.................

VYS in data de 3 martie, 2015

Izolarea termica a fost, este si va ramane un punct foarte important in procesul de ridicare al unei constructii, fie ca este vorba de segmentul rezidential sau nu. Chiar daca citim la tot pasul despre impactul unei izolatii de slaba calitate, de cele mai multe ori nu acordam o importanta deosebita si rezultatele se vor simti atat in confortul interior cat si in complicatiile legate de o eventuala refacere a solutiei aplicate, aceasta insemnand costuri multiplicate inutil, ca sa nu zic risipa.

Izolarea mansardei poate fi facuta in diverse feluri, variante exterioare daca se gandeste solutia odata cu realizarea acoperisului, variante interioare sau variante combinate ale celor doua. Din punct de vedere al materialelor folosite, avem deasemenea cateva variante, de la cele aplicabile mecanizat la cele ce pot fi realizate in spiritul DIY (Do It Youself).

In acest articol vom vedea cum putem izola cat mai bine o mansarda utilizand ca material izolator vata minerala. Recomandarea normativului de profil este legata de o anume rezistenta termica minima necesara pentru acoperisul mansardei sau ultimul planseu al casei, ce are o valoare de minim 5 mpK/W, aceasta insemnand circa 20 cm de izolatie la un coeficient de transfer termic (lambda) de 0,04 W/mpK. Plecand de la aceste date, va recomand sa calculati cu mare atentie necesarul de izolatie pentru care optati si sa evitati prodosele din vata minerala universale – ieftine.

Sa trecem la aspectele practice ce tin de termoizolarea mansardei. Odata realizat acoperisul peste mansarda, in aproape orice situatie vom avea o structura cu urmatoarea configuratie:

-invelitoare – tigla de tabla, tigla ceramic sau din beton;

- cele doua straturi de rigle cu membrana spoecifica pentru acoperis;

-astereala;

-capriorii din lemn.

Dimensiunile capriorilor si mai ales distanta intre ei au diferite valori, valorile cele mai des utilizate fiind capriorii de 10 x 10cm montati la o distanta de 60 cm unul de altul. Avem structura realizata, sa trecem la lucrarile pregatitoare. Aceste lucrari constau in indepartarea eventualelor urme de mortar ce pot exista pe astereala sau pe capriori ca urmare a tencuirii la interior, eliminarea oricaror cuie, suruburi sau altor resturi de materiale ramase din diverse etape de construire a casei, indepartarea prafului si a altor urme de mizerie.

Este foarte important ca lemnul utilizat la realizarea acoeprisului sa nu aiba pe el scoarta copacului. Aceasta este locul ideal sub care se dezvolta daunatorii lemnului – cari si nu numai. Asigurati-va ca orice urma de scoarta, chiar si uscata, este indepartata de pe scandura si de pe capriori. Daca a ramas scoarta si a trecut ceva timp, o sa constatati ca sub aceasta se afla lemn ros, un praf galbui. Dupa indepartarea scoartei si curatarea suprafetelor, trebuie facut un tratament pentru lemn, acesta va realiza o protectie a lemnului impotriva ciupercilor, insectelor, cari cat si o protectie minima impotriva focului. Cele mai ieftine produse pleaca de undeva de la 20 lei/litru, pentru o mansarda de 50mp avand nevoie de 2-3 5 litri de solutie. Aceasta se dilueaza intr-un anumit procent cu apa si se aplica pe structura din lemn in minim 2 straturi, utilizand de exemplu pompa de stropit pomii. De mentionat ca structura se va colora in verde, in maro-roscat sau alta culoare conform nuantari produsului de catre producator – deci o structura tratata astfel isi va schimba culoarea.

 Am efectuat operatiunile premergatoare realizarii izolatiei, structura este suficient de curata si protejata, sa trecem la executia lucrarilor de baza. Sunt necesare cateva masuratori si trasarea nivelului pentru viitorul tavan al mansardei. Acest lucru se va face utilizand un furtun de nivel, o nivela cu laser , un dreptar etc. Stabilirea nivelului va permite montarea profilului perimetral al tavanului, profilul UD specific inchiderilor cu gipscarton, corelat cu grosimea izolatiei ce se va utiliza.

Pentru montarea profilului perimetral avem nevoie de: profil UD, banda de etansare, dibluri rapide 6x40mm, ciocan, masina de gaurit cu burghiu de 6mm, foarfeca de tabla, cutter. Banda de etansare este obligatorie, aceasta se va lipi pe spatele profilului UD. Pozitionam profilul pe nivelul trasat, efectuam gaurirea si introducem diblurile. Teoretic este necesara o prindere din 800mm in 800mm insa pentru o mai fixare va recomand o prindere mai deasa, sa spunem 600 mm.

              Izolare mansarda 2 Izolare mansarda 1

Mare parte din accesorile si sculele utilizate pentru realizarea lucrarilor de izolare a mansardei.

                                    Izolare mansarda 12

Dupa fixarea profilului perimetral UD, se va trece la prinderea profilelor principale – profilele CD60. Prinderea profilelor CD se realizeaza la capete prin introducerea in profilele UD iar in campul tavanului se pot utiliza bride pentru profile CD sau ancore pentru profile CD. Alegerea unui tip de brida sau ancora se va face corelat cu grosimea izolatiei aplicate, existand piese care pot permite amplasarea unui strat de izolatie din vata minerala mai mare sau mai mic. Bridele permit o grosime a stratului secundar de izolatie de maxim 10cm iar ancorele permit amplasarea unei grosimi a izolatiei secundare cuprinsa intre 10 si 20cm.

Cum in acest exemplu se va utiliza o grosime de izolatie de 25cm pe anumite zone si 30cm pe altele, solutia utilizata va fi cu ancore pentru profile CD, cu o lungime de 27cm. Acolo unde este cazul, cu o foarfeca s-a ajustat din lungimea piesei de ancorare.

                Izolare mansarda 7 Izolare mansarda 6

Introducerea bridei pe profil se face extrem de simplu, aceasta clipsand prin impingerea usoara a profilului CD. Asezarea profilelor CD se va face in acelasi plan, piesele de ancorare se fixeaza pe fiecare caprior, distanta intre profilele CD va fi de maxim 500mm iar prinderea ancorelor pe lateralul capriorului se face cu suruburi de lemn cu cap plat 4,2 x 35mm. Ne mai trebuie un dreptar, o masina de insurubat si autoforante pentru fixare profile in zona de imbinare cu perimetralul.

                Izolare mansarda 3 Izolare mansarda 11

                Izolare mansarda 10 Izolare mansarda 5

                Izolare mansarda 4 Izolare mansarda 9

 In urma calcului rezistentei termice a stratului total de izolatie, se pot utiliza mai multe tipuri de produse dar toate avand ca destinatie de utilizarea termoizolarea acoperisurilor – mansardelor. Cum spuneam, avem zone cu izolatie de 25cm si zone cu izolatie de 30cm, impuse de inaltimea minima la care poate sa ajunga tavanul mansardei, am ales doua produse diferite pentru primul strat de izolatie. In primul caz se va utiliza o vata minerala semirigida VPG 10 (0,034W/mpK) iar in al doilea caz vata minerala Terra 76P (0,038W/mpK).

                Izolare mansarda 14 Izolare mansarda 13

Acolo unde este necesar, placile din vata minerala se vor taia cu ajutorul unui cutit obisnuit, lama lunga si bine ascutit. Cine doreste poate achizitiona un cutit special pentru vata insa va asigur ca merge la fel de bine cu orice cutit bine ascutit. Debitarea se face mai usor cu cat placa de vata este mai densa. Inainte de a incepe manipularea placilor de vata, asigurati-va echipament minim de protectie constand din manusi, masca praf, ochelari de protectie si caciula. Spre exemplu din sortimentul VPG10 cad foarte multe particule de vata si va vor irita cel putin cateva ore., mai ales cand o asezati pe pozitie, deasupra capului. Celalalt sortiment, Terra 76P este mult mai prietenos la „iritare”. Asadar taiem placile de vata dupa cum avem nevoie sa umplem spatiul dintre capriori.

                Izolare mansarda 15 Izolare mansarda 16

Asezam placile de vata intre capriori. Debitarea pentru sortimentul semirigid s-a facut la o latime mai mare cu 1cm fata de spatiul existent intre capriori, pentru a realiza o fixare buna.

                Izolare mansarda 17 Izolare mansarda 18

Continuam asezarea primul strat de vata, este necesar sa acoperim in mod continuu si fara a lasa goluri intreaga suprafata. Vata se aseaza fara a fi presata, cat mai natural si uniform. Aceeasi tehnica se foloseste si pentru zona cu vata Terra 76P, aceasta fiind mai putin rigida. Aici putem majora latimea de taiere la +2cm sau putem adauga fasii suplimentare de vata unde este cazul.

                 Izolare mansarda 19 Izolare mansarda 21

                 Izolare mansarda 22 Izolare mansarda 23

Dupa asezarea intregului strat de vata primar este obligatorie realizarea unui strat de sustinere de siguranta. In multe cazuri am vazut ca este preferata o retea de sarma. Nu agreez sarma in interiorul izolatiei si am optat pentru o retea realizata cu sfoara din polipropilena, o rola avand 200m iar pretul este de 10lei. O rola ajunge la circa 25mp de acoperis, depinzand de cat de dese sunt prinderile. Fixarea retelei de sustinere se face in zig-zag, utilizand capse sau cuisoare de tapiterie.

                  Izolare mansarda 24 Izolare mansarda 25

Realizarea structurii pentru viitorul tavan al mansardei este finalizata, avem amplasat primul strat de izolatie termica si realizat spatiul pentru restul izolatiei. Va urma amplasarea staturilor secundare de izolatie termica, a barierei de vapori si inchiderea tavanelor cu placi din gipscarton. Aceasta etapa va fi prezentata intr-un nou articol pe VYS Blog.

Vizualizari:564

Tags: , , , ,

VYS in data de 20 ianuarie, 2015

În orice campanie de marketing găsim câteva elemente ce sunt prezentate ca avantaje ale produsului sau sistemului recomandat, identificând cu uşurinţă aspecte cum ar fi timp de execuţie redus, uşurinţă în manipulare, costuri reduse etc. Probabil aici este farmecul vieţii şi al meşteritului, la un moment dat avem de ales între diversele soluţii existente raportându-ne la particularităţile construcţiei pe care o realizăm, gradul de cunoaştere al fiecăruia, posibilităţile de aprovizionare efectivă, alte aspecte mai mult sau mai puţin obiective şi poate cel mai important aspect costurile generate de acea soluţie raportate la rezultatul obţinut.

In zilele noastre un produs sau o soluţie este analizata din cât mai multe puncte de vedere, contează atât caracteristicile tehnice şi efectele induse: izolare termica, izolare fonica, reacţie la foc etc., dar şi gama de aplicaţii în care pot fi folosite, alături de anumite avantaje privind efectiv execuţia în şantier. De aici si ideea pentru care doresc sa va prezint un material care pare sa fie inspirat din anii in care romanul utiliza ca metoda de tencuire a caselor de pământ, vestita reţea metalica realizata din cuie şi sârma, ulterior ceva plasa metalica.

Ca sa nu lungim vorba şi să trecem la aspecte ceva mai practice, specifice VYS Blog, sa vedem ce putem face cu produsul Nervometal, produs de aproape un secol dar încă puţin utilizat la noi.

Denumirea este extrem de sugestiva, vorba romanului: „un metal cu nervi”, Nervometal este o placa de oţel, galvanizat, plană, formând nervuri longitudinale de aproximativ 1 cm de înălţime, separate unele de celelalte de o zona cu lăţimea de 10 cm, realizată ca un grilaj de celule si nervuri transversale in forma de os de peste.

Produsul este livrat sub formă de foi având dimensiunile standard de 600 x 2500 mm, grosime de 0.5mm (se fabrica si la grosimi mai mici, de 0.35mm sau 0.4mm), un pachet conţine 20 plăci, adică o suprafaţă de 30mp.

Aceste caracteristici ii conferă o capacitate auto-portanta faţă de orice alt tip de plasă cu ochiuri, dar având o greutate redusă, intre 1,2 si 2 kg/m2. Produsul este extrem de maleabil, uşor de debitat, îmbinarea realizându-se uşor cu şuruburi, sârmă, nituri etc.

              Nervometal 10 Nervometal 9

Principalele avantaje oferite de Nervometal sunt legate de proprietăţile menţionate anterior: maleabilitatea îl face uşor de fasonat, putem obţine o multitudine de forme mai ales in zona arhitecturală, greutatea redusă ne permite manipularea uşoară şi depozitarea fără consum mare de spaţiu (450 mp  ocupă circa 2 mc), pierderile de material sunt aproape inexistente putându-se refolosi orice bucata de material rămasă de la eventualele debitări, poate fi folosit ca ARMATURA COFRAJ în funcţie de aplicaţie, însoţit de armare suplimentara cu oţel beton sau nu, fiind un metal contribuie la creşterea rezistenţei la foc a construcţiilor.

Utilizarea materialului

Gama de aplicaţii este extrem de mare, practic il putem utiliza pentru obţinerea oricăror forme geometrice în cadrul diverselor lucrări arhitecturale pe faţade, suprafeţe interioare (tavane de tip cupolă, scafe etc.), amenajarea de structuri la nivelul gardurilor, elemente prefabricate inclusiv decorative, suport pentru realizarea tencuielilor la pereţi, închiderea şi egalizarea planşeelor din lemn sau metal, etc.

Fiind un element de tip cofraj fixat pe structura de rezistenta, rămâne în interiorul structurilor şi contribuie la rigidizarea structurilor, elimină posibilitatea de apariţie a fisurilor pe straturile de acoperire şi egalizare,

Se poate spune ca pentru scafe sau alte forme arhitecturale putem utiliza materialele noi, placi gipscarton, placi pe baza de ciment, placi compozite sau alte tipuri de placi din materiale sintetice. Este adevărat, pot fi utilizate aceste sisteme însa la o casa tradiţională, la una cu istorie, reuşim doar sa ştirbim din farmecul epocii in care a fost construită, depersonalizând-o. In plus, costurile cu materialele şi accesoriile acestor sisteme moderne nu sunt chiar reduse iar în multe cazuri durabilitatea este destul de redusă raportat la durata de viaţă a construcţiei.

Realizarea unui planşeu din lemn la care grinzile au rămas aparente iar spaţiul dintre grinzi a fost prelucrat sub formă curbă ori dreaptă, cu ajutorul plaselor de tip Nervometal, tencuite si apoi finisare cu glet si vopsea lavabilă. Nervometal poate fi utilizat doar pentru realizarea zonei dintre grinzi, pe tavanul respectiv sau poate fi utilizat ca o armatura cofraj la turnarea planşeului peste aceste grinzi, facilitând ambele operaţiuni – armare planşeu şi suport finisare tavan.

             Nervometal 23 Nervometal 24

Realizarea formelor arhitecturale, un alt exemplu de utilizare a plăcilor Nervometal în trei paşi importanţi: fixarea şi modelarea plăcilor după forma dorită, tencuirea şi egalizarea suprafeţei cu mortar de ciment, finisarea şi vopsirea acesteia. In cazul acestor structuri arhitecturale, stratul suport trebuie sa fie solid si suficient de rezistent pentru a permite fixarea placilor Nervometal dar si sustinerea greutatii finale a elementelor realizate. de aceea trebuie acordata o atentie deosebita tehnicilor de fixare si elementelor de rigidizare.

             nervometal arhitectura nervometal arhitectura 1

Nervometal pentru lucrări interioare la pereţi şi tavane, în cazul de faţă o cupolă şi un tavan fals.

             nervometal tencuire nervometal tencuire 1

 Nervometal pentru lucrări pe faţada, acoperisuri şi ghene.

             Nervometal 27 Nervometal 30

             nervometal fatada nervometal scafa

O alta aplicaţie importantă a produsului Nervometal este închiderea şi egalizarea planşeelor din lemn, metal dar şi din grinzi de beton. Pentru aceasta aplicaţie vom prezenta în continuare mai multe detalii de execuţie.

Pornim de la stadiul iniţial, avem un planşeu realizat din grinzi de lemn peste care se va amenaja viitorul spaţiu locuibil.

                                 Nervometal 26

Distanţa maxima dintre grinzile planşeului, conform specificaţiei producătorului, este conform celor prezentate in tabelul următor. Daca aceste distante sunt mai mici, cu atat mai bine pentru rezistenta solutiei, de exemplu la 50cm distanta se poate merge cu o grosime de 5cm sau la 70cm se poate merge cu o grosime de 3cm.

                                 Distante nervometal

Prinderea efectivă a plasei Nervometal pe planşeul din lemn se realizează cu ajutorul scoabelor ce se vor bate cu ciocanul.

              Nervometal 1 scoabe nervometal

Un aspect important este modul de circulaţie pe planşeu, păşirea se poate realiza doar pe zonele corespunzătoare grinzilor şi nu pe spaţiul dintre acestea, evitând astfel deformarea plăcilor.

                                 circulatie pe nervometal

Aşezarea plăcilor de Nervometal se va face prin suprapunerea longitudinală conform indicaţiei de mai sus, de asemenea se vor suprapune şi capetele plăcilor pe cealaltă direcţie. Plăcile sunt întotdeauna amplasate în așa fel încât vârful nervurilor sunt orientate spre presiunea de beton. Se poate aşeza o folie sub plăci sau nu, depinde cât de vârtos este materialul utilizat.

              Nervometal 7 Nervometal 8

              Nervometal 12 Nervometal 13

Aşezarea betonului sau mortarului de ciment se aplica pe suprafaţa aferentă grinzilor apoi se întinde până la umplerea completă ă spaţiului dintre grinzi, acoperind în totalitatea plăcile Nervometal.

                               circulatie nervometal

Aşezăm betonul/mortarul pe suprafaţa închisă cu Nervometal şi urmărim egalizarea corectă a acestuia. Pentru trasarea nivelului se pot utiliza profile metalice aşezate al cota necesară şi neapărat în acelaşi plan.

           Nervometal 6 Nervometal 14

           Nervometal 15 Nervometal 21

Pe cealaltă parte a planşeului, placa Nervometal asteapta doar stratul de incărcare si finisare dar aceasta dupa terminarea celorlalte lucrări.

               Nervometal 5 Nervometal 17

                Nervometal 18 Nervometal 19

Am prezentat o mică parte din aplicaţiile Nervometal şi câteva exemple practice de utilizare. A se reţine că utilizarea acestui produs este multiplă în construcţii, iar pe lângă avantajele menţionate la începutul articolului, un astfel de planşeu este o varianta mai avantajoasă din punct de vedere al necesarului de izolare (termică şi fonică) prin natura sa compactă, rezistentă ridicată şi etanşeitate.

Tipul cel mai potrivit de material pentru egalizare este un beton marca C16/20 – B250. În ceea ce privește dimensiunea particulei este recomandată folosirea agregatelor ce nu trebuie să depășească dimensiunea de 20 mm pentru plăci cu strat de egalizare de 5 cm.

PRODUS: Nervometal
Produs de firma certificata ISO 9001, certificator Applus nr. EC-7905/13
Marcat CE conform UNE-EN 13658-1 si UNE-EN 13658-2
MATERIA PRIMA
OTEL Calitate DX51D+Z conform EN 10346
CARACTERISTICI: Rm=270-500 N/mm2
CERTIFICAT conform UNE EN 1024:2006

Placa de Nervometal galvanizata cu grosimea de 0,5mmm, dimensiunea 2500 mm x 600mm se poate cumpăra la preţul de 45 lei/mp sau 67,5 lei /placă.

Pentru aplicaţiile dumneavoastră, VYS Blog facilitează comanda plăcilor Nervometal, preţul indicat fiind preţul final cu toate taxele incluse, inclusiv transport. Transmiteţi comenzile utilizând FORMULARUL DE COMANDA la adresa de email office@vysblog.ro sau direct pe email (în acest caz este obligatorie specificarea datelor din formular).

 

OFERTA NERVOMETAL, primavara  2015

La fiecare 100mp comandati, primiti GRATUIT un ciocan antivibrant marca Stanley.

Vizualizari:1413

Tags: , , ,

VYS in data de 7 noiembrie, 2014

Un vechi proverb spune că cizmarul umblă desculţ, iar croitorul cu hainele de pe el rupte. Probabil că în vremurile când a apărut acest proverb nu existau instalaţii electrice şi nici electricieni, pentru că altfel sunt absolut convins că şi unii dintre aceştia din urmă ar fi devenit “personaje” ale proverbului.

Ca s-o spun pe-aia dreaptă, până în urmă cu un an mă regăseam din plin în enunţul acestui proverb. După ani de zile plini cu lucrări executate în diverse instalaţii electrice, am constatat că tocmai instalaţia electrică din locuinţa proprie devenise aproape de neutilizat, aşa că am început să plănuiesc executarea unei instalaţii noi. Fiind vorba de un bloc din plăci prefabricate din beton armat, am exclus din start varianta unei instalaţii îngropate, în primul rând datorită faptului că am oroare faţă de astfel de instalaţii (am făcut la alţii şi ştiu foarte bine ce “coşmar” reprezintă), iar în al doilea rând datorită faptului că acest tip de instalaţii nu prea sunt nici în litera şi nici în spiritul Normativului I7-2011.

După ce mi-am consultat şi soţia în privinţa modului cum ar trebui să arate viitoarea noastră instalaţie electrică, am ajuns la concluzia că va fi executată aparent în tubulatură din PVC, iar aparatajul va fi de tip modular de la firma Gewiss, cu excepţia tabloului electric, care va fi echipat cu aparataj Schneider Electric.

Pentru aceasta am întocmit şi proiect al instalaţiei, model pe care doresc sa vi-l prezint. Totodată, am făcut şi o serie de fotografii în timpul execuţiei şi după finalizare, sper eu destul de sugestive. Orice întrebare, observaţie, remarcă sau (de ce nu?) critică sunt binevenite, atâta vreme cât sunt la obiect şi, aşa după cum am procedat şi la articolele precedente, voi răspunde cu plăcere tuturor celor care-şi vor rupe din timpul lor preţios pentru a scrie pe VYS Blog.

BORDEROU  INSTALAŢII  ELECTRICE

 A. PIESE SCRISE

1. Foaie de capăt

2. Borderou instalaţii electrice

3. Caiet de sarcini

4. Breviar de calcul

5. Memoriu tehnic

B. PIESE DESENATE

1. Plan electric coloană individuală de alimentare, 1/3

Plansa nr. 1-3

           2. Plan electric general circuite de iluminat şi de prize,  scara 1:20, 2/3

Plansa nr. 2-3

           3. Schema electrică monofilară tablou electric de apartament, 3/3

Plansa nr.3-3

 

CAIET DE SARCINI

1. PREZENTARE

Prezentul caiet de sarcini cuprinde cerinţele şi  detaliile  necesare realizării coloanei electrice individuale, precum şi a instalaţiilor electrice interioare de iluminat şi prize aferente apartamentului cu două camere plus dependinţe situat în municipiul Petroşani, strada *****, blocul nr.**, scara nr. *, etaj nr.*, apartamentul nr. *.

 2. REZISTENŢA MECANICĂ ŞI STABILITATEA 

Instalaţia electrică (tablou electric, circuite, aparate etc.) se va asigura privind stabilitatea prin fixarea fermă a elementelor componente pe elementele de construcţie.

 3. MATERIALE

La executarea lucrărilor se vor utiliza numai materiale care corespund cerinţelor proiectului. Modificarea caracteristicilor şi performanţelor prevăzute in proiect pentru materiale se poate face numai cu avizul proiectantului.

Toate materialele trebuie să fie in conformitate cu standardele in vigoare şi să fie potrivite condiţiilor de lucru intr-un mediu ambiant cu temperatura cuprinsă in intervalul +5°C … +40°C şi umiditatea relativă cuprinsă in intervalul 5-95 %. Toate materialele trebuie să fie compatibile cu parametrii branşamentului local  de alimentare cu energie electrică din firida de distribuţie, contorizare şi protecţie (FDCP) a clădirii. Materialele vor fi insoţite obligatoriu de declaraţii de conformitate şi specificaţii tehnice, care să ateste calitatea acestora conform prevederilor din proiect. Materialele necesare execuţiei lucrărilor se vor transporta cu mijloace de transport adecvate, care să nu permită deteriorarea sau deformarea acestora sau a părţilor lor componente. Manipularea materialelor se va face cu respectarea normativelor de tehnica securităţii muncii şi in aşa fel incat să nu se producă deteriorări. Se va acorda o atenţie deosebită materialelor uşor deformabile (de exemplu: izolaţia exterioară a conductoarelor electrice.)

Inainte de punerea in operă, toate materialele se supun unui control vizual pentru a constata dacă nu au suferit degradări de natură să le compromită tehnic, şi anume : deteriorări sau striviri la mantaua exterioară a cablurilor, etc. De asemenea, inainte de montaj se va proceda la verificarea rezistenţei de izolaţie şi a continuităţii conductoarelor.

 3.1 Conductoare electrice

Toate conductoarele şi cablurile electrice de joasă tensiune trebuie să fie conform SR CEI 60227-1…6/1996-97, SR CEI 189-1/1993 şi trebuie să fie folosite in aplicaţii corespunzătoare, definite in normativele NP-I7-2011 şi PE 107-95. Izolaţia şi mantaua din PVC (sau PE) trebuie să aibă caracteristici de intarziere la propagarea flăcării, conform SR CEI 60227-1…6/1996-97, SR CEI 189-1 1/1993 sau BS 4066.

Conductoarele şi cablurile electrice trebuie să fie unifilare sau multifilare (flexibile), din cupru cu izolaţie din PVC cu întârziere la propagarea focului. Secţiunile minime pentru conductoarele din cupru sunt 1,5 mm2  pentru circuite de iluminat şi 2,5 mm2  pentru circuite de prize. Fiecare conductor trebuie să fie identificat prin culoarea izolaţiei codificată după SR CEI 446/1993, STAS 9638/1974, NP-I7-2011.

 3.2  Aparataj de protecţie pentru tablourile electrice, echipamente şi aparate

3.2.1. Întreruptoare miniatură

Întreruptoarele miniatură automate trebuie executate şi trebuie să aibă încercări de tip, conform SR EN 60947-2/1999 sau IEC898, EN60898. Părţile mecanice şi părţile electrice sub tensiune, cu excepţia terminalelor şi declanşatoarelor, trebuie să fie înglobate în casete turnate de înaltă rezistenţă mecanică.

Întreruptoarele (disjunctoarele) bipolare  trebuie să fie interblocate intern astfel încat defectul pe o fază să declanşeze toţi polii simultan. Întreruptoarele (disjunctoarele) trebuie să fie de tip magneto-termic şi/sau cu protecţie diferenţială şi să aibă capacitatea de rupere de minim 4,5 KA la tensiunea nominală de utilizare de 230 sau 415 V. Pentru protecţia circuitelor finale se vor utiliza întreruptoare (disjunctoare) având curba de declanşare tip C.

3.2.2. Echipamente şi aparate

La executarea lucrărilor se vor utiliza numai echipamente şi aparate care corespund cerinţelor proiectului tehnic. Modificarea caracteristicilor şi performanţelor prevăzute în proiect pentru echipamente nu este permisă fără avizul proiectantului. Echipamentele şi aparatele vor fi însoţite obligatoriu de declaraţii de conformitate şi acorduri tehnice, care să ateste calitatea acestora conform prevederilor din proiect. Echipamentele şi aparatele se vor transporta cu mijloace de transport adecvate, care să nu permită deteriorarea sau deformarea părţilor lor componente. Echipamentele şi aparatele se vor transporta şi depozita în ambalajul original până la punerea lor în operă. Manipularea echipamentelor şi aparatelor se va face cu respectarea normativelor de tehnica securităţii muncii şi în aşa fel încât să nu se producă deteriorări ale acestora sau accidente de muncă.

Înainte de punerea în operă, toate echipamentele şi aparatele se supun unui control vizual care să depisteze eventualele deficienţe de natură să le compromită tehnic, şi anume : deformări sau fisuri ale carcaselor starea bornelor de racordare, etc.

 4. EXECUŢIA LUCRĂRILOR

 4.1. Lucrări pregătitoare

Înainte de începerea lucrărilor, executantul va verifica realizarea condiţiilor minime necesare începerii lucrărilor, şi anume: cunoaşterea şi însuşirea proiectului de execuţie; cunoaşterea modificărilor date de proiectant, pe parcursul executării lucrării.

Trecerile circuitelor electrice prin elementele de construcţie se vor face fără a afecta armăturile existente, prin elemente de protecţie corespunzătoare dimensiunilor circuitelor de trecut.

4.2 Montarea circuitelor electrice

4.2.1. Conductoare şi cabluri electrice

Cablurile şi conductoarele electrice trebuie să aibă capete terminale în forme aprobate, cum ar fi papuci presaţi, cositoriţi, piese din cupru cositorite, pini terminali, presetupe, etc. Cablurile electrice instalate aparent trebuie pozate intr-o manieră curată şi ordonată, orizontal sau vertical. Toate cablurile electrice trebuie protejate adecvat impotriva oricărui risc de lovire mecanică la care ar putea fi expuse in condiţii normale de serviciu, prin adoptarea solutiei de pozarea in jgheaburi sau tuburi, ori protejarea prin armare.

Toate cablurile electrice ale instalaţiei fixe trebuie susţinute în aşa fel încât să corespundă din punct de vedere electric. Joncţiunile cablurilor neflexibile trebuie făcute prin lipire, alămire, sudare sau cu cleme mecanice sau de tip presare.

4.2.2. Sistemul de legare la priza de pământ

Tot sistemul de legare la priza de pământ şi toate conductoarele de protecţie trebuie selectate şi instalate conform prevederilor NP-I7-2011, pentru siguranţa şi funcţionarea corespunzătoare a echipamentelor asociate instalaţiilor şi cuprinde centura de împământare din interior şi priza de pământ de la exterior.Toate părţile conductoare expuse sau părţile metalice asociate instalaţiei electrice, dar care nu fac parte din circuitele active, trebuie conectate la centura de impământare din încăperea respectivă şi prin aceasta la priza de pământ, cu ajutorul conductoarelor de protecţie.

La centura de împământare trebuie conectate, cu ajutorul conductoarelor de echipotenţializare, conform NP-I7-2011, următoarele: părţile metalice expuse ale structurii construcţiei, ramele metalice pentru pereţii cortină şi finisaj exterior, ramele metalice ale uşilor, etc.

Tuburile metalice ale circuitelor şi armăturile cablurilor nu trebuie folosite drept conductoare de protecţie. Acestea trebuie legate la centura de împământare.

4.2.3. Executarea tablourilor electrice

Tablourile electrice trebuie să asigure protecţia împotriva atingerilor directe conform cerinţelor NP-I7-2011.

Cel puţin pe porţiunea cuprinsă între ultimul tablou de distribuţie şi consumatorii finali schema de distribuţie trebuie să fie de tip TT sau TN-S, cu conductoare separate pentru conductorul neutru (N) şi conductorul de protecţie (PE), iar tabloul electric de distribuţie trebuie realizat şi echipat în consecinţă. Conductoarele de curent trebuie să fie din cupru de înaltă conductivitate. Conectorul neutru va fi din alamă, avand terminalele cu şuruburi,egale ca număr şi de acelaşi calibru ca circuitele de ieşire individuale, inclusiv rezervele. Siguranţele automate şi mini-întreruptoarele automate se vor monta pe şină specială de fixare. Aparatele de protecţie precum şi elementele componente trebuie să fie verificate din punct de vedere al conformităţii cu specificaţiile tehnice şi din punct de vedere al funcţionalităţii prin încercări de tip şi încercări individuale.

Rezistenţa de izolaţie, măsurată la o tensiune cel puţin egală cu 500 V, trebuie să fie mai mare de 1 MΩ în condiţiile mediului ambiant de exploatare.

4.2.4. Montarea tablourilor electrice

Tablourile electrice trebuie executate şi asamblate într-un atelier specializat şi testate de un laborator specializat. Tablourile electrice trebuie instalate cu laturile, faţa şi spatele în poziţie verticală. Carcasele metalice şi părţile metalice din afara căilor de curent ale tablourilor electrice trebuie să fie împământate. Înainte de punerea sub tensiune fiecare aparat va fi minuţios verificat. Orice piesă detaşată sau material de ambalare ori alte corpuri străine trebuie îndepărtate.

5. PROBE, TESTE, VERIFICĂRI

Punerea în funcţiune a instalaţiei electrice se va face de către executantul lucrărilor.

Înainte de punerea sub tensiune a instalaţiei electrice, executantul va proceda la verificarea elementelor componente privind realizarea parametrilor şi conformitatea cu prescripţiile normelor şi normativelor în vigoare. Se vor verifica următoarele :

-realizarea continuităţii circuitelor electrice ;

-realizarea continuităţii sistemului de legare la priza de pământ.

Executantul va efectua probele de casă înainte de convocarea beneficiarului şi va elimina eventualele deficienţe constatate. La punerea în funcţiune a echipamentelor, executantul va asigura mijloacele de măsurare necesare efectuării încercărilor (mărimile măsurate sunt tensiuni si curenţi). În urma efectuării punerii în funcţiune se va proceda la predarea instalaţiei spre exploatare utilizatorului.

BREVIAR DE CALCUL

 1. MĂRIMI UTILIZATE

    Uf = tensiunea de fază = 230 V;

   cosφ = factorul de putere = 0.95;

    L = lungimea circuitului;

    Pi = puterea instalată;

    Pc = puterea cerută;

    Ks = coeficientul de simultaneitate = 0,5 ;

    In = curentul nominal al întreruptorului (disjunctorului) automat;

    Ic = curentul cerut;

    Iz = curentul admisibil în funcţie de varianta de pozare aleasă;

     Ia = curentul maxim admisibil în regim de funcţionare de durată;

    ΔU = căderea de tensiune;

    ρCu = rezistivitatea  electrică a cuprului = 1/56  Ωmmp /m

 

2. DETERMINAREA CURENŢILOR ADMISIBILI, A VALORILOR DISPOZITIVELOR   DE PROTECŢIE ŞI A CĂDERILOR DE TENSIUNE PENTRU CIRCUITELE FINALE ŞI COLOANA ELECTRICĂ,  CONFORM NORMATIVULUI I7-2011

Dimensionarea   circuitelor finale se va face în funcţie de curentul cerut Ic, astfel încât să fie satisfăcută relaţia :

                              Ic <In< Ia ,                                 

Curentul maxim admisibil Ia  se va determina cu ajutorul relaţiei :

                            Ia  = Iz *K1 *K2 ,                     unde:

K1- factorul de corecţie de temperatură, pentru temperaturi de pozare diferite de 30° C (Anexa 5.18 ,  I7-2011);

K2- factorul de corecţie de grup, pentru grupări de mai multe circuite (anexa 5.19, I7-2011).

2.1. Circuitul de iluminat

Puterea cerută a circuitului de iluminat are valoarea Pc=400 W, iar lungimea celui mai mare tronson este L= 16 m.

Se determină curentul cerut Ic :

                       Ic=Pc / Uf*cosφ               Ic= 400 / 230*0.95= 1.83 A

Se alege pentru protecţia circuitului de iluminat un disjunctor de tip magneto-termic având curentul nominal In=3A.

Secţiunea minimă a conductoarelor pentru circuite de iluminat este, conform I7-2011,  1.5 mm2  cupru. Circuitul de iluminat este realizat cu două conductoare încărcate şi conductor de protecţie introduse parţial în tub individual şi parţial în tub comun cu alte circuite, în montaj aparent şi îngropat. În anexa 5.6 se determină referinţa modului de pozare ca fiind B1. Din anexa 5.10 se alege valoarea curentului admisibil ca fiind:    Iz=17,5 A.

Întrucât temperatura maximă la locul de pozare este 30°  C , din anexa 5.18 se alege valoarea factorului de corecţie K1=1. Pentru determinarea valorii factorului de corecţie K2 se consideră porţiunea de circuit cu condiţiile cele mai defavorabile, respectiv o grupare de trei circuite cu câte două conductoare încărcate. În acest caz, din anexa 5.19 se alege valoarea lui K2=0,7.

Valoarea curentului maxim admisibil este Ia= Iz*K1*K2= 12,25 A.

Aşadar, Ic <In< Ia,   secţiunea aleasă  fiind de 1.5 mmp .

Se determină căderea de tensiune pe circuitul de iluminat, luându-se în considerare tronsonul cel mai lung. Căderea de tensiune trebuie să fie maximum 3% pentru circuite de iluminat, la valoarea curentului nominal al disjunctorului, In.

 Căderea de tensiune se determină cu relaţia

ΔU [%] =ρCu*2*100*In*L*cosφ/Uf*S           ΔU= 0,47% < 3%

 

 2.2.Circuitele de prize pentru uz general şi circuitul de priză pentru maşina de spălat

 Puterea cerută a fiecăruia dintre circuite este Pc= 2000 W, iar lungimea maximă a unui circuit este L= 15 m .

Se determină curentul cerut Ic:   Ic=Pc / Uf*cosφ;     Ic= 2000 / 230*0.95= 9,15 A

Se alege pentru protecţia separată a fiecărui circuit câte un disjunctor de tip magneto-termic având curentul nominal In= 10 A.

Secţiunea minimă a conductoarelor pentru circuite de prize este, conform I7-2011,  2.5 mm2  cupru. Circuitele de prize sunt realizate cu câte două conductoare încărcate şi conductor de protecţie introduse parţial în tub individual şi parţial în tub comun cu alte circuite, în montaj aparent şi îngropat. În anexa 5.6 se determină referinţa modului de pozare ca fiind B1. Din anexa 5.10 se alege valoarea curentului admisibil pentru modul de pozare B1: Iz=24 A.

Întrucât temperatura maximă la locul de pozare este 30° C, din anexa 5.18 se alege valoarea factorului de corecţie K1=1. Pentru determinarea valorii factorului de corecţie K2 se consideră porţiunea de circuit cu condiţiile cele mai defavorabile, respectiv o grupare de trei circuite cu câte două conductoare încărcate. În acest caz, din anexa 5.19 se determină valoarea lui K2=0,7.

Valoarea curentului maxim admisibil este:  Ia= Iz*K1*K2= 16,8 A.

Aşadar,  Ic <In< Ia, deci secţiunea aleasă va fi de 2.5 mm2

Se determină căderea de tensiune pe circuitele de prize, luându-se în considerare tronsonul cel mai lung. Căderea de tensiune trebuie să fie de maximum 5% pentru circuite de prize, la valoarea curentului nominal al disjunctorului, In.

Căderea de tensiune se determină cu relaţia:

ΔU [%] =ρCu*2*100*In*L*cosφ/Uf*S           ΔU= 0,89% < 5%.

 

2.3.Circuitul de prize pentru centrala termică cu gaz metan

 Puterea cerută a  circuitului de prize este Pc=180 W .

Se determină curentul cerut Ic: Ic=Pc / Uf*cosφ ;  Ic= 180 / 230*0.95= 0,82 A

Se alege pentru protecţia  circuitului  un disjunctor de tip magneto-termic având curentul nominal In= 3 A.

 Secţiunea minimă a conductoarelor pentru circuite de prize este, conform I7-2011,  2.5 mm2  cupru. Circuitul de prize este cu două conductoare încărcate şi conductor de protecţie, introduse  în tub de protecţie montat aparent. În anexa 5.6 se determină referinţa modului de pozare ca fiind B1. Din anexa 5.10 se determină curentul admisibil pentru modul de pozare B1:    Iz=24 A.

 Întrucât temperatura maximă la locul de pozare este 30°C  iar circuitul nu este grupat, valorile factorilor de corecţie K1 şi K2 sunt egale cu 1, deci:  Ia= 24 A.    

Aşadar: Ic <In< Ia, secţiunea aleasă va fi de 2.5 mm2 .

 

2.4. Coloana electrică individuală

 Coloană electrică monofazată executată cu 3 conductoare din cupru (L+N+PE) introduse în tubulatură din plastic pozată aparent pe elementele de structură incombustibile ale clădirii. Se vor utiliza conductoare din cupru cu secţiunea s=10 mm2 , pentru care valoarea curentului admisibil corespunzător referinţei modului de pozare ales (B1- anexa 5.10) este: Iz = 57 A.

Se determină căderea de tensiune pe coloana electrică, cunoscându-se lungimea ei

L= 10 m:  ΔU[%] = 0,37% < 5%.

 

3. DETERMINAREA VALORII ÎNTRERUPTORULUI AUTOMAT PRINCIPAL CU PROTECŢIE DIFERENŢIALĂ DIN TABLOUL ELECTRIC TDA

Puterea instalată a circuitelor finale este Pi= 10,58 KW, iar puterea cerută este Pc= 5,29 KW, corespunzătoare unui factor de simultaneitate Ks = 0,5.

Valoarea curentului cerut Ic este:

Ic = Pi * Ks / Uf*cosφ = 10580*0,5 / 230*0,95 = 24,21 A.

Se alege pentru protecţia principală a tabloului de distribuţie finală un disjunctor (întreruptor) automat magneto-termic cu protecţie diferenţială având curentul nominal In= 25 A, iar curentul nominal diferenţial IΔ= 30 mA.

MEMORIU TEHNIC

1.DATE GENERALE

1.1. Denumirea lucrării

Proiect “Instalaţii electrice  la apartament proprietate particulară, cu două camere şi dependinţe”.

1.2. Amplasamentul

Municipiul Petroşani, jud. Hunedoara, strada*****, bloc nr.**, scara*,  nr.*, etajul nr. *, apartamentul nr. *.

1.3.Proiectantul lucrării

**********

1.4.Beneficiarii lucrării

**********

1.5.Executantul lucrării

**********

 

2. BAZA DE PROIECTARE

Proiectul a fost întocmit pe baza caietului de sarcini, precum şi a standardelor şi normativelor următoare:

I7- Normativ pentru proiectarea, executarea şi verificarea instalaţiilor electrice cu tensiuni pâna la 1000 Vc.a. si 1500Vc.c.

P118 – Norme tehnice de proiectare şi de realizare a construcţiilor privind protecţia împotriva focului.

PE107 – Normativ pentru proiectarea şi execuţia reţelelor de cabluri electrice.

PE121 – Instrucţiuni pentru proiectarea şi executarea instalaţiilor de legare la pământ.

C 56-2000 – Normativ pentru verificarea calitaţii lucrărilor de construcţii şi de instalaţii aferente.

NP-061-02 – Normativ pentru proiectarea şi executarea sistemelor de iluminat artificial din clădiri.

STAS 552 – Doze de aparat şi ramificaţie.

SR EN 60439-1 – Execuţia şi verificarea tablourilor electrice.

SR EN 60598 – Corpuri de iluminat.

SR EN 60947-2,3,4,5,6,7 – Aparataj de joasă tensiune.

SR 6646-3 – Iluminat artificial. Condiţii specifice pentru iluminatul în clădiri civile.

STAS-6990 – Tuburi pentru instalatii electrice din policlorură de vinil neplastifiată.

STAS 8114/2-1,4 – Corpuri de iluminat. Corpuri de iluminat fixe de uz general. Condiţii tehnice speciale.

STAS 8822 – Cabluri de energie flexibile şi foarte flexibile cu izolaţie şi manta din PVC pentru tensiuni nominale până la 750V.

STAS 10955 – Cabluri electrice. Calculul curentului maxim admisibil în cabluri în regim permanent. Prescripţii.

STAS 11054 – Aparate electrice si electronice. Clase de protecţie împotriva electrocutării.

STAS R 11621 – Iluminat artificial. Metoda de calcul a iluminatului în clădiri.

STAS 12604/4,5 – Protecţia împotriva electrocutărilor. Instalaţii electrice fixe. Prescripţii.

SR ISO 8995-97 – Iluminatul sistemelor de munca din spaţii interioare.

 

3. OBIECTUL PROIECTULUI

Prezentul proiect cuprinde soluţiile tehnice necesare pentru realizarea instalaţiilor electrice aferente locuinţei menţionate, enumerate mai jos:

–  Coloana electrică;

− Instalaţie electrică pentru iluminat interior ;

− Instalaţie electrică pentru alimentarea prizelor pentru uz general şi a receptoarelor electrice alimentate prin circuite dedicate;

–  Instalaţie pentru protecţia persoanelor împotriva şocurilor electrice.

 

4. DESCRIEREA INSTALAŢIEI

4.1. Alimentarea cu energie electrică

Instalaţiile electrice aferente au o putere instalată totală Pi= 10.58 KW pentru consumatorii de iluminat şi prize. Puterea cerută este Pc= 5,29 KW, corespunzătoare unui coeficient de simultaneitate ks=0.5, şi va fi preluată din firida de distribuţie, contorizare şi protecţie (FDCP) de scară  prin coloană electrică individuală şi distribuită la consumatorii finali prin intermediul tabloului electric de apartament  (TDA)- planşa 1/3.

Măsurarea energiei electrice consumate se face prin contor electronic monofazat amplasat în FDCP.

Coloana electrică este monofazată cu două conductoare active şi conductor de protecţie  şi este realizată cu conductoare din cupru  cu izolaţie din PVC cu întârziere la propagarea flăcării tip H07V-K, clasa 5 de flexibilitate, dimensionate corespunzător şi introduse în tubulatură din plastic IPY dimensionată corespunzător şi montată aparent pe elementele de construcţie incombustibile ale clădirii (planşee şi tavane din beton armat). Pe trasee curbe scurte, dificil de realizat cu tub IPY, conductoarele coloanei se vor proteja în tub pliabil riflat ignifugat (copex) tip FXP. Protecţia coloanei împotriva supracurenţilor va fi asigurată în firida de distribuţie FDCP prin siguranţă fuzibilă cu filet montată în soclu LFI 25/25A.

Pentru circuitele de iluminat şi prize se prevede protecţia la scurtcircuit şi suprasarcină cu întreruptoare (disjunctoare) magneto-termice automate bipolare de tip fază/ nul (1P+N).Echiparea tabloului de distribuţie din clădire trebuie să respecte cerintele impuse de către furnizorul de energie electrică .

Apartamentul este compus din două camere plus dependinţe (hol, baie şi bucătărie ). Distribuţia circuitelor se va realiza cu conductoare din cupru cu izolaţia din PVC cu întârziere la propagarea flăcării tip H07V-K, clasa de flexibilitate 5, sau H07V-U dimensionate corespunzător şi introduse în tuburi ignifugate de tip IPY şi FXP, dimensionate corespunzător şi pozate aparent pe elementele incombustibile (clasa de combustibilitate C0) ale construcţiei (pereţi şi  tavane realizate din planşee din beton armat), precum şi îngropat la trecerile între încăperi şi în pardoseală.Toate trecerile prin pereţi ale tubulaturii se etanşează antifoc cu elemente a căror rezistenţă la foc este egală cu cea a peretelui pe care il traversează ( ipsos, mortar, tencuială).

Receptoarele de energie electrică constau din : iluminat artificial, aparatură de calcul, aparatură audio-video, aparatură electrocasnică, centrală termică cu gaz metan. Receptoarele electrice din instalaţia electrică a consumatorului nu produc influenţe negative perturbatoare asupra instalaţiilor furnizorului.

Descrierea detaliată a distribuţiilor pe tronsoane de circuite este prezentată în tabelul 1 (vezi planşa 2/3- planul electric general):

Tabelul nr. 1 – Distribuţia energiei electrice la consumatori

tabel 1

 

4.2. Coloana electrică

Energia electrică va fi preluată din firida de distribuţie, contorizare şi protecţie (FDCP) de scară şi distribuită la tabloul de distribuţie finală (TDA) din apartament prin intermediul coloanei electrice individuale (vezi planşa 1/3). Coloana va fi monofazată, cu două conductoare active şi conductor de protecţie (schema TN-S), şi va fi realizată cu conductoare din cupru cu izolaţie PVC cu întârziere la propagarea flăcării, cu secţiunea de 10 mm2 , protejate în tubulatură IPY Ø 25 mm pozată aparent pe elementele incombustibile (clasa de combustibilitate C0) ale clădirii : planşee şi tavane din beton armat. Pe trasee curbe scurte, dificil de realizat cu tub IPY, conductoarele se vor introduce în tub pliabil riflat ignifugat (copex) tip FXP 25 mm. Protecţia coloanei electrice se va asigura în FDCP pe conductorul de fază, printr-o siguranţă fuzibilă cu filet de 25 A.

          Culorile conductoarelor coloanei electrice vor fi cele din normativul I7-2011 :

 • Verde/galben, pentru conductorul de protecţie PE;
 • Albastru, pentru conductorul neutru N;
 • Roşu, pentru conductorul de fază L.

 

4.3. Instalaţii electrice în locuinţă

Se vor executa instalaţii de iluminat şi prize conform tabelului nr. 2 – Instalaţii electrice în locuinţă

 

 tabel2

 Toate prizele vor fi de tip modular, cu contact de protecţie (2P+PE), vor avea curentul nominal de 16 A şi vor fi prevăzute cu protecţie pentru copii. Toate întrerupătoarele vor fi monopolare simple, de tip modular şi vor avea curentul nominal de 16 A. Cutiile aparente vor fi speciale pentru montarea aparatajului modular

 4.4. Instalaţii pentru iluminat general

Pentru iluminatul tuturor încăperilor se utilizează corpuri de iluminat de tip candelabre şi/sau aplice cu becuri LED sau economice după caz, cu montaj pe tavan sau pe pereţi. Se va respecta grupa de protectie la corpurile de iluminat în funcţie de tipul încăperii. Corpurile de iluminat vor fi comandate prin întrerupătoare montate aparent în cutii aparente individuale sau comune, la înălţimile specificate în planul electric general-planşa 2/3. Întrerupătoarele se vor monta obligatoriu pe conductorul de fază.  Secţiunile conductoarelor din cupru ale circuitului de iluminat vor fi de 1,5 mmp . Ele vor fi protejate prin introducere în tubulatură din PVC cu diametrele de 13, 16 şi 25 mm pozată aparent pe pereţi şi pe tavane şi îngropat la trecerile între încăperi şi în pardoseală.

Culorile izolaţiei conductoarelor vor fi următoarele:

  -roşu, pentru conductorul de fază L;

-albastru, pentru conductorul neutru N;

-verde / galben, pentru conductorul de protecţie PE.

În cazul în care nu sunt asigurate culorile specificate pe toată lungimea traseelor de conductoare, se vor marca cu bandă în culorile specificate toate capetele terminale din doze, pe o lungime de minimum 10 mm.

            Instalatie electrica 17 Instalatie electrica 20

 4.5. Instalaţii pentru alimentarea prizelor

Pentru alimentarea unor consumatori diverşi a fost prevazută o reţea de prize de uz general , precum şi circuite separate pentru alimentarea maşinii de spălat şi a centralei termice cu gaz metan. S-a prevăzut şi un circuit de  rezervă pentru dezvoltări ulterioare. Toate circuitele de prize se vor racorda în tabloul de apartament TDA  prin disjunctoare automate magneto-termice de tip bipolar (1P+N).

Prizele utilizate vor fi modulare de 16 A cu contact de protecţie şi protecţie pentru copii şi vor fi montate în cutii aparente . Amplasarea prizelor a ţinut cont de planul de mobilare avut în vedere de către beneficiar. Înălţimile de montaj, măsurate de la nivelul finit al pardoselii la axul dozei, sunt cele specificate în planşa 2/3 pentru fiecare priză în parte. Distribuţia energiei la circuitele de prize se va face în cascadă, pentru simplificarea circuitelor şi reducerea  numărului dozelor de derivaţie.

             Instalatie electrica 15 P2LP1-2

 Secţiunile conductoarelor din cupru ale circuitelor de prize vor fi de 2,5 mm2 . Ele vor fi protejate prin introducere în tubulatură din PVC cu diametrele de 16 şi 25 mm pozată în montaj aparent pe pereţi şi îngropat la trecerile între încăperi şi în pardoseală (circuitele CP2, CP3 şi CL).

Culorile izolaţiei conductoarelor vor fi următoarele:

  -maro, pentru conductorul de fază L;

  -albastru, pentru conductorul neutru N;

  -verde / galben, pentru conductorul de protecţie PE.

În cazul în care nu sunt asigurate culorile specificate pe toată lungimea traseelor de cabluri şi conductoare, se vor marca cu bandă în culorile specificate toate capetele terminale din doze, pe o lungime de minimum 10 mm. Distanţele de montare dintre prize şi elementele metalice legate la pamânt vor respecta prevederile cuprinse în normativ.

 4.6.Protecţia circuitelor finale

Protecţia circuitelor finale împotriva scurtcircuitelor şi a suprasarcinilor de durată se va realiza cu disjunctoare automate de tip magneto-termic. Se vor alege disjunctoare bipolare de tipul  fază/nul (1P+N), care asigură protecţia pe conductorul de fază iar în caz de defect asigură deconectarea simultană a ambilor poli. Caracteristicile disjunctoarelor automate vor fi următoarele:

  -numărul de poli : 2 (1P+N);

-tensiunea nominală : Un= 250 / 415 V c.a.;

-capacitatea de rupere la tensiunea nominală:  Ir=4,5 KA;

-curba de declanşare: C.

 Disjunctoarele vor fi montate în tabloul TDA, individual pentru fiecare circuit, şi vor avea curentul nominal corespunzător puterii cerute de consumatorii aferenţi circuitului respectiv (a se vedea Breviarul de calcul).

 4.7. Protecţia împotriva atingerilor accidentale

Protecţia împotriva atingerilor accidentale se va realiza prin legarea la nulul de protecţie, ca măsură principală, şi prin utilizarea dispozitivelor diferenţiale de curenţi reziduali (DDR), ca măsură suplimentară.

Pentru legarea la nulul de protecţie se va prevedea o reţea de conductoare de protecţie (PE) de la bara de nul a tabloului de distribuţie TDA la contactele de protecţie ale prizelor, precum şi la părţile metalice ale corpurilor de iluminat care în funcţionare normală nu sunt sub tensiune, dar care, prin apariţia unui defect de izolaţie, pot căpăta un potenţial electric periculos. Bara de nul a tabloului TDA va fi legată la priza de pământ a clădirii prin intermediul conductorului PE al coloanei electrice.

Ca măsură suplimentară de protecţie împotriva atingerilor accidentale, tabloul TDA se va echipa cu un dispozitiv de curenţi diferenţiali reziduali (DDR), montat ca întreruptor principal .Acesta va fi de tip bipolar fază/nul (1P+N)  şi va avea următoarele caracteristici :

  -tensiunea nominală :Un= 250 / 415 V c.a.;

-curentul nominal : In= 25 A;

-curentul rezidual diferenţial nominal : IΔ =30 mA;

-capacitatea de rupere la tensiunea nominală : Ir=4,5 KA;

-curba de declanşare : C.

 

4.8.Protecţia împotriva supratensiunilor de comutaţie

Pentru protecţia instalaţiei electrice şi a receptoarelor împotriva supratensiunilor de comutaţie cauzate de deplasarea (întreruperea) conductorului neutru N se va utiliza un releu auxiliar de supratensiune având pragul de declanşare la 255 V. Releul auxiliar se va conecta la reţea direct pe bornele de intrare ale întreruptorului diferenţial principal din TDA şi va fi cuplat mecanic cu acesta (vezi planşa 3/3).

              Instalatie electrica 24 Instalatie electrica 25

5.AMPLASAREA ECHIPAMENTELOR, APARATAJULUI ŞI POZAREA TRASEELOR CONDUCTOARE

Tabloul electric de apartament TDA (planşa 3/3) se va amplasa la o înălţime de maximum 2,50 m faţă de nivelul finit al pardoselii, măsurată până la latura superioară a tabloului.

Întrerupătoarele şi prizele se vor amplasa la înalţimile specificate în planul electric general (planşa 2/3) măsurate de la axul cutiilor aparente la nivelul finit al pardoselii. Întrerupătoarele se vor conecta obligatoriu pe conductorul de fază. Dozele de derivaţie şi cutiile pentru aparatajul modular se vor monta aparent, în principal pe elementele verticale incombustibile ale structurii (pereţi şi planşee).

            Instalatie electrica 18 Instalatie electrica 32

Traseele de tuburi se vor monta aparent pe elementele de structură incombustibile (pereţi, planşee şi tavane), precum şi îngropat la trecerile între încăperi şi pe porţiunile introduse în pardoseală. Traseele vor urmări direcţia pereţilor (orizontal şi vertical) şi vor fi pozate într-o manieră curată şi ordonată. Distanţele traseelor de tuburi faţă de elementele de construcţie adiacente vor fi cele din planurile electrice, iar distanţele minime dintre elementele de fixare ale tuburilor (cleme, bride) vor fi cele prevăzute în normativul I7-2011. Traseele vor fi astfel executate încât sa fie cât mai scurte posibil. Este interzisă îmbinarea tuburilor în golurile de traversare între pereţi. Montarea traseelor de tuburi se va efectua după introducerea conductoarelor în acestea. Soluţiile de prinderi, fixări, străpungeri prin pereţi şi planşee trebuie să nu afecteze rezistenţa elementelor de construcţii. Se vor lua măsuri constructive de protecţie antiseismică în corelare cu gradul de seismicitate al zonei în care este amplasată clădirea prin asigurarea tablourilor electrice şi a echipamentelor împotriva răsturnării sau desprinderii, prin realizarea unor fixări corespunzătoare.

           Instalatie electrica 3 Instalatie electrica 7

Golurile rămase în pereţi în urma traversării traseelor de tuburi se vor etanşa cu materiale care să asigure aceeaşi protecţie la foc ca şi peretele pe care-l traversează (ipsos, mortar, tencuială).

6.CONEXIUNI ELECTRICE

Conexiunile electrice între conductoare şi la bornele aparatelor se vor executa numai în doze şi în tablouri de distribuţie, fiind interzise îmbinările de conductoare în interiorul tuburilor de protecţie.

           3.DD3+P2LP1-2 4.DD3+P2LP1-3

Conectarea conductoarelor în dozele de derivaţie se va realiza prin reglete de capăt (morsete) şi prin conectori cu cleme elastice (WAGO). Capetele conductoarelor flexibile care se conectează la bornele aparatelor se vor prevedea cu pini terminali sertizaţi sau vor fi cositorite. Toate conductoarele se vor marca la capete pentru identificare cu tile inscripţionate sau cu inele de bandă colorate diferit pentru fiecare circuit în parte. În acest caz culorile utilizate vor fi altele decât cele  pentru identificarea conductoarelor conform NP I7-2011, iar o legendă a culorilor va fi inscripţionată pe intradosul capacelor dozelor de derivaţie. Aşezarea conductoarelor în doze va fi lejeră, fiind interzisă tensionarea legăturilor.

            Instalatie electrica 27 Instalatie electrica 28

Alte cateva foto din diverse etape ale executiei lucrarilor.

            1.Strapungere planseu intre DD2 si DD3 6.P2LP1-1

            Instalatie electrica 2 Instalatie electrica 11

            Instalatie electrica 13 Instalatie electrica 14

            Instalatie electrica 16 Instalatie electrica 19

            Instalatie electrica 23 Instalatie electrica 30

            Instalatie electrica 31 Instalatie electrica

AUTOR: Florin Grecu Muresan

Contact: 0723.70.92.39

Vizualizari:3429

Tags: , , , , , ,

VYS in data de 25 septembrie, 2014

    Dupa anii 2000, termoizolarea a capatat noi valente. A devenit esential sa izolam casele, structurile sau orice alte lucruri atat pentru a salva energie cat mai ales pentru a ne asigura un confort superior. Generic vorbind despre cele doua aspecte, economia si confortul, nu reusesc intotdeauna sa fie atinse in mod simultan, asa cum ar trebui.  Spun asta pentru ca putem realiza lucrari de izolare termica ce vor duce la o anumita economie de energie dar putem constata un anume disconfort interior, nu putine cazuri sunt cand mediul interior este puternic influentat de efecte negative ale incorectei izolari sau utilizarea unor materiale nepotrivite, de o calitate indoielnica etc.  Subiectul este destul de complicat, putand fi discutate detalii ce pleaca de la alegerea si calitatea materialelor utilizate, modul de punere in opera, pana la modul de utilizare al casei. De aceasta data,  vreau sa ma refer doar la lipirea izolatiei in cadrul sistemului de termoizolare exterioara pe baza de polistiren expandat (ETICS).

   La introducerea sistemului pe piata exista un singur tip de adeziv pentru lipirea placilor de polistiren expandat, adezivul mineral – pe baza de ciment. In ultima perioada a fost dezvoltat un nou tip de adeziv, adezivul poliuretanic. Cum orice produs nou este supus unei strategii de marketing, referinta fiind intotdeauana vechea solutie – adezivul mineral.

 Analizand prezentarile si informatiile prezentate de producatori, constatam numai avantaje fata de vechea solutie. Toate bune si frumoase, este incontestabil ca adezivul poliuretanic aduce imbunatatiri in izolarea termica, este mult mai usor de transportat si mai ales de executat lipirea pe santier.

  Dincolo de aceste lucruri bune si frumoase despre adeziv, exista lucruri care deranjeaza un consumator si este important sa le cunoastem inainte de a achizitiona si utiliza adezivul poliuretanic, oricare ar fi el.

Inainte de a va impartasi parerea despre cativa adezivi poliuretanici, trebuie sa cunoastem modul de aplicare. Cum observam si in foto, aplicarea adezivului se face direct pe placa de polistiren intr-un sistem de cordoane. Pentru fatada, exemplul este in foto, un cordon perimetral la circa 2cm de margine si un cordon median pe lungime. Pentru zona de soclu, aceste cordoane se aplica pe latimea placilor de polistiren, ca niste dungi verticale, fara a inchide conturul. Odata aplicat cordonul de adeziv, placa se lipeste imediat pe perete  si se aseaza in planul izolatiei cat mai bine. Adezivul poliuretanic are o expandare redusa dar aceasta nu inseamna ca nu va deplasa placile. Din acest motiv, la un interval de 5-10 minute trebuie sa revenim la placile asezate si sa le ajustam pozitia pentru a nu avea diferente de planeitate, aceasta insemnand cativa mm pe marginile placilor de polistiren.

 aplicare

Inaltimea cordoanelor ne va ajuta sa preluam abaterile de planeitate ale fatadei, in caz ca exista. Se pot prelua abateri teoretice de maxim 2cm iar daca avem zone unde acestea depasesc valoarea specificata, putem aseza in prealabil straifuri din polistiren fixate cu acelasi adeziv poliuretanic. Pentru a putea fixa cat mai bine placile de polistiren pe fatada, trebuie sa existe un cordon de adeziv poliuretanic suficient de inalt, astfel ca fixarea placii sa nu insemne goluri neacoperite de adeziv, lipsa de aderenta pe conturul cordonului aplicat. Acest luccru este mai dificil acolo unde abaterile de planeitate sunt mari.

Corelat cu aceste abateri, vom constata ca adezivul poliuretanic se consuma extrem de repede, normal de altfel. Am testat patru (4) tipuri de adezivi poliuretanici si va pot spune ca exista diferente extrem de mari intre produse, la fel ca si la pret.

Cand mergem la raft observam ceea ce scrie pe tub, mesajele ce tin de marketing si pretul.  Avem cele patru produse: Ceresit CT84 cu acoperire pana la 10 mp la pretul de 25 lei, Tytan 753 la pretul de 22 lei – nu gasim o referire in prim plan legata de suprafata acoperita ci doar ca inlocuieste un sac de adeziv mineral, Den Braven la pretul de 23 lei, „suprafata mare de acoperire, 15-25mp” si  Impact la pretul de 19 lei, „suprafata mare de acoperire, 1 tub de adeziv lipeste 15-25mp”.

braven Ceresit impact tytan

Este frapanta diferenta de suprafata acoperita mentionata pe unele din produse si oricat doresc sa cred testele de laborator, nu reusesc. Produsele sunt in principal destinate termoizolarii fatadelor, lipirii polisirenului, ceea ce ar insemna ca suprafata de acoperit sa fie cat de cat calculata pentru aceasta aplicatie. In momentul in care o zidarie sau o fatada are toleranta de nivelul milimetrilor, daca nu centimetrilor, a indica un consum teoretic pentru o suprafata perfect plana este mai mult decat incorect. Din punctul meu de vedere, oricat de plana ar fi fatada, tencuita sa fie, tot nu ajungem la o surpafata de 25mp acoperita cu un tub de adeziv poliuteranic.

Cu atat mai mult cu cat intre aceste produse este si o diferenta notabila de calitate, a aplica un cordon prea subtire poate duce la esecul operatiunii. Spun ca este diferenta notabila de calitate pentru ca am constatat practic o diferenta de consistenta (densitate) atat pentru adezivul proaspat aplicat cat si pentru cel intarit. Cel mai slab produs a fost adezivul Impact, culoare galbena, densitate extrem de mica, la aplicare cordonul pur si simplu se dizolva. Asemanator cu acesta, poate foarte putin mai bunicel a fost adezivul Den Braven, aceeasi culoare galbena. Pare ca ar fi de fapt acelasi produs sau producator dar asta nu sunt sigur, asemanarea este destul de mare si de aici presupunerea. Adezivul Tytan, chiar daca mai ieftin ca Ceresit Ct84 dar si ca adezivul Den Braven, este cu totul altceva. Este de cluoare albastra si nu se compara cu primii doi adezivi. Are o densitate mult mai mare, cordonul este stabil si lipeste bine. Dintre toate cele patru tipuri de adezivi, cel mai complet si mai bun, atat ca densitate, rezistenta cordon dupa intarire si mod de lucru este Ceresit Ct84 – culoare roza.

Dincolo de densitate si mod de lucru, ca suprafata acoperita mi se pare corecta remarca celor de la Tytan – inlocuieste un sac de adeziv clasic, aceasta insemnand ca dintr-un tub se poate placa circa 5-6mp. Acest consum de 1 tub de adeziv poliuretanic la 5-6 mp este similar cu ceea ce obtinem din sacul de adeziv pe baza de ciment, unde avem specificat consumul de 4-5kg/mp (sac 25kg = ~5mp). Utilizand Ceresit CT84 pentru placarea principala, considerand ca pentru micile zone numeroase de pe fatada, consumul realizat a fost undeva la ~5mp/tub, abateri de planeitate variind de la 5mm la 2cm.

Un cordon cu o rezistenta mai mica, rezistenta data atat de aderenta la stratul suport cat si de densitatea materialului (material compact) este definitoriu pentru durabilitatea si calitate atermosistemului, mai ales daca utilizam un polistiren expandat de calitate, tip EPS 80 cu o grosime mai mare.

Avand in vedere experienta practica si informatiile pe care le gasim pe ambalaje si in instructiuni, considerati ca solutia de utilizare a adezivului poliuretanic merita folosita din prisma rapiditatii, usurintei, aderentei si izolatiei termice oferite. Restul calculelor ce tin de suprafata acoperita si consumul mai mic de adeziv, ce ar duce la un pret mai mic pentru lipirea polistirenului, este doar o iluzie.

Acesta este punctul meu de vedere dupa ce am utilizat aceste produse, daca informatiile si experienta va ajuta, nu imi ramane decat sa va urez SPOR LA TERMOIZOLAT!

 

Vizualizari:1535

Tags: , , , ,

VYS in data de 18 august, 2014

De multe ori se lucreaza cu beton facut manual pe santier iar in loc de sorturi de nisip si pietris se lucreaza cu balast. De aici si pana la momentul cand decofram structurile din beton (stalpi, centuri, plansee) nu mai este decat o chestiune de timp. Nu de putine ori avem surpriza sa constatam o preparare defectuoasa a betonului, fie nu a fost vibrat, fie a fost vibrat prea mult, fie a fost prea zemos si s-a scurs apa ramand balastul la vedere, fie armatura nu a fost pozitionata corect fata de cofraj etc. Acest rezultat al turnarii betonului, mai putin dorit, poate sa ne conduca la decizii radicale ce presupun demolarea structurii respective si returnarea ei, sau putem apela la solutii de reparare a defectelor in cazul in care acestea nu sunt foarte insemnate si nu pun in pericol rezistenta structurilor.

In afara acestor situatii cand avem o turnare slaba, armatura iesita din plan – vizibila sau exista segregari pe suprafete relativ mici, mai intalnim diferite situatii cand structurile din beton sunt afectate de mediu, de exemplu ploaia, inghetul sau substantele chimice din aer, care in combinatie cu un beton de o calitate scazuta si cu defecte de structura pot determina, in timp,  deteriorari majore .

Pentru acest gen de lucrari, exista produse dedicate si nu se poate utiliza o simpla tencuiala sau un mortar standard. In cazul in care trebuie sa efectuati lucrari de acest gen, exista pe piata doua tipuri de produse ce pot fi gasite in magazinele de bricolaj: un adeziv expoxidic bicomponent Sikadur 31 si un un mortar monocomponent rapid Mapei MAPEGROUT RAPIDO. Exista o diferenta considerabila de pret intre cele doua produse, mortarul bicomponent circa 60 lei la cantitatea de 1,2 kg (exista si ambalaj mai mare, 6kg, pretul este undeva la 300 lei) iar mortarul monocomponent costa 150 lei sacul de 25kg.

Cum vorba multa nu este de ajutor, achizitionam mortarul monocomponent din comert si trecem la treaba. Acesta ar fi sacul de mortar bicomponent, sac de polietilena, vidat.

                                         segregare

 Primul pas este curatarea zonelor ce se vor repara. Se indeparteaza orice urma de material antiaderent, se curata resturile de ciment, se indeparteaza rugina etc. Pentru aceasta folosim o perie de sarma.

                                    segregare 1

Dupa curatarea mecanica se umezeste puternic zona. Mortarul se aplica pe o suprafata umeda dar zvantata in prealabil.

                                    segregare 2

Preparam mortarul, alegem sa preparam cate putin in canciog pentru ca timpul de intarire este destul de scurt si este pacat sa il aruncam la cos. Se intareste in circa 10 minute. Poate fi preparat mai moale daca este necesar sa aplicam un prim strat de amorsare. Se poate aplica la o grosime de maxim 25 mm pe strat, cand este necesara o grosime mai mare se aplica straturi multiple, la intervale de 15 minute.

                                    segregare 3

Cu o mistrie, cu un spaclu sau o spatula, aplicam mortarul pe zona ce necesita reparare.

                                    segregare 4

Umplem intreaga zona si avem grija sa nu se usuce foarte repede. Nu este indicat sa bata soarele direct pe zona reparata cu mortarul monocomponent si trebuie pastrata zona umeda cel putin cateva ore, recomandt 24 ore acoperit cu o folie daca este cazul.

                                    segregare 5

Cam aceasta a fost mica reparatie a betonului, mai precis acoperirea armaturii prost pozitionate. Continuam sa petecim toate zonele cu urme de segregare sau armatura neacoperita. De notat ca nu poate fi aruncat foarte usor cu mistria, fiind un produs tixotropic, pur si simplu se lipeste pe mistrie sau pe spaclu. Curatati uneltele imediat dupa fiecare utilizare.

Inainte de final, puteti utiliza mortarul monocomponent Mapei MAPEGROUT RAPIDO pentru:

- repararea elementelor degradate din beton, a muchiilor stalpilor, grinzilor si a balcoanelor, datorita corodarii barelor de armatura;

- repararea rapida a pardoselilor industriale din beton;

- inchiderea fisurilor superficiale in beton si in tencuieli pe baza de ciment;

- finisarea rapida a defectelor de suprafata la turnarea betonului, a segregarilor, a rosturilor de contractie, a gaurilor, a barelor de armare etc.;

- asamblarea tuburilor de beton si repararea marginilor acestora etc.

 

Vizualizari:2345

Tags: , ,

VYS in data de 7 iulie, 2014

Targul international de mobila, echipamente si accesorii va avea loc in perioada 10 – 14 septembrie, in Centrul Expozitional Romexpo, si va fi organizat de ROMEXPO si co-organizat de Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania, Camerele de Comert si Industrie din Romania si EUROEXPO.

La BIFE-SIM gasesti solutii pentru dezvoltarea companiei tale, dar si pentru rezolvarea unor probleme cu care te confrunti.

Distribuitorii si importatorii de accesorii si echipamente vin la targul international din industria lemnului pentru a te ajuta sa faci un pas inainte in afacerea pe care o conduci! Iti vor prezenta cele mai noi tehnologii de prelucrare a lemnului si-ti vor face oferte care sa respecte bugetul pe care il ai la dispozitie.

BIFE-SIM este singurul targ din Romania dedicat industriei de mobila, echipamente si accesorii. Evenimentul are caracter international si este dedicat producatorilor, importatorilor, exportatorilor si distribuitorilor din domeniul lemnului. Targul se va desfasura in Centrul Expozitional Romexpo, pe o suprafata de 30 000 metri patrati.

Mii de modele, zeci de stiluri, o multitudine de solutii! BIFE-SIM reprezinta inspiratia data de un spectacol fara precedent de forme si idei. Este locul in care casa mult visata prinde contur, capata forma si devine realitate. Este locul in care exista solutii salvatoare pentru orice tip de spatiu, dar si pentru orice stil preferat. Si este locul in care totul este aratat intr-o alta perspectiva, in care vechiul se imbina atat de frumos cu noul, traditionalul cu modernul, in care clasificarile exista doar ca un ghid.

BIFE-SIM este cu adevarat un spectacol de forme si idei, in care designerii si producatorii de mobila isi vor surprinde privitorii cu modele ingenioase, ce respecta tendintele in mobila prezentate la nivel mondial.

BIFE-SIM 2014 VA AVEA LOC IN PERIOADA 10 – 14 SEPTEMBRIE, LA ROMEXPO.

 

PROGRAM VIZITATORI                                   Pret bilet – 15 RON

10 – 13 septembrie: orele 10:00 – 18:00                                 
14 septembrie: orele 10:00 – 16:00

 logo_bifesim_general_2014

In perioada urmatoare, VYS Blog iti pune la dispozitie un numar limitat de invitatii, care iti asigura accesul GRATUIT in cadrul Targului BIFE – SIM 2014.

Detaliile vor fi postate in timp util pe blog.

Vizualizari:1873

Tags: , ,

VYS in data de 6 iunie, 2014

Exista situatii cand avem nevoie sa sapam gropi pentru diverse scopuri in curte. Prima varianta ce ne vine in minte este utilizarea unei cazmale si a unei lopeti. De cele mai multe ori saparea cu o cazma este greoaie iar groapa rezultata este mai mare decat avem nevoie. In acelasi timp,  adancimea este conditionata de largimea gropii, putand sa sapam direct cu o cazma doar pe o adancime mica.

Situatiile cand avem nevoi sa realizam gropi cu latime mica si adancime mare pot fi intalnite la urmatoarele activitati:

- fixarea unor stalpi de gard, din fier, beton sau lemn;

- plantam pomi si diversi butasi de flori

- diverse gauri pentru fixarea unor elemente de decorare in gradina, pozare a picioarelor unor elemente de fixare, ingroprarea unui instalatii aferente sistemelor de irigat etc.

Pentru acest gen de gauri este necesara utilizarea unul burghiu de pamant sau foreza. Exista doua variante: foreza motorizata (electrica sau pe benzina) si foreza manuala. Cele motorizare sunt puternice si rapide insa au un cost destul de mare, ceea ce  le fac mai putin recomandate pentru achizitia personala, pentru utilizare sporadica.

                                            foreza

Varianta recomandata pentru micile lucrari din curte, realizate din cand in cand, este o foreza manuala. Gasiti pe piata diverse produse, de la cele ieftine de 30 lei pana la variante de 200 lei, mai grele si mai rezistente. In cazul de fata, avem o foreza manuala cumparata cu pretul de 40 lei (oferta). Elementul de sapare este realizat din tabla, are diametrul sapei de 150 mm si o inaltime totala de 1.24m.

                                         Foreza manuala

Am utilizat foreza pentru fixarea unor stalpi din beton, o imprejmuire provizorie. Trasam linia de realizare a gropilor cu ajutorul unei sfori si trecem la treaba. Inainte de a incepe forarea indepartam din pamantul de suprafata cu iarba si putin uscat, circa 5 cm. In acest fel usuram forarea, diminuand efortul necesar. Fiind o foreza usoara, la inceput este nevoie de o forta de apasare concomitent cu invartirea.

                                         Foreza manuala 1

Foreza incepe sa intre in paine, musca pas cu pas din pamantul inca umed. De notat ca un grad moderat de umezeala este propice forarii usoare. Cu cat pamantul este mai uscat, cu atat aceasta nu va putea sa rupa din sol, puteti turna apa in groapa pentru a creste umiditatea si usura forarea.

                  Foreza manuala 2 Foreza manuala 3

Odata cu avansarea forezei, groapa capata o forma circulara perfecta. In acest caz am mers pana la o adancime de 50-60cm, corelat cu nivelul terenului.

                  Foreza manuala 4 Foreza manuala 5

Executia gaurilor este gata, ca durata de executie pe gaura am inregistrat un timp de circa 8-10 minute. Urmeaza introducerea stalpilor in gauri si baterea pamantului pe langa acestia. Dupa caz, se poate opta pentru turnarea unui strat de beton la baza stalpului. La final, foreza si-a facut treaba pret de 2 zile in care a realizat 40 gauri pentru stalpi apoi am pus-o la pastrat, va mai fi utila si la alte gropi.

                                        Foreza manuala 6

Vizualizari:3960

Tags: , ,

VYS in data de 15 mai, 2014

VYS Blog va pune la dispozitie serviciul

montare Pavaje „ALL INCLUSIVE

 

Pentru amenajarea curtilor si gradinilor, fie ca sunt proiecte rezidentiale sau de orice alta natura, apeleaza cu incredere la serviciul de montare PAVAJE All Inclusive.

Ce presupune acest serviciu:

1. Transmiterea solicitarii dvs.

2. Deplasarea la fata locului in vederea analizei tehnice pe teren, masurarea spatiului afectata de lucrari, calcularea necesarului si stabilirea tutror detaliilor.

3. Imediat dupa efectuarea deplasarii primesti oferta personalizata, tehnica si financiara.

4. Executia montajului cu echipe agreate de furnizor

Serviciile includ furnizarea elementelor de pavare, transportul materialelor si montarea efecpavaretiva.
Pretul depinde de tipul pavajului. Varianta standard de pavaj cu serviciile mentionate incluse porneste de la 50 lei/mp.

Pentru oferta detaliata si personalizata va rugam sa ne contactati.

Atasam un catalog pentru proiecte rezidentiale, apasati pe imaginea alaturata.

NOTA: nu sunt incluse in prezentul tarif sorturile necesare montajului (nisip, pietris), spargerea betoanelor existente si evacuarea acestora, mortarul necesar pentru borduri si inchirierea buldoexcavatorului daca este necesar. Contracost, se pot asigura aceste materiale siutilaje, conform necesitatilor lucrarilor.

Vă oferim cele mai bune servicii, in cel mai scurt timp,

atât în oraşul Craiova şi imprejurimile sale, dar şi in toată Oltenia.

Contactati-ne pentru informatii si stabilirea unei intalniri preliminare in vederea realizarii unei oferte personalizate, adaptata specificului constructie dumneavoastra.

Asteptam solicitarile dvs. prin intermediul formularului, adresei de e-mail sau telefonului pe care le gasiti in pagina Contact. Puteti deasemenea sa lasati datele dumneavoastra de contact si va vom suna in cel mai scurt timp.

Alte preturi:

Montaj pavaj 18 lei FTVA/mp
Montaj borduri 7 lei FTVA/ml
Spart beton 7 lei/mp
Incarcat si evacuat moloz cu auto 2,5 to, 80 lei/masina
Rectificat sufprafete cu buldoexcavator 80 lei/ora

Vizualizari:2547

Tags: , , ,

VYS in data de 8 mai, 2014

Este o placere sa descoperi diverse persoane care isi realizeaza singure amenajarile sau elementele de decor pentru casa si gradina. Chiar daca uneori poate sa fie mai greu atat pentru ca nu sunt detinute suficiente informatii despre tehnica de realizare, materiale, sculele si uneltele necesare  etc. Nu trebuie sa fii neaparat constructor ca sa poti realiza o serie pentru propriile nevoie si acest articol este un alt exemplu ca pasiunea mesteritului nu are limite.

 Articolul de astazi legat de realizarea stancilor artificiale este opera lui Antal, un alt pasionat DIY. Sa vedem cum se realizeaza stancile artificiale (roci false din ciment) si ce utilitate pot avea ele. Dupa cum spune autorul, nu este un profesionist si nu are pretentia ca metoda si modul meu de lucru sant cele mai indicate, asa ca o anumita doza de prudenta ar fi necesara .

In principal, aceste stanci sunt folosite pentru realizarea unor amenajari peisagistice, in zone unde se amenajeaza diverse iazuri cu sau fara curgeri de apa, cascade. In acest caz este vorba despre un micut iaz de gradina inconjurat de stanci si o cascada. Principala problema a iazurilor de gradina dotate cu cascade sunt rocile, sau mai bine spus lipsa volumelor mari. Marea lor majoritate sunt construite dintr-o aglomerare de pietre plate mai mari sau mai mici, asezate pe o folie de cauciuc sau fixate cu mortare.  Ca sa realizezi cu adevarat o cadere de apa ai nevoie de elementul principal, masivitatea unei stanci care face din aceasta cadere o simfonie. Fara stanca masiva de baza, apa nu ar avea acelasi traseu, ar disparea undeva in maruntaiele pamantului. Cum utilizarea unei stanci adevarate ar crea mari batai de cap cu transportul si asezarea pe pozitie, datorita greutatii extrem de mari, singura optiune care sa aduca cu realitatea este realizarea unor stanci artificiale.

Asadar am optat pentru o cascada de acest gen, pe care incerc sa o prezint mai departe.

Pentru prepararea materialului este recomandat sa existe minim 2 persoane, fiind vorba de o cantitate de circa 1 tona si ceva de mortar. Totul se lucreaza manual si nu este deloc usor de unul singur.

Primul pas a fost o gasirea unei schite, dupa mai multe incercari m-am oprit la aceasta:

Schita stanca

Inainte de toate trebuie sapata groapa iazului ce va adaposti cativa pesti. pentru ca acestia sa aiba o anumita protectie pe timpul sezonului rece, am optat pentru adancimea de 120cm. Iazul gandit are o forma aproximativ circulara si nu are etaje pentru plante, doresc sa arate ca o acumulare de apa intre stanci sau roci mai mari, ceva asemanator cu aspectul unui tau de munte. Am comandat o folie EPDM care a fost asezata in groapa si acoperind inclusiv malurile. Deoarece urmeaza sa ridicam stanca artificiala langa iaz, am acoperit folia EPDM cu o alta folie de polietilena, doar pentru protectia la murdarire.

Constructia propriu-zisa a inceput cu suportul ce va fi realizat din polistiren expandat, taiat sub forma de cuburi. Placile de polistiren au fost lipite cu banda adeziva, si asezate astfel incat sa realizeze o forma bruta a viitoarei stanci. Dupa aceasta etapa se aseaza o plasa de rabitz pe intreaga suprafata si o fixam cu cateva scoabe din loc in loc. Din pacate nu am fotografii pentru aceasta etapa cu polistirenul dar nu ar trebui sa fie o problema de intelegere.

Structurile de polistiren armat au fost asezate pe maluri doar partial pentru a putea lucra pe zona interioara. Acestea au fost fixate in sol cu cateva bare de fier beton. Tot in etapa aceasta am pozitionat furtunul de recirculare a apei care face legatura dintre pompa submersibila si partea de sus a cascadei.

Pana aici toate bune si frumoase,urmeaza distractia de baza, prepararea mortarului si formarea stancilor. Reteta utilizata pentru mortar fost: 1 parte ciment , 2-3 parti nisip fin cernut, 1 parte adeziv de gresie de exterior si fibre de polietilena. Materialul trebuie sa fie destul de gros si cremos, nu trebuie sa curga dar nici sa fie prea tare.

Prima data se aplica un strat de mortar care trebuie sa imbrace armatura. Acest prim strat poate fi mai fluid comparativ cu cel ce va fi utilizat la texturarea stancilor. Aplicarea mortarului s-a realizat cu mana protejata de manusa, nu merge cu mistrie si aruncari de precizie. Suprafata stratului de baza trebuie sa fie cat mai neregulata, rugoasa, astfel incat urmatorul strat sa faca priza cat mai bine. Dupa minim 24 de ore de la aplicarea mortarului de baza, putem trece la aplicarea stratului final, cel ce va fi texturat. Utilizam aceeasi compozitie dar ceva mai putina apa, mai gros. Urmeaza o perioada de asteptare de cateva ore  pana cand devine suficient de stabil pentru realizarea texturarii.

                 stanca artificiala 1 stanca artificiala 2

Inca din aceasta etapa trebuie vizualizat cum va arata stanca finala, fara imaginatie si fara o observare atenta a stancilor naturale nu iese nimic. Am aplicat materialul cu aceleasi manusi de cauciuc iar apoi am folosit 2 gletiere din inox, modificate. Acestea au capetele rotunjite pentru ca trebuie lucrate cu ele in acelasi timp si nu trebuie sa aiba colturi care sa agate materialul. Astfel se creeaza tot felul de margini, trebuie imaginat ca aspectul initial al unei stanci a fost format din mai multe fatete orientate diferit . Pentru asta trebuie taiat in ciment, in alta parte trebuie ridicat sub forma de mici coame, mici muchii, dupa imaginatia fiecaruia.stanca artificiala 3

Pentru texturare am folosit urmatoarele scule, parte din ele apartinand instrumentarului stomatologic. Scula mica care a fost de baza pentru crapaturi si fisuri iar cea mai mare a fost folosita la crevase impreuna cu un cutit obisnuit , o pensula si o perie de sarma. Se incepe de sus in jos si dupa cativa cm de crapaturi si fisuri se indeparteaza materialul desprins cu ajutorul pensulei. Trebuie pensulat cimentul crud care este desprins pentru ca altfel va face priza din nou. Din loc in loc am lovit cimentul cu peria de sarma, cand cimentul este suficient de ferm se desprind mici portiuni din suprafata si in final arata ca o piatra macinata neregulat.

                    stanca artificiala 4 stanca artificiala 5

Cea mai buna metoda de texturare generala inainte de fisuri este folosire matritelor din latex, matrite obtinute prin turnarea si intarirea ulterioara a latexului pe stanci naturale. Este mai bine sa dispui de 2-3 matrite si sa le presezi amestecat. Din pacate nu se gasesc la noi, evident, iar sa-ti cumperi singur materiale bicomponente sa-ti fabrici tu matritele este exagerat de scump daca nu lucrezi profesional.

O fotografie cu exemplu de texturare, se vede cum am folosit instrumentul din inox, arata ca un mic bisturiu in unghi.

stanca artificiala 6

In mare asa s-a realizat texturarea cimentului, transformarea unei suprafate netede de mortar de ciment intr-o fata de stanca, in cateva ore. Nu ma pot abtine sa nu spun ca este oarecum dificil, necesita rabdare si atentie, deci nu este chiar o metoda rapida si usoara.

Etapa urmatoare texturarii este colorarea. Inainte de colorare,suprafata stancii trebuie „arsa” usor cu arzatorul cu gaz pentru topirea fibrelor de polietilena care ies la suprafata cimentului.

Am folosit vopsele acrilice, aplicarea pe rocile din ciment se face prin pulverizare si nu prin pensulare. Este suficient un pulverizator de mana, manual, fie din cele pentru casa, fie din cele pentru gradina care sunt mai mari. Vopselele acrilice au fost din gama Maimeri, cele folosite pentru pictura (vopsele profesionale), au ca indicatie si picturile murale de exterior. Ca regula de dilutie, teoretic merg diluate maxim 1:50 cu apa dar odata cu cresterea dilutiei puterea de acoperire scade. Am folosit dilutii diferite, pana la 1:10. Inainte de aplicare efectiva a stratului de vopsea s-a utilizat o amorsa acrilica.

Pulverizarea vopselei se face in straturi repetate ca sa acoperi culoarea de baza, merge mult mai bine cand se porneste de la alb si este mult mai greu sa deschizi o culoare fata de procedeul invers. Am folosit mai mult culori, unele total aiurea de m-am ingrozit cand am vazut cum arata dupa ce s-a uscat asa ca a fost nevoie de drumuri repetate la magazin si de alti bani, costuri aiurea dar asta a fost, experienta se dobandeste lucrand.

Culorile utilizate au fost: Warm White, Titanium White, Carbon Black, Mars Black, Mars Brown, Raw Sienna, Burnt Sienna, Burnt Umber, Payne’s Gray, Warm Grey si Olive Green. Cele mai utilizate au fost combinatiile de raw sienna cu alb, maron si negru, celelalte au fost folosite din loc in loc pentru accente. Porneam de la o baza alba in care introduceam nuantele mai inchise cu fiecare strat.

Se aplica un strat si se lasa la uscat circa 1 ora. Uscarea completa este la 24 de ore dar pentru vopsire eu am incercat si aplicarea pe ud, in modul acesta culorile difuzeaza una in alta in zonele de suprapunere. Negrul se aplica ultimul, initial in fisuri si crapaturi si apoi din loc in loc pentru inchiderea unor culori sau creearea de umbre.

Pentru difuzia culorilor am folosit si un burete marin. Se tamponeaza cu buretele umed dupa circa 20 de secunde zona unde s-a pulverizat culoarea. Rezultatele sunt fantastice, nici o micropulverizare sau pensulare nu poate inlocui modul aleatoriu de actiune a buretelui marin. Ultima manopera de vopsire a fost aplicarea albului-gri pe muchii prin tehnica dry brush. Este destul de migalos si poate fi inlocuita excelent daca se foloseste cimentul alb, in acel caz se aplica o frecare a muchiilor cu hartie abraziva.

Exemplu de vopsire pornind de la un alb combinat cu raw sienna si inchizindu-se prin nuante mai inchise. In final negru in fisuri apoi negru din loc in loc pentru nuantare si muchii in alb murdar prin dry brush.

stanca artificiala 8 stanca artificiala 9 stanca artificiala 10

                       stanca artificiala 11 stanca artificiala 12

                             stanca artificiala 27 stanca artificiala 13

Dupa uscarea completa am aplicat un strat hidroizolator cu lac acrilic semimat pentru piatra. Este necesar pentru ca este o structura expusa continuu la apa. Rezistenta vopselelor profesionale la factorii exteriori este foarte mare dar nu este o idee chiar linistitoare sa revopsesti totul dupa citiva ani asa ca este bine sa fie protejate cu un lac mat. Pe de alta parte protectia nu mai permite modificari de culoare ulterioare. Toata constructia a durat aproape 3 saptamani.

Inceputul functionarii caderii de apa.

                                               stanca artificiala 14

Dupa cateva saptamani au inceput sa apara algele verzi unicelulare, acestea au colonizat rapid caderea de apa, in sfarsit a capatat un aspect mai natural.

                                  stanca artificiala 15 stanca artificiala 16

Peste alte 2 saptamani toata suprafata expusa la apa a fost colonizata (pe cei oripilati de alge si care nu pot accepta iazurile de gradina fara lampi UV si solutii algicide eu ii sfatuiesc sa dea cu Domestos, peste tot, pot sa-l foloseasca si ca sampon, sa fie siguri ca nu s-au contaminat naibii cu vreo alga).

Volumul iazului este de circa 1300 litri ceea ce il incadreaza in categoria iazurilor mici. Neavand plante are nevoie de filtrare. Am avut materialele ramase de la fostul iaz : o pompa submersibila de iaz cu un debitstanca artificiala 22de 6000 litri/ora ( dar care la inaltimea de 140 a cascadei si calculand si adancimea unde se afla pompa are un debit redus la maxim 2-3000 de litri/ora ) si un filtru de presiune de 10 litri pe care l-am scufundat in iaz dupa ce am anulat lampa UV cu circuitul ei. Si-au facut treaba foarte bine dar si cu un mic ajutor, ca sa scap de invazia initiale de alge verzi unicelulare care imi transformasera apa intr-o ciorba tulbure a fost nevoie de o solutie cu un amestec de bacterii. In cateva zile apa s-a facut cristal si asa este si acum .

Imi place foarte mult aspectul de apa neagra dat de folia EPDM in combinatie cu latimea mica dar adancimea mare si cu contrastul de culoare al stancilor de pe mal , aspect pe care un iaz putin adanc il obtine foarte greu sau chiar deloc. Rocile ce formeaza malurile sant semiscufundate, practic nu se vede locul unde folia iese din apa , un alt aspect aproape imposibil de rezolvat la iazurile clasice fara a avea maluri de latimi foarte mari si etaj subacvatic pe masura.

Dupa ce l-am terminat parca a inceput sa-mi para rau ca nu l-am facut integral din imitatie de roca, inclusiv albia iazului, ar fi fost o continuitate a stancilor de pe mal.

 Alte texturi

stanca artificiala 17

    Coloratie si textura , inclusiv un lichen pictat

 

            stanca artificiala 18

 Aspectul de ansamblu

stanca artificiala 23 stanca artificiala 25

Planuri: colonizarea cu muschi, deocamdata am inceput cu niste acrocarpi pufosi. Urmeaza stanca artificiala 24ca anul acesta in primavara sa culeg niste pleurocarpi de la o cascada naturala pe care o sa-i plasez in imediata apropiere a caderii de apa, acestia sunt mai iuti de picior si sper sa colonizeze rapid, dupa acrocarpii aia astept cu zecile de ani. O sa incerc si cu colonizarea unor licheni dar am mari dubii ca-i voi convinge ca lacul acrilic e prietenul lor. Sper ca iedera sa imbrace rocile de fundal cat mai repede si deja a acoperit complet partea din spate si s-a catarat pe stanci. In partea stanga exista construit un ghiveci destul de adanc, deghizat in roca, deocamdata se observa resturile unei ierbi Pennisetum alopecuroides. Inca nu stiu daca va ramane iarba sau voi planta un artar japonez, inca mai caut o specie foarte mica de Acer ca sa-l cresc bonsai.

Si toate acestea pentru ca o cascada in natura este formata din roci vii, aproape nimic nu este mort pe o stanca .

Vizualizari:2803

Tags: , ,

VYS in data de 3 aprilie, 2014

Exista diverse tipuri de gradini, englezesti, japoneze, acvatice etc., acestea doua din urma conţin un lac, un iaz sau un bazin îngropat (atunci când spaţiul este mic). Aranjamentele care se fac în interiorul sau în jurul acestor locuri cu apă trebuie să conţină plante specifice (de apă sau mlaştină), pietre, chiar şi fauna caracteristică apei şi pot deveni locuri încântătoare pentru cei care le privesc.  O grădină acvatică se poate realiza cu multă fantezie şi pe un teren mic, imitând perfect un colţ de natură.

Aceste modele de amenajare a gradinilor constituie o sursa de inspiratie si in acest sens am placerea sa va prezint realizarea unui iaz. Avem o curte in care exista un butoi in care se aflau cativa nuferi. In jurul acestui butoi se doreste amenajarea unui mic iaz ce va adaposti nuferii, cativa pestisori si o mica cascada. Se traseaza forma iazului si se executa manual sapatura. Dat fiind ca nuferii au nevoie de o anumita adancime unde sa ajunga radacinile, pastram un butoi pe care il integram in fundul iazului.

Iaz curte 0

Adaugam o folie de polietilena pe intreaga suprafata, depasind marginile cu circa 20cm.

Iaz curte 2

Corpul iazului va fi realizat dintr-un mortar preparat la fata locului, un amestec de nisip, ciment si ceva resturi de adeziv ce ramasesera de la alte lucrari. Stratul de mortar va fi armat cu o plasa de sarma de tip rabitz.

iaz curte 3

Este o munca putin mai murdara iar incarcarea suprafetei se face treptat, modeland cu grija mortarul. Iazul capata forma dupa prima mana de mortar. Il vom lasa sa se usuce minim 24 ore.

               iaz curte 5 iaz curte 6

Aplicam al doilea strat de mortar, stratul de finisare.

iaz curte 7

Pe marginea superioara se vor incastra doua randuri de pietre, fixate cu acelasi mortar iar intr-unul din capete amplasam o mica cascada realizata din piatra naturala. Avem grija sa nu uitam furtunul ce va constitui permitee aspirarea apei de catre pompa cascadei.

                             iaz curte 8 iaz curte 9

Pentru ca mortarul nu este impermeabil, este necesara realizarea unei hidroizolatii interioare. Aceasta se va realiza cu ajutorul unei solutii minerale, un mortar hidroizolant pe baza de ciment – Ceresit CR65. Se gaseste la sac de 25kg si ne ajunge un singur sac pentru doua straturi. Aplicarea s-a facut cu o bidinea insa este posibila si utilizarea gletierei, cel putin pentru stratul secundar, astfel ca suprafata va fi mult mai lisa.

                 iaz curte 10 iaz curte 11

Iazul nostru este lasat la uscat dupa aplicarea ultimului strat de hidroizolatie

                 iaz curte 12 iaz curte 13

Adaugam un strat de nisp pe fundul iazului, amplasam un alt fund de butoi.

                 iaz curte 14 iaz curte 15

Incepem procesul de umplere a iazului cu apa.

                  iaz curte 16 iaz curte 17

Hidroizolatia trece testul, nu avem pierderi de apa si putem adauga cativa pestisori. Pe margine pozitionam alte cateva pietre apoi ne pregatim de iarna, in ciuda unei toamne destul de prelungite.

                 iaz curte 18 iaz curte 19

Dupa cum s-a observat din fotografii, lucrarea este destul de simpla insa rezultatul cred ca este extraodinar. Este un exemplu ca se poate face o lucrare buna si utila fara complicatii inutile si cheltuieli importante, fie de un mester priceput, fie de mana noastra.

Cum de pescuit nu poate fi vorba, ramane sa ne bucuram de farmecul serilor pe marginea iazului!

Actualizare 1

Doua foto recente cu iazul in cauza.

                 iaz 2014 iza 2014 a

Vizualizari:3850

Tags: , , ,

VYS in data de 12 martie, 2014

Alexandru a fost pus in situatia de a confectiona o mica scara exterioara, din beton, la intrarea in casa. A dorit sa ne impartaseasca experienta sa, fiind unul din cei care isi executa singur lucrarile necesare atunci cand este posibil.

Este o lucrare cu grad de dificultate redus, usor de realizat de catre oricine doreste sa faca putina miscare si evident are nevoie de 1-2 trepte pe care sa intre in casuta. In cateva cuvinte si fotografii, sa vedem detaliile si modul de constructie a scarii din beton.

Dimensiunile scarii au fost adaptate la necesitati si limitele spatiului:

-fundatia are dimensiunile 2900 x 820 x 500 mm

– prima treapta are dimensiunile 2400 x 250 x 80 mm

– a doua treapta are dimensiunile 1900 x 250 x 170 mm

– ultima treapta are dimensiunile 1400 x 400 x 170 mm

Pasii efectuarii acestei scari din beton 

1. Masurarea si impartirea treptelor si contratreptelor conform schitei realizate la fata locului;

2. Trasarea scarii;

3. Saparea fundatiei si curatarea temeliei de pamant;

scara intrare

4. „Ancorarea” viitoarei scari de constructia existenta (conexpanuri), nevand lasate „mustati de fier din temelie”, cu titlul de a fi cat de cat prinsa de fundatie. Odata efectuata sapatura s-a umplut o parte din aceasta cu piatra de rau. Se poate observa inceputul de armatura cu fier beton, s-au dat niste gauri in temelie s-au batut niste fier striat de care s-a legat  fierul beton, asta in partea de jos iar in partea de mai sus s-au folosit conexpanuri de 12mm de care s-a legat alt fier beton pentru legatura scarii de fundatie (nu se pot observa legatura cu conexpanuri in poza). S-a preparat betonul la fata locului utilizand o betoniera, in prima faza pana la nivelul solului.

               scara intrare 1 scara intrare 2

5. Pregatirea scandurilor pentru cofrag (masurare, debitare), efectuarea cofragului, suspendarea si ancorarea acestuia.  Pietrele au fost asezate in interiorul treptelor fara a se atinge pentru a permite betonului sa intre intre ele si fara a atinge marginea cofragului pentru a nu avea surprize la decofrare.

Un alt detaliu este legat de profilele CD care sunt prinse in beton si folosesc la suspendarea cofragului. Dupa decofrare vor fi taiate cu flexul la suprafata, restul ramanand in beton fara nici un incovenient. Daca se folosea lemn era acelasi lucru numai ca in timp lemnul putrezeste in beton ramanand gaura dar nici asta nu este un aspect foarte negativ scarile urmand sa fie placate. De asemenea treapta a doua a fost ancorata pentru mai multa rezistenta in doua locuri, de conexpanurile pentru armare, cu sarma de 4 folosita uzual la legarea cofrajelor, dupa decofrare sarma ramane in beton.

                scara intrare 3 scara intrare 4

6. Umplerea treptelor, compactarea betonului si nivelarea

scara intrare 5

La final se va astepta cel putin pana a doua zi pentru decrofrare, avand grija sa protejam betonul daca ploua sau impotriva accesului eventualelor animalute din curte (caini, pisici etc.).

               scara intrare 6 scara intrare 7

Lucrarea a durat aproximativ o zi, realizata de doua persoane, s-a inceput la 8 dimineata si la ora 16 era gata.

Compozitia betonului am adoptat-o de la o cunostinta .Betonul fiind facut cu betoniera, la 10 L de apa, am pus o galeata de 10L de ciment la care adaugam nisip si pietris pana la obtinerea vascozitatii dorite.

 Consumuri aproximative

-ciment 4 saci a cate 40 kg , 80 lei

-apa in jur de 150L

-nisip si pietris

-piatra din zona

-scanduri, cuie, profile, conexpanuri, fier beton … de asemenea de prin curte.

-mana de lucru – nepretuita

Scule folosite

-rindea electrica, fierastrau pentru ajustarea scandurilor

-bormasina cu acumulatori

-bormasina cu percutie pentru conexpanurile prinse

-betoniera

– si nu in ultimul rand lopata, cazma, tarnacop, roaba, mistrie, ciocan,etc.

 

 

Vizualizari:5530

Tags: , , ,

VYS in data de 24 februarie, 2014

De aceasta data vreau sa vedem cum trebuie fixata corect tamplaria din PVC  pentru ca de prea multe ori am vazut montaje catastrofale. Nu inteleg de ce trebuie sa platim o tamplarie moderna, un produs ce ni se prezinta a fi conform unor standarde foarte avansate, cu design deosebit, realizata cu echipamente performante si in conditii stricte, in timp ce la montaj apar situatii in care se fac mai mult decat compromisuri. Ca sa discutam concret, am comandat o tamplarie care ne costa sute de euro bucata iar cand o montam, acceptam sa vina o echipa de montaj si sa o „macelareasca”. Ma refer la operatiunea de fixare mecanica a tamplariei, utilizand suruburile dedicate. Unul dintre cei care fac montajul dau cate o gaura din loc in loc, apoi introduc suruburile pe care le strang cu bormasina pana la deformarea profilului din PVC. Lasa suruburile la vedere si pleca multimiti de montajul profesional. Ei bine, nu este chiar asa, lasand la o parte faptul ca prinderile sunt facuta la distante uneori alese la intamplare (ca sa nu spun ca se fixeaza mecanic la limita prevederilor din cartile tehnice de montaj), fixarea suruburilor este total incorecta.

Aceasta situatie o puteti vedea in urmatoarea fotografie, acelasi stil de montaj facut de o firma renumita dar care totusi a avut bunul simt sa adauge capacele de mascare a suruburilor. Aceste capacele mi-au atras atentia si de aici ideea articolul de astazi.

            capace suruburi  capac surub

In general o sectiune prin tamplaria din PVC arata ca in fotografia urmatoare, lasand la o parte diferentele constructive si forma diferitelor tipuri de profile. Ce ne intereseaza este partea de toc, zona inferioara din foto si armatura acesteia. Dupa cum se observa, o fixare a tamplariei asa cum se face in cele mai multe cazuri este realizata doar prin strangerea surubului (simbolizat cu galben) pe peretele din PVC si nu pe armatura din otel. Din aceasta cauza, de multe ori surubul de fixare sparge peretele (zona albastra) din PVC daca strangerea este brutala iar in restul cazurilor aceasta se deformeaza usor.

tamplariePVC

Daca pana acum am vazut cum se face de regula si nu este corect, sa vedem cum ar trebui sa fixam corect suruburile unei tamplarii din PVC. La o simpla cautare pe net gasim cateva fotografii cu niste capacele, niste piese cilindrice din plastic ce au diverse culori.

capace tamplarie

Pai ce facem, schimbam tipul capacelului sau care este diferenta intre capacele actuale si cele de la inceputul articolului? Ajuta aceste capacele in fixarea corecta a tamplariei? Ei bine DA!

Operatiunea normala pe care v-o recomand sa o realizati este urmatoarea:

-se gaureste primul perete al profilului cu un burghiu avand diametrul capacelelor;

-se gaureste armatura metalica si peretele cu burghiul potrivit pentru fixarea corecta a suruburilor de prindere, mai mic de cat primul;

-se introduce si strange surubul de prindere astfel incat capatul acestuia nu va mai strange pe peretele profilului ci va patrunde in interiorul camerei centrale; astfel va strange efectiv pe armatuta din otel;

- se monteaza capacelele de mascare a gaurii de montaj prin simpla apasare in gaura ramasa pe toc.

fixare tamplarie

Constatam ca diferenta intre cele doua metode de fixare, cea gresita si cea corecta, consta doar in utilizarea unui burghiu mai mare in prima faza si montarea unui capacel. Practic, nu este nici un dezavantaj pentru firma care monteaza, costul capacelor este infim (10 capacele nu costa decat 1 leu) iar ca manopera nu presupune decat o schimbare de burghiu.

In concluzie, montajul corect a suruburilor de fixare mecanica a tamplariei nu presupune nici un efort suplimentar semnificativ insa rezultatul este la polul opus – profilul de PVC va ramane nemaltratat iar aspectul va fi asa cum trebuie, fara deformari sau spargeri de profil, fara suruburi aparente strangerea fiind intradevar solida.

Sfatul meu este sa cereti acest tip de montaj de la bun inceput si sa il mentionati in contract, altfel o sa aveti supriza sa vedeti ochi mirati, mai ales de la echipa de montaj pe care evident ca nu o intereseaza prea tare aceste amanunte.

Uneori amanuntele fac diferenta si nu costa neaparat!

 

Vizualizari:2765

Tags: , ,

VYS in data de 24 februarie, 2014

Romexpo organizeaza târgul internațional de tehnologii, echipamente, utilaje și materiale pentru constructii, CONSTRUCT EXPO, careva avea loc în perioada 10-13 aprilie 2014.

Prin organizarea unei noi editii a CONSTRUCT EXPO, Romexpo isi propune sa creeze cadrul necesar dialogului de business, sa sprijine si sa promoveze mediul de afaceri din Romania, sustinand astfel companiile si politicile de dezvoltare ale acestora.

Ca si in anii precedenti, expozitia va prezenta cele mai noi tendinte din domeniul constructiilor, pentru: produse si sisteme de constructii, amenajari exterioare edilitare, utilaje industriale si echipare de santier, proiectare, consultanta, design, antreprenoriat si executie, fiind un eveniment adresat producatorilor, importatorilor si distribuitorilor, la nivel national si international.

CONSTRUCTEXPO

Inregistrare
Pentru a va alatura, timp de 4 zile, specialistilor din domeniu va invitam sa va inscrieti la CONSTRUCT EXPO. Formularele de inscriere sunt disponibile pe site-ul evenimentului iar pentru informatii suplimentare puteti contacta echipa de proiect, care va sta cu placere la dispozitie.

Avem convingerea ca proiectele, ideile si persoanele pe care le veti regasi in cadrul CONSTRUCT EXPO sunt valoroase si vor fi de interes pentru Dumneavoastra, contribuind astfel la succesul afacerii.

Sursa: http://www.constructexpo.ro/

Vizualizari:932

Tags: , ,

VYS in data de 27 ianuarie, 2014

Un nou produs nou in gama Ceresit, adezivul multifunctional CM77 – Ultraflex, pe baza de silan modificat. Este un produs gata preparat, utilizat pentru aplicari flexibile ale placajelor ceramice si ale altor placaje, pe suporturi dificile.

CARACTERISTICI

cm77

 • durata de viata mare, aderenta maxima
 • lipire flexibila permanenta
 • nu necesita amorsare pe majoritatea suprafetelor suport
 • gata de utilizare
 • adeziv multifunctional pentru aplicarea tuturor tipurilor de materiale
 • timp de intarire ajustabil
 • rezistent la actiuni ale substantelor chimice
 • fara solvent si fara apa
 • fonoizolant pana la 10 dB

DOMENII DE UTILIZARE

Adezivul se poate utilizat la montarea placilor ceramice, pentru lipirea dalelor de marmura, pietrei naturale, clincherului si pentru placile de PAL si OSB. De asemenea, poate fi utilizat pentru lipirea elementelor structurale, a elementelor prefabricate, sectiunilor si profilelor. Este utilizabil in aplicatii interioare si exterioare.

Nu necesita amorsare asuprafetei in prealabil, pentru lipiri pe suprafete de metal, lemn, beton, tencuieli pe baza de ciment, sape pe baza de ciment, placi din fibrociment, placi de PAL, OSB, placaje ceramice existente si placaje din piatra artificiala pe pardoseli incalzite. Este utilizabil si pe beton sau sape proaspete.

In acest ultim caz este necesara amorsarea suprafetei cu Ceresit CF 87, inainte de aplicarea adezivului. Ceresit CM 77 este recomandat pentru zone cu expunere la substante chimice, in spatii permanent umede cum ar fi spalatorii auto, centre spa, bucatarii comerciale, berarii, silozuri, curatatorii, grajduri, bazine de inot si laboratoare.

PREGATIREA SUPRAFETEI DE BAZA

Suprafetele trebuie sa fie compacte, cu capacitate portanta, curate, uscate si fara substante ce ar putea impiedica aderenta. Suprafetele trebuie sa fie perfect plane, fara denivelari iar golurile trebuie umplute cu minim 12 ore inainte de aplicarea adezivului. Planeitatea suprafetei are un impact foarte mare asupra consumului de adeziv, fiind un adeziv gata preparat si cu un pret semnificativ, stratul suport plan va reduce consumul de material.

MOD DE APLICARE

Aplicarea produsului se face utilizand metoda “in pat subtire”. Pulverizati stratul de adeziv cu cantitati mici de apa, pentru a accelera procesul de intarire, dar sa nu balteasca. Daca lucrul este intrerupt pentru un timp mai indelungat, inchideti galeata.

Cand se aplica placaje ceramice care vor fi utilizate in conditii dificile, de exemplu in centre spa, bazine de inot, sau spatii tehnice este necesar sa se etanseze toata suprafata cu hidroizolatie. In zonele de muchii, colturi si rosturi de dilatatie inglobati banda de etansare si mansetele speciale pentru colturi si strapungeri.

Excesul de adeziv in stare proaspata poate fi indepartat cu servetele speciale Tangit. A nu se utiliza apa pentru curatare. Dupa intarire adezivul poate fi indepartat numai mecanic.

Imediat dupa utilizare, curatati uneltele cu o carpa uscata, daca este necesar si cu putin ulei. Servetelele speciale Tangit pot fi utilizate si pentru curatarea uneltelor de lucru. Rosturile pot fi chituite dupa 24 ore.

RECOMANDARI

Ceresit CM 77 este un adeziv pe baza de silan al carui proces de intarire are loc in contact cu apa, din acest motiv nu este posibila curatarea uneltelor si a suprafetelor cu apa. Reziduurile de adeziv pot fi indepartate cu alcool, ulei sau diluant de vopsea.

Indepartati pelicula intarita de adeziv care s-ar putea forma in ambalaj din cauza depozitarii necorespunzatoare. Nu o mixati impreuna cu restul de adeziv.

DEPOZITARE

 • Ca majoritatea materialelor de constructii, se pastreaza timp de maxim 12 luni in ambalajul este bine inchiss in spatii racoroase si uscate. Dupa utilizare se inchide foarte bine galeata.

AMBALARE

 • Galeti de plastic de 8 kg.

CONSUM

 • Consumul de adeziv este corelat cu marimea dintilor mistriei: 3,4kg/mp pentru dinti de 8mm, 3kg/mp pentru dinti de 6mm, 1,4kg/mp pentru dinti de 4mm si 1,3kg/mp pentru dinti de 3mm.

PRET Informativ

 • circa 350 lei galeata de 8kg.
Vizualizari:1840

Tags: , ,

VYS in data de 10 decembrie, 2013

Iata-ne la sfarsit de an cu un nou articol, chiar daca nu are nici o legatura cu spiritul sarbatorilor de iarna sau cu Mosu’. Este o lucrare realizata cu multa transpiratie si rabdare de catre Bogdan, un cititor al VYS Blog si cred ca poate fi considerat un cadou de sarbatori avand in vedere ca aceasta lucrare s-a finalizat undeva la inceput de iarna 2013. Sa lasam spiritul sarbatorilor si sa vedem ce a reusit sa realizeze Bogdan, sa vedem povestea renovarii balconului sau.

Decizia de a face o anumita lucrare are intodeauna o motivatie, de aceasta data au existat 4 motive clare:

1.  in sezonul rece se e forma mucegai pe parapet, imediat sub tamplaria din PVC

2. parapetul se umezea pe o distanta de 30-40cm de la tamplarie in jos, se scurgea apa din condens

3. pardoseala din gresie era umeda tot timpul, se forma condens abundent.

4. vara era foarte cald, frigea tamplaria, iarna efectiv ingheta la imbinarea de colt.

Acestea fiind zise, s-a hotarat  renovarea completa a balconului. Cum demolarea este pasul cel mai usor, acesta a fost terminat rapid. Am facut cateva constatari:

- la interior parapetul era compus haotic din 3 randuri de placi de expandat (EPS) si extrudat (XPS) de 2 – 3 cm. Polistirenul lipit de placile de beton verticale era umed si mucegait;

- baza parapetului nu avea nici o izolatie, comunica direct cu spatiul de aer al termosistemului exterior de 10 cm din polistiren expandat;

-  tamplaria avea gaurile de evacuare infundate si era plina de apa. In plus tamplaria realizata cu profil Rehau nu avea armatura la interior, ci doar pe zona de colt;

– tamplaria era montata direct pe bara de metal, avea cativa mm de spuma pe ici pe colo, nu continuu;

Prima etapa, demontarea tamplariei existente, eliminarea straturilor aflate pe parapet.

                renovare balcon 1 renovare balcon 3

Odata eliminate toate straturile necorespunzatoare, s-a inceput reconstructia. Primul pas si cel mai important a fost inchiderea partii laterale a balconului cu zidarie. Peste structura parapetului s-a zidit un strat de caramida apoi inca 6 randuri din BCA. Pe partea frontala se va inchide cu tamplarie termoizolanta din PVC insa de aceasta data o vom monta pe un strat intermediar de polistiren extrudat. Termoizolatia exterioara cu polistiren expandat este pastrata, insa umplem spatiile interiore pe cat de mult posibil iar in partea superioara adaugam spuma poliuretanica. Pe acest perimetru placat cu polistiren extrudat se monteaza noua tamplarie termoizolanta din PVC.

                renovare balcon 5 renovare balcon 6

                renovare balcon 7 renovare balcon 8

In aceasta etapa spatiul este inchis si etans, de acum trebuie sa trecem la izolarea suprafetelor si finisarea lor, operatiune care va fi mai solicitanta decat ceea ce s-a realizat pana acum.

                renovare balcon 9 renovare balcon 16

Gresia de pe pardoseala a ramas pe pozitie, continuam umperea golurilor din structura parapetului aplicand bucati de polistiren extrudat iar pe pardoseala egalizam suprafata laterala prin turnarea unei sape de egalizare. Am utilizat sapa cumparata din comert, Estrich C20, sac de 25kg. Amestecam materialul din sac cu apa si il turnam la nivel pe zona dinspre parapet, respectand nivelul gresiei.

           renovare balcon 12 renovare balcon 13

Pana se intareste sapa de egalizare ne mutam la exterior, finalizam zona de inchidere a izolatiei exterioare si suportul pe care se monteaza glaful. Aplicam un straif din polistiren extrudat iar peste acesta vom lipi glaful din aluminiu. Lipirea acestuia se realizeaza cu mastic bituminos. Glaful a fost decupat in zona scurgerilor de pe tocul tamplariei. Pe zona de imbinare a glafului cu tamplaria a fost utilizat un etansat cu proprietati adezive. Dupa fixarea si uscarea glafului vom indeparta folia de protectie.

                renovare balcon 17 renovare balcon 19

                renovare balcon 20 renovare balcon 22

Daca la exterior lucrurile nu necesita operatiuni ce sa implice multa mizerie, la interior avem parte de o atmosfera mai neplacuta. Am placerea sa va prezint o foto cu Bogdan in actiune, in momentul in care elimina izolatia tavanului realizata cu polistiren expandat. Probabil aceasta foto ii va aduce multa vreme aminte de perioada lucrarilor, insa asa se scrie istoria. Asadar, indepartam manual masa de spaclu si polistirenul expandat de pe tavan. Imediat trecem la fixarea profilelor metalice pentru gipscarton ce vor cuprinde si izolatia din vata minerala. Binecunoscutul sistem de profile metalice tip UD 30 pe perimetru si profile metalice tip CD 60 pe zona interioara, prinse cu bride universale si dibluri rapide.

                 renovare balcon 23 renovare balcon 25

Acelasi sistem de izolatie interioara cu profile metalice, vata de sticla, bariera de vapori si gipscarton va fi utilizat atat pe zona de tavan, parapet cat si peretele zidit, chiar daca acesta are si izolatie exterioara cu polistiren expandat. Avem grija ca bariera de vapori aplicata peste vata de sticla si profilele metalice sa fie montata etans, toate imbinarile sigilate, inclusiv pe contur. Este o operatiune foarte importanta, orice cantitate de vapori ce ajunge in izolatie sau pe zona parapetului va condensa rapid si va provoca mucegai daca nu etansam bine.

           renovare balcon 27 renovare balcon 30

renovare balcon 28 renovare balcon 26 renovare balcon 31

Pe exterior a fost mai greu de lucrat de unul singur asa ca s-a apelat la un alpinist utilitar pentru a putea aplica termoizolatie pe zidaria din BCA, repararea celorlalte zone degradate si vopsirea. In peretele de zidaria s-a realizat si o gaura pentru scoaterea tubulaturii de la hota.

     renovare balcon 33 renovare balcon 36 renovare balcon 37

Exteriorul este gata, asteapta doar vopseaua decorativa insa aceasta numai dupa ce suprafetele se usuca bine. Intre timp ne concentram pe interior, urmeaza oepratiuni ce necesita rabdare si ceva indemanare. Se fasoneaza toate rosturile gipscartonului, se amorseaza si se gletuieste intreaga suprafata.

                 renovare balcon 35 renovare balcon 38

Pe o zona a peretelui exterior si pe cel interior se vor aplica trei randuri de faianta.

                 renovare balcon 39 renovare balcon 40

Dupa uscarea si slefuirea gletului vom amorsa suprafata cu Oskar Zero Mucegai apoi vom da o mana de vopsea lavabila. Am cumparat vopsea gata colorata Aplalux si am avut o mare dezamagire. Vopseaua nu acoperea deloc cum trebuie, raman pete, dupa toate acestea am schimbat vopseaua si totul a revenit la normal.

                 renovare balcon 41 renovare balcon 42

                 renovare balcon 43 renovare balcon 44

Pe pardoseala izolam cu polistiren extrudat pe care il lipim cu adeziv poliuretanic peste gresie. Dupa lipirea placilor de izolatie asezam o placa din OSB, astfel incat sa egalizam suprafata inainte de aplicarea parchetului laminat.

     renovare balcon 45 renovare balcon 46 renovare balcon 47

Peste placa din OSB, inainte de a aseza placile de parchet laminat, aplicam un strat de placi izolatoare subtiri.

                 renovare balcon 48 renovare balcon 49

Vopseaua noua, alba, dupa ce am renuntat la cea colorata de la Apla. Lavabila din balcon e Zertifikat Plus cu ioni de argint. Pe hol am dat cu Savana superlavabila pentru baie si bucatarie, cu teflon si rezistenta la mucegai (cutia cu albastru). Desi are mai multe calitati decat Zertificakt-ul, culoare e mai spre alb neon daca pot sa zic asa. E mai „prietenoasa” culoarea de la Zertifikat.

                 renovare balcon 50 renovare balcon 51

 S-a montat parchetul laminat, s-a montat plinta aferenta si glaful interior ce a fost lipit cu adeziv de montaj. Am facut curatenie generala si ne pregatim de asezarea noului mobilier. Deasupra ferestei cu dubla deschidere este o grila pentru ventilatie ce va asigura aerisirea.

        renovare balcon 52 renovare balcon 54

                  renovare balcon 55 renovare balcon 53

Renovarea balconului a ajuns la final, a fost o lucrare destul de istovitoare avand in vedere ca in multe zile s-a lucrat doar dupa-masa, cate 2-3 ore in limita timpului. Una peste alta, de aceasta data greselile esentiale au fost evitate si asteptam iarna pentru a vedea calitatea lucrarii. Sunt convins ca lucrarea este incomparabil mai buna decat in situatia initiala.

La final completez povestea renovarii cu urmatoarele:

- am mutat aragazul in balcon si mi se pare o imbunatatire grozava pentru restul casei in privinta mirosurilor, aburilor si caldurii excesive (cand se foloseste cuptorul);

- am scos panoul din tamplarie care avea aerisirea, in sezonul rece e cam rau cu acest capac. Am incercat o improvizatie de capac din polistiren insa intr-o zi a zburat cand a deschis cineva usa la intrare. Pentru 20 lei panoul, am pus altul si gata cu problemele. Nu am gasit inca o aerisire cu capac care sa si izoleze atat de bine pe cat imi doresc eu;

- lucrul cel mai important, FARA o sursa de caldura continua, temperatura cea mai mica inregistrata in balcon a fost de 20 grade pe la ora 2 noaptea cand afara erau -7 grade. Incalzirea e asigurata doar de caloriferul din bucatarie. Deja nu mai e balcon ci este transformat in bucatarie. Geamurile nu s-au „umezit” mai mult de 1 deget, doar in partea de jos, si asta atunci cand sunt temperaturi cu minus noaptea. De cand a venit frigul, doar de 2 ori am gasit dimineata cateva picaturi pe glaf, provenite de la apa care s-a prelins din condensul de pe geam. Binenteles, cand gatesc sau incalzesc, totdeauna am grija sa scot aburii suplimentari afara, ori cu geamul pe batant, ori cu hota pe minim. Zilnic aerisec dimineata, cand ne intoarcem de la servici, seara inainte de culcare. Umiditatea e tinuta sub control. Mi se pare o imbunatatire extraordinara fata de cum era inainte.

– a ramas de facut blatul cu dulapiorul la acelasi nivel cu aragazul – e agitatie destul de mare in decembrie asa ca las pe la anul finalizarea completa a proiectului.

Scopul lucrarii constand in zero infiltratii, izolatie buna, fara condens deranjant, 

utilitatea spatiului si ambianta placuta a fost atins !

Vizualizari:5909

Tags: , , ,

VYS in data de 12 noiembrie, 2013

Am ajuns si in zona mestesugareasca sau undeva pe langa aceasta. Incercam sa decoram cateva sticle pentru a le umple cu ceva bauturi facute in casa. Dat fiind ca prin comert nu sunt prea multe optiuni sau daca gasim cate ceva, preturile sunt putin cam mari, vom bricola singurei. Achizitionam cateva sticle din comert la 1 leu bucata, dopuri din pluta, snur tricolor cu diferite grosimi, diverse tipuri de sfoara (atat ca material, grosime si culoare), cateva tubulete de super glue si trecem la treaba. In prima faza am gasit sfoara din bumbac alba, un gri-albastru mai ciudat si canepa, ulterior am mai gasit una verde si una violeta.

decorare sticla 1

Incepem decorarea primei sticle, totul se rezuma la infasurarea acestor sfori, cat mai strans. Pentru fixarea capetelor utilizam cateva picaturi de super glue. Bentita tricolora o pozitionam dupa cum ni se pare potrivit.

decorare sticla

Infasuram sfoara si pe gatul sticlelor, fie drept, fie inclinat, combinand doua tipuri de sfoara sau nu.

decorare sticla 3

Bentita tricolora o fixam tot cu super glue, fie la mijloc, fie longitudinal, totul la libera alegere si placere personala.

              decorare sticla 4 decorare sticla 5

Si uite asa, cu rabdare si timp de 30 minute la fiecare sticla, reusim sa decoram primele 6 sticle din totalul de 10 achizitionate. Imaginatia trebuie pusa la contributie si fiecare isi poate crea modelul dorit, nu este important sa avem super finisare, rusticul sau mestesugul nu insemna perfectiunea formei neaparat.

              decorare sticla 2 decorare sticla 6

La final vom umple fiecare sticlele cu visinata, afinata si murata, dupa cum am fost harnici in vara si am pregatit bauturile. Daca nu avem cu ce sa le umplem, le vom folosi pe post de decor.

 

Vizualizari:3397

Tags: ,

VYS in data de 29 octombrie, 2013

Am placerea sa va prezint inca o lucrare de realizare a unui semineu, de aceasta data unul din cititorii VYS Blog ne-a contactat si ne-a pus la dispozitie informatiile prezentate in acest articol. Sa vedem lucrarea realizata de Cristi!

Pregatirea locului pentru zidirea postamentului pentru focar s-a realizat prin debitarea parchetului laminat existent conform schitei stabilite. Operatiunea desfasurandu-se cu pardoseala finisata, va trebui putina atentie sa nu se deterioreze sau murdareasca iremediabil zonele invecinate.

semineu cristi 1

S-a realizat zidirea postamentului/soclului pe care se va aseza focarul, din caramida cu goluri iar mortarul utilizat a fost preparat cu liantul Mutibat. In partea din spate se observa locul lasat pentru aportul de aer necesar semineului. S-a dorit sa se lase o gaura pentru aerul secundar dar amplasarea semineul in mijlocul casei nu a permis acest lucru.

               semineu cristi 2 semineu cristi 3

Pe zona de soclu, pe interior, s-a aplicat un strat de tinci pentru a ne usura munca atunci cand se va aplica finisajul. Fixam o bucata de gipscarton sustinuta de cateva bucati de lemn si ne pregatim sa armam placa de beton ce va fi turnata peste zidarie.

               semineu cristi 4 semineu cristi 5

Peste bucata de gipscarton asezam o folie din polietilena, etansam eventualele rosturi cu gips pentru a nu se scurge materialul. Armarea a fost una minima, atat cat sa avem cateva bare de fier beton pe zona ce nu va fi sprijinita direct, zona golului.

               semineu cristi 6 semineu cristi 7

Dupa uscarea partiala a placii de beton vom decofra in totalitate.

               semineu cristi 8 semineu cristi 9

Focarul utilizat este tip Liseo L7 cu o putere de 14 KW, dotat cu clapeta de tiraj si caramida de samota in partea superioara. Amplasarea focarului a fost cea mai dificila treaba pentru ca este foarte greu, a fost asezat pe 4 bucati de marmura pentru a nu fi in contact direct cu placa de beton si pentru a-mi oferi inaltimea de care aveam nevoie pentru a placa la final intreaga zona cu finisajul dorit.

semineu cristi 10

Pentru izolarea suprafetelor adiacente focarului, pe pereti, s-a utilizat vata minerala bazaltica cu grosimea de 3cm, avand o fata caserata cu folie de aluminiu. Prinderea de perete s-a realizat cu suruburi de montaj de 7, cu saiba, iar dupa prindere a fost aplicata banda adeziva de aluminiu, peste suruburi si la toate imbinarile.

                 semineu cristi 11 semineu cristi 12

                 semineu cristi 13 semineu cristi 14

S-a montat racordul focarului la cosului de fum existent utilizand cu un tub flexibil de inox de 180mm.

semineu cristi 15

Pentru imbracarea focarului s-a utilizat aceeasi caramida dreptunghiulara cu goluri, o avem de mai multa vreme prin garaj. Pentru partea frontala am cumparat un buiandrug din comert, de tip Porotherm, cu o lungime de 1m iar operatiunile de zidire au fost facuta cu adeziv CM12.

                 semineu cristi 16 semineu cristi 17

                 semineu cristi 18 semineu cristi 19

Pentru zona superioara, hota semineului, au fost utilizate profile metalice de tip UD si aceeasi izolatie din placi de vata minerala bazaltica caserata cu aluminiu si avand grosimea de 3. Placile de gipscarton utilizate au grosimea de 12,5mm si sunt din cele rezistente la temperaturi ridicate, placi de culoare roz.

                semineu cristi 20 semineu cristi 22

                           semineu cristi 21 semineu cristi 23

Dupa izolarea hotei cu vata bazaltica si inchiderea zonelor laterale cu gipscarton, s-a aprins pentru prima data focul in semineu. Scopul era sa observam eventualele zone unde pot exista neetanseitati, zone pe unde sa avem scapari de fum. Cum testul a fost trecut cu succes, lasam lemnele sa arda pana la final iar noi continuam inchiderea hotei pe ultima zona, partea frontala. Totodata, au fost montate si cele trei (3) grile de aerisire. Acestea au fost achizitionate de pe mercador la pretul de 140 de lei setul, au dimensiunile 17 x 30cm pentru cea din mijloc si 11 x x 24cm  pentru cele laterale.

                   semineu cristi 24 semineu cristi 25

semineu cristi 26

Lucrarea este aproape de final, trecem la finisarea suprafetelor. Pe zona frontala, corespunzatoare buiandrugului aplicam cateva bucati de klinker cu grosimea de 1,5cm lipite cu acelasi adezvi CM12. Pentru postament s-a ales finisarea cu marmura, zonele debitate fiind lustruite la turatie mica utilizand pasla. Pentru cele doua zone laterale utilizam o imitatie de piatra pe care o aveam ramasa de la alta lucrare.

                 semineu cristi 27 semineu cristi 28

                 semineu cristi 29 semineu cristi 30

                 semineu cristi 31 semineu cristi 32

Pe hota aplicam doua coltare si spacluim intreaga suprafata cu adezivul CM12 apoi vom aplica tencuiala structurata de 2mm.  La final realizam o mica cornisa din stejar vopsit si lacuit, pe care o lipim peste zona buiandrugului.

                 semineu cristi 33 semineu cristi 34

                           semineu cristi 35 semineu cristi 36

In cateva cuvinte si imagini, aceasta este prezentarea semineului realizat de Cristi, cel care ne-a transmis informatiile principale si fotografiile.  Ii multumim pentru amabilitate si disponibilitatea de a ne prezenta lucrarea sa. Asteptam deasemenea impresii despre modul de functionare, atunci cand iarna ne va bate la usa.

Executie lucrare: Cristi

Vizualizari:11063

Tags: , , ,

VYS in data de 12 octombrie, 2013

Caramida refractara este un material realizat prin presare sau turnare, avand la baza argile refractare, samote, deseuri refractare si alte substante minerale.

Materialul are ca principala caracteristica capacitatea de a rezista la temperaturi foarte mari, peste 1200 °C, motiv pentru care este destinat aplicatiilor in domeniul instalatiilor unde se regasesc aceste conditii de temperatura, si anume: pentru zona industriala la inzidirea instalatiilor de cazane de abur, de apa calda sau supraincalzita, la cuptoarele pentru ceramica, la cuptoarele din domeniul prelucrarii mineralelor, la canale si cosuri de fum etc., iar in domeniul casnic la gratare pentru gradina si sobe de teracota.

Tinand cont de domeniul unde se folosesc, vom gasi pe piata diverse tipuri de produse din caramida refractara, diferentiate prin compozitia chimica, tehnologia de producere si dimensiuni. Cateva caracteristici ale caramizilor refractare sunt: culoare uniforma alb-galbuie, sunet metalic cristalin, structura omogena, suprafete plane, muchii si colturi compacte (care nu se faramiteaza la frecare cu mana).

Un aspect deosebit de interesant este modul de comportare al caramizilor refactare ce au fost supuse la o temperatura mare, pe durata de viata a instalatiilor unde sunt folosite. Daca avem ocazia sa vedem sortimente de caramida refractara eliminata din cuptoare, vom constata o diferentiere a culorii acestora, unele mai inchise la culoare, altele aproape de culoarea initiala. Schimbarea de culoare este cu atat mai accentuata cu cat aceasta a fost supusa unui regim termic mai inalt, asa cum putem avea in cadrul instalatiilor industriale mentionate anterior, acestea avand zone cu temperaturi diferite.

Cum multe instalatii industriale nu mai avem prin tara, fiind inchise si chiar demolate in anii „democratiei de tranzitie”, cei care au ocazia sa se aprovizioneze cu o astfel de caramida refractara utilizata au posibilitatea de a o utiliza obtinand un efect estetic deosebit si care implica o manopera simpla, usor de realizat in regim DIY (Do It Yourself).

Asadar, in aceste doua imagini putem vedea gama bogata de culori in care putem gasi caramida refactara.

               placare caramida 1 placare caramida

Probabil ati inteles deja aplicatia despre care este vorba. Dincolo de utilizarea la cuptoare, sobe sau gratare de gradina, beneficiind de varietatea de culori si o cantitate suficienta de material putem realiza o placare interioara sau exterioara de efect. Am avut ocazia sa vad o astfel de lucrare la o pensiune si va pot spune ca arata extraordinar.

                              placare caramida 3 placare caramida 4

 Placarea efectiva presupune doua operatiuni importante:

1. Debitarea caramizilor la o grosime minima

Nu avem nevoie de intreaga caramida pentru a nu crea probleme ca urmare a greutatii ridicate si in acelasi timp pentru a nu avea un consum foarte mare. Vom debita bucati cu latimea de cativa cm, de exemplu  de circa 5cm, rezultand circa 5 bucati din lungimea de 250 mm pe care o au caramizile. Alt aspect important este cel legat de debitarea efectiva, nu vom taia bucatile de material cu un disc special pentru ca astfel am obtine o suprafata perfect plana. Vom cresta putin caramida la colturi si o vom rupe efectiv, rezultand o suprafata neregulata ce va avea un aspect deosebit.

2. Placarea  – peretilor, stalpilor sau altor zone verticale

Pentru a lipi bucatile de caramida refractara debitate anterior avem nevoie de un mortar umed. Astazi putem utiliza unul din adezivii pentru piatra naturala, un adeziv superior flexibil ce va realiza o lipire suficient de solida pentru a rezista placarea noastra. Pentru o rezistenta marita vom tese bucatile de caramida, ca la o zidarie clasica, una in lipsa alteia. Intreaga placare se va autosustine si nu are nevoie de o fixare mecanica suplimentara, insa daca doriti acest lucru pentru o siguranta sporita puteti introduce din loc in loc tije metalice care sa ancoreze placarea. Trebuie sa aveti grija sa nu utilizati un adeziv prea fluid sau o cantitate ridicata ce sa iasa prin rosturi. Caramizile vor fi destul de apropiate pentru a nu avea nevoie de umplerea rosturilor. Caramida refractara este suficient de rezistenta si nu necesita protectie suplimentara cu vreun lac sau vopsea ce ar denatura culoarea.

Avand in vedere ca suprafetele pot fi mai mari sau mai mici, pe langa putina indemanare si materialele necesare este obligatoriu sa aveti timp si rabdare. Lucrarea nu este complicata dar sigur este migaloasa. Este recomand sa va faceti o schita pentru a obtine o aspect final placut, maximizand efectul dat de culorile caramizilor refractare.

                   placare caramida 5 placare caramida 6

Nu imi ramane decat sa va urez spor la lucru si sper ca va place placarea cu caramida refractara!

Vizualizari:4929

Tags: ,

VYS in data de 10 octombrie, 2013

TIB 2013 – TARGUL TEHNIC INTERNATIONAL BUCURESTI

16 – 19 octombrie 2013

Conceput, inca de la inceputul anilor ’70 ca un targ pentru tehnologii si echipamente industriale, TIB 2013 include in tematica sa ca principale categorii de exponate:

 • Inginerie mecanica
 • Masini unelte si scule
 • Roboti industriali
 • Pompe, compresoare si echipamente hidraulice
 • Metalurgie si sudura
 • Inginerie electrica
 • Electronica si automatizari
 • Aparatura de masura, control si testare
 • IT si software industrial
 • Comunicatii
 • Producerea si prelucrarea maselor plastice
 • Inginerie auto
 • Transport si depozitare

tib

PROGRAM DE VIZITARE

Programul de vizitare al expozitiei este urmatorul:

 • 16-18 octombrie, intre orele 10:00-18:00
 • 19 octombrie 2013, intre orele 10.00-16.00

 

Sursa si alte informatii: http://www.tib.ro

Vizualizari:1040

Tags: , ,

VYS in data de 19 septembrie, 2013

De aceasta data am deosebita placere sa prezint un proiect ce mi-a bucurat intreg sufletul. Nu ascund faptul ca m-am bucurat ca un copil la vederea primelor fotografii, chiar as spune ca am topait putin in sinea mea, cu adevarat am prins aripi. Lasand la o parte micile trairi, o astfel de lucrare este dorita de orice copil, multi dintre noi visand destul la asa ceva. Cunoastem produsele destinate copiilor pe care le gasim in diverse magazine, acestea sunt realizate in special din materiale plastice si metal, uneori si ceva lemn. In afara faptului ca sunt viu colorate si au un pret semnificativ, nu regasesc in ele nici un element care sa ma convinga. Mai mult, am ajuns sa vedem in multe din locurile de joaca amenajate de autoritatile locale din orase, iar mai nou si in mediul rural, tot felul produse chinuite ce numai utilitate nu au, lasand la o parte rezistenta sau incadrarea intr-un proiect peisagist. Zic si eu, nu ar fi mai usor sa se gaseasca cativa mesteri cu suflet de copil, daca cei care se ocupa de spatii verzi nu doresc sa produca singuri obiectele pentru locurile de joaca, achizitioneaza lemnul si accesoriile necesare apoi croiesc locurile de joaca cat mai romaneste? Credeti ca o casuta cum o sa vedem in articolul de fata se compara cu un cub de plastic sau un leagan din cea mai proasta tabla si plastic ce nu rezita la solicitari mecanice si radiatia solara? Lasand la o parte comoditatea si dorinta de a achitiona diverse produse de la diverse firme, un loc de joaca inseamna stil de viata si o anume mentalitate, o atitudine a celui „mare”. Inca e timp sa ne trezim, dar pana atunci sa lasam imaginile proiectului nostru sa curga, sa umple sufletele copiilor de bucurie, chiar si ale celor mari.

Asadar, avem o curte plina de verdeata undeva intr-o zona din Maramures, un mester cu sulfet de copil si o caruta de lemne. Dupa cum o sa vedem, materialul de baza utilizat in acest proiect este lemnul, brut sau prelucrat sub diverse forme. Atunci cand nu avem la dispozitie o sursa de lemn masiv, se poate opta pentru variante mai usoare, scandura sau alte tipuri de produse din lemn, dupa posibilitatile fiecaruia.  Asadar locul de constructie este stabilit, sa trecem la treaba.

Postamentul, baza, este realizata de un cadru din lemn cu profil dreptunghiular peste care vom incepe sa ridicam peretii din jumatati de trunchiuri de brad. Imbinarea acestora este realizata in cruce.

               casuta joaca casuta joaca 1

Ridicarea peretilor este relativ rapida, cea mai mare parte din timp este consumata pentru realizarea decupajelor pe zona de imbinare. Cu ajutorul unor rigle din lemn vom lasa loc pentru viitoarele ferestre si in acelasi timp realizam si cadrul ce va sustine zonele intrerupte de acestea. Ca elemente de fixare se pot utiliza atat cuiele clasice cat si holtzsuruburile, in acest caz au fost utilizate cuie cu diverse lungimi, adaptate grosimii pieselor imbinate.

                 casuta joaca 2 casuta joaca 3

                 casuta joaca 4 casuta joaca 5

Incet, incet ajungem la acoperirea casutei, structura acestuia este realizata simplu pe cativa capriori (4 randuri) apoi batem scandura. Intr-o parte a casutei lasam capriorii mai lungi pentru a amenaja si o terasa. Tot la nivelul acoperisului, pe un din parti, vom lasa loc pentru o zona de iluminare naturala, acolo vom monta ulterior o bucata de material ce va lasa lumina sa patrunda in casuta.

                 casuta joaca 6 casuta joaca 7

Este timpul sa montam cele doua ferestre si usa de acces. Dupa cum se observa, casuta a fost ridicata la circa 50cm peste nivelul solului, in partea din fata se va amenaja un mic balcon iar in lateral va fi terasa. Invelitoarea, din tigla de tabla,  este elementul mai putin natural dar este un compromis acceptat. La nevoie, poate fi inlocuit cu alte materiale, fie sindrila bituminoasa sau de ce nu cu sita din lemn.

                 casuta joaca 8 casuta joaca 9

                 casuta joaca 10 casuta joaca 11

Exista imperfectiuni la nivelul peretilor datorate iregularitatilor lemnului insa acestea vor fi acoperite cu un lambriu de interior, avand o imbinare de tip nut si feder. Interiorul capata un aspect deosebit, lemn finisat este in contrast cu cele cateva jumatati de trunchi montate aparent. Inchidem toate colturile cu rigle din lemn – sipci, astfel ca totul este aproape gata la interior, ramane de mobilat si decorat.

                  casuta joaca 12 casuta joaca 13

                  casuta joaca 14 casuta joaca 15

La final, se amenajeaza balconul si terasa, parapetul balconului este frumos decorat cu inimioare decupate in scandura, au fost amenajate doua trepte pentru urcarea usoara in balcon iar terasa a primit  o masuta si doua scaune realizate tot din lemn masiv.

Iata ca ajungem si la final, casuta de joaca a copiilor este gata. Nu pot decat sa felicit executantul lucrarii, a realizat o lucrare de exceptie, se vede ca exista un suflet de copil ascuns in dansul. Toata stima pentru acest proiect si multumesc pentru pozele furnizate.

                  casuta joaca 16 casuta joaca 17

SA PASTRATI VESNIC SUFLETUL DE COPIL !

Vizualizari:3064

Tags: ,

VYS in data de 3 septembrie, 2013

Pentru zona de dus realizata dintr-o simpla cadita, fie ca este una rectangulara, pe semirotund sau alta forma, ca are sau nu doua parti asezate pe perete, din considerente de protectie la stropire avem nevoie sa inchidem celelalte zone. In functie de modul de asezare al caditei de dus, exista doua variante principale de inchidere a acestor  zone, fie instalam panouri de protectie realizate din plastic sau sticla securizata, fie montam o perdea de dus. Aceasta din urma are nevoie de un suport fixat in partea superioara, pe tavan si/sau pe peretii adiacenti.

Pe piata gasim diferite produse, mai calitative sau mai putin calitative, de la plasticele ordinare pana la variante din aluminiu, unele fixe, altele reglabile.  Exista si alta varianta de a realiza un suport pentru perdeaua de dus si evident ca aceasta este cea in care vom mesteri singuri sau cu putin ajutor exterior (ce poate tine de dotarea cu sculele necesare).

Dupa alegerea formei necesare pentru suport, nu avem decat sa identificam un material accesibil, care sa intruneasca conditiile de rezistenta mecanica, rezistenta la mediul umed din zona dusului si sa se incadreze in designul amenajarii.  In cazul nostru avem un suport realizat din teava PPR (polipropilena), culoarea alba. Cele doua imagini nu spun in sine mai nimic, vedem un teu, doua coturi, tronsoane drepte de PPR, o clema de fixare.

            perdea dus perdea dus 1

Cu putina indemanare si spirit practic, debitand teava si realizand asamblarile „sudate” cu fitingurile potrivire, ajungem sa intregim ansamblul suportului pentru cadita de dus. Dupa cum se vede, pentru fixarea suportului pe tavan si pereti s-au utilizat 4 bride din plastic prinde cu dibluri universale.

perdea dus 2

Odata asamblat si montat pe pozitie suportul, nu avem decat sa fixam perdeaua de dus cu ajutorul inelelor.

            perdea dus 3 perdea dus 4

Suportul este gata, perdeaua montata … ramane doar sa va urez dus placut sau cum doriti voi … !

                         perdea dus 5 perdea dus 6

 

 

 

Vizualizari:3101

Tags: , ,

VYS in data de 20 august, 2013

In curte sau gradina sunt necesare diverse elemente de decor. Dincolo de partea decorativa, exista multe cazuri in care se poate adauga o latura functionala, fie ca discutam de un mic gard ce delimiteaza spatii circulabile, spatii verzi sau chiar zone trebuie sa fie utilizate pentru odihna sau relaxare. Calea cea mai comoda este sa cumparam toate aceste lucruri din comert, ne este extrem de usor sa dam o fuga la magazinul de bricolaj si sa alegem una din variantele disponibile, fie din plastic, fie din metal sau nu mai stiu de inlocuitori ori produse petrochimice. Nu spun ca trebuie sa le evitam insa, daca ne dorim cu adevarat sa avem o curte autentica, care sa se fie in armonie cu natura, optati pentru decoratiuni cat mai simple si realizate din materiale naturale. Nimic nu poate fi mai presus de aranjamente realizate din lemn sau piatra, intr-un mediu verde.

Sa vedem cateva exemple pentru a nu ramane la stadiul de teorie. Un prim element decorativ dar si functional il reprezinta un gardut cu suport de flori. Dimensiunea este la libera alegere a fiecaruia, in functie de marimea spatiului delimitat sau preferintele personale. Pentru un singur modul avem nevoie doar de doi (2) stalpi din lemn si patru (4) bucati de scandura. Se aseaza cei doi stalpi din lemn la distanta necesara si intre acesteia, pe fiecare parte, se fixeaza cu holtzsuruburi, cuie metalice sau chiar cuie din lemn cele patru scanduri, doua in partea inferioara si doua in cea superioara. La final asezam ghiveciul cu plante in zona superioara si ne bucuram de aspectul florilor pus in valoare de suportul din lemn.

decoratiuni lemn

Putem avea o terasa, o alee sau orice alta zona verde in care trebuie sa amenajam un loc de odihna sau de relaxare. In speta, o banca sau mai multe ne sunt utile in astfel de locuri si aveam aceleasi variante: le cumparam sau le confectionam din lemn. Si de aceasta data lucrurile sunt la fel de simple sau par sa fie simple daca avem ce ne trebuie. Un mic necesar de materiale ar insemna doua bucati de trunchi de copac ceva mai groase, 2 bucati de lemn 10 x 10 cm pentru sustinere spatar, 2 scanduri pentru spatar si o bucata de scandura groasa pentru sezut, latimea de circa 30 cm si grosimea de circa 5cm. Cele doua bucati de trunchi de copac pot fi scobite in interior pentru a putea planta flori. In functie de lungimea bancii se poate face o prindere pe sol, terasa, alee etc. tinand cont de echilibrul intregului ansamblu. Nu este necesara o vopsire a suprafetelor daca doriti sa lasati patina timpului sa lucreze liber, aspectul lemnului vechi poate fi mai placut decat o culoare stridenta sau un lac sau lazura. Lemnul rezista ani buni, indiferent ca ploua sau ninge iar daca va fi nevoie, nu este o problema sa inlocuim anumite elemente.

                  decoratiuni lemn 3 decoratiuni lemn 4

Plecand de la ideea de plantare a florilor in trunchiul de copac utilizat pentru banca, putem decora anumite zone al gradinii cu astfel de elemente. Dupa ce scobim lemnul nu ramane decat sa adaugam pamantul necesar si plantele dorite. Este recomandat sa utilizam o folie inainte de a umple scobitura, se va realiza o separatie intre pamant si lemn, reusind sa pastram umiditatea necesara planetelor si nu sa o transferam lemnului.

                  decoratiuni lemn 1 decoratiuni lemn 2

Un ultim element decorativ este un ghiveci din lemn, cu o dimensiune ceva mai mare. Cred ca imaginea este suficient de explicita pentru a se putea intelege modul de realizare. Nu uitati de folia de separatie dintre pamant si lemn, saditi floricele colorate si apoi aranjati-le acolo unde vor fi puse in valoare in curtea dumneavoastra.

decoratiuni lemn 5

Am vazut doar patru exemple de lucruri ce pot fi facute cu un minim necesar de materiale, in principal doar lemn brut, debitat cat mai simplu si fara a necesita finisare superioare. Nu avem nevoie de mai multe pentru a ne amenaja o curte placuta ochiului, cu exceptia unei zone verzi generoase.

Nu pot decat sa va doresc decat sa va bucurati de natura si sa nu o agresati.

Vizualizari:4260

Tags: , , ,

VYS in data de 2 august, 2013

Piscina a devenit un loc de relaxare prezent in multe din curtile celor care au reusit sa-si construiasca o casuta, mai mici sau mai mari, ofera un loc de refugiu in zilele de canicula si sunt o metoda de revigorare dupa o zi de agitatie urbana. Dincolo de placerea de a petrece una sau mai multe ore pe marginea apei, piscina necesita o intretinere destul de atenta si deloc ieftina. Sunt necesare diferite substante si un minim de echipamente de filtrare si conditionare a apei pentru a nu afecta sanatatea utilizatorilor iar calitatea apei sa fie cat mai buna. In afara acestor substante sunt necesare si operatiuni de curatare a suspensiilor mari ce pot ajunge in piscina, purtate de vant. Pentru indepartarea acestor impuritati (praf, frunze, pietricele etc.) este necesara aspirarea, fie cu ajutorul unui aspirator automat, fie cu unul manual. Cea mai comoda varianta presupune cumpararea unui dispozitiv special din comertul de profil, evident la costuri mai mari sau mai mici, in functie de pretentiile si necesitatile fiecarui detinator de piscina.

Mai exista si persoane care nu au o piscina foarte mare sau care sunt impatimiti de lucrul facut  de mana lor, pentru acestia prezentam o varianta de aspirator pentru piscina, realizat din elemente accesibile si cu un cost rezonabil.

Pentru inceput trebuie sa cumparam sau sa gasim prin curte o pompa submersibila, indiferent ca este pentru ape curate sau pentru ape murdare. Cautam o bucata de material cu o rezistenta suficienta pentru a prelua greutatea pompei si sa nu fie foarte flexibil. In cazul nostru gasim o bucata de material de la un skimmer vechi pentru piscina, realizat din polipropilena.

               aspirator 1 aspirator 2

Se desface capacul din zona de aspiratie al pompei pentru eliminarea celor trei picioare ce nu permite apropierea de placa de fixare. Verificam asezare pompei si a suportului din polipropilena apoi ne pregatim de fixarea efectiva.

               aspirator 3 aspirator 4

aspirator 7

 Pe spatele placii de baza din polipropilena montam rolele ce vor asigura deplasarea usoara a intregului ansamblu aspirator, le-am recuperat de la un carucior dar gasiti de cumparat si in magazinele de bricolaj sau cu accesorii de mobilier. Se definitiveaza fixarea placii pe care am montat pompa, prinderea o facem cu pop-nituri.

                 aspirator 8 aspirator 9

 Pentru strangerea mai usoara a sedimentelor si perierea fundului piscinei vom monta pe partea inferioara cateva perii. Avem o perie veche pentru curatarea piscinei care va fi demontata, scoatem periile si decupam suportul de fixare a manerului.

                 aspirator 10 aspirator 11

Suportul de agatare a manerului aspiratorului, ce ne va ajuta sa il conducem pe intreaga suprafata a piscinei, se lipeste cu un adeziv epoxy apoi conectam furca manerului.

                 aspirator 12 aspirator 13

Fixam cele 5 perii mici pe un suport separat utilizand adezivul Ceresit FT101 si pregatim inca doua perii mai mari ce vor avea rol de curatarea mai eficienta a mizeriei depuse pe fundul piscinei.

                 aspirator 14 aspirator 15

Suportul cu cele 5 perii este fixat pe partea inferioara a placii ansamblului alaturi de periile mari, conectam manerul, intindem cablul de alimentare al pompei si fixam furtunul de evacuare a apei cu impuritati.

                aspirator 17 aspirator 18

In acest moment aspiratorul nostru pentru piscina este gata de proba, avem piscina cu depuneri serioase si incepem procesul de aspirare. La o prima proba se dovedeste ca acesta are eficienta scontata, dupa cum se vede si in fotografii.

                aspirator 19 aspirator 20

Ca durata de lucru, pentru piscina in cauza ce are o suprafata de 24 mp s-a lucrat timp de 10 minute. Doua imbunatatiri constatate dupa cele cateva utilizari:

- se poate reduce golul frontal astfel incat zona de aspiratie sa fie ceva mai mic, crescand eficienta aspirarii;

- pentru o stabilitate mai mare sau reducerea efortului se pot adaug cateva greutati pe placa ansamblului.

Costurile totale au fost de 250 lei din care 140 lei pompa.

aspirator 21

Cred ca poza finala cu piscina curatara este suficient de sugestiva, ramane doar sa va doresc balaceala placuta!

Vizualizari:1845

Tags: , , ,

VYS in data de 30 iulie, 2013

Un produs  nou pe piata constructiilor, MULTIBAT PREMIX este un mortar predozat utilizabil pentru realizarea  zidariei si tencuielilor.

Este un produs destinat aplicaţiilor şi lucrărilor de mici dimensiuni, cu aplicare rapida si usoara, fara a mai necesita achizitionarea separata a nisipului si cimentului pentru realizarea amestecului clasic.

Mortarul se prepara usor, este necesara doar adaugarea unei cantitatii de apa de 5,4 – 5,7 litri, in functie de tipul mortarului. Gama de lucrari pentru care se poate utiliza cuprinde: lucrari de zidarie, tencuieli clasice, manuale sau mecanizate, atat la interior cat si la exterior, si poate fi aplicat pe toate tipurile de suport, de la BCA la blocuri din beton usor, precum si pentru repararea tencuielilor degradate, atat interioare cat si exterioare.

Cateva avantaje ale noului produs:
– aplicare si finisare usoara
– aderenta buna la stratul suport
– calitate superioara si constanta

Lafarge image

Pentru informatii despre proprietatile, caracteristicile, modul de preparare etc., va rog sa consultati FISA TEHNICA oferita de producator.

Vizualizari:1587

Tags: , , , ,

VYS in data de 22 iulie, 2013

Pentru a 22-a oara, sezonul autumnal de targuri se deschide la ROMEXPO cu BIFE-SIM – Targ international de mobila, echipamente si accesorii, eveniment ce va avea loc in perioada 17 – 21 Septembrie 2013.

 Organizat in acest an de catre ROMEXPO, in parteneriat cu Camerele de Comert si Industrie din Romania, Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania si EUROEXPO Trade Fairs, evenimentul isi propune sa devina cea mai complexa manifestare expozitionala din acest domeniu.

 Astfel, prin fuziunea celor mai importante evenimente dedicate industriei de mobilă din Romania – BIFE si SIM, suntem mandri sa anuntam lansarea in premiera a BIFE-SIM 2013, eveniment ce va reuni sub un singur concept cele mai importante branduri de mobila din tara si strainatate.

logo_bifesim_general

 Desfasurat sub sloganul BIFE-SIM – “Un spectacol de forme si idei!”, targul va marca revolutiile in design-ul de mobilier aducand in atentia publicului interesat o gama variata de piese si accesorii destinate ambientarii si utilarii moderne a spatiilor de locuit sau destinate sediilor de birouri.

 Targul se adreseaza atat producatorilor, importatorilor si distribuitorilor de mobilier si decoratiuni specifice, cat si celor care produc sau comercializeaza echipamente si accesorii pentru industria lemnului din Romania si din strainatate, reprezentand un important punct de atractie pentru publicul larg, cat si pentru cel specializat.

 Avem placerea de a va adresa pe aceasta cale, invitatia de a participa la editia din acest an a targului BIFE-SIM, un eveniment ce va beneficia de un program amplu de conferinte de specialitate, seminarii si ateliere de lucru, cat si de o campanie de promovare intensa, toate concepute in scopul de a maximiza participarea tuturor la targ.

In speranta ca va veti numara printre expozanti, formularele de inscriere sunt disponibile pe site-ul evenimentului www.bife-sim.ro.

Sursa: http://www.romexpo.ro/news/2013/04/va-invitam-sa-participati-la-bife-sim-2013/

Vizualizari:1368

Tags: , ,

VYS in data de 16 iulie, 2013

Dincolo de schimbarea tamplariei la casele si apartamentele noastre, utilizand tamplarie din PVC cu geam termoizolant, indiferent ca discutam de pachete cu 2 sau 3 foi de geam, in anumite situatii constatam ca nu este suficient pentru a avea un confort interior bun. Alegerea tipului de profil si pachetului de sticla reprezinta o conditie necesara dar nu si suficienta. Putem alege geam de tip low-e, reflexiv, colorat in masa, geamul 4S sau orice alte variante dezvoltate de furnizorii de tamplariei in ultimii ani, luind in considerare amplasarea ferestrelor fata de punctele cardinale .

Dincolo de criteriile de alegere a tamplariei, mai ales cand discutam de ferestre orientate pe partea de sud sau vest, vom constata ca este necesara asigurarea unei protectii sporite fata de radiatia solara. In termeni de specialitate, discutam de tehnici de protectie  solara si solutii de umbrire.

Multi dintre cei care au instalat etapizat ferestrele, au constat diferente de calitate intre generatiile de profile PVC sau pachete de sticla.  Din prisma protectiei solare, constatam de multe ori ca o fereastra expusa pe perioada mare radiatiei solare se incalzeste destul de mult, asa cum este si cazul din exemplul urmator: un pachet standard la nivelul anilor 2004, profil cu 3 camere si sticla 4-16-4 low-e, cu argon. O astfel de fereastra orientata spre sud-vest, expusa ore bune soarelui, se incalzeste destul de mult si transmite catre interiorul camerei o cantitate importanta de caldura. La o simpla atingere a sticlei, cu mana, se simte gradul de incalzire. Utilizam un aparat de masura a temperaturii cu laser pentru a vedea la ce valori poate ajunge o fereastra, in conditiile in care afara sunt circa 31°C. Ei bine, dupa cum se vede in foto, pe sticla se ajunge la 40-41°C.

                     termopan 1 termopan 2

Repetam masuratoarea pe o alta fereastra avand aceeasi orientare insa aceasta are o latime injumatatita, geam de tip reflexiv si plasa de insecte. Temperatura masurata are de aceasta data valoarea de 33,4 °C.

termopan 5

In cazul primei ferestre, ca mai simpla tehnica de umbrire consta in aplicarea unui rulou exterior din PVC.  Cu ruloul tras pana la jumatate, pe portiunea superioara a gemului ferestrei inregistram o temperatura de circa 31°C, valoare apropiata de temperatura exterioara. Daca ruloul ar fi fost tras de tot, valoarea temperaturii regasita pe fata interioara a geamului ar fi fost si mai mica. Oricum, diferenta de circa 10°C este foarte mare si influenteaza drastic confortul interior.

                     termopan 3 termopan 4

In multe locuinte se utilizeaza cu precadere jaluzelele interioare, fie ca sunt orizontale din plastic sau aluminiu, fie ca sunt jaluzele verticale sau rolete din diferite materiale. Nici o protectie  de acest gen, realizata pe interior, nu reuseste sa aiba randamentul unei protectii solare realizate pe exterior, mai ales daca aceasta este o solutie de umbrire. Oprirea trecerii luminii naturale a soarelui este un aspect iar umbrirea vine sa o completeze. Cum fiecare solutie are avantaje si dezavantaje, ramane ca fiecare sa aleaga solutia ce i se potriverste cat mai bine, alegand varianta optima pentru cazul respectiv.

Ca si solutii recomandate de umbrire si protectie solara regasim cateva produse pe care le recomand cu incredere. In primul rand este vorba de obloanele sau rulourile din lemn. Sunt o varianta ce satisfac atat aspectele tehncie cat si cele de ordin estetic, reusind sa se incadreze cu usurinta intr-o nota de design premium. Necesita in schimb o intretinere periodica pentru a pastra finisajul in conditii bune, insa nu ar trebui sa fie o problema cu produsele existente la aceasta ora pe piata.

oblon

Varianta de pe locul secundar il reprezinta rulourile din aluminiu cu termoizolatie interioara. Sunt destul de scumpe dar prezinta o durabilitate foarte mare. O solutie derivata din aceasta solutie este ruloul din aluminiu fara termoizolatie sau varianta ieftina din PVC, despre care am discutat mai sus.

      rulou rulou 1

In afara de protectia solara si umbrirea oferita de aceste produse, in ultimii ani au fost dezvoltate si alte solutii de protectie solara. Este vorba de folii de protectie solara: folii conventionale, folii reflexive, folii duale etc. Aplicarea acestora se realizeaza atat pe partea interioara a pachetului de sticla cat si pe cea exterioara, in functie de tipul foliei. Ca si ordin de marime a pretului, gasim produse de la 5 Eur/mp pana undeva la 20 Eur/mp, in functie de tipul, calitatea si marca produsului. Probabil in viitorul apropiat vom vedea cum se monteaza si comporta o astfel de folie montata pe un geam termopan. Sunt deosebit de utile pentru proetctia solara acolo unde ruloul nu poate fi instalat, spre exemplu pe tamplaria balcoanelor, reducand efectul de sera creat. Despre aceasta vom vorbi la momentul potrivit, intr-un articol dedicat.

Pana atunci, va recomand sa alegeti o tehnica de umbrire daca doriti sa aveti un confort interior influentat la minim de comportarea ferestrei fata de radiatia solara. Avantajele solutiilor de umbrire sunt atat in planul economiei de energie (vara si iarna), cat si al protectiei antiefractie (prin constituirea unui strat suplimentar descurajant pentru infractori), la care se adauga protejarea tamplariei fata de actiunile mediului exterior: radiatie UV, praf, precipitatii, zapada etc.

Vizualizari:4436

Tags: , , , , ,

VYS in data de 13 iunie, 2013

Dupa anii 2000 a inceput sa se poarte moda pavarii curtilor, indiferent ca este necesar sau nu. Aici am de criticat persoanele care in loc sa se bucure de un colt in plus de verdeata, prefera sa betoneze curtea, indiferent de metoda de finisare a acesteia (gresie, pavele etc.). Cred ca exista suficiente metode de amenajare a unor alei pentru a putea circula decent, fara a avea probleme in perioadele cu precipitatii, dincolo de betonarea masiva a terenului.

Montarea pavelelor se poate realiza atat pe o suprafata betonata in prealabil cat si pe sol, avem nevoie insa de o pregatire adecvata a substratului in acest al doilea caz. Alegerea tipului de montaj se face tinand cont si de traficul ce se va desfasura pe suprafata respectiva. Pentru trafic auto este recomandata montarea pavelelor pe un strat rigid cu o grosime de minim 10 cm, din beton; pentru trafic pietonal si ocazional auto, se poate utiliza fara probleme varianta de montare pe un strat suport flexibil, realizat dintr-un pat consistent de pietris cu grosimea de minim 10cm, nivelat si bine compactat cu o placa vibranta.

Haideti sa vedem principalele etape de montare a pavelelor pe o suprafata betonata, existenta.

Inainte de toate, este necesară stabilirea configuratiei terenului/suprafetei ce se va pava, realizand la nevoie o mica schita. Vom face aprovizionarea cu cele necesare, modelul sau modelele de pavele necesare (tipul, grosimea, culorile) si necesarul de elemente de pavaj cum ar fi bordurile şi jgheaburile. Montarea pavelelor se va realiza pe un pat de nisip, asadar avem nevoie de o cantitate suficienta de nisip cernut.

Aceasta este suprafata pe care se va monta pavajul, nu necesita alte pregatiri deosebite, fiind bine realizata.

pavele 1

PASUL 1  – Amenajarea fundatiei si montarea bordurilor

Cum avem de montat pavajul pe un strat de beton, trasam sau amenajam conturul suprafetei. Indepartam toate materialele de umplutura si stabilim cotele de montare a bordurilor ce vor delimita suprafata pavata. Montam sfoara pe tot conturul suprafetei, in locul unde se vor monta bordurile si trecem la montarea acestora pe un pat de mortar, la cota stabilita. Eventualele goluri ramase intre suprafata existenta betonata si borduri, se vor umple cu mortar sau beton pentru nivelare. Despre borduri am discutat si in articolul dedicat – MONTAREA BORDURILOR. Bordurile sunt asezate la nivel si aliniate cu ajutorul unui ciocan de cauciuc. Betonul de incastrare se netezeste cu mistria.

pavele 2

 PASUL 2 – Patul de pavaj

Peste stratul de beton se asează un strat de nisip uscat (sort 0÷4 mm) cu grosimea de 40-50 mm numit pat de pavaj. Nisipul se vibreaza, apoi se niveleaza cu dreptarul. Stratul de nisip asezat peste beton trebuie sa fie foarte bine nivelat  si fara urme, deci nu va trebui sa se paseasca peste stratul de nisip inainte de monta pavelele. Trebuie calculata inaltimea de montare a pavajului in functie de inaltimea pierduta prin vibrare, circa 20 mm.

Exista si varianta de pavare cu mortar in loc de nisip, utilizand mortar in grosime de 20-30 mm. Stratul de mortar de ciment poate fi realizat prin amestecarea nisipului cu ciment, in proportii de 1:4 sau 1:3.

pavele 3

PASUL 3 – Montarea pavajului

Operatiunea efectiva de montare a elementelor de pavaj se realizeaza prin simpla asezare a acestora pe patul de nisip. Se aseaza bucata cu bucata, lasand un rost de maxim 3mm intre pavele, pozitionarea facandu-se prin baterea usoara cu ciocanul de cauciuc. La nevoie, se poate adauga o cantitate suplimentara de nisip pentru a realiza nivelul perfect al pavajului.

pavele 4

             pavele 5 pavele 6

Daca se paveaza pe strat de mortar, rosturile dintre pavele vor fi majorate la circa 8-10 mm apoi le vom umple cu acelasi mortar.

PASUL 4 – Umplerea rosturilor

Dupa ce vom aseza toate elementele de pavaj pe suprafata, va fi necesara umplerea tuturor rosturilor ramase. Acest lucru se face cu nisip, repetand operatiunea de cateva ori, pana umplem perfect rosturile. Dupa umplerea completa se va matura suprafata pentru a inlatura orice urma de nisip, apoi se realizeaza o compactare a suprafetei. Pentru aceasta compactare finala a suprafetei pavate, se va folosi placa vibranta cu placa poliuretanica (pentru evitarea degradarii pavajelor), operatia de compactare prin vibrare se face transversal pe directia de montaj. Daca mai este necesar, se vor reumple rosturile si se va matura din nou suprafata.

Atentie !

Fixarea si vibrarea pavajului se face pe timp uscat utilizand numai nisip uscat.

              pavele 12 pavele 10

In linii mari, asa decurge lucrarea de pavare, in cazul nostru pe un strat de beton existent. Alt detaliu deloc de neglijat si foarte util pentru drenarea apei, prevederea unuei rigole sau a altei solutii de colectare a apelor pluviale. In cazul nostru exista partea de scurgere, s-a fixat grilajul la nivelul pavelelor prin debitarea acestora la cotele necesare.

              pavele 7 pavele 8

              pavele 9 pavele 13

La final, aveti grija doar sa nu exagerati cu betonarea si pavarea curtilor, cat mai multa verdeata este benefica tuturor!

Vizualizari:7323

Tags: , , ,

VYS in data de 3 iunie, 2013

O tehnologia diferita de tehnica de realizare a betonului amprentat este oglindita de imaginile primite de la un cititor al blogului. In acest moment nu am informatii detaliate despre procedeul de realizare, pas cu pas, insa speram sa descoperim impreuna.

Patina este realizata utilizand culoare pentru fiecare piatra, asa cum se doreste a fi modelul. Este posibila astfel realizarea unor texturi deosebite. Vopselele utilizate in aceste aplicatii sunt pe baza de ceara  iar antilipirea se realizeaza cu decofrol lichid.

Pregatirea bazei pentru decoratiune este similara cu oricare alta lucrare clasica, amorsa si apoi aplicarea stratului de mortar care urmeaza a fi amprentat. Este un mortar special, nu poti folosi mortar obisnuit din cauza fisurilor si a rezistentei slabe. Contine rasini, cuart, fibre si uneori oxizi. Este de preferat sa fie alb deoarece influenteaza cat mai putinculoarea  finisajului. Ca mod de lucru, se da o textura in functie de model apoi se taie rosturile. Dupa uscarea mortarului fiecare element si toate rosturile se vopsesc cu o vopsea pe baza de ceara, iar daca clientul doreste se poate aplica in final un lac pe baza de rasina.  Totul se face in functie de imaginatia si dorinta clientului, cu sfaturi din partea executantului obtinand o lucrare aproape unicat.

Va las sa admirati fotografiile puse la dispozitie de Mircea Ghent si de indata ce voi avea informatii noi, vom completa articolul.

          amprentat 1 amprentat 2

          amprentat 3 amprentat 4

          amprentat 5 amprentat 6

          amprentat 7 amprentat 8

          amprentat 9 amprentat 10

          amprentat 11 amprentat 12

           amprentat 13 amprentat 14

           amprentat 15 amprentat 16

           amprentat 17 amprentat 18

           amprentat 19 amprentat

Vizualizari:2180

Tags: , ,

VYS in data de 1 iunie, 2013

Indiferent ca lucram pe cont propriu, in sistem Do It Youself, sau angajam mesteri, produsele si materialele necesare le vom achizitiona din comert. Cunoasterea produselor existente pe piata ne va ajuta sa alegem in cunostinta de cauza si sa identificam cu usurinta solutiile optime pentru proiectele noastre.

In urma cu ani buni, Adeplast a aparut pe piata constructiilor livrand mortare uscate. Evolutia gamei de produse a urmat un trend ascendent, as putea spune exponential, atat ca diversitate cat si capacitate de productie.

Nu imi propun sa vorbesc prea mult despre firma, doresc doar sa adaug cateva randuri de prezentare a doua produse intersante ale firmei, aparute pe piata nu cu multa vreme in urma. Sunt doua produse foarte des utilizate in lucrarile de constructii dar mai ales in cele de revonare, indiferent ca discutam de o casa sau de apartamente. Stim cu totii ca inainte de aplicarea vopselelor decorative, fie ca sunt lavabile, tencuieli decorative sau alte tipuri, trebuie sa nivelam suprafetele peretilor si tavanelor. Dincolo de nivelare este importanta finetea suprafetei realizate si gradul de alb al acestui strat intermediar.

Indiferent ca il vom aplica direct pe beton sau tencuiala, un sistem de gleturi complet este compus din doua produse: unul de umplere si egalizare iar al doilea pentru finisare. Cele doua produse permit o anume flexibilitate, permitandu-ne sa alegem fie unul din produse, fie pe ambele aplicat la conditiile si starea suprafetelor din aplicatiile noastre.

Cele doua gleturi in tehnlogie PorusX sunt:

Gletul de incarcare GM 126

glet GM 126Culoare: albă
Granulaţie: sub 0,15 mm
Necesar de apă: 0,5 – 0,6 l/kg (10 – 12 l/sac)
Consum specific: 0,5 la 1 kg/m2.

Compoziţie: Ipsos, adaosuri minerale, polimeri, plastificatori.

Destinaţia produsului: Finisarea suprafeţelor interioare fără umezeală excesivă din beton, beton uşor, tencuieli uscate pe bază de ciment, ciment-var, plăci de ipsos. Se utilizează pentru obţinerea suprafeţelor foarte fine şi netede, ca şi componentă a sistemului de produse “CU PORUS X”.

Beneficii: Permeabilitate ridicată la vaporii de apă, obţinerea unor suprafeţe super-netede, culoare stabilă, albă, și rezistenţă la razele ultraviolete.

 

Gletul de finisare GM 127

Caracteristici tehnice

glet GM 127Culoare: albă
Granulaţie: sub 0,15 mm
Necesar de apă: 0,4 – 0,5 l/kg 8,0 – 10,0 l/sac 20 kg)

Compoziţie: Ciment alb, adaosuri minerale, polimeri, plastificatori.

Destinaţia produsului: Finisarea suprafeţelor interioare beton, beton uşor, tencuieli uscate pe bază de ciment, ciment-var, ca și strat de finisare precum ca şi component al sistemului de produse ”cu PORUS X”.

Se utilizează pentru obţinerea suprafeţelor foarte fine, albe şi netede.

Beneficii: Permeabilitate ridicată la vaporii de apă, obţinerea unor suprafeţe super-netede, culoare alb stralucitor, rezistenţă mecanică mare în timp, rezistenţă la razele ultraviolete.

Sursa prezentarii cele doua materiale: Adeplast

Vizualizari:1981

Tags: , , , ,

VYS in data de 22 mai, 2013

DISPOZITIV ARTIZANAL PENTRU VERIFICAREA SIGURANŢELOR DIFERENŢIALE

Multi dintre cei care au în dotarea instalaţiilor electrice disjunctoare (siguranţe) diferenţiale, au observat probabil că acestea au pe corpul lor un buton de test. Prin apăsarea acestui buton se produce declanşarea disjunctorului, aceasta fiind o probă care atestă buna sa funcţionare. Producătorii de astfel de disjunctoare recomandă ca acest test să se efectueze o dată pe lună de către utilizatorii instalaţiei.

Pentru o verificare mai “scrupuloasă” a disjunctorului, în afară de butonul de test, se mai poate simula un curent de defect (de scurgere) între fază şi conductorul de protecţie (împământare), în circuitul protejat de disjunctor. Simulările “profesionale” ale unor astfel de curenţi de defect se fac cu ajutorul unor truse de curent, dar în mod empiric o astfel de simulare se poate face şi cu ajutorul unui consumator. In funcţionare normală, acesta absoarbe un curent de o valoare apropiată de curentul de defect nominal (sau sensibilitatea) disjunctorului diferenţial.

Pentru verificarea disjunctoarelor diferenţiale cu sensibilitatea de 30 mA (0.03 A) se poate utiliza un bec cu incandescenţă cu soclu E14, având tensiunea nominală 250 V şi puterea de 7 W . În funcţionare normală un astfel de bec absoarbe un curent de circa 33 mA, suficient pentru a provoca declanşarea disjunctorului dacă, în loc să-l conectăm între fază şi neutru (cum e normal), îl vom conecta între fază şi împământare, producând astfel în mod deliberat un curent de scurgere diferenţial.

Pentru realizarea practică a unui astfel de dispozitiv de verificare, avem nevoie, în afară de becul sus-menţionat de 7 W / 250 V, de următoarele :

 • Un ştecher cu împământare- eu am utilizat un model vechi din anii ’80-’90;
 • Un corp şi un inel filetat de bachelită al unei dulii E37, precum şi inelul filetat al unei a doua dulii, identic cu primul;
 • Un aparat de lipit, fludor şi colofoniu;
 • Silicon sanitar, indiferent de culoare (in cazul de fata alb)

               sigurante 1 sigurante 3

               sigurante 4 sigurante 5

sigurante 6

         Sa trecem la confectionarea dispozitivul de verificare al sigurantei

Pasul 1 - Cositorim 2 (doua) bucăţi de conductor liţat , fiecare cu lungimea de circa 7 cm, direct la bornele de pe fasungul becului

sigurante 2

Pasul 2 -  Umplem corpul duliei pe jumătate cu silicon şi presăm în masa siliconului fluid balonul din sticlă al becului.

             sigurante 7 sigurante 8

Pasul 3- Umplem cu silicon volumul rămas liber al corpului duliei până aproape de marginea acestuia;

sigurante 9

Pasul 4 - Montăm cele două inele filetate ale duliilor: unul îl înfiletăm direct în corpul plin cu silicon, după care îl umplem şi pe acesta cu silicon, apoi în masa siliconului fluid “scufundăm” cel de-al doilea inel. Îl vom umple şi pe acesta “ochi” cu silicon, introducând apoi în silicon şi corpul ştecherului

sigurante 10

Pasul 5 - Nivelăm cu grijă surplusul de silicon din jurul corpului ştecherului, apoi lăsăm întregul ansamblu format circa 48 de ore “la odihnă”, nemişcat în poziţie verticală, pentru întărirea completă a siliconului. După cum v-aţi dat desigur seama, siliconul asigură pe de o parte o fixare bună a tuturor elementelor dispozitivului iar pe de altă parte, oferă o protecţie la şocuri pentru becul din interior, care în acest moment este scufundat complet în masa siliconului;

sigurante 11

Pasul 6 - După întărirea completă a siliconului, vom asambla ştecherul. Pentru aceasta, vom conecta în prealabil conductoarele la ştecher astfel: un conductor la una dintre bornele active (cealaltă rămânând liberă) iar cel de-al doilea conductor la borna de protecţie (împământare).

sigurante 13

Pasul 7 - Finalizăm asamblarea ştecherului iar dispozitivul este gata de utilizare.

              sigurante 14 sigurante 15

Pentru verificarea disjunctoarelor diferenţiale de 30 mA cu ajutorul dispozitivului confecţionat, este suficient să-l introducem în oricare dintre prizele cu împământare ale circuitului protejat de către respectivul diferenţial. Dacă la prima probă nu se produce declanşarea disjunctorului, vom inversa poziţia dispozitivului în priză, deoarece înseamnă că am conectat la faza prizei borna liberă a ştecherului. Dacă diferenţialul supus verificării este în bună stare de funcţionare, el va declanşa instantaneu.

Personal am confecţionat două astfel de dispozitive în urmă cu mai mult de doi ani, se vede in foto de mai sus: unul îl folosesc la serviciu, verificând cu el, o dată pe lună, cele 71 de dispozitive diferenţiale din “parohia” proprie, iar cel de-al doilea îl am acasă, utilizându-l şi la lucrările executate în particular. Sunt foarte mulţumit de verificările făcute astfel. Pot să vă confirm că la serviciu am produs cu acest dispozitiv declanşarea diferenţialelor chiar la lungimi ale circuitelor de 80-100 m faţă de tabloul de distribuţie (prin utilizarea unor prelungitoare).

Vizualizari:2902

Tags: ,