru circuite de prize. Fiecare conductor trebuie să fie identificat prin culoarea izolaţiei codificată după SR CEI 446/1993, STAS 9638/1974, NP-I7-2011.

 3.2  Aparataj de protecţie pentru tablourile electrice, echipamente şi aparate

3.2.1. Întreruptoare miniatură

Întreruptoarele miniatură automate trebuie executate şi trebuie să aibă încercări de tip, conform SR EN 60947-2/1999 sau IEC898, EN60898. Părţile mecanice şi părţile electrice sub tensiune, cu excepţia terminalelor şi declanşatoarelor, trebuie să fie înglobate în casete turnate de înaltă rezistenţă mecanică.

Întreruptoarele (disjunctoarele) bipolare  trebuie să fie interblocate intern astfel încat defectul pe o fază să declanşeze toţi polii simultan. Întreruptoarele (disjunctoarele) trebuie să fie de tip magneto-termic şi/sau cu protecţie diferenţială şi să aibă capacitatea de rupere de minim 4,5 KA la tensiunea nominală de utilizare de 230 sau 415 V. Pentru protecţia circuitelor finale se vor utiliza întreruptoare (disjunctoare) având curba de declanşare tip C.

3.2.2. Echipamente şi aparate

La executarea lucrărilor se vor utiliza numai echipamente şi aparate care corespund cerinţelor proiectului tehnic. Modificarea caracteristicilor şi performanţelor prevăzute în proiect pentru echipamente nu este permisă fără avizul proiectantului. Echipamentele şi aparatele vor fi însoţite obligatoriu de declaraţii de conformitate şi acorduri tehnice, care să ateste calitatea acestora conform prevederilor din proiect. Echipamentele şi aparatele se vor transporta cu mijloace de transport adecvate, care să nu permită deteriorarea sau deformarea părţilor lor componente. Echipamentele şi aparatele se vor transporta şi depozita în ambalajul original până la punerea lor în operă. Manipularea echipamentelor şi aparatelor se va face cu respectarea normativelor de tehnica securităţii muncii şi în aşa fel încât să nu se producă deteriorări ale acestora sau accidente de muncă.

Înainte de punerea în operă, toate echipamentele şi aparatele se supun unui control vizual care să depisteze eventualele deficienţe de natură să le compromită tehnic, şi anume : deformări sau fisuri ale carcaselor starea bornelor de racordare, etc.

 4. EXECUŢIA LUCRĂRILOR

 4.1. Lucrări pregătitoare

Înainte de începerea lucrărilor, executantul va verifica realizarea condiţiilor minime necesare începerii lucrărilor, şi anume: cunoaşterea şi însuşirea proiectului de execuţie; cunoaşterea modificărilor date de proiectant, pe parcursul executării lucrării.

Trecerile circuitelor electrice prin elementele de construcţie se vor face fără a afecta armăturile existente, prin elemente de protecţie corespunzătoare dimensiunilor circuitelor de trecut.

4.2 Montarea circuitelor electrice

4.2.1. Conductoare şi cabluri electrice

Cablurile şi conductoarele electrice trebuie să aibă capete terminale în forme aprobate, cum ar fi papuci presaţi, cositoriţi, piese din cupru cositorite, pini terminali, presetupe, etc. Cablurile electrice instalate aparent trebuie pozate intr-o manieră curată şi ordonată, orizontal sau vertical. Toate cablurile electrice trebuie protejate adecvat impotriva oricărui risc de lovire mecanică la care ar putea fi expuse in condiţii normale de serviciu, prin adoptarea solutiei de pozarea in jgheaburi sau tuburi, ori protejarea prin armare.

Toate cablurile electrice ale instalaţiei fixe trebuie susţinute în aşa fel încât să corespundă din punct de vedere electric. Joncţiunile cablurilor neflexibile trebuie făcute prin lipire, alămire, sudare sau cu cleme mecanice sau de tip presare.

4.2.2. Sistemul de legare la priza de pământ

Tot sistemul de legare la priza de pământ şi toate conductoarele de protecţie trebuie selectate şi instalate conform prevederilor NP-I7-2011, pentru siguranţa şi funcţionarea corespunzătoare a echipamentelor asociate instalaţiilor şi cuprinde centura de împământare din interior şi priza de pământ de la exterior.Toate părţile conductoare expuse sau părţile metalice asociate instalaţiei electrice, dar care nu fac parte din circuitele active, trebuie conectate la centura de impământare din încăperea respectivă şi prin aceasta la priza de pământ, cu ajutorul conductoarelor de protecţie.

La centura de împământare trebuie conectate, cu ajutorul conductoarelor de echipotenţializare, conform NP-I7-2011, următoarele: părţile metalice expuse ale structurii construcţiei, ramele metalice pentru pereţii cortină şi finisaj exterior, ramele metalice ale uşilor, etc.

Tuburile metalice ale circuitelor şi armăturile cablurilor nu trebuie folosite drept conductoare de protecţie. Acestea trebuie legate la centura de împământare.

4.2.3. Executarea tablourilor electrice

Tablourile electrice trebuie să asigure protecţia împotriva atingerilor directe conform cerinţelor NP-I7-2011.

Cel puţin pe porţiunea cuprinsă între ultimul tablou de distribuţie şi consumatorii finali schema de distribuţie trebuie să fie de tip TT sau TN-S, cu conductoare separate pentru conductorul neutru (N) şi conductorul de protecţie (PE), iar tabloul electric de distribuţie trebuie realizat şi echipat în consecinţă. Conductoarele de curent trebuie să fie din cupru de înaltă conductivitate. Conectorul neutru va fi din alamă, avand terminalele cu şuruburi,egale ca număr şi de acelaşi calibru ca circuitele de ieşire individuale, inclusiv rezervele. Siguranţele automate şi mini-întreruptoarele automate se vor monta pe şină specială de fixare. Aparatele de protecţie precum şi elementele componente trebuie să fie verificate din punct de vedere al conformităţii cu specificaţiile tehnice şi din punct de vedere al funcţionalităţii prin încercări de tip şi încercări individuale.

Rezistenţa de izolaţie, măsurată la o tensiune cel puţin egală cu 500 V, trebuie să fie mai mare de 1 MΩ în condiţiile mediului ambiant de exploatare.

4.2.4. Montarea tablourilor electrice

Tablourile electrice trebuie executate şi asamblate într-un atelier specializat şi testate de un laborator specializat. Tablourile electrice trebuie instalate cu laturile, faţa şi spatele în poziţie verticală. Carcasele metalice şi părţile metalice din afara căilor de curent ale tablourilor electrice trebuie să fie împământate. Înainte de punerea sub tensiune fiecare aparat va fi minuţios verificat. Orice piesă detaşată sau material de ambalare ori alte corpuri străine trebuie îndepărtate.

5. PROBE, TESTE, VERIFICĂRI

Punerea în funcţiune a instalaţiei electrice se va face de către executantul lucrărilor.

Înainte de punerea sub tensiune a instalaţiei electrice, executantul va proceda la verificarea elementelor componente privind realizarea parametrilor şi conformitatea cu prescripţiile normelor şi normativelor în vigoare. Se vor verifica următoarele :

-realizarea continuităţii circuitelor electrice ;

-realizarea continuităţii sistemului de legare la priza de pământ.

Executantul va efectua probele de casă înainte de convocarea beneficiarului şi va elimina eventualele deficienţe constatate. La punerea în funcţiune a echipamentelor, executantul va asigura mijloacele de măsurare necesare efectuării încercărilor (mărimile măsurate sunt tensiuni si curenţi). În urma efectuării punerii în funcţiune se va proceda la predarea instalaţiei spre exploatare utilizatorului.

BREVIAR DE CALCUL

 1. MĂRIMI UTILIZATE

    Uf = tensiunea de fază = 230 V;

   cosφ = factorul de putere = 0.95;

    L = lungimea circuitului;

    Pi = puterea instalată;

    Pc = puterea cerută;

    Ks = coeficientul de simultaneitate = 0,5 ;

    In = curentul nominal al întreruptorului (disjunctorului) automat;

    Ic = curentul cerut;

    Iz = curentul admisibil în funcţie de varianta de pozare aleasă;

     Ia = curentul maxim admisibil în regim de funcţionare de durată;

    ΔU = căderea de tensiune;

    ρCu = rezistivitatea  electrică a cuprului = 1/56  Ωmmp /m

 

2. DETERMINAREA CURENŢILOR ADMISIBILI, A VALORILOR DISPOZITIVELOR   DE PROTECŢIE ŞI A CĂDERILOR DE TENSIUNE PENTRU CIRCUITELE FINALE ŞI COLOANA ELECTRICĂ,  CONFORM NORMATIVULUI I7-2011

Dimensionarea   circuitelor finale se va face în funcţie de curentul cerut Ic, astfel încât să fie satisfăcută relaţia :

                              Ic <In< Ia ,                                 

Curentul maxim admisibil Ia  se va determina cu ajutorul relaţiei :

                            Ia  = Iz *K1 *K2 ,                     unde:

K1- factorul de corecţie de temperatură, pentru temperaturi de pozare diferite de 30° C (Anexa 5.18 ,  I7-2011);

K2- factorul de corecţie de grup, pentru grupări de mai multe circuite (anexa 5.19, I7-2011).

2.1. Circuitul de iluminat

Puterea cerută a circuitului de iluminat are valoarea Pc=400 W, iar lungimea celui mai mare tronson este L= 16 m.

Se determină curentul cerut Ic :

                       Ic=Pc / Uf*cosφ               Ic= 400 / 230*0.95= 1.83 A

Se alege pentru protecţia circuitului de iluminat un disjunctor de tip magneto-termic având curentul nominal In=3A.

Secţiunea minimă a conductoarelor pentru circuite de iluminat este, conform I7-2011,  1.5 mm2  cupru. Circuitul de iluminat este realizat cu două conductoare încărcate şi conductor de protecţie introduse parţial în tub individual şi parţial în tub comun cu alte circuite, în montaj aparent şi îngropat. În anexa 5.6 se determină referinţa modului de pozare ca fiind B1. Din anexa 5.10 se alege valoarea curentului admisibil ca fiind:    Iz=17,5 A.

Întrucât temperatura maximă la locul de pozare este 30°  C , din anexa 5.18 se alege valoarea factorului de corecţie K1=1. Pentru determinarea valorii factorului de corecţie K2 se consideră porţiunea de circuit cu condiţiile cele mai defavorabile, respectiv o grupare de trei circuite cu câte două conductoare încărcate. În acest caz, din anexa 5.19 se alege valoarea lui K2=0,7.

Valoarea curentului maxim admisibil este Ia= Iz*K1*K2= 12,25 A.

Aşadar, Ic <In< Ia,   secţiunea aleasă  fiind de 1.5 mmp .

Se determină căderea de tensiune pe circuitul de iluminat, luându-se în considerare tronsonul cel mai lung. Căderea de tensiune trebuie să fie maximum 3% pentru circuite de iluminat, la valoarea curentului nominal al disjunctorului, In.

 Căderea de tensiune se determină cu relaţia

ΔU [%] =ρCu*2*100*In*L*cosφ/Uf*S           ΔU= 0,47% < 3%

 

 2.2.Circuitele de prize pentru uz general şi circuitul de priză pentru maşina de spălat

 Puterea cerută a fiecăruia dintre circuite este Pc= 2000 W, iar lungimea maximă a unui circuit este L= 15 m .

Se determină curentul cerut Ic:   Ic=Pc / Uf*cosφ;     Ic= 2000 / 230*0.95= 9,15 A

Se alege pentru protecţia separată a fiecărui circuit câte un disjunctor de tip magneto-termic având curentul nominal In= 10 A.

Secţiunea minimă a conductoarelor pentru circuite de prize este, conform I7-2011,  2.5 mm2  cupru. Circuitele de prize sunt realizate cu câte două conductoare încărcate şi conductor de protecţie introduse parţial în tub individual şi parţial în tub comun cu alte circuite, în montaj aparent şi îngropat. În anexa 5.6 se determină referinţa modului de pozare ca fiind B1. Din anexa 5.10 se alege valoarea curentului admisibil pentru modul de pozare B1: Iz=24 A.

Întrucât temperatura maximă la locul de pozare este 30° C, din anexa 5.18 se alege valoarea factorului de corecţie K1=1. Pentru determinarea valorii factorului de corecţie K2 se consideră porţiunea de circuit cu condiţiile cele mai defavorabile, respectiv o grupare de trei circuite cu câte două conductoare încărcate. În acest caz, din anexa 5.19 se determină valoarea lui K2=0,7.

Valoarea curentului maxim admisibil este:  Ia= Iz*K1*K2= 16,8 A.

Aşadar,  Ic <In< Ia, deci secţiunea aleasă va fi de 2.5 mm2

Se determină căderea de tensiune pe circuitele de prize, luându-se în considerare tronsonul cel mai lung. Căderea de tensiune trebuie să fie de maximum 5% pentru circuite de prize, la valoarea curentului nominal al disjunctorului, In.

Căderea de tensiune se determină cu relaţia:

ΔU [%] =ρCu*2*100*In*L*cosφ/Uf*S           ΔU= 0,89% < 5%.

 

2.3.Circuitul de prize pentru centrala termică cu gaz metan

 Puterea cerută a  circuitului de prize este Pc=180 W .

Se determină curentul cerut Ic: Ic=Pc / Uf*cosφ ;  Ic= 180 / 230*0.95= 0,82 A

Se alege pentru protecţia  circuitului  un disjunctor de tip magneto-termic având curentul nominal In= 3 A.

 Secţiunea minimă a conductoarelor pentru circuite de prize este, conform I7-2011,  2.5 mm2  cupru. Circuitul de prize este cu două conductoare încărcate şi conductor de protecţie, introduse  în tub de protecţie montat aparent. În anexa 5.6 se determină referinţa modului de pozare ca fiind B1. Din anexa 5.10 se determină curentul admisibil pentru modul de pozare B1:    Iz=24 A.

 Întrucât temperatura maximă la locul de pozare este 30°C  iar circuitul nu este grupat, valorile factorilor de corecţie K1 şi K2 sunt egale cu 1, deci:  Ia= 24 A.    

Aşadar: Ic <In< Ia, secţiunea aleasă va fi de 2.5 mm2 .

 

2.4. Coloana electrică individuală

 Coloană electrică monofazată executată cu 3 conductoare din cupru (L+N+PE) introduse în tubulatură din plastic pozată aparent pe elementele de structură incombustibile ale clădirii. Se vor utiliza conductoare din cupru cu secţiunea s=10 mm2 , pentru care valoarea curentului admisibil corespunzător referinţei modului de pozare ales (B1- anexa 5.10) este: Iz = 57 A.

Se determină căderea de tensiune pe coloana electrică, cunoscându-se lungimea ei

L= 10 m:  ΔU[%] = 0,37% < 5%.

 

3. DETERMINAREA VALORII ÎNTRERUPTORULUI AUTOMAT PRINCIPAL CU PROTECŢIE DIFERENŢIALĂ DIN TABLOUL ELECTRIC TDA

Puterea instalată a circuitelor finale este Pi= 10,58 KW, iar puterea cerută este Pc= 5,29 KW, corespunzătoare unui factor de simultaneitate Ks = 0,5.

Valoarea curentului cerut Ic este:

Ic = Pi * Ks / Uf*cosφ = 10580*0,5 / 230*0,95 = 24,21 A.

Se alege pentru protecţia principală a tabloului de distribuţie finală un disjunctor (întreruptor) automat magneto-termic cu protecţie diferenţială având curentul nominal In= 25 A, iar curentul nominal diferenţial IΔ= 30 mA.

MEMORIU TEHNIC

1.DATE GENERALE

1.1. Denumirea lucrării

Proiect “Instalaţii electrice  la apartament proprietate particulară, cu două camere şi dependinţe”.

1.2. Amplasamentul

Municipiul Petroşani, jud. Hunedoara, strada*****, bloc nr.**, scara*,  nr.*, etajul nr. *, apartamentul nr. *.

1.3.Proiectantul lucrării

**********

1.4.Beneficiarii lucrării

**********

1.5.Executantul lucrării

**********

 

2. BAZA DE PROIECTARE

Proiectul a fost întocmit pe baza caietului de sarcini, precum şi a standardelor şi normativelor următoare:

I7– Normativ pentru proiectarea, executarea şi verificarea instalaţiilor electrice cu tensiuni pâna la 1000 Vc.a. si 1500Vc.c.

P118 – Norme tehnice de proiectare şi de realizare a construcţiilor privind protecţia împotriva focului.

PE107 – Normativ pentru proiectarea şi execuţia reţelelor de cabluri electrice.

PE121 – Instrucţiuni pentru proiectarea şi executarea instalaţiilor de legare la pământ.

C 56-2000 – Normativ pentru verificarea calitaţii lucrărilor de construcţii şi de instalaţii aferente.

NP-061-02 – Normativ pentru proiectarea şi executarea sistemelor de iluminat artificial din clădiri.

STAS 552 – Doze de aparat şi ramificaţie.

SR EN 60439-1 – Execuţia şi verificarea tablourilor electrice.

SR EN 60598 – Corpuri de iluminat.

SR EN 60947-2,3,4,5,6,7 – Aparataj de joasă tensiune.

SR 6646-3 – Iluminat artificial. Condiţii specifice pentru iluminatul în clădiri civile.

STAS-6990 – Tuburi pentru instalatii electrice din policlorură de vinil neplastifiată.

STAS 8114/2-1,4 – Corpuri de iluminat. Corpuri de iluminat fixe de uz general. Condiţii tehnice speciale.

STAS 8822 – Cabluri de energie flexibile şi foarte flexibile cu izolaţie şi manta din PVC pentru tensiuni nominale până la 750V.

STAS 10955 – Cabluri electrice. Calculul curentului maxim admisibil în cabluri în regim permanent. Prescripţii.

STAS 11054 – Aparate electrice si electronice. Clase de protecţie împotriva electrocutării.

STAS R 11621 – Iluminat artificial. Metoda de calcul a iluminatului în clădiri.

STAS 12604/4,5 – Protecţia împotriva electrocutărilor. Instalaţii electrice fixe. Prescripţii.

SR ISO 8995-97 – Iluminatul sistemelor de munca din spaţii interioare.

 

3. OBIECTUL PROIECTULUI

Prezentul proiect cuprinde soluţiile tehnice necesare pentru realizarea instalaţiilor electrice aferente locuinţei menţionate, enumerate mai jos:

–  Coloana electrică;

− Instalaţie electrică pentru iluminat interior ;

− Instalaţie electrică pentru alimentarea prizelor pentru uz general şi a receptoarelor electrice alimentate prin circuite dedicate;

–  Instalaţie pentru protecţia persoanelor împotriva şocurilor electrice.

 

4. DESCRIEREA INSTALAŢIEI

4.1. Alimentarea cu energie electrică

Instalaţiile electrice aferente au o putere instalată totală Pi= 10.58 KW pentru consumatorii de iluminat şi prize. Puterea cerută este Pc= 5,29 KW, corespunzătoare unui coeficient de simultaneitate ks=0.5, şi va fi preluată din firida de distribuţie, contorizare şi protecţie (FDCP) de scară  prin coloană electrică individuală şi distribuită la consumatorii finali prin intermediul tabloului electric de apartament  (TDA)- planşa 1/3.

Măsurarea energiei electrice consumate se face prin contor electronic monofazat amplasat în FDCP.

Coloana electrică este monofazată cu două conductoare active şi conductor de protecţie  şi este realizată cu conductoare din cupru  cu izolaţie din PVC cu întârziere la propagarea flăcării tip H07V-K, clasa 5 de flexibilitate, dimensionate corespunzător şi introduse în tubulatură din plastic IPY dimensionată corespunzător şi montată aparent pe elementele de construcţie incombustibile ale clădirii (planşee şi tavane din beton armat). Pe trasee curbe scurte, dificil de realizat cu tub IPY, conductoarele coloanei se vor proteja în tub pliabil riflat ignifugat (copex) tip FXP. Protecţia coloanei împotriva supracurenţilor va fi asigurată în firida de distribuţie FDCP prin siguranţă fuzibilă cu filet montată în soclu LFI 25/25A.

Pentru circuitele de iluminat şi prize se prevede protecţia la scurtcircuit şi suprasarcină cu întreruptoare (disjunctoare) magneto-termice automate bipolare de tip fază/ nul (1P+N).Echiparea tabloului de distribuţie din clădire trebuie să respecte cerintele impuse de către furnizorul de energie electrică .

Apartamentul este compus din două camere plus dependinţe (hol, baie şi bucătărie ). Distribuţia circuitelor se va realiza cu conductoare din cupru cu izolaţia din PVC cu întârziere la propagarea flăcării tip H07V-K, clasa de flexibilitate 5, sau H07V-U dimensionate corespunzător şi introduse în tuburi ignifugate de tip IPY şi FXP, dimensionate corespunzător şi pozate aparent pe elementele incombustibile (clasa de combustibilitate C0) ale construcţiei (pereţi şi  tavane realizate din planşee din beton armat), precum şi îngropat la trecerile între încăperi şi în pardoseală.Toate trecerile prin pereţi ale tubulaturii se etanşează antifoc cu elemente a căror rezistenţă la foc este egală cu cea a peretelui pe care il traversează ( ipsos, mortar, tencuială).

Receptoarele de energie electrică constau din : iluminat artificial, aparatură de calcul, aparatură audio-video, aparatură electrocasnică, centrală termică cu gaz metan. Receptoarele electrice din instalaţia electrică a consumatorului nu produc influenţe negative perturbatoare asupra instalaţiilor furnizorului.

Descrierea detaliată a distribuţiilor pe tronsoane de circuite este prezentată în tabelul 1 (vezi planşa 2/3- planul electric general):

Tabelul nr. 1 – Distribuţia energiei electrice la consumatori

tabel 1

 

4.2. Coloana electrică

Energia electrică va fi preluată din firida de distribuţie, contorizare şi protecţie (FDCP) de scară şi distribuită la tabloul de distribuţie finală (TDA) din apartament prin intermediul coloanei electrice individuale (vezi planşa 1/3). Coloana va fi monofazată, cu două conductoare active şi conductor de protecţie (schema TN-S), şi va fi realizată cu conductoare din cupru cu izolaţie PVC cu întârziere la propagarea flăcării, cu secţiunea de 10 mm2 , protejate în tubulatură IPY Ø 25 mm pozată aparent pe elementele incombustibile (clasa de combustibilitate C0) ale clădirii : planşee şi tavane din beton armat. Pe trasee curbe scurte, dificil de realizat cu tub IPY, conductoarele se vor introduce în tub pliabil riflat ignifugat (copex) tip FXP 25 mm. Protecţia coloanei electrice se va asigura în FDCP pe conductorul de fază, printr-o siguranţă fuzibilă cu filet de 25 A.

          Culorile conductoarelor coloanei electrice vor fi cele din normativul I7-2011 :

 • Verde/galben, pentru conductorul de protecţie PE;
 • Albastru, pentru conductorul neutru N;
 • Roşu, pentru conductorul de fază L.

 

4.3. Instalaţii electrice în locuinţă

Se vor executa instalaţii de iluminat şi prize conform tabelului nr. 2 – Instalaţii electrice în locuinţă

 

 tabel2

 Toate prizele vor fi de tip modular, cu contact de protecţie (2P+PE), vor avea curentul nominal de 16 A şi vor fi prevăzute cu protecţie pentru copii. Toate întrerupătoarele vor fi monopolare simple, de tip modular şi vor avea curentul nominal de 16 A. Cutiile aparente vor fi speciale pentru montarea aparatajului modular

 4.4. Instalaţii pentru iluminat general

Pentru iluminatul tuturor încăperilor se utilizează corpuri de iluminat de tip candelabre şi/sau aplice cu becuri LED sau economice după caz, cu montaj pe tavan sau pe pereţi. Se va respecta grupa de protectie la corpurile de iluminat în funcţie de tipul încăperii. Corpurile de iluminat vor fi comandate prin întrerupătoare montate aparent în cutii aparente individuale sau comune, la înălţimile specificate în planul electric general-planşa 2/3. Întrerupătoarele se vor monta obligatoriu pe conductorul de fază.  Secţiunile conductoarelor din cupru ale circuitului de iluminat vor fi de 1,5 mmp . Ele vor fi protejate prin introducere în tubulatură din PVC cu diametrele de 13, 16 şi 25 mm pozată aparent pe pereţi şi pe tavane şi îngropat la trecerile între încăperi şi în pardoseală.

Culorile izolaţiei conductoarelor vor fi următoarele:

  -roşu, pentru conductorul de fază L;

-albastru, pentru conductorul neutru N;

-verde / galben, pentru conductorul de protecţie PE.

În cazul în care nu sunt asigurate culorile specificate pe toată lungimea traseelor de conductoare, se vor marca cu bandă în culorile specificate toate capetele terminale din doze, pe o lungime de minimum 10 mm.

            Instalatie electrica 17 Instalatie electrica 20

 4.5. Instalaţii pentru alimentarea prizelor

Pentru alimentarea unor consumatori diverşi a fost prevazută o reţea de prize de uz general , precum şi circuite separate pentru alimentarea maşinii de spălat şi a centralei termice cu gaz metan. S-a prevăzut şi un circuit de  rezervă pentru dezvoltări ulterioare. Toate circuitele de prize se vor racorda în tabloul de apartament TDA  prin disjunctoare automate magneto-termice de tip bipolar (1P+N).

Prizele utilizate vor fi modulare de 16 A cu contact de protecţie şi protecţie pentru copii şi vor fi montate în cutii aparente . Amplasarea prizelor a ţinut cont de planul de mobilare avut în vedere de către beneficiar. Înălţimile de montaj, măsurate de la nivelul finit al pardoselii la axul dozei, sunt cele specificate în planşa 2/3 pentru fiecare priză în parte. Distribuţia energiei la circuitele de prize se va face în cascadă, pentru simplificarea circuitelor şi reducerea  numărului dozelor de derivaţie.

             Instalatie electrica 15 P2LP1-2

 Secţiunile conductoarelor din cupru ale circuitelor de prize vor fi de 2,5 mm2 . Ele vor fi protejate prin introducere în tubulatură din PVC cu diametrele de 16 şi 25 mm pozată în montaj aparent pe pereţi şi îngropat la trecerile între încăperi şi în pardoseală (circuitele CP2, CP3 şi CL).

Culorile izolaţiei conductoarelor vor fi următoarele:

  -maro, pentru conductorul de fază L;

  -albastru, pentru conductorul neutru N;

  -verde / galben, pentru conductorul de protecţie PE.

În cazul în care nu sunt asigurate culorile specificate pe toată lungimea traseelor de cabluri şi conductoare, se vor marca cu bandă în culorile specificate toate capetele terminale din doze, pe o lungime de minimum 10 mm. Distanţele de montare dintre prize şi elementele metalice legate la pamânt vor respecta prevederile cuprinse în normativ.

 4.6.Protecţia circuitelor finale

Protecţia circuitelor finale împotriva scurtcircuitelor şi a suprasarcinilor de durată se va realiza cu disjunctoare automate de tip magneto-termic. Se vor alege disjunctoare bipolare de tipul  fază/nul (1P+N), care asigură protecţia pe conductorul de fază iar în caz de defect asigură deconectarea simultană a ambilor poli. Caracteristicile disjunctoarelor automate vor fi următoarele:

  -numărul de poli : 2 (1P+N);

-tensiunea nominală : Un= 250 / 415 V c.a.;

-capacitatea de rupere la tensiunea nominală:  Ir=4,5 KA;

-curba de declanşare: C.

 Disjunctoarele vor fi montate în tabloul TDA, individual pentru fiecare circuit, şi vor avea curentul nominal corespunzător puterii cerute de consumatorii aferenţi circuitului respectiv (a se vedea Breviarul de calcul).

 4.7. Protecţia împotriva atingerilor accidentale

Protecţia împotriva atingerilor accidentale se va realiza prin legarea la nulul de protecţie, ca măsură principală, şi prin utilizarea dispozitivelor diferenţiale de curenţi reziduali (DDR), ca măsură suplimentară.

Pentru legarea la nulul de protecţie se va prevedea o reţea de conductoare de protecţie (PE) de la bara de nul a tabloului de distribuţie TDA la contactele de protecţie ale prizelor, precum şi la părţile metalice ale corpurilor de iluminat care în funcţionare normală nu sunt sub tensiune, dar care, prin apariţia unui defect de izolaţie, pot căpăta un potenţial electric periculos. Bara de nul a tabloului TDA va fi legată la priza de pământ a clădirii prin intermediul conductorului PE al coloanei electrice.

Ca măsură suplimentară de protecţie împotriva atingerilor accidentale, tabloul TDA se va echipa cu un dispozitiv de curenţi diferenţiali reziduali (DDR), montat ca întreruptor principal .Acesta va fi de tip bipolar fază/nul (1P+N)  şi va avea următoarele caracteristici :

  -tensiunea nominală :Un= 250 / 415 V c.a.;

-curentul nominal : In= 25 A;

-curentul rezidual diferenţial nominal : IΔ =30 mA;

-capacitatea de rupere la tensiunea nominală : Ir=4,5 KA;

-curba de declanşare : C.

 

4.8.Protecţia împotriva supratensiunilor de comutaţie

Pentru protecţia instalaţiei electrice şi a receptoarelor împotriva supratensiunilor de comutaţie cauzate de deplasarea (întreruperea) conductorului neutru N se va utiliza un releu auxiliar de supratensiune având pragul de declanşare la 255 V. Releul auxiliar se va conecta la reţea direct pe bornele de intrare ale întreruptorului diferenţial principal din TDA şi va fi cuplat mecanic cu acesta (vezi planşa 3/3).

              Instalatie electrica 24 Instalatie electrica 25

5.AMPLASAREA ECHIPAMENTELOR, APARATAJULUI ŞI POZAREA TRASEELOR CONDUCTOARE

Tabloul electric de apartament TDA (planşa 3/3) se va amplasa la o înălţime de maximum 2,50 m faţă de nivelul finit al pardoselii, măsurată până la latura superioară a tabloului.

Întrerupătoarele şi prizele se vor amplasa la înalţimile specificate în planul electric general (planşa 2/3) măsurate de la axul cutiilor aparente la nivelul finit al pardoselii. Întrerupătoarele se vor conecta obligatoriu pe conductorul de fază. Dozele de derivaţie şi cutiile pentru aparatajul modular se vor monta aparent, în principal pe elementele verticale incombustibile ale structurii (pereţi şi planşee).

            Instalatie electrica 18 Instalatie electrica 32

Traseele de tuburi se vor monta aparent pe elementele de structură incombustibile (pereţi, planşee şi tavane), precum şi îngropat la trecerile între încăperi şi pe porţiunile introduse în pardoseală. Traseele vor urmări direcţia pereţilor (orizontal şi vertical) şi vor fi pozate într-o manieră curată şi ordonată. Distanţele traseelor de tuburi faţă de elementele de construcţie adiacente vor fi cele din planurile electrice, iar distanţele minime dintre elementele de fixare ale tuburilor (cleme, bride) vor fi cele prevăzute în normativul I7-2011. Traseele vor fi astfel executate încât sa fie cât mai scurte posibil. Este interzisă îmbinarea tuburilor în golurile de traversare între pereţi. Montarea traseelor de tuburi se va efectua după introducerea conductoarelor în acestea. Soluţiile de prinderi, fixări, străpungeri prin pereţi şi planşee trebuie să nu afecteze rezistenţa elementelor de construcţii. Se vor lua măsuri constructive de protecţie antiseismică în corelare cu gradul de seismicitate al zonei în care este amplasată clădirea prin asigurarea tablourilor electrice şi a echipamentelor împotriva răsturnării sau desprinderii, prin realizarea unor fixări corespunzătoare.

           Instalatie electrica 3 Instalatie electrica 7

Golurile rămase în pereţi în urma traversării traseelor de tuburi se vor etanşa cu materiale care să asigure aceeaşi protecţie la foc ca şi peretele pe care-l traversează (ipsos, mortar, tencuială).

6.CONEXIUNI ELECTRICE

Conexiunile electrice între conductoare şi la bornele aparatelor se vor executa numai în doze şi în tablouri de distribuţie, fiind interzise îmbinările de conductoare în interiorul tuburilor de protecţie.

           3.DD3+P2LP1-2 4.DD3+P2LP1-3

Conectarea conductoarelor în dozele de derivaţie se va realiza prin reglete de capăt (morsete) şi prin conectori cu cleme elastice (WAGO). Capetele conductoarelor flexibile care se conectează la bornele aparatelor se vor prevedea cu pini terminali sertizaţi sau vor fi cositorite. Toate conductoarele se vor marca la capete pentru identificare cu tile inscripţionate sau cu inele de bandă colorate diferit pentru fiecare circuit în parte. În acest caz culorile utilizate vor fi altele decât cele  pentru identificarea conductoarelor conform NP I7-2011, iar o legendă a culorilor va fi inscripţionată pe intradosul capacelor dozelor de derivaţie. Aşezarea conductoarelor în doze va fi lejeră, fiind interzisă tensionarea legăturilor.

            Instalatie electrica 27 Instalatie electrica 28

Alte cateva foto din diverse etape ale executiei lucrarilor.

            1.Strapungere planseu intre DD2 si DD3 6.P2LP1-1

            Instalatie electrica 2 Instalatie electrica 11

            Instalatie electrica 13 Instalatie electrica 14

            Instalatie electrica 16 Instalatie electrica 19

            Instalatie electrica 23 Instalatie electrica 30

            Instalatie electrica 31 Instalatie electrica

AUTOR: Florin Grecu Muresan

Contact: 0723.70.92.39

Vizualizari:14591

Tags: , , , , , ,

VYS in data de 25 septembrie, 2014

    Dupa anii 2000, termoizolarea a capatat noi valente. A devenit esential sa izolam casele, structurile sau orice alte lucruri atat pentru a salva energie cat mai ales pentru a ne asigura un confort superior. Generic vorbind despre cele doua aspecte, economia si confortul, nu reusesc intotdeauna sa fie atinse in mod simultan, asa cum ar trebui.  Spun asta pentru ca putem realiza lucrari de izolare termica ce vor duce la o anumita economie de energie dar putem constata un anume disconfort interior, nu putine cazuri sunt cand mediul interior este puternic influentat de efecte negative ale incorectei izolari sau utilizarea unor materiale nepotrivite, de o calitate indoielnica etc.  Subiectul este destul de complicat, putand fi discutate detalii ce pleaca de la alegerea si calitatea materialelor utilizate, modul de punere in opera, pana la modul de utilizare al casei. De aceasta data,  vreau sa ma refer doar la lipirea izolatiei in cadrul sistemului de termoizolare exterioara pe baza de polistiren expandat (ETICS).

   La introducerea sistemului pe piata exista un singur tip de adeziv pentru lipirea placilor de polistiren expandat, adezivul mineral – pe baza de ciment. In ultima perioada a fost dezvoltat un nou tip de adeziv, adezivul poliuretanic. Cum orice produs nou este supus unei strategii de marketing, referinta fiind intotdeauana vechea solutie – adezivul mineral.

 Analizand prezentarile si informatiile prezentate de producatori, constatam numai avantaje fata de vechea solutie. Toate bune si frumoase, este incontestabil ca adezivul poliuretanic aduce imbunatatiri in izolarea termica, este mult mai usor de transportat si mai ales de executat lipirea pe santier.

  Dincolo de aceste lucruri bune si frumoase despre adeziv, exista lucruri care deranjeaza un consumator si este important sa le cunoastem inainte de a achizitiona si utiliza adezivul poliuretanic, oricare ar fi el.

Inainte de a va impartasi parerea despre cativa adezivi poliuretanici, trebuie sa cunoastem modul de aplicare. Cum observam si in foto, aplicarea adezivului se face direct pe placa de polistiren intr-un sistem de cordoane. Pentru fatada, exemplul este in foto, un cordon perimetral la circa 2cm de margine si un cordon median pe lungime. Pentru zona de soclu, aceste cordoane se aplica pe latimea placilor de polistiren, ca niste dungi verticale, fara a inchide conturul. Odata aplicat cordonul de adeziv, placa se lipeste imediat pe perete  si se aseaza in planul izolatiei cat mai bine. Adezivul poliuretanic are o expandare redusa dar aceasta nu inseamna ca nu va deplasa placile. Din acest motiv, la un interval de 5-10 minute trebuie sa revenim la placile asezate si sa le ajustam pozitia pentru a nu avea diferente de planeitate, aceasta insemnand cativa mm pe marginile placilor de polistiren.

 aplicare

Inaltimea cordoanelor ne va ajuta sa preluam abaterile de planeitate ale fatadei, in caz ca exista. Se pot prelua abateri teoretice de maxim 2cm iar daca avem zone unde acestea depasesc valoarea specificata, putem aseza in prealabil straifuri din polistiren fixate cu acelasi adeziv poliuretanic. Pentru a putea fixa cat mai bine placile de polistiren pe fatada, trebuie sa existe un cordon de adeziv poliuretanic suficient de inalt, astfel ca fixarea placii sa nu insemne goluri neacoperite de adeziv, lipsa de aderenta pe conturul cordonului aplicat. Acest luccru este mai dificil acolo unde abaterile de planeitate sunt mari.

Corelat cu aceste abateri, vom constata ca adezivul poliuretanic se consuma extrem de repede, normal de altfel. Am testat patru (4) tipuri de adezivi poliuretanici si va pot spune ca exista diferente extrem de mari intre produse, la fel ca si la pret.

Cand mergem la raft observam ceea ce scrie pe tub, mesajele ce tin de marketing si pretul.  Avem cele patru produse: Ceresit CT84 cu acoperire pana la 10 mp la pretul de 25 lei, Tytan 753 la pretul de 22 lei – nu gasim o referire in prim plan legata de suprafata acoperita ci doar ca inlocuieste un sac de adeziv mineral, Den Braven la pretul de 23 lei, „suprafata mare de acoperire, 15-25mp” si  Impact la pretul de 19 lei, „suprafata mare de acoperire, 1 tub de adeziv lipeste 15-25mp”.

braven Ceresit impact tytan

Este frapanta diferenta de suprafata acoperita mentionata pe unele din produse si oricat doresc sa cred testele de laborator, nu reusesc. Produsele sunt in principal destinate termoizolarii fatadelor, lipirii polisirenului, ceea ce ar insemna ca suprafata de acoperit sa fie cat de cat calculata pentru aceasta aplicatie. In momentul in care o zidarie sau o fatada are toleranta de nivelul milimetrilor, daca nu centimetrilor, a indica un consum teoretic pentru o suprafata perfect plana este mai mult decat incorect. Din punctul meu de vedere, oricat de plana ar fi fatada, tencuita sa fie, tot nu ajungem la o surpafata de 25mp acoperita cu un tub de adeziv poliuteranic.

Cu atat mai mult cu cat intre aceste produse este si o diferenta notabila de calitate, a aplica un cordon prea subtire poate duce la esecul operatiunii. Spun ca este diferenta notabila de calitate pentru ca am constatat practic o diferenta de consistenta (densitate) atat pentru adezivul proaspat aplicat cat si pentru cel intarit. Cel mai slab produs a fost adezivul Impact, culoare galbena, densitate extrem de mica, la aplicare cordonul pur si simplu se dizolva. Asemanator cu acesta, poate foarte putin mai bunicel a fost adezivul Den Braven, aceeasi culoare galbena. Pare ca ar fi de fapt acelasi produs sau producator dar asta nu sunt sigur, asemanarea este destul de mare si de aici presupunerea. Adezivul Tytan, chiar daca mai ieftin ca Ceresit Ct84 dar si ca adezivul Den Braven, este cu totul altceva. Este de cluoare albastra si nu se compara cu primii doi adezivi. Are o densitate mult mai mare, cordonul este stabil si lipeste bine. Dintre toate cele patru tipuri de adezivi, cel mai complet si mai bun, atat ca densitate, rezistenta cordon dupa intarire si mod de lucru este Ceresit Ct84 – culoare roza.

Dincolo de densitate si mod de lucru, ca suprafata acoperita mi se pare corecta remarca celor de la Tytan – inlocuieste un sac de adeziv clasic, aceasta insemnand ca dintr-un tub se poate placa circa 5-6mp. Acest consum de 1 tub de adeziv poliuretanic la 5-6 mp este similar cu ceea ce obtinem din sacul de adeziv pe baza de ciment, unde avem specificat consumul de 4-5kg/mp (sac 25kg = ~5mp). Utilizand Ceresit CT84 pentru placarea principala, considerand ca pentru micile zone numeroase de pe fatada, consumul realizat a fost undeva la ~5mp/tub, abateri de planeitate variind de la 5mm la 2cm.

Un cordon cu o rezistenta mai mica, rezistenta data atat de aderenta la stratul suport cat si de densitatea materialului (material compact) este definitoriu pentru durabilitatea si calitate atermosistemului, mai ales daca utilizam un polistiren expandat de calitate, tip EPS 80 cu o grosime mai mare.

Avand in vedere experienta practica si informatiile pe care le gasim pe ambalaje si in instructiuni, considerati ca solutia de utilizare a adezivului poliuretanic merita folosita din prisma rapiditatii, usurintei, aderentei si izolatiei termice oferite. Restul calculelor ce tin de suprafata acoperita si consumul mai mic de adeziv, ce ar duce la un pret mai mic pentru lipirea polistirenului, este doar o iluzie.

Acesta este punctul meu de vedere dupa ce am utilizat aceste produse, daca informatiile si experienta va ajuta, nu imi ramane decat sa va urez SPOR LA TERMOIZOLAT!

 

Vizualizari:4405

Tags: , , , ,

VYS in data de 18 august, 2014

De multe ori se lucreaza cu beton facut manual pe santier iar in loc de sorturi de nisip si pietris se lucreaza cu balast. De aici si pana la momentul cand decofram structurile din beton (stalpi, centuri, plansee) nu mai este decat o chestiune de timp. Nu de putine ori avem surpriza sa constatam o preparare defectuoasa a betonului, fie nu a fost vibrat, fie a fost vibrat prea mult, fie a fost prea zemos si s-a scurs apa ramand balastul la vedere, fie armatura nu a fost pozitionata corect fata de cofraj etc. Acest rezultat al turnarii betonului, mai putin dorit, poate sa ne conduca la decizii radicale ce presupun demolarea structurii respective si returnarea ei, sau putem apela la solutii de reparare a defectelor in cazul in care acestea nu sunt foarte insemnate si nu pun in pericol rezistenta structurilor.

In afara acestor situatii cand avem o turnare slaba, armatura iesita din plan – vizibila sau exista segregari pe suprafete relativ mici, mai intalnim diferite situatii cand structurile din beton sunt afectate de mediu, de exemplu ploaia, inghetul sau substantele chimice din aer, care in combinatie cu un beton de o calitate scazuta si cu defecte de structura pot determina, in timp,  deteriorari majore .

Pentru acest gen de lucrari, exista produse dedicate si nu se poate utiliza o simpla tencuiala sau un mortar standard. In cazul in care trebuie sa efectuati lucrari de acest gen, exista pe piata doua tipuri de produse ce pot fi gasite in magazinele de bricolaj: un adeziv expoxidic bicomponent Sikadur 31 si un un mortar monocomponent rapid Mapei MAPEGROUT RAPIDO. Exista o diferenta considerabila de pret intre cele doua produse, mortarul bicomponent circa 60 lei la cantitatea de 1,2 kg (exista si ambalaj mai mare, 6kg, pretul este undeva la 300 lei) iar mortarul monocomponent costa 150 lei sacul de 25kg.

Cum vorba multa nu este de ajutor, achizitionam mortarul monocomponent din comert si trecem la treaba. Acesta ar fi sacul de mortar bicomponent, sac de polietilena, vidat.

                                         segregare

 Primul pas este curatarea zonelor ce se vor repara. Se indeparteaza orice urma de material antiaderent, se curata resturile de ciment, se indeparteaza rugina etc. Pentru aceasta folosim o perie de sarma.

                                    segregare 1

Dupa curatarea mecanica se umezeste puternic zona. Mortarul se aplica pe o suprafata umeda dar zvantata in prealabil.

                                    segregare 2

Preparam mortarul, alegem sa preparam cate putin in canciog pentru ca timpul de intarire este destul de scurt si este pacat sa il aruncam la cos. Se intareste in circa 10 minute. Poate fi preparat mai moale daca este necesar sa aplicam un prim strat de amorsare. Se poate aplica la o grosime de maxim 25 mm pe strat, cand este necesara o grosime mai mare se aplica straturi multiple, la intervale de 15 minute.

                                    segregare 3

Cu o mistrie, cu un spaclu sau o spatula, aplicam mortarul pe zona ce necesita reparare.

                                    segregare 4

Umplem intreaga zona si avem grija sa nu se usuce foarte repede. Nu este indicat sa bata soarele direct pe zona reparata cu mortarul monocomponent si trebuie pastrata zona umeda cel putin cateva ore, recomandt 24 ore acoperit cu o folie daca este cazul.

                                    segregare 5

Cam aceasta a fost mica reparatie a betonului, mai precis acoperirea armaturii prost pozitionate. Continuam sa petecim toate zonele cu urme de segregare sau armatura neacoperita. De notat ca nu poate fi aruncat foarte usor cu mistria, fiind un produs tixotropic, pur si simplu se lipeste pe mistrie sau pe spaclu. Curatati uneltele imediat dupa fiecare utilizare.

Inainte de final, puteti utiliza mortarul monocomponent Mapei MAPEGROUT RAPIDO pentru:

– repararea elementelor degradate din beton, a muchiilor stalpilor, grinzilor si a balcoanelor, datorita corodarii barelor de armatura;

– repararea rapida a pardoselilor industriale din beton;

– inchiderea fisurilor superficiale in beton si in tencuieli pe baza de ciment;

– finisarea rapida a defectelor de suprafata la turnarea betonului, a segregarilor, a rosturilor de contractie, a gaurilor, a barelor de armare etc.;

– asamblarea tuburilor de beton si repararea marginilor acestora etc.

 

Vizualizari:6160

Tags: , ,

VYS in data de 7 iulie, 2014

Targul international de mobila, echipamente si accesorii va avea loc in perioada 10 – 14 septembrie, in Centrul Expozitional Romexpo, si va fi organizat de ROMEXPO si co-organizat de Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania, Camerele de Comert si Industrie din Romania si EUROEXPO.

La BIFE-SIM gasesti solutii pentru dezvoltarea companiei tale, dar si pentru rezolvarea unor probleme cu care te confrunti.

Distribuitorii si importatorii de accesorii si echipamente vin la targul international din industria lemnului pentru a te ajuta sa faci un pas inainte in afacerea pe care o conduci! Iti vor prezenta cele mai noi tehnologii de prelucrare a lemnului si-ti vor face oferte care sa respecte bugetul pe care il ai la dispozitie.

BIFE-SIM este singurul targ din Romania dedicat industriei de mobila, echipamente si accesorii. Evenimentul are caracter international si este dedicat producatorilor, importatorilor, exportatorilor si distribuitorilor din domeniul lemnului. Targul se va desfasura in Centrul Expozitional Romexpo, pe o suprafata de 30 000 metri patrati.

Mii de modele, zeci de stiluri, o multitudine de solutii! BIFE-SIM reprezinta inspiratia data de un spectacol fara precedent de forme si idei. Este locul in care casa mult visata prinde contur, capata forma si devine realitate. Este locul in care exista solutii salvatoare pentru orice tip de spatiu, dar si pentru orice stil preferat. Si este locul in care totul este aratat intr-o alta perspectiva, in care vechiul se imbina atat de frumos cu noul, traditionalul cu modernul, in care clasificarile exista doar ca un ghid.

BIFE-SIM este cu adevarat un spectacol de forme si idei, in care designerii si producatorii de mobila isi vor surprinde privitorii cu modele ingenioase, ce respecta tendintele in mobila prezentate la nivel mondial.

BIFE-SIM 2014 VA AVEA LOC IN PERIOADA 10 – 14 SEPTEMBRIE, LA ROMEXPO.

 

PROGRAM VIZITATORI                                   Pret bilet – 15 RON

10 – 13 septembrie: orele 10:00 – 18:00                                 
14 septembrie: orele 10:00 – 16:00

 logo_bifesim_general_2014

In perioada urmatoare, VYS Blog iti pune la dispozitie un numar limitat de invitatii, care iti asigura accesul GRATUIT in cadrul Targului BIFE – SIM 2014.

Detaliile vor fi postate in timp util pe blog.

Vizualizari:4038

Tags: , ,

VYS in data de 6 iunie, 2014

Exista situatii cand avem nevoie sa sapam gropi pentru diverse scopuri in curte. Prima varianta ce ne vine in minte este utilizarea unei cazmale si a unei lopeti. De cele mai multe ori saparea cu o cazma este greoaie iar groapa rezultata este mai mare decat avem nevoie. In acelasi timp,  adancimea este conditionata de largimea gropii, putand sa sapam direct cu o cazma doar pe o adancime mica.

Situatiile cand avem nevoi sa realizam gropi cu latime mica si adancime mare pot fi intalnite la urmatoarele activitati:

– fixarea unor stalpi de gard, din fier, beton sau lemn;

– plantam pomi si diversi butasi de flori

– diverse gauri pentru fixarea unor elemente de decorare in gradina, pozare a picioarelor unor elemente de fixare, ingroprarea unui instalatii aferente sistemelor de irigat etc.

Pentru acest gen de gauri este necesara utilizarea unul burghiu de pamant sau foreza. Exista doua variante: foreza motorizata (electrica sau pe benzina) si foreza manuala. Cele motorizare sunt puternice si rapide insa au un cost destul de mare, ceea ce  le fac mai putin recomandate pentru achizitia personala, pentru utilizare sporadica.

                                            foreza

Varianta recomandata pentru micile lucrari din curte, realizate din cand in cand, este o foreza manuala. Gasiti pe piata diverse produse, de la cele ieftine de 30 lei pana la variante de 200 lei, mai grele si mai rezistente. In cazul de fata, avem o foreza manuala cumparata cu pretul de 40 lei (oferta). Elementul de sapare este realizat din tabla, are diametrul sapei de 150 mm si o inaltime totala de 1.24m.

                                         Foreza manuala

Am utilizat foreza pentru fixarea unor stalpi din beton, o imprejmuire provizorie. Trasam linia de realizare a gropilor cu ajutorul unei sfori si trecem la treaba. Inainte de a incepe forarea indepartam din pamantul de suprafata cu iarba si putin uscat, circa 5 cm. In acest fel usuram forarea, diminuand efortul necesar. Fiind o foreza usoara, la inceput este nevoie de o forta de apasare concomitent cu invartirea.

                                         Foreza manuala 1

Foreza incepe sa intre in paine, musca pas cu pas din pamantul inca umed. De notat ca un grad moderat de umezeala este propice forarii usoare. Cu cat pamantul este mai uscat, cu atat aceasta nu va putea sa rupa din sol, puteti turna apa in groapa pentru a creste umiditatea si usura forarea.

                  Foreza manuala 2 Foreza manuala 3

Odata cu avansarea forezei, groapa capata o forma circulara perfecta. In acest caz am mers pana la o adancime de 50-60cm, corelat cu nivelul terenului.

                  Foreza manuala 4 Foreza manuala 5

Executia gaurilor este gata, ca durata de executie pe gaura am inregistrat un timp de circa 8-10 minute. Urmeaza introducerea stalpilor in gauri si baterea pamantului pe langa acestia. Dupa caz, se poate opta pentru turnarea unui strat de beton la baza stalpului. La final, foreza si-a facut treaba pret de 2 zile in care a realizat 40 gauri pentru stalpi apoi am pus-o la pastrat, va mai fi utila si la alte gropi.

                                        Foreza manuala 6

Vizualizari:9085

Tags: , ,

VYS in data de 15 mai, 2014

VYS Blog va pune la dispozitie serviciul

montare Pavaje „ALL INCLUSIVE

 

Pentru amenajarea curtilor si gradinilor, fie ca sunt proiecte rezidentiale sau de orice alta natura, apeleaza cu incredere la serviciul de montare PAVAJE All Inclusive.

Ce presupune acest serviciu:

1. Transmiterea solicitarii dvs.

2. Deplasarea la fata locului in vederea analizei tehnice pe teren, masurarea spatiului afectata de lucrari, calcularea necesarului si stabilirea tutror detaliilor.

3. Imediat dupa efectuarea deplasarii primesti oferta personalizata, tehnica si financiara.

4. Executia montajului cu echipe agreate de furnizor

Serviciile includ furnizarea elementelor de pavare, transportul materialelor si montarea efecpavaretiva.
Pretul depinde de tipul pavajului. Varianta standard de pavaj cu serviciile mentionate incluse porneste de la 50 lei/mp.

Pentru oferta detaliata si personalizata va rugam sa ne contactati.

Atasam un catalog pentru proiecte rezidentiale, apasati pe imaginea alaturata.

NOTA: nu sunt incluse in prezentul tarif sorturile necesare montajului (nisip, pietris), spargerea betoanelor existente si evacuarea acestora, mortarul necesar pentru borduri si inchirierea buldoexcavatorului daca este necesar. Contracost, se pot asigura aceste materiale siutilaje, conform necesitatilor lucrarilor.

Vă oferim cele mai bune servicii, in cel mai scurt timp,

atât în oraşul Craiova şi imprejurimile sale, dar şi in toată Oltenia.

Contactati-ne pentru informatii si stabilirea unei intalniri preliminare in vederea realizarii unei oferte personalizate, adaptata specificului constructie dumneavoastra.

Asteptam solicitarile dvs. prin intermediul formularului, adresei de e-mail sau telefonului pe care le gasiti in pagina Contact. Puteti deasemenea sa lasati datele dumneavoastra de contact si va vom suna in cel mai scurt timp.

Alte preturi:

Montaj pavaj 18 lei FTVA/mp
Montaj borduri 7 lei FTVA/ml
Spart beton 7 lei/mp
Incarcat si evacuat moloz cu auto 2,5 to, 80 lei/masina
Rectificat sufprafete cu buldoexcavator 80 lei/ora

Vizualizari:4901

Tags: , , ,

VYS in data de 8 mai, 2014

Este o placere sa descoperi diverse persoane care isi realizeaza singure amenajarile sau elementele de decor pentru casa si gradina. Chiar daca uneori poate sa fie mai greu atat pentru ca nu sunt detinute suficiente informatii despre tehnica de realizare, materiale, sculele si uneltele necesare  etc. Nu trebuie sa fii neaparat constructor ca sa poti realiza o serie pentru propriile nevoie si acest articol este un alt exemplu ca pasiunea mesteritului nu are limite.

 Articolul de astazi legat de realizarea stancilor artificiale este opera lui Antal, un alt pasionat DIY. Sa vedem cum se realizeaza stancile artificiale (roci false din ciment) si ce utilitate pot avea ele. Dupa cum spune autorul, nu este un profesionist si nu are pretentia ca metoda si modul meu de lucru sant cele mai indicate, asa ca o anumita doza de prudenta ar fi necesara .

In principal, aceste stanci sunt folosite pentru realizarea unor amenajari peisagistice, in zone unde se amenajeaza diverse iazuri cu sau fara curgeri de apa, cascade. In acest caz este vorba despre un micut iaz de gradina inconjurat de stanci si o cascada. Principala problema a iazurilor de gradina dotate cu cascade sunt rocile, sau mai bine spus lipsa volumelor mari. Marea lor majoritate sunt construite dintr-o aglomerare de pietre plate mai mari sau mai mici, asezate pe o folie de cauciuc sau fixate cu mortare.  Ca sa realizezi cu adevarat o cadere de apa ai nevoie de elementul principal, masivitatea unei stanci care face din aceasta cadere o simfonie. Fara stanca masiva de baza, apa nu ar avea acelasi traseu, ar disparea undeva in maruntaiele pamantului. Cum utilizarea unei stanci adevarate ar crea mari batai de cap cu transportul si asezarea pe pozitie, datorita greutatii extrem de mari, singura optiune care sa aduca cu realitatea este realizarea unor stanci artificiale.

Asadar am optat pentru o cascada de acest gen, pe care incerc sa o prezint mai departe.

Pentru prepararea materialului este recomandat sa existe minim 2 persoane, fiind vorba de o cantitate de circa 1 tona si ceva de mortar. Totul se lucreaza manual si nu este deloc usor de unul singur.

Primul pas a fost o gasirea unei schite, dupa mai multe incercari m-am oprit la aceasta:

Schita stanca

Inainte de toate trebuie sapata groapa iazului ce va adaposti cativa pesti. pentru ca acestia sa aiba o anumita protectie pe timpul sezonului rece, am optat pentru adancimea de 120cm. Iazul gandit are o forma aproximativ circulara si nu are etaje pentru plante, doresc sa arate ca o acumulare de apa intre stanci sau roci mai mari, ceva asemanator cu aspectul unui tau de munte. Am comandat o folie EPDM care a fost asezata in groapa si acoperind inclusiv malurile. Deoarece urmeaza sa ridicam stanca artificiala langa iaz, am acoperit folia EPDM cu o alta folie de polietilena, doar pentru protectia la murdarire.

Constructia propriu-zisa a inceput cu suportul ce va fi realizat din polistiren expandat, taiat sub forma de cuburi. Placile de polistiren au fost lipite cu banda adeziva, si asezate astfel incat sa realizeze o forma bruta a viitoarei stanci. Dupa aceasta etapa se aseaza o plasa de rabitz pe intreaga suprafata si o fixam cu cateva scoabe din loc in loc. Din pacate nu am fotografii pentru aceasta etapa cu polistirenul dar nu ar trebui sa fie o problema de intelegere.

Structurile de polistiren armat au fost asezate pe maluri doar partial pentru a putea lucra pe zona interioara. Acestea au fost fixate in sol cu cateva bare de fier beton. Tot in etapa aceasta am pozitionat furtunul de recirculare a apei care face legatura dintre pompa submersibila si partea de sus a cascadei.

Pana aici toate bune si frumoase,urmeaza distractia de baza, prepararea mortarului si formarea stancilor. Reteta utilizata pentru mortar fost: 1 parte ciment , 2-3 parti nisip fin cernut, 1 parte adeziv de gresie de exterior si fibre de polietilena. Materialul trebuie sa fie destul de gros si cremos, nu trebuie sa curga dar nici sa fie prea tare.

Prima data se aplica un strat de mortar care trebuie sa imbrace armatura. Acest prim strat poate fi mai fluid comparativ cu cel ce va fi utilizat la texturarea stancilor. Aplicarea mortarului s-a realizat cu mana protejata de manusa, nu merge cu mistrie si aruncari de precizie. Suprafata stratului de baza trebuie sa fie cat mai neregulata, rugoasa, astfel incat urmatorul strat sa faca priza cat mai bine. Dupa minim 24 de ore de la aplicarea mortarului de baza, putem trece la aplicarea stratului final, cel ce va fi texturat. Utilizam aceeasi compozitie dar ceva mai putina apa, mai gros. Urmeaza o perioada de asteptare de cateva ore  pana cand devine suficient de stabil pentru realizarea texturarii.

                 stanca artificiala 1 stanca artificiala 2

Inca din aceasta etapa trebuie vizualizat cum va arata stanca finala, fara imaginatie si fara o observare atenta a stancilor naturale nu iese nimic. Am aplicat materialul cu aceleasi manusi de cauciuc iar apoi am folosit 2 gletiere din inox, modificate. Acestea au capetele rotunjite pentru ca trebuie lucrate cu ele in acelasi timp si nu trebuie sa aiba colturi care sa agate materialul. Astfel se creeaza tot felul de margini, trebuie imaginat ca aspectul initial al unei stanci a fost format din mai multe fatete orientate diferit . Pentru asta trebuie taiat in ciment, in alta parte trebuie ridicat sub forma de mici coame, mici muchii, dupa imaginatia fiecaruia.stanca artificiala 3

Pentru texturare am folosit urmatoarele scule, parte din ele apartinand instrumentarului stomatologic. Scula mica care a fost de baza pentru crapaturi si fisuri iar cea mai mare a fost folosita la crevase impreuna cu un cutit obisnuit , o pensula si o perie de sarma. Se incepe de sus in jos si dupa cativa cm de crapaturi si fisuri se indeparteaza materialul desprins cu ajutorul pensulei. Trebuie pensulat cimentul crud care este desprins pentru ca altfel va face priza din nou. Din loc in loc am lovit cimentul cu peria de sarma, cand cimentul este suficient de ferm se desprind mici portiuni din suprafata si in final arata ca o piatra macinata neregulat.

                    stanca artificiala 4 stanca artificiala 5

Cea mai buna metoda de texturare generala inainte de fisuri este folosire matritelor din latex, matrite obtinute prin turnarea si intarirea ulterioara a latexului pe stanci naturale. Este mai bine sa dispui de 2-3 matrite si sa le presezi amestecat. Din pacate nu se gasesc la noi, evident, iar sa-ti cumperi singur materiale bicomponente sa-ti fabrici tu matritele este exagerat de scump daca nu lucrezi profesional.

O fotografie cu exemplu de texturare, se vede cum am folosit instrumentul din inox, arata ca un mic bisturiu in unghi.

stanca artificiala 6

In mare asa s-a realizat texturarea cimentului, transformarea unei suprafate netede de mortar de ciment intr-o fata de stanca, in cateva ore. Nu ma pot abtine sa nu spun ca este oarecum dificil, necesita rabdare si atentie, deci nu este chiar o metoda rapida si usoara.

Etapa urmatoare texturarii este colorarea. Inainte de colorare,suprafata stancii trebuie „arsa” usor cu arzatorul cu gaz pentru topirea fibrelor de polietilena care ies la suprafata cimentului.

Am folosit vopsele acrilice, aplicarea pe rocile din ciment se face prin pulverizare si nu prin pensulare. Este suficient un pulverizator de mana, manual, fie din cele pentru casa, fie din cele pentru gradina care sunt mai mari. Vopselele acrilice au fost din gama Maimeri, cele folosite pentru pictura (vopsele profesionale), au ca indicatie si picturile murale de exterior. Ca regula de dilutie, teoretic merg diluate maxim 1:50 cu apa dar odata cu cresterea dilutiei puterea de acoperire scade. Am folosit dilutii diferite, pana la 1:10. Inainte de aplicare efectiva a stratului de vopsea s-a utilizat o amorsa acrilica.

Pulverizarea vopselei se face in straturi repetate ca sa acoperi culoarea de baza, merge mult mai bine cand se porneste de la alb si este mult mai greu sa deschizi o culoare fata de procedeul invers. Am folosit mai mult culori, unele total aiurea de m-am ingrozit cand am vazut cum arata dupa ce s-a uscat asa ca a fost nevoie de drumuri repetate la magazin si de alti bani, costuri aiurea dar asta a fost, experienta se dobandeste lucrand.

Culorile utilizate au fost: Warm White, Titanium White, Carbon Black, Mars Black, Mars Brown, Raw Sienna, Burnt Sienna, Burnt Umber, Payne’s Gray, Warm Grey si Olive Green. Cele mai utilizate au fost combinatiile de raw sienna cu alb, maron si negru, celelalte au fost folosite din loc in loc pentru accente. Porneam de la o baza alba in care introduceam nuantele mai inchise cu fiecare strat.

Se aplica un strat si se lasa la uscat circa 1 ora. Uscarea completa este la 24 de ore dar pentru vopsire eu am incercat si aplicarea pe ud, in modul acesta culorile difuzeaza una in alta in zonele de suprapunere. Negrul se aplica ultimul, initial in fisuri si crapaturi si apoi din loc in loc pentru inchiderea unor culori sau creearea de umbre.

Pentru difuzia culorilor am folosit si un burete marin. Se tamponeaza cu buretele umed dupa circa 20 de secunde zona unde s-a pulverizat culoarea. Rezultatele sunt fantastice, nici o micropulverizare sau pensulare nu poate inlocui modul aleatoriu de actiune a buretelui marin. Ultima manopera de vopsire a fost aplicarea albului-gri pe muchii prin tehnica dry brush. Este destul de migalos si poate fi inlocuita excelent daca se foloseste cimentul alb, in acel caz se aplica o frecare a muchiilor cu hartie abraziva.

Exemplu de vopsire pornind de la un alb combinat cu raw sienna si inchizindu-se prin nuante mai inchise. In final negru in fisuri apoi negru din loc in loc pentru nuantare si muchii in alb murdar prin dry brush.

stanca artificiala 8 stanca artificiala 9 stanca artificiala 10

                       stanca artificiala 11 stanca artificiala 12

                             stanca artificiala 27 stanca artificiala 13

Dupa uscarea completa am aplicat un strat hidroizolator cu lac acrilic semimat pentru piatra. Este necesar pentru ca este o structura expusa continuu la apa. Rezistenta vopselelor profesionale la factorii exteriori este foarte mare dar nu este o idee chiar linistitoare sa revopsesti totul dupa citiva ani asa ca este bine sa fie protejate cu un lac mat. Pe de alta parte protectia nu mai permite modificari de culoare ulterioare. Toata constructia a durat aproape 3 saptamani.

Inceputul functionarii caderii de apa.

                                               stanca artificiala 14

Dupa cateva saptamani au inceput sa apara algele verzi unicelulare, acestea au colonizat rapid caderea de apa, in sfarsit a capatat un aspect mai natural.

                                  stanca artificiala 15 stanca artificiala 16

Peste alte 2 saptamani toata suprafata expusa la apa a fost colonizata (pe cei oripilati de alge si care nu pot accepta iazurile de gradina fara lampi UV si solutii algicide eu ii sfatuiesc sa dea cu Domestos, peste tot, pot sa-l foloseasca si ca sampon, sa fie siguri ca nu s-au contaminat naibii cu vreo alga).

Volumul iazului este de circa 1300 litri ceea ce il incadreaza in categoria iazurilor mici. Neavand plante are nevoie de filtrare. Am avut materialele ramase de la fostul iaz : o pompa submersibila de iaz cu un debitstanca artificiala 22de 6000 litri/ora ( dar care la inaltimea de 140 a cascadei si calculand si adancimea unde se afla pompa are un debit redus la maxim 2-3000 de litri/ora ) si un filtru de presiune de 10 litri pe care l-am scufundat in iaz dupa ce am anulat lampa UV cu circuitul ei. Si-au facut treaba foarte bine dar si cu un mic ajutor, ca sa scap de invazia initiale de alge verzi unicelulare care imi transformasera apa intr-o ciorba tulbure a fost nevoie de o solutie cu un amestec de bacterii. In cateva zile apa s-a facut cristal si asa este si acum .

Imi place foarte mult aspectul de apa neagra dat de folia EPDM in combinatie cu latimea mica dar adancimea mare si cu contrastul de culoare al stancilor de pe mal , aspect pe care un iaz putin adanc il obtine foarte greu sau chiar deloc. Rocile ce formeaza malurile sant semiscufundate, practic nu se vede locul unde folia iese din apa , un alt aspect aproape imposibil de rezolvat la iazurile clasice fara a avea maluri de latimi foarte mari si etaj subacvatic pe masura.

Dupa ce l-am terminat parca a inceput sa-mi para rau ca nu l-am facut integral din imitatie de roca, inclusiv albia iazului, ar fi fost o continuitate a stancilor de pe mal.

 Alte texturi

stanca artificiala 17

    Coloratie si textura , inclusiv un lichen pictat

 

            stanca artificiala 18

 Aspectul de ansamblu

stanca artificiala 23 stanca artificiala 25

Planuri: colonizarea cu muschi, deocamdata am inceput cu niste acrocarpi pufosi. Urmeaza stanca artificiala 24ca anul acesta in primavara sa culeg niste pleurocarpi de la o cascada naturala pe care o sa-i plasez in imediata apropiere a caderii de apa, acestia sunt mai iuti de picior si sper sa colonizeze rapid, dupa acrocarpii aia astept cu zecile de ani. O sa incerc si cu colonizarea unor licheni dar am mari dubii ca-i voi convinge ca lacul acrilic e prietenul lor. Sper ca iedera sa imbrace rocile de fundal cat mai repede si deja a acoperit complet partea din spate si s-a catarat pe stanci. In partea stanga exista construit un ghiveci destul de adanc, deghizat in roca, deocamdata se observa resturile unei ierbi Pennisetum alopecuroides. Inca nu stiu daca va ramane iarba sau voi planta un artar japonez, inca mai caut o specie foarte mica de Acer ca sa-l cresc bonsai.

Si toate acestea pentru ca o cascada in natura este formata din roci vii, aproape nimic nu este mort pe o stanca .

Vizualizari:5414

Tags: , ,

VYS in data de 3 aprilie, 2014

Exista diverse tipuri de gradini, englezesti, japoneze, acvatice etc., acestea doua din urma conţin un lac, un iaz sau un bazin îngropat (atunci când spaţiul este mic). Aranjamentele care se fac în interiorul sau în jurul acestor locuri cu apă trebuie să conţină plante specifice (de apă sau mlaştină), pietre, chiar şi fauna caracteristică apei şi pot deveni locuri încântătoare pentru cei care le privesc.  O grădină acvatică se poate realiza cu multă fantezie şi pe un teren mic, imitând perfect un colţ de natură.

Aceste modele de amenajare a gradinilor constituie o sursa de inspiratie si in acest sens am placerea sa va prezint realizarea unui iaz. Avem o curte in care exista un butoi in care se aflau cativa nuferi. In jurul acestui butoi se doreste amenajarea unui mic iaz ce va adaposti nuferii, cativa pestisori si o mica cascada. Se traseaza forma iazului si se executa manual sapatura. Dat fiind ca nuferii au nevoie de o anumita adancime unde sa ajunga radacinile, pastram un butoi pe care il integram in fundul iazului.

Iaz curte 0

Adaugam o folie de polietilena pe intreaga suprafata, depasind marginile cu circa 20cm.

Iaz curte 2

Corpul iazului va fi realizat dintr-un mortar preparat la fata locului, un amestec de nisip, ciment si ceva resturi de adeziv ce ramasesera de la alte lucrari. Stratul de mortar va fi armat cu o plasa de sarma de tip rabitz.

iaz curte 3

Este o munca putin mai murdara iar incarcarea suprafetei se face treptat, modeland cu grija mortarul. Iazul capata forma dupa prima mana de mortar. Il vom lasa sa se usuce minim 24 ore.

               iaz curte 5 iaz curte 6

Aplicam al doilea strat de mortar, stratul de finisare.

iaz curte 7

Pe marginea superioara se vor incastra doua randuri de pietre, fixate cu acelasi mortar iar intr-unul din capete amplasam o mica cascada realizata din piatra naturala. Avem grija sa nu uitam furtunul ce va constitui permitee aspirarea apei de catre pompa cascadei.

                             iaz curte 8 iaz curte 9

Pentru ca mortarul nu este impermeabil, este necesara realizarea unei hidroizolatii interioare. Aceasta se va realiza cu ajutorul unei solutii minerale, un mortar hidroizolant pe baza de ciment – Ceresit CR65. Se gaseste la sac de 25kg si ne ajunge un singur sac pentru doua straturi. Aplicarea s-a facut cu o bidinea insa este posibila si utilizarea gletierei, cel putin pentru stratul secundar, astfel ca suprafata va fi mult mai lisa.

                 iaz curte 10 iaz curte 11

Iazul nostru este lasat la uscat dupa aplicarea ultimului strat de hidroizolatie

                 iaz curte 12 iaz curte 13

Adaugam un strat de nisp pe fundul iazului, amplasam un alt fund de butoi.

                 iaz curte 14 iaz curte 15

Incepem procesul de umplere a iazului cu apa.

                  iaz curte 16 iaz curte 17

Hidroizolatia trece testul, nu avem pierderi de apa si putem adauga cativa pestisori. Pe margine pozitionam alte cateva pietre apoi ne pregatim de iarna, in ciuda unei toamne destul de prelungite.

                 iaz curte 18 iaz curte 19

Dupa cum s-a observat din fotografii, lucrarea este destul de simpla insa rezultatul cred ca este extraodinar. Este un exemplu ca se poate face o lucrare buna si utila fara complicatii inutile si cheltuieli importante, fie de un mester priceput, fie de mana noastra.

Cum de pescuit nu poate fi vorba, ramane sa ne bucuram de farmecul serilor pe marginea iazului!

Actualizare 1

Doua foto recente cu iazul in cauza.

                 iaz 2014 iza 2014 a

Vizualizari:7411

Tags: , , ,

VYS in data de 12 martie, 2014

Alexandru a fost pus in situatia de a confectiona o mica scara exterioara, din beton, la intrarea in casa. A dorit sa ne impartaseasca experienta sa, fiind unul din cei care isi executa singur lucrarile necesare atunci cand este posibil.

Este o lucrare cu grad de dificultate redus, usor de realizat de catre oricine doreste sa faca putina miscare si evident are nevoie de 1-2 trepte pe care sa intre in casuta. In cateva cuvinte si fotografii, sa vedem detaliile si modul de constructie a scarii din beton.

Dimensiunile scarii au fost adaptate la necesitati si limitele spatiului:

-fundatia are dimensiunile 2900 x 820 x 500 mm

– prima treapta are dimensiunile 2400 x 250 x 80 mm

– a doua treapta are dimensiunile 1900 x 250 x 170 mm

– ultima treapta are dimensiunile 1400 x 400 x 170 mm

Pasii efectuarii acestei scari din beton 

1. Masurarea si impartirea treptelor si contratreptelor conform schitei realizate la fata locului;

2. Trasarea scarii;

3. Saparea fundatiei si curatarea temeliei de pamant;

scara intrare

4. „Ancorarea” viitoarei scari de constructia existenta (conexpanuri), nevand lasate „mustati de fier din temelie”, cu titlul de a fi cat de cat prinsa de fundatie. Odata efectuata sapatura s-a umplut o parte din aceasta cu piatra de rau. Se poate observa inceputul de armatura cu fier beton, s-au dat niste gauri in temelie s-au batut niste fier striat de care s-a legat  fierul beton, asta in partea de jos iar in partea de mai sus s-au folosit conexpanuri de 12mm de care s-a legat alt fier beton pentru legatura scarii de fundatie (nu se pot observa legatura cu conexpanuri in poza). S-a preparat betonul la fata locului utilizand o betoniera, in prima faza pana la nivelul solului.

               scara intrare 1 scara intrare 2

5. Pregatirea scandurilor pentru cofrag (masurare, debitare), efectuarea cofragului, suspendarea si ancorarea acestuia.  Pietrele au fost asezate in interiorul treptelor fara a se atinge pentru a permite betonului sa intre intre ele si fara a atinge marginea cofragului pentru a nu avea surprize la decofrare.

Un alt detaliu este legat de profilele CD care sunt prinse in beton si folosesc la suspendarea cofragului. Dupa decofrare vor fi taiate cu flexul la suprafata, restul ramanand in beton fara nici un incovenient. Daca se folosea lemn era acelasi lucru numai ca in timp lemnul putrezeste in beton ramanand gaura dar nici asta nu este un aspect foarte negativ scarile urmand sa fie placate. De asemenea treapta a doua a fost ancorata pentru mai multa rezistenta in doua locuri, de conexpanurile pentru armare, cu sarma de 4 folosita uzual la legarea cofrajelor, dupa decofrare sarma ramane in beton.

                scara intrare 3 scara intrare 4

6. Umplerea treptelor, compactarea betonului si nivelarea

scara intrare 5

La final se va astepta cel putin pana a doua zi pentru decrofrare, avand grija sa protejam betonul daca ploua sau impotriva accesului eventualelor animalute din curte (caini, pisici etc.).

               scara intrare 6 scara intrare 7

Lucrarea a durat aproximativ o zi, realizata de doua persoane, s-a inceput la 8 dimineata si la ora 16 era gata.

Compozitia betonului am adoptat-o de la o cunostinta .Betonul fiind facut cu betoniera, la 10 L de apa, am pus o galeata de 10L de ciment la care adaugam nisip si pietris pana la obtinerea vascozitatii dorite.

 Consumuri aproximative

-ciment 4 saci a cate 40 kg , 80 lei

-apa in jur de 150L

-nisip si pietris

-piatra din zona

-scanduri, cuie, profile, conexpanuri, fier beton … de asemenea de prin curte.

-mana de lucru – nepretuita

Scule folosite

-rindea electrica, fierastrau pentru ajustarea scandurilor

-bormasina cu acumulatori

-bormasina cu percutie pentru conexpanurile prinse

-betoniera

– si nu in ultimul rand lopata, cazma, tarnacop, roaba, mistrie, ciocan,etc.

 

 

Vizualizari:10611

Tags: , , ,

VYS in data de 24 februarie, 2014

De aceasta data vreau sa vedem cum trebuie fixata corect tamplaria din PVC  pentru ca de prea multe ori am vazut montaje catastrofale. Nu inteleg de ce trebuie sa platim o tamplarie moderna, un produs ce ni se prezinta a fi conform unor standarde foarte avansate, cu design deosebit, realizata cu echipamente performante si in conditii stricte, in timp ce la montaj apar situatii in care se fac mai mult decat compromisuri. Ca sa discutam concret, am comandat o tamplarie care ne costa sute de euro bucata iar cand o montam, acceptam sa vina o echipa de montaj si sa o „macelareasca”. Ma refer la operatiunea de fixare mecanica a tamplariei, utilizand suruburile dedicate. Unul dintre cei care fac montajul dau cate o gaura din loc in loc, apoi introduc suruburile pe care le strang cu bormasina pana la deformarea profilului din PVC. Lasa suruburile la vedere si pleca multimiti de montajul profesional. Ei bine, nu este chiar asa, lasand la o parte faptul ca prinderile sunt facuta la distante uneori alese la intamplare (ca sa nu spun ca se fixeaza mecanic la limita prevederilor din cartile tehnice de montaj), fixarea suruburilor este total incorecta.

Aceasta situatie o puteti vedea in urmatoarea fotografie, acelasi stil de montaj facut de o firma renumita dar care totusi a avut bunul simt sa adauge capacele de mascare a suruburilor. Aceste capacele mi-au atras atentia si de aici ideea articolul de astazi.

            capace suruburi  capac surub

In general o sectiune prin tamplaria din PVC arata ca in fotografia urmatoare, lasand la o parte diferentele constructive si forma diferitelor tipuri de profile. Ce ne intereseaza este partea de toc, zona inferioara din foto si armatura acesteia. Dupa cum se observa, o fixare a tamplariei asa cum se face in cele mai multe cazuri este realizata doar prin strangerea surubului (simbolizat cu galben) pe peretele din PVC si nu pe armatura din otel. Din aceasta cauza, de multe ori surubul de fixare sparge peretele (zona albastra) din PVC daca strangerea este brutala iar in restul cazurilor aceasta se deformeaza usor.

tamplariePVC

Daca pana acum am vazut cum se face de regula si nu este corect, sa vedem cum ar trebui sa fixam corect suruburile unei tamplarii din PVC. La o simpla cautare pe net gasim cateva fotografii cu niste capacele, niste piese cilindrice din plastic ce au diverse culori.

capace tamplarie

Pai ce facem, schimbam tipul capacelului sau care este diferenta intre capacele actuale si cele de la inceputul articolului? Ajuta aceste capacele in fixarea corecta a tamplariei? Ei bine DA!

Operatiunea normala pe care v-o recomand sa o realizati este urmatoarea:

-se gaureste primul perete al profilului cu un burghiu avand diametrul capacelelor;

-se gaureste armatura metalica si peretele cu burghiul potrivit pentru fixarea corecta a suruburilor de prindere, mai mic de cat primul;

-se introduce si strange surubul de prindere astfel incat capatul acestuia nu va mai strange pe peretele profilului ci va patrunde in interiorul camerei centrale; astfel va strange efectiv pe armatuta din otel;

– se monteaza capacelele de mascare a gaurii de montaj prin simpla apasare in gaura ramasa pe toc.

fixare tamplarie

Constatam ca diferenta intre cele doua metode de fixare, cea gresita si cea corecta, consta doar in utilizarea unui burghiu mai mare in prima faza si montarea unui capacel. Practic, nu este nici un dezavantaj pentru firma care monteaza, costul capacelor este infim (10 capacele nu costa decat 1 leu) iar ca manopera nu presupune decat o schimbare de burghiu.

In concluzie, montajul corect a suruburilor de fixare mecanica a tamplariei nu presupune nici un efort suplimentar semnificativ insa rezultatul este la polul opus – profilul de PVC va ramane nemaltratat iar aspectul va fi asa cum trebuie, fara deformari sau spargeri de profil, fara suruburi aparente strangerea fiind intradevar solida.

Sfatul meu este sa cereti acest tip de montaj de la bun inceput si sa il mentionati in contract, altfel o sa aveti supriza sa vedeti ochi mirati, mai ales de la echipa de montaj pe care evident ca nu o intereseaza prea tare aceste amanunte.

Uneori amanuntele fac diferenta si nu costa neaparat!

 

Vizualizari:5966

Tags: , ,

VYS in data de 24 februarie, 2014

Romexpo organizeaza târgul internațional de tehnologii, echipamente, utilaje și materiale pentru constructii, CONSTRUCT EXPO, careva avea loc în perioada 10-13 aprilie 2014.

Prin organizarea unei noi editii a CONSTRUCT EXPO, Romexpo isi propune sa creeze cadrul necesar dialogului de business, sa sprijine si sa promoveze mediul de afaceri din Romania, sustinand astfel companiile si politicile de dezvoltare ale acestora.

Ca si in anii precedenti, expozitia va prezenta cele mai noi tendinte din domeniul constructiilor, pentru: produse si sisteme de constructii, amenajari exterioare edilitare, utilaje industriale si echipare de santier, proiectare, consultanta, design, antreprenoriat si executie, fiind un eveniment adresat producatorilor, importatorilor si distribuitorilor, la nivel national si international.

CONSTRUCTEXPO

Inregistrare
Pentru a va alatura, timp de 4 zile, specialistilor din domeniu va invitam sa va inscrieti la CONSTRUCT EXPO. Formularele de inscriere sunt disponibile pe site-ul evenimentului iar pentru informatii suplimentare puteti contacta echipa de proiect, care va sta cu placere la dispozitie.

Avem convingerea ca proiectele, ideile si persoanele pe care le veti regasi in cadrul CONSTRUCT EXPO sunt valoroase si vor fi de interes pentru Dumneavoastra, contribuind astfel la succesul afacerii.

Sursa: http://www.constructexpo.ro/

Vizualizari:1650

Tags: , ,

VYS in data de 27 ianuarie, 2014

Un nou produs nou in gama Ceresit, adezivul multifunctional CM77 – Ultraflex, pe baza de silan modificat. Este un produs gata preparat, utilizat pentru aplicari flexibile ale placajelor ceramice si ale altor placaje, pe suporturi dificile.

CARACTERISTICI

cm77

 • durata de viata mare, aderenta maxima
 • lipire flexibila permanenta
 • nu necesita amorsare pe majoritatea suprafetelor suport
 • gata de utilizare
 • adeziv multifunctional pentru aplicarea tuturor tipurilor de materiale
 • timp de intarire ajustabil
 • rezistent la actiuni ale substantelor chimice
 • fara solvent si fara apa
 • fonoizolant pana la 10 dB

DOMENII DE UTILIZARE

Adezivul se poate utilizat la montarea placilor ceramice, pentru lipirea dalelor de marmura, pietrei naturale, clincherului si pentru placile de PAL si OSB. De asemenea, poate fi utilizat pentru lipirea elementelor structurale, a elementelor prefabricate, sectiunilor si profilelor. Este utilizabil in aplicatii interioare si exterioare.

Nu necesita amorsare asuprafetei in prealabil, pentru lipiri pe suprafete de metal, lemn, beton, tencuieli pe baza de ciment, sape pe baza de ciment, placi din fibrociment, placi de PAL, OSB, placaje ceramice existente si placaje din piatra artificiala pe pardoseli incalzite. Este utilizabil si pe beton sau sape proaspete.

In acest ultim caz este necesara amorsarea suprafetei cu Ceresit CF 87, inainte de aplicarea adezivului. Ceresit CM 77 este recomandat pentru zone cu expunere la substante chimice, in spatii permanent umede cum ar fi spalatorii auto, centre spa, bucatarii comerciale, berarii, silozuri, curatatorii, grajduri, bazine de inot si laboratoare.

PREGATIREA SUPRAFETEI DE BAZA

Suprafetele trebuie sa fie compacte, cu capacitate portanta, curate, uscate si fara substante ce ar putea impiedica aderenta. Suprafetele trebuie sa fie perfect plane, fara denivelari iar golurile trebuie umplute cu minim 12 ore inainte de aplicarea adezivului. Planeitatea suprafetei are un impact foarte mare asupra consumului de adeziv, fiind un adeziv gata preparat si cu un pret semnificativ, stratul suport plan va reduce consumul de material.

MOD DE APLICARE

Aplicarea produsului se face utilizand metoda “in pat subtire”. Pulverizati stratul de adeziv cu cantitati mici de apa, pentru a accelera procesul de intarire, dar sa nu balteasca. Daca lucrul este intrerupt pentru un timp mai indelungat, inchideti galeata.

Cand se aplica placaje ceramice care vor fi utilizate in conditii dificile, de exemplu in centre spa, bazine de inot, sau spatii tehnice este necesar sa se etanseze toata suprafata cu hidroizolatie. In zonele de muchii, colturi si rosturi de dilatatie inglobati banda de etansare si mansetele speciale pentru colturi si strapungeri.

Excesul de adeziv in stare proaspata poate fi indepartat cu servetele speciale Tangit. A nu se utiliza apa pentru curatare. Dupa intarire adezivul poate fi indepartat numai mecanic.

Imediat dupa utilizare, curatati uneltele cu o carpa uscata, daca este necesar si cu putin ulei. Servetelele speciale Tangit pot fi utilizate si pentru curatarea uneltelor de lucru. Rosturile pot fi chituite dupa 24 ore.

RECOMANDARI

Ceresit CM 77 este un adeziv pe baza de silan al carui proces de intarire are loc in contact cu apa, din acest motiv nu este posibila curatarea uneltelor si a suprafetelor cu apa. Reziduurile de adeziv pot fi indepartate cu alcool, ulei sau diluant de vopsea.

Indepartati pelicula intarita de adeziv care s-ar putea forma in ambalaj din cauza depozitarii necorespunzatoare. Nu o mixati impreuna cu restul de adeziv.

DEPOZITARE

 • Ca majoritatea materialelor de constructii, se pastreaza timp de maxim 12 luni in ambalajul este bine inchiss in spatii racoroase si uscate. Dupa utilizare se inchide foarte bine galeata.

AMBALARE

 • Galeti de plastic de 8 kg.

CONSUM

 • Consumul de adeziv este corelat cu marimea dintilor mistriei: 3,4kg/mp pentru dinti de 8mm, 3kg/mp pentru dinti de 6mm, 1,4kg/mp pentru dinti de 4mm si 1,3kg/mp pentru dinti de 3mm.

PRET Informativ

 • circa 350 lei galeata de 8kg.
Vizualizari:2987

Tags: , ,

VYS in data de 10 decembrie, 2013

Iata-ne la sfarsit de an cu un nou articol, chiar daca nu are nici o legatura cu spiritul sarbatorilor de iarna sau cu Mosu’. Este o lucrare realizata cu multa transpiratie si rabdare de catre Bogdan, un cititor al VYS Blog si cred ca poate fi considerat un cadou de sarbatori avand in vedere ca aceasta lucrare s-a finalizat undeva la inceput de iarna 2013. Sa lasam spiritul sarbatorilor si sa vedem ce a reusit sa realizeze Bogdan, sa vedem povestea renovarii balconului sau.

Decizia de a face o anumita lucrare are intodeauna o motivatie, de aceasta data au existat 4 motive clare:

1.  in sezonul rece se e forma mucegai pe parapet, imediat sub tamplaria din PVC

2. parapetul se umezea pe o distanta de 30-40cm de la tamplarie in jos, se scurgea apa din condens

3. pardoseala din gresie era umeda tot timpul, se forma condens abundent.

4. vara era foarte cald, frigea tamplaria, iarna efectiv ingheta la imbinarea de colt.

Acestea fiind zise, s-a hotarat  renovarea completa a balconului. Cum demolarea este pasul cel mai usor, acesta a fost terminat rapid. Am facut cateva constatari:

– la interior parapetul era compus haotic din 3 randuri de placi de expandat (EPS) si extrudat (XPS) de 2 – 3 cm. Polistirenul lipit de placile de beton verticale era umed si mucegait;

– baza parapetului nu avea nici o izolatie, comunica direct cu spatiul de aer al termosistemului exterior de 10 cm din polistiren expandat;

–  tamplaria avea gaurile de evacuare infundate si era plina de apa. In plus tamplaria realizata cu profil Rehau nu avea armatura la interior, ci doar pe zona de colt;

– tamplaria era montata direct pe bara de metal, avea cativa mm de spuma pe ici pe colo, nu continuu;

Prima etapa, demontarea tamplariei existente, eliminarea straturilor aflate pe parapet.

                renovare balcon 1 renovare balcon 3

Odata eliminate toate straturile necorespunzatoare, s-a inceput reconstructia. Primul pas si cel mai important a fost inchiderea partii laterale a balconului cu zidarie. Peste structura parapetului s-a zidit un strat de caramida apoi inca 6 randuri din BCA. Pe partea frontala se va inchide cu tamplarie termoizolanta din PVC insa de aceasta data o vom monta pe un strat intermediar de polistiren extrudat. Termoizolatia exterioara cu polistiren expandat este pastrata, insa umplem spatiile interiore pe cat de mult posibil iar in partea superioara adaugam spuma poliuretanica. Pe acest perimetru placat cu polistiren extrudat se monteaza noua tamplarie termoizolanta din PVC.

                renovare balcon 5 renovare balcon 6

                renovare balcon 7 renovare balcon 8

In aceasta etapa spatiul este inchis si etans, de acum trebuie sa trecem la izolarea suprafetelor si finisarea lor, operatiune care va fi mai solicitanta decat ceea ce s-a realizat pana acum.

                renovare balcon 9 renovare balcon 16

Gresia de pe pardoseala a ramas pe pozitie, continuam umperea golurilor din structura parapetului aplicand bucati de polistiren extrudat iar pe pardoseala egalizam suprafata laterala prin turnarea unei sape de egalizare. Am utilizat sapa cumparata din comert, Estrich C20, sac de 25kg. Amestecam materialul din sac cu apa si il turnam la nivel pe zona dinspre parapet, respectand nivelul gresiei.

           renovare balcon 12 renovare balcon 13

Pana se intareste sapa de egalizare ne mutam la exterior, finalizam zona de inchidere a izolatiei exterioare si suportul pe care se monteaza glaful. Aplicam un straif din polistiren extrudat iar peste acesta vom lipi glaful din aluminiu. Lipirea acestuia se realizeaza cu mastic bituminos. Glaful a fost decupat in zona scurgerilor de pe tocul tamplariei. Pe zona de imbinare a glafului cu tamplaria a fost utilizat un etansat cu proprietati adezive. Dupa fixarea si uscarea glafului vom indeparta folia de protectie.

                renovare balcon 17 renovare balcon 19

                renovare balcon 20 renovare balcon 22

Daca la exterior lucrurile nu necesita operatiuni ce sa implice multa mizerie, la interior avem parte de o atmosfera mai neplacuta. Am placerea sa va prezint o foto cu Bogdan in actiune, in momentul in care elimina izolatia tavanului realizata cu polistiren expandat. Probabil aceasta foto ii va aduce multa vreme aminte de perioada lucrarilor, insa asa se scrie istoria. Asadar, indepartam manual masa de spaclu si polistirenul expandat de pe tavan. Imediat trecem la fixarea profilelor metalice pentru gipscarton ce vor cuprinde si izolatia din vata minerala. Binecunoscutul sistem de profile metalice tip UD 30 pe perimetru si profile metalice tip CD 60 pe zona interioara, prinse cu bride universale si dibluri rapide.

                 renovare balcon 23 renovare balcon 25

Acelasi sistem de izolatie interioara cu profile metalice, vata de sticla, bariera de vapori si gipscarton va fi utilizat atat pe zona de tavan, parapet cat si peretele zidit, chiar daca acesta are si izolatie exterioara cu polistiren expandat. Avem grija ca bariera de vapori aplicata peste vata de sticla si profilele metalice sa fie montata etans, toate imbinarile sigilate, inclusiv pe contur. Este o operatiune foarte importanta, orice cantitate de vapori ce ajunge in izolatie sau pe zona parapetului va condensa rapid si va provoca mucegai daca nu etansam bine.

           renovare balcon 27 renovare balcon 30

renovare balcon 28 renovare balcon 26 renovare balcon 31

Pe exterior a fost mai greu de lucrat de unul singur asa ca s-a apelat la un alpinist utilitar pentru a putea aplica termoizolatie pe zidaria din BCA, repararea celorlalte zone degradate si vopsirea. In peretele de zidaria s-a realizat si o gaura pentru scoaterea tubulaturii de la hota.

     renovare balcon 33 renovare balcon 36 renovare balcon 37

Exteriorul este gata, asteapta doar vopseaua decorativa insa aceasta numai dupa ce suprafetele se usuca bine. Intre timp ne concentram pe interior, urmeaza oepratiuni ce necesita rabdare si ceva indemanare. Se fasoneaza toate rosturile gipscartonului, se amorseaza si se gletuieste intreaga suprafata.

                 renovare balcon 35 renovare balcon 38

Pe o zona a peretelui exterior si pe cel interior se vor aplica trei randuri de faianta.

                 renovare balcon 39 renovare balcon 40

Dupa uscarea si slefuirea gletului vom amorsa suprafata cu Oskar Zero Mucegai apoi vom da o mana de vopsea lavabila. Am cumparat vopsea gata colorata Aplalux si am avut o mare dezamagire. Vopseaua nu acoperea deloc cum trebuie, raman pete, dupa toate acestea am schimbat vopseaua si totul a revenit la normal.

                 renovare balcon 41 renovare balcon 42

                 renovare balcon 43 renovare balcon 44

Pe pardoseala izolam cu polistiren extrudat pe care il lipim cu adeziv poliuretanic peste gresie. Dupa lipirea placilor de izolatie asezam o placa din OSB, astfel incat sa egalizam suprafata inainte de aplicarea parchetului laminat.

     renovare balcon 45 renovare balcon 46 renovare balcon 47

Peste placa din OSB, inainte de a aseza placile de parchet laminat, aplicam un strat de placi izolatoare subtiri.

                 renovare balcon 48 renovare balcon 49

Vopseaua noua, alba, dupa ce am renuntat la cea colorata de la Apla. Lavabila din balcon e Zertifikat Plus cu ioni de argint. Pe hol am dat cu Savana superlavabila pentru baie si bucatarie, cu teflon si rezistenta la mucegai (cutia cu albastru). Desi are mai multe calitati decat Zertificakt-ul, culoare e mai spre alb neon daca pot sa zic asa. E mai „prietenoasa” culoarea de la Zertifikat.

                 renovare balcon 50 renovare balcon 51

 S-a montat parchetul laminat, s-a montat plinta aferenta si glaful interior ce a fost lipit cu adeziv de montaj. Am facut curatenie generala si ne pregatim de asezarea noului mobilier. Deasupra ferestei cu dubla deschidere este o grila pentru ventilatie ce va asigura aerisirea.

        renovare balcon 52 renovare balcon 54

                  renovare balcon 55 renovare balcon 53

Renovarea balconului a ajuns la final, a fost o lucrare destul de istovitoare avand in vedere ca in multe zile s-a lucrat doar dupa-masa, cate 2-3 ore in limita timpului. Una peste alta, de aceasta data greselile esentiale au fost evitate si asteptam iarna pentru a vedea calitatea lucrarii. Sunt convins ca lucrarea este incomparabil mai buna decat in situatia initiala.

La final completez povestea renovarii cu urmatoarele:

– am mutat aragazul in balcon si mi se pare o imbunatatire grozava pentru restul casei in privinta mirosurilor, aburilor si caldurii excesive (cand se foloseste cuptorul);

– am scos panoul din tamplarie care avea aerisirea, in sezonul rece e cam rau cu acest capac. Am incercat o improvizatie de capac din polistiren insa intr-o zi a zburat cand a deschis cineva usa la intrare. Pentru 20 lei panoul, am pus altul si gata cu problemele. Nu am gasit inca o aerisire cu capac care sa si izoleze atat de bine pe cat imi doresc eu;

– lucrul cel mai important, FARA o sursa de caldura continua, temperatura cea mai mica inregistrata in balcon a fost de 20 grade pe la ora 2 noaptea cand afara erau -7 grade. Incalzirea e asigurata doar de caloriferul din bucatarie. Deja nu mai e balcon ci este transformat in bucatarie. Geamurile nu s-au „umezit” mai mult de 1 deget, doar in partea de jos, si asta atunci cand sunt temperaturi cu minus noaptea. De cand a venit frigul, doar de 2 ori am gasit dimineata cateva picaturi pe glaf, provenite de la apa care s-a prelins din condensul de pe geam. Binenteles, cand gatesc sau incalzesc, totdeauna am grija sa scot aburii suplimentari afara, ori cu geamul pe batant, ori cu hota pe minim. Zilnic aerisec dimineata, cand ne intoarcem de la servici, seara inainte de culcare. Umiditatea e tinuta sub control. Mi se pare o imbunatatire extraordinara fata de cum era inainte.

– a ramas de facut blatul cu dulapiorul la acelasi nivel cu aragazul – e agitatie destul de mare in decembrie asa ca las pe la anul finalizarea completa a proiectului.

Scopul lucrarii constand in zero infiltratii, izolatie buna, fara condens deranjant, 

utilitatea spatiului si ambianta placuta a fost atins !

Vizualizari:13554

Tags: , , ,